1.6.2017 Voiko USA koskaan maksaa valtion velkojaan pois? Vaikka amerikkalaisilta otettaisiin joka ikinen heidän omistamansa dollari pois, ei näin kerätty raha kuitenkaan riittäisi maksamaan kansallista velkaa.

Tällä hetkellä velka on 145 000 dollaria/amerikkalainen talous ja luku kasvaan vuosi vuodelta. Minkäänlainen osittainenkaan velan lyhennys ei ole mahdollinen, sillä valtion velvoitteet kuten sosiaaliturva ja terveydenhoito ylittää valtion tulot ainakin vuoteen 2025 saakka. Tämän lisäksi tulee m.m. kulut sotavoimien ylläpitoon ja suunnitellut infrastruktuurihankkeet.

Usein puhutaan vain kansallisesta velasta, jonka suuruus on vähän alle 20 000 miljardia dollaria, mutta amerikkalaisten kokonaisvelka on 58 000 miljardia dollaria. On helppo ymmärtää, ettei tällaista velkaa voida maksa pois missään nähtävissä olevassa ajassa. Ainoa mitä voidaan toivoa, että tämä velkakupla kestää mahdollisimman pitkään.

3.6.2017 Osakemarkkinat jatkavat merkittävää yliarvostustaan, jota ylläpitää Euroopassa ja Japanissa harrastettava elvytyspolitiikka. Keskuspankit tulevat jatkamaan merkittävää rahan painamista markkinoille.

Samaan aikaan raaka-aineet ovat painuneet tasolle, jossa ne eivät ole olleet vuosisataan suhteessa osakemarkkinoihin. Sijoittajat ovat alkaneet katsoa muita vaihtoehtoja kuin osakemarkkinoita. Tämä on näkynyt kryptorahojen räjähdysmäisenä nousuna. Pian tämän jälkeen on hyvin mahdollista, että arvometallien voimakas nousu alkaa. Varsinkin hopea omaa valtavan nousupotentiaalin, sillä se on ainoa raaka-aine, joka on 66 % halvempi kuin 37 vuotta sitten.

5.6.2017 Tiedotusvälineet ovat vuodesta 2008 lähtien väittäneet, että USA on elänyt taloudellisen toipumisen aikaa. Tähän väitteeseen nojaten on USA:n keskuspankki harjoittanut rahapolitiikkaa, missä se on pitänyt nollakorkopolitiikkaa 7 vuotta ja käyttänyt yli 3 000 miljardia dollaria talouden elvyttämiseen.

Tarkemmin tutkittaessa ei elpymistä ole tapahtunut edes parantuneena työllisyytenä, sillä viime viikolla tulleen tutkimuksen (Morningside Hill Capital Management) mukaan peräti 93 % kaikkien uusien työpaikojen olemassaolosta, perustuu pelkkään laskennalliseen kikkailuun. Siis jokaisen työpaikan luomiseen USA käytti 20 miljoonaa dollaria.

Tuntuikin todella kummalliselta, että työttömyys olisi vain alle 5 % samalla kun 94 miljoonaa työikäistä ei ole työelämässä. Talous on kestämättömällä pohjalla ja kurssilasku tulee olemaan ennen näkemätön.

7.6.2017 Talouslehdet kirjoittavat, että pörssikurssit USA:ssa ovat valtavassa nousuhuumassa.

Tarkempi analyysi kuitenkin osoittaa, että kurssit ovat nousseet hädin tuskin 1,5 %:ia viimeisten kolmen kuukauden aikana. Velkakirjamarkkinat ovat nousseet osakekursseja enemmän, mikä sekään ei ole tyypillinen nousumarkkinoiden merkki.

Korkojen laskiessa asuntojen hinnat nousevat.

11.6.2017 USA:n keskuspankki FED julkaisu juuri raportin, joka näyttää antavan aiheen juhlia. Raportin mukaan amerikkalaisten talouksien kokonaisvarallisuus on saavuttanut kaikkien aikojen ennätyksen 94 800 miljardia dollaria.

Tämä on vaikuttava luku ja lisäksi se on kasvanut 40 000 miljardia dollaria vuodesta 2009 lähtien. Mutta kestääkö luvut hieman lähempää tarkastelua?

Luku käsittää kaikki amerikkaiset, aina vastasyntyneestä vauvasta ökyrikkaisiin. Ts. 330 miljoonaa amerikkalaisella on varallisuutta lähes 95 biljoonaa dollaria.

Valtaosa varallisuuden kasvusta ovat kuitenkin keskittyneet kiinteistöihin ja osakemarkkinoihin. Nämä muodostavat 2/3:sta osasta varallisuuden kasvusta vuodesta 2009 lähtien.

Samalla FED kertoo, että 80 %:ia liikeyrityksistä ovat USA:ssa yhden miehen yrityksiä ja usein miten tarjoaa omistajan pääasiallisen elannon. Vain 35 %:ia näistä pienyrityksistä ovat kannattavia ja loput siis tuottavat tappiota. Siis 80 % prosentista USA:n yrityksistä vain 35 % tuottaa voittoa. Tämä merkitsee, että 72 %:ia amerikkalaisista yrityksistä eivät ole kannattavia!!

Tämä siis ei anna ollenkaan aihetta juhlia. Kun vielä muistetaan, että 40 %:ia nuorista asuvat vanhempiensa luona, mikä korkein prosentti 75 vuoteen, ja opintovelkojen määrä on kaikkien aikojen ennätyksessä 1 400 miljardia dollaria, alkaa kuva lisääntyvästä vauraudesta lopullisesti murtua. Tämän lisäksi USA:n luottokorttivelat (1 000 miljardia dollaria) ja kulutusluottovelat (3 800 miljardia dollaria) ovat kaikkien aikojen huipussaan.

13.6.2017 USA:n demokraattinen puolue, CIA ja NSA ovat sitä mieltä, että maailman vaikutusvaltaisin mies on Vladimir Putin. Heidän mukaansa Putinin vaikutusvaltaon niin suuri, että hän voi asettaa USA:n presidentiksi kenet haluaa.

USA:n valtava ja suunnattomasti rahaa vievä tiedustelupalvelu on voimaton Putinin rinnalla. Mihin oikeastaan CIA:ta ja NSA:ta enää oikeastaan tarvitaan? Eikö olisi parempi, että ne lopetetaan ja käytetään tämä raha vaikka Putinin lahjomisyrityksiin, jotta tämä valitsisi heidän mieleisensä presidentin USA:han. Tai ehkä nämä voisivat polvistua Putinin edessä ja kerjätä, että Putin lopettaisi valitsemasta USA:n presidenttejä.

On kyllä noloa, että maailman ainoan supervallan tiedustelupalvelu on niin heikko, ettei pysty estämään Putinia valitsemasta USA:n presidenttejä. Samalla USA:n vallanpitäjät näyttävät luovuttaneen demokratian peruspilarit Putinin haltuun.

15.6.2017 USA on selvästi maailman historian velkaisin maa, jos mitataan velan kokonäismäärää. Velan kokonaismäärä maassa on 19 900 miljardia dollaria. USA:n jälkeen tulee EU ja Japani, joilla on kummallakin noin 9 000 miljardia velkaa.

Tämän lisäksi tulee velka, joka on jo kulutettu, mutta tulee maksettavaksi myöhemmin. Tämä velka USA:ssa asettuu 100 000 - 200 000 miljardin välille. Se, miksi tämä velalla on näin suuret virherajat, johtuu siitä, että USA:n hallintoa ei ole auditoitu asianmukaisesti 27 vuoteen. Ts. tilanne on karannut hallinnasta, eikä kukaan tiedä, miten asianlaita tarkalleen on. Näin esim. USA:n puolustusministeriö ilmoittaa, ettei tiedä, mitä on tapahtunut 6 500 miljardille dollarille, joka näyttää kadonneen.

Jos käytetään hyvin maltillista arvioita USA:n kokonaisvelasta eli 100 000 miljardia dolllari, tämä merkitsee, että jokainen USA:n kansalainen on 300 000 dollaria velkaa. Eli nelihenkinen amerikkalaisperhe on velkaa yli miljoona dollaria. Tämä on valtava määrä kun huomiodaan, että puolet amerikkalaisista elävät palkkapäivästä toiseen saamatta mitään säästöön.

Näiden lukujen varjossa on matemaattisen varma asia, että kaikkien aikojen romahdus tulee vastaan. Näyttää siltä, että asiat voivat olla järjenvastaisia pitkäänkin niin kauan kuin velkaantuminen voidaan jotenkin kestää. USA:n hallinto yrittää säilyä hengissä mahdollisen pitkään keksimällä yhä uusia tapoja verottaa kansalaisiaan. Tähän tähtää myös juuri ilmestynyt uusi lakialoite;"Combating Money Laundering, Terrorist Financing, and Counterfeiting Act of 2017." Lakialoite on melkoisessa ristiriidassa sen kanssa, että USA antoi juuri 110 miljardin lahjoituksen aseisiin Saudi-Arabialle, joka kytkeytyy monella tavalla terroristitoimintaaan.

17.6.2017 Tällä viikolla USA:n keskuspankki FED nosti odotetusti ohjauskorkoaan vähäiset 0,25 %. Markkinoiden kannalta kuitenkin paljon tärkeämpää oli FED:n ilmoitus, että se alkaa kiristää rahapolitiikkaansa ja pienentämää tasettaan. Joka kerta kuin tapahtunut on seurauksena syntynyt jonkinlainen merkittävä liike markkinoilla.

FED aloittaa kiristyspolitiikkansa vaikka se ei ole saavuttanut tavoitteitaan, joista tärkeimpiä on 2 %:n inflaatio.


19.6.2017 USA:n talous kyntää suurissa ongelmissa, vaikka USA:n keskuspankki FED on nostanut korkotasoa jo kaksi kertaa tänä vuonna ja osakekurssit ovat jälleen uusissa ennätyskorkeuksissa.

Viime viikolla FED arvioi talouden kasvavan toisella vuosineljänneksellä vaatimattomat 1,9%, mutta mikä pahempaa tällä viikolla FED antoi uuden ennusteen; kokonaiskasvu tälle vuodelle tulee olemaan 1,5 %.

Viereisessä kuvassa on esitetty FED:n antamia ennusteita kasvusta tälle vuodelle. Trendin suunta on selvä, eikä FED:n optimismiin löydy mitään syytä.

FED on ilmoittanut alkavansa taseensa pienentämisen, mikä merkitsee likvidien varojen pienenemistä markkinoilla. Eikä kyse ole aivan pienistä summista; 10 miljardia dollaria tällä neljänneksellä ja 20 miljardia seuraavalla neljänneksellä.

Osakemarkkinat ovat korkeasti hinnoiteltua vain sen vuoksi, että FED on 'manipuloinut' markkinoita 14 000 miljardin dollarin piristysruiskeella viimeisten 7 vuoden aikana. Kun keskuspankit eri puolilla maailmaa vetävät elvytyspakettinsa markkinoilta nyt kun talous muutenkin jo hidastuu ennätystahtia, ei edessä voi olla muu kuin kriiseistä suurin, koska talouskuplat ovat myös historian suurimmat.

22.6.2017 Sana kupla talousuutisten yhteydessä näyttää esiityvän yhä useammin. Siitä huolimatta ei kukaan näytä siitä välittävän. Sijoittajat jatkavat osakkeiden ostoja niin kauan kun kurssit nousevat. Kun kurssit ovat alhaalla sijoittajat eivät osta, koska pitävät riskejä liian suurina. Kun kurssit ovat ylhäällä, pitävät sijoittajat riskejä pieninä. He kuvittelevat asioiden laidan olevan hyvä, kun kurssit ovat korkealla. Tämä on hyvin kaukana todellisuudesta, sillä kun hinnat ovat alhaalla on riskit pieniä ja kun ne ovat ylhäällä on riskit suuria.

FED:n takana näyttää olevat Trumpin vastaiset tahot, jotka haluavat markkinoiden romahtavat Trumpin hallinnon aikana. Muuten on vaikea tulkita koron nostoja nyt, kun talouden luvut heikkenevät ja talouskuplia on kaikkialla. Päällimmäisenä tulee mieleen asuntojen hintakuplat (Kanada, Australia, Ruotsi, Kalifornia), yhtiöiden, yksityishenkilöiden ja maiden velkakuplat. Kuplat puhkeavat aina ja vuosien 1987, 2000 ja 2008 tapainen kuplien puhkeamin on täysin varmaa.

Keskuspankkien tyhjästä nyhjästyjen markkinoille levittämien rahakasojen ansioista ovat osakemarkkinat kokeneet historiallisia ennätyksiä hipovan yli kahdeksan vuotta (98 kuukautta) kestäneen nousukauden. Tällainen voimakas nousu on usein päättynyt voimakkaaseen laskuun. Tällaisesta ovat esimerkkeinä osakemarkkinoiden noudu 1920-luvulla, kultamarkkinat 1970-luvulla ja teknogiamarkkinat 1990 luvulla. 1920-luvun osakemarkkinoiden nousu on toistaiseksi historian voimakkain nousukausi. Elokuusta 1921 syyskuuhun 1929 Dow Jones indeksi nousi 497 %:ia. Lasku oli myös voimakas ja Dow Jones laski heinäkuussa 1932 peräti 89 %:ia. Vasta vuonna 1954 Dow Jones indeksi saavutti vuoden 1929 huippuarvon.

Normaali korkokäyrä sinisellä ja käänteinen punaisella.

25.6.2017 Jos jokin syy seuraus suhde tapahtuu seitsemän kertaa peräkkäin voi hyvällä odottaa, että samoin tapahtuu myös kahdeksannella kerralla.

Ennen viimeistä seitsemää talouden taantuma-aikaa on taapahtunut, että korkokäyrä kääntyy 'väärinpäin'. T.s. kun tavallisesti lyhyet esim. 3 vuoden valtion velkakirjan korko ovat pienemmät kuin pitkät korot esim. 10 vuoden valtion velkakirjat korko, niin käänteisessä korkokäyrässä tilanne on päinvastainen.

1960-luvulta lähtien jokaisesta taantumaa edelsi korkokäyrän kääntyminen ja juuri nyt tilanne uusiutumassa jälleen. Lyhyen ajan lainaaminen tulee kalliimmaksi kuin pitkän ajan lainaaminen.

On huolestuttavaa, että vaikka USA:n keskuspankki näkee tämän korkoilmiön ja kaikki muut talouden hidastumisen merkit, se kuitenkin nostaa korkoa. Tämän lisäksi FED aikoo aloittaa sen taseeseen kertyneiden 4500 miljardin suuruisen sijoitusten merkittävän vähentämisen. Vaikka FED pääjohtaja Yellen sanoo prosessin olevan tasainen ja hidas, ovat monet muut asiantuntijat jyrkästi toista mieltä.

28.6.2017 Kun USA:n keskuspankin FED:n pääjohtaja Yellen eilen kertoi, ettei näe mitään finanssikriisiä tulevat elinajan puitteissa. Jos hän tarkoitti omaa elinaikaansa, on hän sitten kuoleman kielissä niinkuin USA:n talouskin. Puhe muistuttaa juuri ennen vuotta 2008 silloisen pääjohtajan Bernanken puhetta, missä hän kertoi yhtä vakuuttavasti, ettei mitään asuntokuplaa ole olemassa.

Tällainen puhe on tietenkin jonkin tahon markkinoille syöttämää valhetta ja propagandaa. Tämän tahon sätkynukke on myös Janet Yellen. Näin halutaan kollektiivisesti sulkea silmät ja korvat talouden lukuisilta indikaattoreilta, jotka kertovat, että liikutaan täysin kartoittamattomilla vesillä ja myrskyn silmässä, vaikka vielä kaikki näyttää tyyneltä.

Vuoteen 2007 viitataan yleisesti talouskuplan vuotena. Silloin globaali maailman velka oli 149 000 miljardia dollaria. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin kokonaisvelka on 217 000 miljardia dollaria. Eli viimeiseen velkakuplaan vuodelta 2007 on lisätty 68 miljardia dollaria lisää velkaa. Bruttokansatuotteena, BKT, mitattuna velka oli vuonna 2007 276 % x BKTja nyt vuonna 2017 327 %x BKT.

Yllen ei näe talouskriisin mahdollisuutta lähiaikoina, joten onko velalla väliä? Koko velanoton ja ylläpidon on mahdollistanut matala korkotaso. Kymmenen vuoden ajan on valtioiden velkakirjojen korot laskeneet. USA:ssa nämä ovat historiallisen alhaalla ja Euroopassa sekä Japanissa ne ovat olleet nollassa ja jopa negatiivisena pitkään.

Tämä 217 000 miljardin dollarin velkakuplan puhkaisu tarvitsee vain neulan ja tämä on keskuspankkien hallussa. Tämä tapahtuu nostamalla korkoja ja siis tekemällä rahan saamisen kustannukset kalliimmaksi.