9.6.2022 USA:lla on tällä hetkellä velkaa 31 000 miljardia dollaria ja lähes nollakorkotilanteessa se on maksanut 305 miljardia korkoa vuosittain. Jokainen prosentti tuo valtiolle 300 miljardin lisälaskun velkojen korkojen maksuun. Kun USA:n keskuspankki FED haluaa nostaa koron 3 %:iin, tämä merkitsee lähes 1000 miljardin dollarin korkokuluja valtion velkaan. Tällöin ei siis valtion velka vähene senttiäkään ja neljännes valtion budjetista menee velkojen korkojen maksuun. Valtion velka lisääntyy edelleen yli tuhat miljardia vuodessa. Tästä voi helposti päätellä, että jos FED nostaa koron tavoitetasolleen 3 % siitä aiheutuu velkakriisi, jonka rinnalla vuoden 2008 kriisi tuntuu varsin pieneltä.

Inflaatio tulee lähivuosina suuri ongelma, vaikka pieniä laskunotkahduksia välillä syntyy. Tämä näkyy selvästi raaka-ainemarkkinoilla. Kuvassa vasemmalla öljyn hinnan jyrkkä nousu ja alhaalla olevissa kuvissa nähdään kuparin ja maanviljelystuotteiden hintakehitys viime vuosilta.

Raaka-aine indeksi nousee rajusti.

19.6.2022 Maailma on kohtaamassa yhden suurimmista inflaatioista historiassa. Kaikki tämä on tapahtunut yllättävän lyhyessä ajassa. Kun keskuspankit alkoivat painaa ennätysmäärin rahaa ja tiputtivat korot nollaan ja sen allekin, olivat monet sitä mieltä tämä sysää inflaation tai jopa hyperinflaation nopeasti liikkeelle. Mutta raha virtasi ainoastaan sijoitusmarkkinoille ja tavallinen kansalainen ei nähnyt inflaation juurikaan nousevan.

Kun vihdoin pandemiakriisin aikana rahaa virtasi myös kuluttajan kukkaroon, inflaatio oli välittömästi kansalaisten nähtävissä. Kuitenkin pahin mitä voi nyt tapahtua ei vielä tullut vastaan.

Minne raha virtaa, kun suurimmat sijoitusmarkkinat romahtavat? Varallisuudelle on olemassa sijoituspaikka, jolla on suuri vaikutus kuluttajahintoihin toisin kuin osake- ja velkamarkkinoilla. Kyseessä on raaka-ainemarkkinat. Se sisältää kaiken sen raakamateriaalin, joka siirtyy kuluttajien ostamiin hyödykkeisiin.

Sijoitusrahaa voi nyt nyt siirtyä raaka-ainemarkkinoille määriä, jollaisia ei ole koskaan ennen tapahtunut. Globaalit markkinat ja keskuspankkien politiikka yhdessä vaikuttaa samaan suuntaan, joka voi aiheuttaa rahan pitkäaikaisen siirtymisen raaka-ainemarkkinoille.

Kun kaikkien sijoituskuplien äiti nyt puhkeaa, siirtyy valta sijoitusvaranto pois osake-, velka- ja piakkoin myös asuntomarkkinoilta. Perinteiset rahan turvapaikat osakesijoittajille eivät nyt ole käytössä. Keskuspankit ovat vuosia tukenee näitä markkinoita luoden varallisuutta rikkaimmalle prosentille. Rahat osakkeista ovat tavallisesti siirtyneet velkakirjoihin ja arvometalleihin. Nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin tavalliset raaka-aineet kuten vehnä ja öljy nousevat nopeasti ja niillä näyttää olevan nousuvaraa huomattavasti, kun monenlaiset uhat vaivaavat markkinoita. Tällaisia ovat sota, sanktiot, erilaiset pandemian aiheuttamat sulut ja tavaran kulkeutumisketjun ongelmat.

Osa nyt syntyvästä rahavirrasta saattaa ajautua arvometalleihin, mutta suurin osa voi nyt siirtyä muihin raaka-aineisiin. Inflaatio on suuri ja edelleen kasvamassa, mikä merkitsee, että kysyntä tulee olemaan tarjontaa suurempi. Tällöin sijoittaminen raaka-aineisiin tuntuu nyt parhaalta sijoitukselta.

Jos nyt keskuspankit epätoivoissaan siirtyisivätkin uudelleen elvyttämään markkinoita halvalla rahalla, ne lähes takuuvarmasti loisivat hyperinflaation. Tähän ei haluta mennä ja keskuspankit tulevat pysymään nykyisellä taloutta kiristävällä linjalla. Tällä on suuri riski, että tulee vuoden 2008 kaltainen kriisi. Jossain on se heikoin lenkki, joka lopulta katkeaa. Silloin Dow Jones-indeksi saattaa yhtenä päivänä tippua 2000-3000 pistettä ja seuraavana 1500 pistettä. Markkinat alkavat huutaa keskuspankkeja avuksi, mutta sitä apua tuskin tulee.

Osakesijoittajien rahat eivät tule siirtymään velkakirjamarkkinoille, sillä nousevat korot tulevat laskemaan velkakirjojen arvoa. On harvinaista, että osake- ja velkakirjamarkkinat romahtavat samaan aikaan.

Aikaisemmin sijoittamista raaka-aineisiin on pidetty riskinä. Nyt kuitenkin globaali raaka-ainepula, tekee niistä turvallisen ja tuottavat sijoituspaikan. Raaka-aineiden hintojen nopea nousu ruokkii sijoitushalua entisestään. Näyttää siltä, että raaka-ainesijoitus tulee olemaan ainoa realistinen mahdollisuus nopealle arvon nousulle. Monet raaka-aineet ovat välttämättömiä ihmiskunnalle ja niillä on siinä mielessä itseisarvo. Raha seuraa rahaa. Spekulantit siirtävät rahaa sinne minne ne näkevät muiden spekulanttien menevän. Suuren ongelman muodostaa se, että raaka-aineiden hinnat nousu ruokkii nousevaa inflaatiota ja lopulta luo hyperinflaation uhkan.