USA:n velanotto jatkuu kiihtyvää vauhtia.

12.1.2024 USA:n velkakaton korotus hyväksyttiin maaliskuussa 2023. Voidaan sanoa, että maan hallinto voitti, kun tapausta juhli sekä rebublikaanit että demokraatit. Tosiasiassa hävijiä tulevat olemaan amerikan kansalaiset.

USA:ssa kesti 232 vuotta luoda ensimmäiset 10 000 miljardia velkaa. Seuraavien 10 000 miljardin lisävelan ottoon kuluikin vain yhdeksän vuotta korkojen ollessa nollan tuntumassa ja määrällisen elvytyspolitiikan (QE) ollessa vallitseva käytäntö vuosina 2008-20017.

Seuraavat 10 000 miljardin lisävelan ottoon kuluikin enää viisi vuotta kun FED jatkoi nollakorkopolitiikka ja rahanpainantaa reagoidessaan pandemian aiheuttamiin talousongelmiin. Siis USA:n hallinto on lisäänyt 10 000 miljadia dollaria velkaa ensin 232 vuoden aikana, sitten yhdeksän vuoden ja lopulta viiden vuoden aikana.

Onko nyt odotettavissa, että velanotto hidastuisi? Ei siltä näytä, tehdyn velkakattosopimuksen jälkeen, velanotto on vain saanut uutta tulta alleen. USA on lisännyt 4 000 miljardia velkaa vuoden 2022 jäleen, joista 2 000 miljardia seitsemän kuukauden aikana sopimuksen teon jälkeen. Miten tämä kaikki päättyy? Jonkinlaiseen velkakriisin takuuvarmasti. Sijoittajat ovat hyötyneet lisäääntyneestä velanotosta osakeindeksien jatkaessa noudutrendissä.

30.1.2024 Tänä vuonna on USA:n velkatilanne jatkanut vauhdilla kohti kriisivaihettaan. Seuraukset, jotka ovat näkyvissä, ovat heikentyvä dollari, keskiluokan ongelmien kasvu ja yhä syvemmin vääristyneet sijoutusmarkkinat. USA:n talous elää laina-ajalla.


Vuosi sitten USA:n kongressin budjettitoimisto CBO (Congressional Budjet Office) ilmoitti hämmästyttävät 442 miljardin dollarin budjettivajeen vuoden ensimmäiselle neljännekselle. Vaikka luku oli hämmentävä, CBO ilmoitti vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen budjettivajeen olevat peräti 509 miljardia dollaria. Tämä merkitsee, että budjettivaje tule vuositasolla olemaan 2200 miljardia dollaria. On ilmeisen selvää, että USA:n valtion talous on syöksykierteessä.


Edelleen joukko USA:n poliittisia päättäjiä elää uskossa, että maan talouden ongelmat voidaan ratkaista, painamalla hiiren nappulaa ja luomalla varallisuutta tyhjästä. Vuonna 2024 on vaikea nähdä muuta vaihtoehtoa kuin korkojen leikkaus ja siirtyminen kireästä talouspolitiikasta löysään. Tällä kertaa velkakierre vie määrällisen helpotuksen (QE, Quntitative Easing) uusiin ennätyslukemiin, koska leikkaukset budjettiin eivät tule toteutumaan. Takana häämöttää dollarin alamäen jatkuminen ja inflaation uudelleen nousu. Välissä saattaa olla lyhyt deflatorinen taantuma.

USA:n valtion mahdolliset leikkaukset ovat hyvin epätodennäköisiä tänä vuonna, koska on USA:n presidentin vaalit ja sotaisa geopoliittinen tilanne. Todennäköinen ratkaisu tulee olemaan, että uhrataan dollari ja annetaan inflaation mennä menojaan. Paljon riippuu siitä, kuinka hyvin ja kauan USA:n velalle löytyy ulkomaalaisia ostajia, joista USA on riippuvainen (oheinen kuva).