Osakekuplat viime vuosikymmeniltä.

1.6.2015 Osakkeet ovat korkealla arvostettuja millä mittarilla tahansa mitattuna. Teknisesti mitattuna ne ovat nyt korkeammalla kuin finanssikriisin aikaan. Vain kaksi kertaa USA:n historiassa osakkeet ovat olleet korkeammalla kuin nyt vuonna 1929 ja teknologiakuplan aikaan. Lienee selvää, että tällä hetkellä on osakekupla. Jopa FED:n puheenjohtaja Janet Yellen on viime aikoina puhunut osakkeiden yliarvostuksesta.

Nykyisen kaltainen arvostustaso on edennyt aina aikoja, jolloin osakekupla on puhjennut ja voimakas korjausliike on tapahtunut. Kuvassa nähdään neljän eri suositun arvostustasomittarin keskiarvon liike historian aikana. Ei liene epäilystäkään siitä, etteikö osakkeet olisi tällä hetkellä yliarvotettuja.

Marvinaalivelka USA:n osakemarkkinoilla on saavuttanut histilallisen huipppulukeman

2.6.2015 Korkea marginaalivelan taso kertoo, että sijoittajat ovat ostaneet paljon osakkeita välitysyhtiöiden tarjoamilla lainoilla. Osakkeiden ostaminen velalla on lisääntynyt voimakkaasti viime aikoina ja on nyt saavuttanut historiallisen huippuarvonsa. Sama tapahtui teknologia kuplan aikana ja vuoden 2008 finanssikriisin aikana.

Jos talous olisi voimakkaassa nousussa, tämä ei olisi ongelma, mutta tosiasia on, että osakkeiden arvostus on täysin eronnut todellisuudesta. Yhtiöiden tuotot ovat olleet jo pitkään laskussa ja vienti romahtanut. Lopulta ihmiset ovat alkaneet uskoa sitä, mitä haluavat uskoa, vaikka tällaiselle uskolle ei olisikaan mitään perustetta. USA:n historian suurin finanssikriisi lähestyy kuitenkin vääjäämättä, eikä voi olla kovin monen kuukauden päässä.

Musta joutsen voi aiheiuttaa ennen näkemättömän maailman talouden spiraalimaisen romahduksen

3.6.2015 Kesäkuu on alkanut ja kuukausi sisältää poikkeuksellisen paljon taloustapahtumia, joista voi tulla se musta joutsen, joka aiheuttaa maailman talouden kaatavan dominoefektin. Näitä on mm. Itävallan asuntorahoitusta hoitavan pankkisektorin ongelmat, Kreikka, Ukraina, Intia, Venäjän sanktiot, hyvin salainen  TPP sopimus ja Kiina/Venäjä-liittoumat julkistukset.

TPP (Trans Pacific Partnership) on kauppasopimus, josta käydyt neuvottelut ovat olleet salaisia. Neuvottelut ovat olleet jopa niin arkaluonteisia, että mahdollisia vuotajia on uhattu vankeusrangaistuksilla. Sopimus  tuo mieleen NAFTA-sopimuksen, joka oli kauttaaltaan huono amerikkalaisen työntekijän kannalta. Samanlaisia vaikutuksia pelätään nyt. Markkinareaktiot  voivat olla voimakkaat, jos sopimuksen sisältö paljastetaan kesäkuussa.

Itävaltalainen asuntorahoituspankki Hypo Alpe Adria uhkaa jättää maksamatta 500 miljoonan euron maksun. Vaikka maksu on pienehkö, voi sekin aiheuttaa ketjureaktion, jolla voi olla suuret seuraukset. Tämä johtuu siitä, että pankeilla on ristiinomistus veloissa.

Kreikka sai pidennyksen kuun loppuun 320 miljoonan euron velalleen. Silloin maksettava summa on jo huomattavasti suurempi, kun myös 1,2 miljardin euron laina tulee maksuun. IMF ja EKP haluaa tehdä kaikkensa, ettei Kreikka eroaisi eurosta. Sitä he eivät tee Kreikan vuoksi vaan Euroopan pankkien turvallisuuden vuoksi.

Kesäkuussa menee umpeen myös NATOn sanktiot. Miten Kreikka suhtautuu NATOn jäsenen äänestykseen sanktioista. Kreikka on viime aikoina lähestynyt Venäjää ja maat ovat neuvotelleet suuresta energiasopimuksesta, jossa kaasuputket vedetään Kreikan läpi.

4.6.2015 Uppsalan Yliopiston kartta paljastaa, missä maassa on sota tai kärsii väkivaltaisista konflikteista. Kartta kertoo myös sen, että elämme sosiaalisten levottomuuksien ja sotien suhteen nousukautta. Syklien asiantuntijoiden mukaan nykyinen sotasykli on nousussa aina vuoteen 2020 asti, jonne huippukohta osunee.

Merkittävämpiä konfliktialueita ovat tällä hetkellä Israel ja Gaza, Ukraina, Syyria,Nigeria (Boko Haram) Lähi-itä ja Etelä-Kiinan meri.

Boko Haram kidnappaa ja tappaa satoja viattomia ihmisiä ja haluaa luoda toisen Islamilaisen valtion maailman toiseksi suurimmilla mantereella.

Melkein kaikkialla Afrikassa on konflikteja. 24:ssä Afrikan maassa on tällä hetkellä menossa sotilaallinen konflikti, jossa on mukana 146 erilaista sissiryhmää, separatistia tai anarkista ryhmää.

Aasiassa on 15 maassa sotilaallisia konflikteja, joihin on sekaantunut 70 erilaista sotilaallista ryhmittymää, jotka edustavat etupäässä anarkisteja ja separatisteja.

Euroopassa 15:ssa maassa 70 erilaista radikaalia ja separistista ryhmää uhkaa sodilla ja vallankumouksilla.

Amerikoissa viisi maata on sodassa tai siellä on massiivinen sisäinen levottomuus. Niihin on liittyneenä 25 erilaista separistista ryhmittymää ja huumekartelleja.

Kaikkein väkivaltaisin on suuresti esille ollut ISIS, joka harjoittaa hyvin brutaalia välivaltaa shia muslimeja ja kristittyjä kohtaan terrorisoiden koko Lähi-Itää tappaen kymmeniä tuhansia.

Vähälle huomiolle on jäänyt Kiinan ja USA:n välinen konflikti Etelä Kiinan merellä. Tämä voi nopeasti laajeta kansainväliseksi sodaksi.

Kiina on ottanut haltuunsa saariryhmän Etelä Kiina merellä. Alue on merkittävä, koska siellä on suuri öljy ja kaasu reservi sekä sen kautta kulkee kuljetusreitti. Reitin kautta kulkee mm. kolme kertaa enemmän öljyä kuin Suezin kanavan kautta.

USA on selkeästi ilmoittanut, ettei Kiinalla ole oikeuksia k.o. saariin ja kehottaa Kiinaa vetäytymään. Tähän Kiina on ilmoittanut, ettei sillä ole aikomustakaan vetäytyä saarilta. Saaret ovat on jo vuosia olleet kiistan aiheena Kauko-Idän eri maiden välillä.

Konfliktien määrä on kasvanut voimakkaasti maailmassa viime vuoisien aikana

Etelä Kiinan meren saaret ovat yksi merkittävimpiä turvallisuusuhkia maailmassa.

Sotaisten konfliktien määrä kasvanee vielä vuosia.

5.6.2015 Eilisessä tekstissä näemme, kuinka maailmaan syntyy yhä uusia pesäkkeitä, joista voi syttyä suurempi sota.

Yksi suuri syy tällaisten pesäkkeiden syntymisille on se, että yhä useampi valtio haluaa siirtää huomion sisäisistä taloudellisista ongelmista ulospäin. Näin taloutta johtavat henkilöt ja instanssit eivät saa niin helposti talousongelmista syitä omille niskoilleen.

Tällä konfliktien määrä nousee samaan aikaan kun valtion joukkovelkakirjojen kauppaa uhkaa kriisi. Kun tämä kriisi puhkeaa, tuntuu vuoden 1929 pörssiromahdus ja sitä seurannut aika kuin lasten leikiltä.

Eurooppa on menossa kohti konkurssia, Japanissa on valtavan suuret maksuvelvoitteet, joihin ei ole rahoitusta, USA:ssa on 235 biljoonan dollarin velvoitteet, joita se ei pysty maksamaan.

Elämme vaarallisempia aikoja, mitä suurin osa ihmisistä käsittää.

Sininen käyrä kuvaa nousutrendissä olevien osakkeiden määrän S&P 500 indeksissä.

6.6.2015 Osakeindeksit USA:ssa näyttävät nousevan, mutta ne eivät paljasta kuitenkaan koko totuutta. Kun asiaa tutkii tarkemmin, voidaan havaita, että itse asiassa suurin osa osakkeista on ollut laskevassa kurssissa.

Kun osakkeiden hintakäyriä tutkitaan teknisesti, osakkeen katsotaan olevan laskutrendissä, jos se liikkuu 50 pisteen liikkuvan keskiarvon alapuolella. Tämä tarkoittaa, että enemmistö S&P 500 indeksin osakkeista on laskutrendissä.

7.6. 2015 Nykyinen FIAT-valuuttaan pohjautuva valuuttajärjestelmä on kestämättömällä pohjalla. Toisaalta voidaan havaita, että järjestelmä on kestänyt huomattavasti odotettua pitempään. Järjestelmä on pysynyt vuosia pystyssä, vaikka vuosina 2008/2009 pankkeja pelastettiin kymmenillä biljoonilla sekä Libor-skandaalista, USA:n luottokelpoisuuden alenemisesta, velkakattojen saavuttamisesta, ja paljastuneista kullan hinnan manipuloinneista huolimatta.

Tapaukset ovat olleet räikeitä ja selvästi havaittavia. Mm. kullan hinta on poljettu alas minuutin sisällä kaupankäynnin avaamisesta myymällä enemmän kultaa tänä aikana kuin mitä on kullan vuosituotanto.

Vaikka nykyisen valuuttajärjestelmän kohtalo on väistämätön, se ei merkitse sitä, että se olisi välitön. Tämä taas merkitsee, että jos sijoittaa esim. arvometalleihin, tarvitsee kärsivällisyyttä tavoitteiden saavuttamisessa.

Maailman taloudessa on lukuisia eri kohteita, jotka ovat hyvin helposti särkyvässä tilassa ja tulevat särkymään maailman talouden romahduksen myötä. Tällaisia ovat mm. USA:n velkatilanne ja maailman velkakirjakauppa.

Useimmille näyttää olevan vaikea hyväksyä, että valtakunnat kaatuvat, valuutat kuolevat ja koko järjestelmä vaatii romuttamista, jotta parempi voitaisiin luoda tilalle. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat Saksa ja Japani, joiden talous tuhottiin toisen maailman sodan tiimoilla. Muutama vuosikymmen myöhemmin nämä valtiot olivat jyrkimmin nousevia talousmahteja maailmassa.

Kiinan valuutta renmimbi haluaa maailman reservivaluutaksi.

12.6.2015 Yksi suurimmista talouteen liittyvistä kysymyksistä on Kiinan huanin tai toiselta nimeltään renmimbin, RMB:n, tuleva asema valuuttana maailmassa. Oheinen kuva, joka on otettu Bangkokissa, kuvastaa hyvin kiinalaisten omaa asennetta RMB:stä maailman mahdollisena tulevana reservivaluuttana. Siinä sanotaan suoraan; RMB; uusi valinta, maailman valuutta. Kiinan kansantasavalta omistaa yli 70% Kiinan keskuspankista, mikä edelleen korostaa asian merkitystä.

Vaikka lyhyellä tähtäimellä Kiinalla on hidastuvassa taloudessa ja omissa talouskuplissaan suurissa ongelmissa, on selvää, että Kiina on kasvava taloudellinen supervalta.

Kiina on viime vuosien aikana tehnyt voitavansa, jotta RMB:stä tulisi mahdollisimman vaikuttava pelaaja maailman talousmarkkinoilla.

Velkakirjojen tuotot ovat laskeneet 34 vuotta.

13.6.2015 Vahvat merkit viittaavat siihen, että USA:n ja Euroopan osakemarkkinat ovat saavuttaneet huippunsa ja korjausliike on pian edessä. USA:n osakkeet ovat nousseet lähinnä määrällisen elvytyksen (QE) ja nollakorkopolitiikan ansiosta.

Näiden seikkojen avustuksella S&P 500 indeksi on noussut 232 % maaliskuusta 2009 lähtien.

Sijoittajien on nyt ollut pakko kohdata reaaliteetit; BKT, jälleenmyyntiluvut, tuotanto ja vienti heikkenevät. Vientiä on heikentänyt erityisesti vahva dollari.

Vuonna 1981 ohjauskorko USA:ssa oli 15 % ja on siitä asti laskenut. Nyt kun korko on ollut jo vuosia lähes nollassa, pienikin nousu voi aiheuttaa melkoisen myrskyn. Sen vuoksi jo koron nousun uhkakin tekee sijoittajat levottomaksi. Kaikialla markkinoilla kurssit sahaavat voimakkaasti.

Velkakirjamarkkinoiden merkitys kasvaa jatkuvasti. Niihin korkojen nousulla on suuri merkitys. Viereisessä kuvassa nähdään, kuinka velkakirjamarkkinat ovat olleet nousussa viimeisten 34 vuoden ajan. Mutta käyrähän on laskeva? Käyrässä on kyseessä velkakirjojen tuotot, jotka menevät juuri päinvastaiseen suuntaan kuin velkakirjojen arvot. Samoin jos velkakirjojen tuotot nousee, niin velkakirjojen arvo laskee.

Riskit, jotka korkojen noususta aiheutuu velkakirjamarkkinoille, ovat suuret. Sen vuoksi, kun FED lopulta joutuu nostamaan korkoja, täytyy korkojen nousut olla hyvin pieni, prosentin kymmenyksen luokkaa. 

15.6.2015 Monet talouden asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että meillä on tällä hetkellä historian suurin osake-, velkakirja- ja johdannaismarkkinakupla.

Vuonna 2008 oli lukuisia varoitusmerkkejä, jotka kertoivat tulevasta romahduksesta, mutta ihmiset eivät sitä ymmärtäneet. Nyt nämä samaiset merkit ovat jälleen ja siitä huolimatta ei suurin osa osaa niitä lukea.

Kaikki kuplat puhkeavat ajallansa. Markkinoilla on tällä hetkellä lukuisia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa kuplien puhkeamisen, mutta mikä niistä toimii lopulta mustana joutsenena, joka aiheuttaa kuplat puhkaisevan dominoefektin, on mahdotonta etukäteen tietää.

Globaali talousjärjestelmä on merkittävästi pahemmassa tilassa kuin kriisivuonna 2008. Maailman velkatilanne on karannut käsistä ja esim. USA:ssa valtion velka on kaksinkertaistunut vuodesta 2008. Velka on matemaattisesti mahdoton koskaan maksaa pois.

16.6.2015 Historiassa ovat osakkeet menestyneet heikoimmin touko- ja lokakuun välillä. USA:n osakemarkkinoilla osakkeet saavuttavat pohja-arvonsa keskimäärin lokakuun 27.päivä. Vuonna 2008 Dow Jones, DJ, indeksi alkoi juuri liukua alaspäin toukokuussa vaikka monet muistavat vain loppuvuoden romahduksen.

Vuonna 2008 DJ sai huippuarvonsa 13 028,16 toukokuun 19. päivä, jonka jälkeen mentiin alamäkeä loppuvuosi. Mielenkiintoista on, että myös tänä vuonna on DJ saanut huippuarvonsa 18 312,39 myös toukokuun 19. päivä, jonka jälkeen on indeksi lähtenyt laskuun.

VIX-indeksi, joka kuvaa markkinoiden epävakaisuutta, on juuri saavuttanut suurimman hypäyksen tänä vuonna. Dollarin arvossa on tapahtunut suurin seitsemän päivän nousu sitten vuoden 2008 romahduksen. Nämä ovat merkkejä edessä olevista ongelmista.

USA:n vienti  on tippunut 4 kuukautta peräkkäin. Tyypillisesti kun vienti on negatiivinen useamman kuukauden peräkkäin, maa ajautuu lamaan.

Osakkeiden kurssiliikkeet noudattavat syklejä ja USA:ssa nämä ovat hyvin tarkoin noudattaneet seitsemän vuoden sykliä, jonka pohja-arvot osut melkoisella tarkkuudella juutalaisten Shemitah-vuoteen. Olemme tällä hetkellä juuri tällaisessa vuodessa. 1. päivä Shemitah-vuotena oli 25 syyskuuta 2014. Tällöin DJ tippui 725 pistettä.

Osakkeiden arvot ovat nousseet ennötyksellisesti ilman merkittävää korjausliikettä.

17.6.2015 Viime viikot USA:n osakeindekseissä ovat olleet vähäliikkeisiä.  S&P 500 - eli SPX-indeksi on liikkunut vain yhden prosentin sisällä viimeiset seitsemän viikkoa. Näin vähäistä liike on ollut viimeksi maaliskuussa vuonna 1994.

Sijoittajat ovat nyt epävarmoja siitä onko osakkeiden arvostustaso oikea ja epävarmuus koron noston ajankohdasta tekevät sijoittajat passiiviseksi.

Viereinen kuva kertoo, kuinka kauan osakemarkkinat ovat nousseet ilman merkittävää korjausliikettä. Yleensä puhutaan korjausliikkeestä, jos indeksi muuttuu yli 10 %. Tätä ei ole tapahtunut vuoden 2011 jälkeen. 5-7 %:n vetäytymisiä on tapahtunut muutama. Näin pitkä nousu on hyvin harvinainen ja voimakas korjausliike tulee väistämättä. Korjausliikkeen voi aiheuttaa nouseva pelko koron nostosta. Velkakirjojen korot ovat nousseet ja samalla velkakirjojen arvot laskeneet, joten ne ovat jo ennakoineet koron nostoa.

 

23.6.2015 Osakkeet nousivat voimakkaasti eilen, kun tuli viestiä Kreikan velkaongelmaratkaisun edistymisestä.

Koko Kreikkakiista on perimmältään vain merkityksetöntä farssia. Todellisuudessa Euroopan Keskuspankki, EKP, ei ole kiinnostunut Kreikan kohtalosta. Ainoa mikä EKP:tä kiinnostaa Kreikassa kiinnostaa ovat ne Kreikan velkakirjat, jotka ovat takuina Euroopan pankkien johdannaiskaupoissa.

EKP on paljon kiinnostuneempi Deutche Bank:n 54 biljoonan euron johdannaisista kuin esim. Kreikan terveydenhuollon täydellisestä romahduksesta tai kreikkalaisten lasten ruokintaongelmista tai jostain muusta epämiellyttävästä Kreikkaa koskevasta katastrofista.

Markkinoiden sulkeuduttua Kreikka hyväksyi apupaketin laajennuksen. Sillä ei ollut vaihtoehtoja. Mielenkiintoista oli Euron arvon heikkeneminen tänään positiivisista uutisista huolimatta. Lieneekö jo mielessä seuraavat potilaat? Italia ja Espanja.

Vaikka Kreikka voi saada sopimuksen aikaan, ei se pitkälle riitä, sillä maksamatta jäävät velvoitteet tulevat lisääntymään ajan myötä. Nyt madollisesti aikaan saatava sopimus, ei muuta kylmää matematiikka; Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyteen.

Lehdistössä kirjoitetaan, että Kreikan ongelmat voisivat aiheuttaa jonkinlaisen dominoefektin, jossa myös Italia ja Espanja joutuisivat ongelmiin. Tämä antaa kuitenkin väärän kuvan. Ei Italian ja Espanjan ongelmat ole Kreikan aiheuttamia, vaan siellä on omat syvät ongelmat. Ainoa yhteys Kreikkaan löytyy siitä, että maat ovat pakoitettuja riippuvuuteen EU:n rakenteiden kautta.

Kansainvälisen valuuttarahasto, IMF, haluaa EU:hun jonkinlaisen katastrofin, mistä se pääsee hyötymään. Tässä Kreikka on vain pelinappula. Mitä globalistit hyötyvät Euroopan kriisistä? Heidän tavoitteena on luoda kaaoksesta kontrolloitua järjestystä.

24.6.2015 Grexit, Frexit, Brexit kenties vielä Itexit ja Spexit. Joka tapauksessa näyttää vahvasti siltä, että Euro ja EU päivät päättyvät epäonnistuneena kokeiluna ennemmin tai myöhemmin. Onneksi olkoon EU:n vastustajat. Olitte oikeassa. EU:ta eikä Euroa olisi pitänyt koskaan edes yrittää, tuomittu epäonnistumaan. EU:n ja Euron mahdollinen purkautuminen tulee olemaan yksi modernin sivilisaation ja talouden suurimpia katastrofeja.

EU:n hajoamisella on merkittäviä seuraamuksia koko maailman talouteen. Aluksi Euroopan sijoittajat tulevat hylkäämään perifeeristen, pienten ja heikkojen Euroopan talouksien velkakirjat. Nämä sijoittajat ovat sijoittaneet voimakkaasti Saksan valtion velkakirjoihin, joita sijoittajat sitten EU:n alkaessa hajoamaan myyvät kilpaa pois. Tämä aiheuttaa myrskyn kaikkialla länsimaiden velkakirjamarkkinoilla.

25.6.2015 Vaikka USA:n talous saattaa olla jonkin verran paremmassa kunnossa kuin Euroopan tai Japanin, on USA:n talous selvästi hidastumassa ja lisääntyvissä vaikeuksissa. On selvää, ettei USA:n nykytalous voi mitenkään pitää pystyssä USA:n valtion velkaa, joka on 18 biljoonaa dollaria, puhumattakaan USA:n maksamattomista velvoitteista, joista koostuu yli kymmenen kertaa suurempi summa, siis yli 200 biljoonaa dollaria. Kyllä USA kaikilla talousmittareilla mitattuna on samanlaisissa vaikeuksissa kuin Kreikka. Mutta dollaria pönkittää sen reservivaluutta-asema ja USA:n mittavat sotavoimat, jotka ovat asettaneet tukikohtia 175 maahan, ei puolustamaan demokratiaa, vaan pönkittämään dollaria. Ukrainassa, samoin kuin aikanaan Libyassa ja Irakissa, on kyse yksinomaan dollarin asemasta. Libyassa ja Irakissa johtajat tapettiin (ja kulta ryöstettiin) vain, jotta petrodollarin asema säilyisi. Gaddafi ja Hussein aikoivat lopettaa energiakaupan käymisen dollareilla.

On jo jonkun aikaa on ollut nähtävissä, etteivät maat USA:n velkakirjat kelpaa maailman sijoittajille. Jos tämä väheneminen jatkuu, ei USA:lla jää muuta mahdollisuutta kuin ostaa itse omaa velkaansa romuttamalla dollarin arvo.