15.12.2023 Korkeammat korot aiheuttavat monenlaisia murtumia taloudessa. Tällaisia ovat yhtiöiden pienentyvät tuotot, pankkien ongelmat, velkakirjamarkkinoiden epästabiilius. konkurssien nousu, lomautukset, maksuhäiröt jne,

Odotettua korkeampi ja pitempi korkojen taso on aiheuttanut suuria ongelmia asunto- ja kiinteistömarkkinoilla samaan aikaan kun kuluttujien nouseva kulutus jatkuu vaikka kulutusluottojen korot ovat yli 10 prosenttia. Tällainen kehitys ei ole kestävää. Lopulta velkakirjamarkkinoiden kriisi tulee myös vaikuttamaan osakemarkkinoihin.

Tämän viikkoinen USA:n keskuspankin FED:n lausunto antoi ymmärtää kokorkojen kääntyvät pian laskuun. Tämä tulee johtamaan nopeasti löysään rahapolitiikkaan ja jälleen lisääntyvään rahanpainantaan. Tämä laskee dollarin arvoa ja on siis inflatorinen. FED:n on siis tehtävä päätös; pelastaako velkakirjamarkkinat vai antaa dollarin arvon romuttua? HIstoria opettaa, että velkasairaassa taloudessa aina uhrataan valuutat.

Osakemarkkinoiden nousu jatkuu ja lähenee uusia ennätyksiä, samaan aikaan talouden indikaattorit näyttävät voimakasta laskua. Pitemmässä aikaskaalassa osakkeen liikkuvat sivuttaisliikejaksosta toiseen (Oheinen kuva).

26.12.2023 Kaksi vaarallista sotaa voivat eskaloitua. Samalla velkakirjamarkkinat ja pankkijärjestelmä lähenevät romahduspistettään vieden samalla myös osakemarkkinat uudelleen laskuputkeen.

Kullan arvon suhde öljyn arvoon on ollut 10-20 viimeiset 50 vuotta. Viime aikoina on öljyllä ollut nousupaineita ja lähi-idän tilanne voi nostaa öljyn hintaa nopeasti. Tällöin myös kulla hinta nousee. Oheisessa kuvassa nähdään Dow Jones indeksin suhde kullan hintaan vuodesta 1940 lähtien. Jos suhde tipahtaa alapuolella olevalle trendiviivalle on suhde 0.5. Jos kullan arvo on tällöin 10000 dollaria unssilta on DJ:n arvo 10 000.

Korot ovat saattaneet siirtyä 20-30 vuotta kestävälle nousutrendille. Korjausliikkeitä tulee niin kuin nyt on menossa. Lisääntyvä konkurssiaalto yhdessä pankkikiisin kanssa johtaa velkojen kasvuun ja korkeampiin korkoihin. USA:n kestämätön velkatilanne johtaa dollarin arvon heikkemiseen.