1.1.2018 Geopoliittiset ja taloudellisen riskit kasvavat vuonna 2018. Varsinkin Pohjois-Korean tilanteessa on sodan mahdollisuus ilmeinen lähiviikkoina. Taloudessa riskit syntyvät suurelti keskuspankkien toimien seurauksina.

Viime vuosia on sävyttäynyt keskuspankkien voimakas rooli sijoitusmarkkinoilla. Alla olevan kuvan sanoma on yksiselitteinen: kolmen suurimman keskuspankin yhteenlaskettu tase on kasvanut samaa tahtia osakkeiden ja velkakirjojen arvonnousujen kanssa. Suuri kysymys on nyt, mitä tapahtuu tänä vuonna ja lähivuosina, kun suurimmat keskuspankit ovat kertoneet suunnitelmistaan alkaa vähentämään tasettaan pikkuhiljaa aina nollaan asti?

Osakkeiden ja velkakirjojen arvot nousevat samaan tahtia keskuspankkien taseiden nousun kanssa.

Keskuspankit suunnitelevat aloittavansa talouden kiristämisen ja taseen laskemisen aina nollaan asti.

3.1.2018 Bloomberg kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan, maailman talous on kasvussa ja kysyntään on vaikea vastata. Tämä pakottaa hinnan nostoihin. Vuodesta 2018 näyttää tulevan vuoden 2011 kaltainen. Vuonna 2011 oli viimeksi voimakas inflaatiopiikki.

Markkinat alkoivat kesällä 2017 selvästi varautumaan nousevaan inflaatioon. Kun inflaatio nousee, niin myös velkakirjojen korot nousevat. Viereisessä kuvassa nähdään 10-vuoden valtion velkakirjojen korkojen käyttäymistä USA:ssa, Saksassa ja Japanissa. USA:n ja Saksan 10 vuoden valtion velkakirjojen korot ovat jo rikkoneet kymmenen vuotta kestäneen laskutrendin. Näiden korkojen nousu merkitsee velkakirjojen arvojen laskua ja uhkaa velkakirjojen hintakuplan puhkeamista. Tämän tapahtuessa myös monet maailman muut talouskuplat tulevat puhkeamaan.

6.1.2018 Raaka-aineiden hinnat ovat olleet jonkun aikaa nousussa ja raaka-aineet saattavat olla yksi parhaita sijoituskohteita seuraavien vuosien aikana.

Viereinen kuva vertaa raaka-aineideksiä suhteessa osakkeiden arvoon. Punainen viiva esittää keskiarvoa. Joka kerta kun poikkeama keskiarvosta on suuri, on tapahtunut jonkinlainen taloudellinen kriisi. Kun kuvan käyrä on korkealla ovat raaka-aineet olleet kalliita suhteessa osakkeisiin ja kun käyrä on matalalla, ovat raaka-aineet halpoja suhteessa osakkeisiin. Tällä hetkellä käyrä on matalimmillaan 50 vuoteen. Eli on odotettavavissa osakkeiden arvojen merkittävä lasku ja/tai raaka-aineiden hintojen nousu.

Yksi mahdollisuus on infaation nousu, jolloin raaka-aineiden hinnat tulevat nousemaan ja osakkeiden hinnat laskemaan. Viime aikoina on ollut merkkejä juuri tästä.

9.1.2018 1990-luvun lopulta lähtien on USA:n hallinto rahoittanut kasvua ottamalla velkaa. Tämä on johtanut siihen, että velan kasvu on ollut monikertainen verrattuna bruttokansantuotteen kasvuun. Ajatus siitä, että voitaisiin kasvaa ulos talousongelmista velanoton avullla, on naurettava. Tästä huolimatta on USA:n hallinto kasvattunut velkaansa viime vuosina yli 400 milljardin dollarin vuosivauhtia, vaikka on samalla verottanut ennätysmäisesti.

USA:n keskuspankki, FED, väittää nyt hyödyntävänsä talouden vakautta aloittamalla talouden kiristämisen. Tämä kuulostaa tällä hetkellä lähinnä vitsiltä, sillä FED viimeisen kahden vuoden aikana pienentänyt tasettaan vaatimattomat 80 miljardia dollaria.

FED:n mahdollisuuksiksi jää pian talousjärjestelmän täydellinen resetointi tai aloittaa mittava rahanpainanta uudestaan. Jälkimmäisessä tapauksessa seuraa voimakas inflaatio,

10.1.2018 Tuore uutinen Kiinasta kertoo, että Kiina on hidastamassa tai lopettamassa USA:n velkakirjojen ostot. Tämä voi olla todellinen ydinpommi USA:n taloudelle. USA:n 10 vuoden valtion velkakirjojen korot nousivat uutisen vaikutuksesta voimakkaasti (viereinen kuva). Tämä voi olla hyvin se musta joutsen, joka aloittaa kaikkien talouskuplien puhkeamisen.

USA:n keskuspankki FED reagoi vuoden 2008 talouskriisiin kasvattamatta tarkoituksellisesti USA:n velkakirjojen määrän kuplatasolle. Tämä voitiin tehdä, koska uskottiin sijoituksen valtion velkakirjoihin tarjoavan riskittömän tuoton. Samalla luotiin valtava määrä erilaisia talouskuplia (asuntolaina-, opintolaina-, autolaina- jne kuplat).

13.1.2018 Tällä viikolla USA:n keskuspankki julkaisi kuluttajien luotonkäyttötilastot. Sen mukaan amerikkalaiset ottivat viime marraskuussa uusia luottoja kuten luottokorttivelkaa, opinto-, auto- ja asuntolainaa yhteensä 28 miljardia dollaria. Tämä merkitsi 8,8 %:n kasvua kuluttajien luottoveloissa. Näin kuluttajien kokonaisvelka nousi 3 830 miljardiin dollariin.

Amerikkalaiset kuluttajat ovat kuten viereisestä kuvasta näkyy lähes ennätyksellisen luottavaisia talouteen. He pystyvät lainaamaan ja kuluttamaan rahaa ilman huolta huomisesta. Amerikkalaiset ovat todellisuudessa, joka myös kuvassa näkyy, vararikon partaalla; amerikkalaisten säästöjen määrä on ennätyksellisen alhaalla. Tällainen ristiriita oli myös kriisivuosina 2000 ja 2008.


15.1.2018 Dollarin arvo on laskenut lähes yhtäjaksoisesti viimeisen vuoden ajan. Pieni nousuputki nähtiin viime vuoden lopulla. Tänä vuonna on dollarin syöksykierre saanut jatkoa. Huolena on Kiinan rooli USA:n joukkovelkamarkkinoilla. Monien sijoittajien mielestä Kiinan aiheuttaessa ongelmia velkakirjamarkkinoilla, se ampuu suoraan itseään jalkaan. Se omistaa heidän mielestään USA:n velkakirjoja aivan liikaa, jotta se voisi poistua turvallisesti velkakirjamarkkinoilta, jos markkinat romahtavat nopeasti. Tämä on kuitenkin lyhytnäköistä ajattelua, sillä velkakirjojen osto ei ole Kiinalle alun alkujaankaan maksanut mitään. Kiina on painanut Yuaneja tarpeen mukaan ja pitänyt näin kysyntää yllä. Sen sijaan velkakirjojen myynti nostaa Yuanin arvoa, mikä voi olla ongelma Kiina viennille. Tämän takia Kiina todennäköisesti pyrkineevarovaisuuteen velkakirjojen myynnissä.

Kun dollari laskee ja velkakirjojen korot nousee, on inflaation kasvu selvääkin selvempi.

Amerikkalaiset katsovat lähinnä osakemarkkinoita arvioidessaan talouden tilaa. Tosiasiassa osakemarkkinat on yksi pienimpiä ja heikko likvidisempiä markkinoita maailmassa. USA:ssa osakkeiden markkina-arvo 26 000 miljardia dollaria. USA:n velkamarkkinat ovat kokonaisuudessaan 60 000 miljardin dollarin suuruiset. Valuuttamarkkinoilla vaihdetaan joka päivä valuuttaa 5 000 miljardin dollarin edestä.

19.1.2018 Inflaatio on nousussa ja sitä se on myös sijoittajien mielestä lähitulevaisuudessa. Tämä tapahtuu siitäkin huolimatta, että keskuspankit joitain aikoja sitten julistivat inflaation jo kuolleen. Yksi johtavissa indikaattoreista osoittamaan inflaation nousua on raaka-aineiden hinnat, jotka ovat olleet voimakkaassa nousussa viime aikoina. Mm. öljyn hinta on noussut 50 % viimeisten 7 kk aikana.

Inflaation noustessa velkakirjojen arvot laskevat ja uhkaavat viedä useita velkaisia maita maksukyvyttömään tilaan.

USA on historiansa suurimmassa talouskuplassa. Osakkeiden hinta on edelleen nousurallissa lähinnä Trumpin hallinnon läpiviemän verouudistuksin voimin. On vaikea sanoa, kuinka suureksi osakkeiden hintakupla voi nousta. Dow Jones indeksi on nyt n. 26 000 pistettä. Nouseeko DJ 30 000:een tai 40 000:een ennen kuplan puhkeamista? Kenties. Osakkeiden hinnan nousu saa puhtia kuluttajaluottamuksen ollessa korkeimmillaan ja virallisen työttömyyden pienimmillään 17 vuoteen.

Lähes kaikki sijoituskohteet ovat kuplatasolla, keskuspankkien pumpatessa 20 000 miljardia dollaria uutta rahaa. sijoitusmarkkinoille. Tämä valtava summa vastaa noin kolmannesta maailman bruttokansantuotteesta.

22.1.2018 Tuoreessa tekstissään Bloomberg kirjoittaa; "FED:n tapa mitata inflaatiota on säälittävä yrittäessään tavoittaa niitä pulmia, joita kotitaloudet kohtaavat eläessään palkkapäivästä toiseen. ... FED:n mittaustapa ei ota lainkaan huomioon henkilökohtaisia ruuan ja energian hintoja. Se myös minimoi vuokrakustannusten painoarvon ja ylikorostaa terveydenhuoltokustannuksia."

Toisin USA:n keskuspankin FED:n tapa mitata inflaatiota on tarkoituksenhakuinen ja tarkemmin analysoiden lähinnä vitsi.

Amerikkalainen 70 vuotias eläkeläinen ihmettelee elämisen kalleutta. Eikä ihme, hänen elinaikanaan on ruuan hinta noussut keskimäärin 500 prosenttia. Kun vuonna 1971 dollarin kultasidonnaisuus poistettiin, alkoi rahan tyhjästä luomisen kultakausi. Tämä merkitsi myös, että elämisen kustannukset nousivat palkkoja nopeammin. Vielä 1960- ja 1970-luvulla amerikkaisessa perheessä saattoi perheenäiti olla kotona ja siitä huolimatta nauttia kohtuullisesta elintasosta. Nykyään vaikka molemmat vanhemmat ovat töissä, talous ei kestä juuri minkäänlaisia ylimääräisiä kuluja. FED yrittää peittää tätä tosiasiaa aliarvioimalla inflaatioita ja antamalla halpojen luottojen virrata markkinoille. FED:n viestin sisältö on toistuvasti ollut: "Inflaatio on liian matala...paras siis antaa rahanpainokoneiden käydä punaisena".

Oheinen USA:n 10 vuoden valtion velkakirjan tuotto on ehkä maailman seuratuin talouden mittari. Selkeästi nähdään, että tuotto on nyt rikkonut 20 vuotta kestäneen trendiviivan ja on nousussa. Tämä merkitsee inflaation nousua ja velkakirjojen arvon laskemista. Uhka velkakirjakuplan puhkeamiselle kasvaa. Samanlainen kehitys on nähtävissä myös Saksan ja Japanin velkakirjojen tuotoissa.

26.1.2018 Keskuspankkien ohjauksessa ja niiden 'rahanpainannan' ansioista on talouselämän normaalit syklit katoamassa. Tämä johtaa myös siihen, että yhä useammat mittarit saavuttavat historiallisia huippujaan.

S&P 500 indeksi on nyt 13 % yli 200 päivän liikkuvan keskiarvon, mikä on historiallinen lukema. Trendin voimakkuutta kuvaava ADX-(Average DIrectional Indicator) indikaattori on saavuttanut historiallisen maksimiarvonsa 70. Voi vain ihmetellä mihin suuntaan tämän indikaattorin arvo voi nousta, kun edellinen ennätys oli 56 ja tämäkin vuodelta 1900.

Historiallisesti tälläiset voimakkaat poikkeavuudet ADX-indeksin arvossa ovat johtaneet voimakkaaseen laskuun. Pörssi-indeksien voimakasta nousua ovat vetäneet monet teknologiajätit kuten Amazon ja Google. Samaan aikaan yhä useammassa yhtiössä on käteiset varat (likviditeetti) vähenemässä. Muistossa on vuosi 2008, jolloin Lehman Brothers investointi pankki meni nurin nimenomaan likviditeetin puutteen vuoksi. Pankeilla on yhä suurempi paine vähentää lainaustaan merkittävästi. Tällä on suuri vaikutus yhtiöiden kassavirtaan.

Samalla kun yhtiöiden kassat ovat pienimmillään on sijoittajien riskinotto halukkuus suurimmillaan (Goldman Sachs Global investment Research). Suuri yleisö ei ole myymässä osakkeitaan. Kuka sitten myy? Suurimmat myyjät ovat investointipankit, jotka myyvät runsaasti, kun korkojen nousu jatkuu. Investointipankit myyvät silloin kun markkinaoptimismi on suurimmillaan.

28.1.2018 Tämän vuoden alun suuri tarina on ollut dollarin arvon laskun jatkuminen. Dollarin arvo laski lähes koko viime vuoden aivan vuoden lopussa ollutta pientä nousupyräshdystä lukuunottamatta. Dollarin laskulla voimakas vaikutus kaikkialle talousmarkkinoilla. Tänä vuonna dollarin arvo on laskenut voimakkaimmin sitten vuoden 1987. On oletettavaa, että lasku tulee jatkumaan ja jopa kiihtymään vuoden aikana.

Kun dollarin arvo laskee, nousee öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnat. Myös muiden valuuttojen arvot nousevat. Dollarin lasku synnyttää inflaatiopainetta.

USA:ssa suoritetun verojen leikkauksen hyöty tulee osittain hävitettyä dollarin laskun aiheuttamassa inflaatiossa. Toisaalta valtion hallinto ja keskuspankki ovat ajaneet heikkoa dollaria, koska katsovat sen hyödyntävän valtion taloutta. Heikomman dollarin tuoma inflaatio tulee keskuspankin koronnosto aikomuksia.

Suurin uhka dollarin laskussa on sen aiheuttama mahdollinen velkakirjojen arvojen romahdus, mistä on viime aikoina nähty merkkejä.