3.1.2020 Viimeöinen USA:n tekemä ohjushyökkäys Bagdadissa tappoi yhden lähi-idän merkittävimmistä sotilashenkilöistä iranilaisen kenraalimajurin Qassim Suleimani. On täysin selvää, että Iranin kosto tulee pian. Muutenkin äärimmilleen kiristyneet välit USA:n ja Iranin välillä voivat nyt helposti johtaa suursotaan.

Öinen isku yksistään aiheutti öljyn ja arvometallien hinnoissa voimakkaan nousupiikin. Epävarmuus ja sodan uhka tullee lisäämään näiden hintojen nousua lähiviikoina ja -kuuukausina. Arvometallien arvoa nostaa myös suuri epävarmarmuuus repo- ja USA:n velkakirjamarkkinoilla. Monet arvioivat FED:n antavan suuren raharuiskeen repomarkkinoille. Näin ei käynyt vaan ruisku tuli ensimmäisenä vuoden arkipäivänä, jolloin FED siirsi 57 miljardia dollaria repomarkkinoille. Kaikki viittaa siihen, että suurten pankkien likvideettikriisi ei ole helpottumassa ja edessä on suuria vaikeuksia. Todellista syytä repomarkkinoiden kriisin ei ole virallisesti ilmoitettu. Toinen syy, minkä epäillään nostaneen repomarkkinoiden korkoa on se, ettei USA:n valtion velkakirjoille ole riittänyt tarpeeksi ostajia.

Oheinen kuva esittää FED.n tasetta, jota FED päätti lähteä laskemaan vuonna 2018. Yritys jäi verrattain lyhyeksi ja on nyt kääntynyt jyrkkään nousuun. Tämä kehitys tulee jatkumaan ja FED joutunee pian ilmoittamaan, että se on alkanut jällkeen ostamaan USA:n valtion velkakirjoja.

11.1.2020 Vuorokauden sisällä, kun lehdet kirjoittivat jo kolmannen maailmansodan jo saattaneen alkaa, nousivat pörssikurssit pelon sekaisesta laskusta jälleen uusiin huippulukemiin. Samalla talouden pelkokertoimena pidettu VIX-indeksi sai historiallisen minimiarvon.

Osakekurssien huippuarvoja ylläpitää se. että keskuspankit ovat aloittaneet jälleen raharuiskutukset markkinoille. Oheisessa kuvassa nähdään, millaista on keskuspankkien rahan pumppaus markkinoille viime vuosina ollut. Viivan yläpuolella rahaa virtaa markkinoille ja viivan alapuolella sitä otetaan pois. Pienen hetken parin viime vuoden aikana on keskuspankit ottaneet rahaa pois eli kiristäneet rahapolittiikkaansa, mutta ovat sen jälkeen olleet pakoitettuja jälleen aloittamaan elvytyksen. Tämän piti olla vain hetkellinen olotila vuoden 2008 talouskriisin jälkeen, mutta on muuttumassa pysyväksi. Nyt kun ollaan kuvassa päästy jälleen positiivipuolelle, voidaan pitää lähes varmana, että siellä tullaan pysymään lähivuodet.

Kaikkien aikojen talouskupla jatkaa siis paisumistaan tänäkin vuonna. Vaikka tähän mennessä rahan pumppaamisesta huolimatta ei ole inflaatio syntynyt, alkaa tänä vuonna rahaa virtaamaan myös tavallisen kuluttajan käsiin. Tämä tulee nostamaan inflaatiota ja keskuspankit joutuvat antamaan periksi 2 %:n inflaatiotavoitteestaan. Ei ole mitenkään yllättävää, jos viralliset inflaatioluvut ylittävät 10 %:ia tänä vuonna.

Samalla näyttää kullan ja hopean hintojen nousut saaneen parabolisen käyrän piirteitä samalla tavoin kuin bitcoin sai vuonna 2017. Sijoittajat ovat alkanee ostamaan arvometalleja yrittäessään tällä tavoin turvata ostovoimaansa. On selvää, kuten kuvassa alhaalla vasemalla nähdään, että kurssinousu seuraa melko tarkkaan sitä määrää, mitä saadaan rahaa painettua markkinoille. Uusi tapa, millä näitä raharuiskeita annetaan, on repo-markkinat. FED on antanut ennätysmäärän, satoja miljardeja dollareita, repomarkkinoille helpottaakseen pankkien likvideettiongelmia (kts. kuva alhaalla). Mitään loppua ei ole tällekään poikkeuselliselle toiminnalle ole näkyvissä.

Jos nasdaq nousee vielä 10 000 pisteeseen ja lopulta kokisi vuoden 2000 tapaisen romahduksen, käyrä näyttäisi tällaiselta.

24.1.2020 USA:n keskuspankki FED:n toiminta alkaa muistuttaa uhkapeliä vailla vertaa. Kun määrällinen elvytys (QE) oli voimassa FED kasvatti tasettaan 60 miljardia dollaria kuukaudessa, nyt tahti on 100 miljardia kuukaudessa. Tämä merkitsee yli 1000 miljardin vuositahtia. FED ei halua käyttää nykyisestä rahanpainamisesta nimeä QE. Tämän voidaan perustella sillä, että arvopaperiostot eivät kohdistu valtion velkakirjoihin. FED rahan painanta on ainoa syy, miksi osakemarkkinat edelleen nousee.

Jos NASDAQ:n kurssin viimeisen piikin jälkeen tippuisi kuten vuonna 2000 50 %:ia 3-4 kuukaudessa, saataisiin viereisen kuvan mukainen käyrä. Ennuste on käyrässä piirretty punaisella.