Rasvan kertymistä valtimoon

8.10.2014   Korkean kolestrolin haitat ja statiinien käytön hyödyllisyys ovat myyttejä,jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua. Todelliset syyt, jotka vaarantavat sydämesi terveyden ovat prosessoidut hiilihydraatit, riittämätön kasvien saanti, omega 6:n liiallinen saanti ja monet transrasvat.

Kolestroli on tärkeä molekyyli, jota ilman ei olisi elämää. Se on niin merkityksellinen, että käytännössä kaikki kehon solut voivat sitä valmistaa. Kolestroli on myös tärkeä rakennemolekyyli, josta monet kehon kriittiset aineet (mm- D-vitamiini, sappineste, erilaiset hormonit) on valmistettu

Huolimatta siitä, että kolestroli on meille elintärkeä aine, lääkärit ympäri maailmaa kirjoittavat miljardien arvosta lääkkeitä estääkseen sen valmistumista kehossamme.

Kuinka tähän kolestroli-paranoijaan ollaan tultu? Noin 60 vuotta sitten tohtori Ancel Keystä tuli rasvahypoteesin puolustaja ja päätteli, että ylimääräinen kolestroli aiheuttaa sydänsairauksia. Hänen ansiostaan saturoituneelle rasvalle tuli synonyymi  'valtimoita tukkiva saturoitunut rasva'.

Siis rasvahypteesi sanoo, saturoitunut rasva nostaa kolestrolia, joka aiheuttaa sydänsairauksia. Selkeää ja yksinkertaista, muttei kuitenkaan ole totta. Teorialla ei ole koskaan löytynyt todisteita ja siksi sitä sanotaankin rasvas hypoteesiksi. Todisteita on yritetty löytää lukuisissa labarotorioissa ympäri maailmaa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Hyvä puoli tutkimuksista on ollut, että tietämyksemme kolestrolimolekyylistä on
lisääntynyt.

Nykyään tiedetään, että kolestroli on liittynyt proteiineihin. Näitäyhdistelmiä kutsutaan lipoproteiineiksi; HDL (high-density lipoprotein), LDL (low-density lipoprotein), VLDL (very low-density lipoprotein) ja joitain muita. HDL:ää on pidetty hyvänä ja LDL huonona rasvana.

Yli puolella potilaista, jotka joutuvat sydänoireiden takia sairaalaan, on matala kolestroli. Noin puolella henkilöistä, joilla on korkea kolestroli,eivät saa elinaikanaan lainkaan sydänoireita. Kolestrolin määrällä on siis huono ennustearvo sydänsairauksille. Tämä on selvää, koska mitään syy-yhteyttä kolestrolin ja sydänsairauksien välillä ei ole. Todelliset syyt ovat tulehdussairaudet, hapettuminen, sokeri ja stressi. Meitä kehoitetaan rajoittamaan rasvaa ruuassa, vaikka ainakin 95 prosentilla väestöstä kolestrolilla ruuassa ei ole vaikutusta kolestroliin veressä.
Tutkimukset osoittavat, että korvaamatta saturoitunut rasva ruuassa hiilihydraateilla me itse asiassa lisäämme riskiä sydänsairauksille.