1.7.2022 USA:n keskuspankki FED ilmaisee tällä hetkellä, että se pystyy välttämään taantuman. Tämä on aika hämmästyttävä väite ja tuntuu siltä, ettei edes FED itse usko sitä ja haluaa näin vain ilmaista poliittisista syistä ja välttääkseen paniikin luomista.
Kaikki edellä tarkoittaa sitä, että FED ei ole tehnyt mitään inflaation pysäyttämiseksi. Kaikki puheet toimista inflaatiota vastaan ovat toistaiseksi olleet vain puheita. Korot ovat tasolla, jossa ne tavallisesti ovat silloin kun taloutta löysennetään ja FED:n tase on huikeat 9000 miljardia dollaria.
27.7.2022 Kun poliitikot, keskuspankkiirit ja talousanalyytikot arkipäiväisesti puhuvat sellaisista rahasummista kuin biljoona eli 1000 miljardia dollaria, helposti unohtuu kuinka suuri rahasumma todella on. Jos ansaitsisit joka sekunti yhden dollarin, kestäisi yhden biljoonan ansaitseminen 31688 vuotta. Kun poliitikot puhuvat ja kuluttavat tällaisia summia, liikutaan vaarallisella vesillä.
Rahan määrä on siis kasvanut räjähdysmäisesti nopeammin kuin koskaan. FED ja lehdistö ovat vakuutelleet, että tällaisen rahamäärän painaminen ei juuri nosta inflaatioita. Ei mennyt kauan ennen kuin tämä absurdi olettamus osoittautui täysin vääräksi. Sen jälkeen FED ja lehdistö kertoivat, että inflaatio on vain väliaikaista ja nopeasti katoavaa eikä syytä huoleen ole. Kun näin ei käynytkään, siirryttiin väittämään, että inflaatio on itse asiassa hyvä asia.
Nyt inflaatio on karannut käsistä eikä sen pysäyttämiseksi ole enää mitään tehtävissä. Jopa inflaatiota kuvastavat manipuloidut CPI-luvut kertovat inflaation olevat korkeammillaan 40 vuoteen. Ja kun tiedetään, että CPI-luvut aliarvioivat todellista tilannetta, ollaan ajautumassa kohti suurta talouskriisiä.
Kuinka tämä rahoitetaan? Ainoastaan FED kykenee painamaan biljooneja dollareita. Siis valtio kuluttaa biljoonia enemmän kuin se saa verotuloja. USA.n valtiovarainministeriö ottaa tämän rahan lisää velkaa, jonka FED sitten luo tyhjästä.
Tämähän toimii tavallisen kansalaisen silmissä hyvin eikä aiheuta harmia niin kauan kun hinnat eivät nouse. Mutta kun hinnat nousevat kohtuuttomasti on FED pakotettu nostamaan keskuspankkikorkoa.
Jos korot nousisivat historiallisen keskiarvon tienoille, joutuisi USA maksamaan enemmän velkojen korkoja yli puolella verotuloista. Korkomenoista tulisi USA:n valtion suurin menoerä ohittaen sosiaaliturvamaksut ja puolustusmenot. Kaiken lisäksi tällaiset korot eivät hillitsisi historiallisen korkeata inflaatioita. Itse asiassa ei lähimainkaan. Korkojen täytyisi olla yli 10 prosenttia, jotta inflaatiota saataisiin jarrutettua. Samalla tämä merkitsisi, että USA:n valtio maksaisi velkojen korkoja enemmän kuin se saisi verotuloja. Keskuspankki FED on umpikujassa (kuva oikealla alhaalla).
Olemme selvästi nopeasti ajautumassa kohti loppupeliä, jossa talousjärjestelmän 'resetointi', on ainoa mahdollisuus.