2.11.2017 Tunnetuin osakkeiden 'pelkoindeksi' on VIX-indeksi. Epävarmuus ja pelko nostavat VIX-indeksin arvoa. Brexit, Espanja, Pohjois-Korea, Lähi-Itä eivät tunnu sijoittajia hermostuttavan. Indeksi on tällä hetkellä matalammalla kuin koskaan aikaisemmin.

VIX-indeksi kuvaa osakekurssien vaihtelun määrää. Mikä on nyt tuhonnut normaalin vaihtelun osakkeiden arvossa?

Suurin syy tähän ovat keskuspankit. Viimeisen suuren kriisin vuonna 2008 jälkeen, ovat keskuspankit pitäneet korot lähellä nollaa. Näin yhtiöt ovat lainanneet rahaa halvalla ja ostaneet omia osakkeitaan. Tämä on nostanyt yhtiöiden osakekohtaista tulosta ja luonut illuusion arvokkaammasta yhtiöstä. Aina kun osakkeen arvo tipahtaa hiukan yhtiöt käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja ostavat osakkeitaan. Tämä pienentää VIX-indeksin arvoa.

8.11.2017 Kun vuoden 2008 asuntorahoituskriisi oli tulollaan, vain hyvin harvat ymmärsivät mitä oli tapahtumassa. Vielä harvemmat ymmärsivät ongelman koko laajuutta.

Viereinen kuva näyttää neljän maailman suurimman talouden (Kiina, EU, USA, Japani) tuottajahintaindeksin. Ne ovat kaikissa näissä maissa voimakkaassa nousussa.

Tämä merkitsee maissa, joiden bruttokansantuote (BKT) muodostaa 66 prosenttia maailman BKT:sta,on menossa voimakas nousu hinnoissa.

Tällä on suuri merkitys, sillä inflaation nousu merkitsee velkakirjojen tuottojen kasvua. Tämä merkitsee velkakirjojen arvojen laskua. Velkakirjoihin liittyvä hintakupla uhkaa puhjeta. Seuratuin velkakirja on USA:n kymmenen vuoden valtion velkakirja. Sen vuonna 2007 alkanut nousukäyrä on leikannut nousulinjan, mikä viittaa siihen, että laskutrendi saattaa olla jo alkanut.

15.11.2017 Euroopan keskuspankki, EKP, ehdottaa talletussuojan poistamista pankkitileiltä tuoreessa ilmoituksessa pankin verkkosivulla. Tämä merkitsee sitä, että pankin mennessä konkurssiin ei tallettaja pahimmassa tapauksessa saa tallentamistaan rahoista mitään takaisin.

Tällaiset ehdotukset antavat ymmärtää, että olemme syvemmällä taloudellisen romahduksen tiellä kuin mitä useimmat tajuavat.

Viereisessä kuvassa on nähtävissä tunnetun pörssi-indeksin S&P viime vuosien kehitystä. Lopulta syntyvä finanssikriisi tullee romuttamaan indeksin kuvatulla tavalla.

20.11.2017 Viime aikoina on nähty valtavia kurssiraketteja mm. Amazonin, Applen ja Bitcoinin pörssikurssit. Kun näiden kurssit ovat viime aikoina liikkuneet lähes pystysuoraan, on sanomattakin selvää, että ne liikkuvat kupla-alueella. Ja kaikki talouskuplat aina puhkeavan ennemmin tai myöhemmin.

Nämä ovat hyvin klassia esimerkkejä kuplista. Nämä kuplat voivat kuitenkin kasvaa vieläkin, koska keskuspankit edelleen painavat ja levittävät 'ilmaista' rahaa. Alla on esimerkkejä miltä näyttää, kun pörssikupla puhkeaa.

Nasdaq-indeksi nousi lähes kohtisuoraan vuonna 2000, kunnes kupla puhkesi.

Öljyn hinta nousi voimakkaasti vuonna 2008 kunnes kupa puhkesi nopeasti.

22.11.2017 Yksi suurimpia uhkia USA:n taloudelle on, että maailmalla laajasti köytössä olevat dollarit alkavat palaamaan takaisin USA:han. Jos näin käy se tarkoittaa, että dollari menettää asemansa energian maksuvälineenä maailmalla ja samalla menee dollarin reservivaluutta-asema.

Tällainen dollarien virta voi alkaa, kun keskuspankit ja velkakirjarahastot alkavat purkamaan USA:n velkakirjaomistuksiaan. Virta kasvaa entisestään, jos öljykauppaa aletaan käymään jossain muussa valuutassa kuin dollarissa.

Vaaraa dollarin aseman heikentymisestä lisää mahdollinen sota Lähi-Idässä. Tässä sodassa voivat olla vastakkain Saudi-Arabia ja Israel toisella puolella (USA:n tukemana) ja Iran ja Hezbollah toisella puolella (Venäjän tukemana). Saudi-Arabian prinssi on jo saanut aikaan konfliktin Jemenin ja Qatarin kanssa. Lopullisena tähtäimenä näyttää olevan sota Libanonin, Syyrian ja Iranin kanssa.

Mitä dollarien paluu kotimaahan saa aikaan? Tämä luo USA:han merkittävän inflaation. Inflaation pahentuessa alkaa amerikkalaiset vaatia voimakkaita toimenpiteitä hallitukselta. Hallinnon ratkaisuna voi olla palkka- ja hintakontrolli, rahan pankkinostojen rajoittaminen, vienti- ja tuontirajoitukset, käteisen rahan määrän rajoittaminen tai pahimmassa tapauksessa poikkeuslain asettamisen voimaan. Hallituksen voimakas puuttuminen talouteen kuitenkin uhkaa vain pahentaa tilannetta.

Öljyn hinta nousee

27.11.2017 Keskuspankkien hartaasti toivoma inflaatio alkaa yhä enemmään nostamaan päätään. Öljyn hinta on noussut voimakkaasti koko syksyn ja lähenee nyt kriittistä 60 dollaria/barreli hintaa ja noussut yhteensä n. 10 % koko vuonna.

Monissa länsimaissa on myös asuntojen hinnat tehneet uusia ennätyksiä. Vaikka inflaation merkkejä on nähtävissä kaikkialla taloudessa, keskuspankit ja varsinkin USA:n keskupankki edelleen ilmaisee, että inflaatio on liian heikkoa. Jos FED tavoittelee heikkoa dollaria, on suunta tällä hetkellä oikea.

Asuntojen hinnat ovat USA:ssa uusissa ennätyslukemissa.

Dollari on hetken nousupyrähdyksen kääntynyt taas laskuun.