USA:n työttömyysluvuissa räjähdysmäinen nousu.

5.4.2020 Valtaosa valtamedian uutisista koskee tavalla tai toisella tällä hetkellä pandemiaa. Sen seuraukset ovat karua luettavaa; maailman talous on suurelta osalta seisahtunut. Työttömyysluvut ovat nousseet pilviin varsinkin USA:ssa, jossa palvelualalla toimii 70 prosenttia kansalaisista. Erilaiset palvelualathan vaativat usein lähikontaktia asiakkaaseen, mitä nyt pitää välttää.

Samalla mukavasti unohtuu se, että keskuspankkien ja valtioiden harjoittamassa politiikassa olisi ollut jotain vikaa. Melkoinen sattuma, että virus alkoi nyt tehdä tuhojaan, kun järjettömiin viety velkatalous näytti viime aikoina horjuttavan koko talousjärjestelmän perustuksia.

Toisaaltaon esitetty kysymys; onko tiedotusvälineiden luoma virushysteria ja -paniikki liioiteltua? Jos otetaan mittapuuksi viruksen aiheuttamat kuolemantapaukset, näin saattaa olla. Dr. Fauci New England Journal of Medicine-lehdessä kertoi että, jos huomioidaan oireettomat ja lieväoireiset koronaviruksen aiheuttamat tautitapaukset, päästään kuolleisuuslukuun, joka on huomattavasti alle prosentin. Näin ollaan jo samassa tasossa kuin vähän pahemmassa kausi-influenssassa. Kun yksistään USA:ssa sairastuu n.60 miljoonaa henkilöä vuosittain influenssaan, täytyisi koronaviruksen aiheuttaman viruksen sairastuttaa kymmeniä miljoonia amerikkalaisia, jotta päästäisiin kausi-influenssan tasolle

On myös paljon spekuloitu sitä, mikä on 5G:n rooli taudin leviämisessä ja sen aiheuttamista oireissa. Wuhan on ensimmäinen kaupunki Kiinassa, jossa 5G on laajasti otettu käyttöön. 5G:ssä käytetty taajuus alkaa olla hyvin lähellä sota-aseena käytettyjen mikroaaltoaseiden taajuuksia. Olisi loogista ajatella, että sellainen taajuus ei ole ihmisen solujen toiminnalle ja vastustuskyvylle terveellistä.

Joka tapauksessa viruksen torjuntatoimenpiteet ovat kiihdyttäneet taloudenromahdusta mittavasti. USA:ssa virustorjunta on lisännyt työttömyysluvut ennätysmäisiksi. Viimeisten kahden viikon aikana on työttömyyskortistoon ilmoittautunut uusia hakijoita 10 miljoonaa henkilöä. Yhden viikon aikana haki
kortistoa työtä 6,6 miljoonaa hakijaa, kun edellinen ennätys viikkomääräisissä hakijoissa oli 69500. Siis lähes kymmenkertainen lisäys tähän ennätykseen.

Kriisi on opettanut sen, kuinka nopeasti voi tilanne ajautua kaaoksen partaalle. Monissa paikoissa on elintarvikkeista tullut pulaa. Tämä ei johdu vielä niinkään siitä, että ruuan toimitusmäärät olisivat vähentyneet, vaan hamstrauksesta ja ravintoloiden ja pikaruokaloiden kiinniolosta. Moni päivittäiseen pikaruokaravintolasta
ruokansa hakevan amerikkalainen on nyt joutunut hakemaan ruokansa markettien hyllyiltä.

Suuria kriisin kärsijöitä ovat ravintoleiden lisäksi mm. elokuvateatterit, massatilaisuuksien järjestäjät, lentoyhtiöt ja turismi. Yllättäviin ongelmiin ovat joutuneet myös maaviljelijät, jotka eivät tahdo saada työntekijöitä. Tämä voi johtaa merkittävään ruuan hinnan nousuun. Kuluttajahintoja tullee myös
nostamaan keskuspankkien ennätysmäinen rahanpainanta.

Tällä hetkellä näyttää valitettavasti siltä, että pandemian aiheuttaman talousongelmat ovat vasta alkusoittoa jollekin paljon syvemmällä kriisille. Ja tämä on riippumaton pandemian kestosta.

Kilometrien pituiset ruokajonot ovat nyt arkipäivää USA:ssa.

13.4.2020 Talouden alaspäin kääntymisen jyrkkyys ja nopeus on tullut kaikille yllätyksenä. Viime päivinä on osakkeet olleet huonoista talousuutisista huolimatta nousussa. Tähän on kaksi syytä. Ensiksi osakkeet ovat jyrkän laskun vuoksi ylimyytyjä ja korjausliike oli odotettavissa. Toisaalta USA:n keskuspankin FED:n historiallinen elvytyspaketti nostaa osakkeita. Monet jopa spekuloivat, että FED:n mittavat toimenpiteet liikuttavat osakkeet jälleen uusiin ennätyslukemiin, aivan kuten vuonna 2018 tapahtui. Näin tulee tuskin tällä kertaa käymään. Taloutta jarruttavat tekijät ovat äkkiä saaneet mittasuhteet, joita ei mikään rahanpainanta auta. Muutaman kuukauden sisällä tulemme näkemään inflaatio voimakkaan nousun.

USA:ssa viime vuoden elokuussa tehty tutkimus osoitti, että peräti 59 %:lla amerikkalaisista ei ole mitään säästöjä. Nyt USA:ssa on tapahtunut historia nopein ja suurin työttömyyden nousu. Miljoonilta amerikkalaisilta jää palkkatulot saamatta eikä siis säästöjä ole. Tämä merkitsee massiivisen kriisin syntymistä USA:ssa. Ruokapankit ja avustusjärjestöt ovat ennen näkemättömän paineen alla.

Useimmat ovat nähneet kuvia vuoden 1929 pörssiromahduksen aikaisista pitkistä ruokajonoista. Nyt nämä ruokajonot ovat tulleen jälleen. Tällä kertaa ruokaa jonotetaan autoissa viruksen tarttumisvaaran vuoksi. Monissa paikoissa USA:ssa nämä jonot ovat kasvaneet kilometrien mittaisiksi. USA:ssa käänne tapahtui nopeasti; ensimmäinen COVID-19 tapaus todettiin USA:ssa tammikuun lopulla ja tämän kuun alussa on epätoivon merkkejä näkyvissä kaikkialla USA:ssa. Lisäongelman aiheuttaa se, että monin paikoin myös osa ruuan jakelijoista on sairastuntu virustartuntaan. Samaan aikaan ruuantuotannossa on ongelmia, koska työntekijöitä farmeille on vaikea saada.

Afrikka on säilynyt hyvin viruksen vitsauksilta, mutta siellä on paikoin pahimmat heinäsirkkaparvet 70 vuoteen. Parvissa olevat miljardit heinäsirkat voivat syödä koko viljapellon muutamassa minuutissa.

Valitettavasti kaikki nämä ongelmat ovat vasta alkusoittoa vielä pahemmalle. Globaali talous on romahtamassa ja ruuantuotanto sekä –jakelu ongelmat kasvavat. Paluu ’normaaliin’ tulee kestämään pitkään.

Eilinen raju ja yllättävän öljyn hinnan romahdus.

21.4.2020 USA:ssa öljyä myytiin eilen hintaan – 40 dollaria barrelilta. Kyseessä ei ole kirjoitusvirhe vaan öljyä myytiin rajusti negatiivisella hinnalla eli myyjä maksoi sille, joka suostui hakemaan mustaa kultaa. Öljyn hinta meni ensimmäisen kerran historiassa negatiiviselle hinnoittelualueelle. Vielä viime perjantaina hinta oli + 27 dollaria barrelilta. Kuinka tämä voi olla mahdollista?

Tämän mahdollistaa johdannaiskaupat. Nämä suurelta osin näkymättömissä olevat valtavat markkinat, joiden suuruuden arvioidaan olevan tällä hetkellä 640 000 miljardia dollaria eli 7 kertaa suurempi kuin koko maailman bruttokansantuote. Suuret toimijat käyttävät johdannaismarkkinoita peittämään tappioita ja manipuloimaan hintoja. Nämä markkinat ja niiden suuruus oli syynä siihen, että vuonna 2008 koko läntinen talousjärjestelmä uhkasi romahtaa.

Eilen öljykaupan johdannaisia omistavat huomasivat, että jos aikovat jatkaa johdannaisien pitämistä, heidän täytyy ottaa fyysistä öljyä omistukseensa. Tällöin puhutaan useista tuhansista barreleista. Treidaajat eivät tietenkään halunneet fyysisen öljyn omistajaksi, vaan olivat ainoastaan kiinnostuneet tekemään sen hinnalla kauppaa. Niinpä he alkoivat myymään johdannaisia hinnalla millä hyvänsä ja olivat lopulta valmiina maksamaan, jos joku vain ottaisi johdannaiset.

Tapaus osoittaa, kuinka täydellisesti talousjärjestelmää hallitsee johdannaiskasino ylisuurilla vivutuksilla ja erilaisilla taloustempuilla