2.6.2021 Voidaanko velan kasvatuksella luoda terve talous? Kyllä joskus voi niin käydä, mutta jos jatkuvasti tarvitaan 3-5 dollaria, jotta voidaan luoda 1 dollarin kasvu bruttokansantuotteelle (BKT), ei talous oleterveellä pohjalla. Näin ei varsinkaan ole USA:ssa, jossa Reaganin ajoilta vuodesta 1981 lähtien velka on kasvanut 31 kertaiseksi, kun samana aikana verotulot ovat kasvaneet kuusi kertaiseksi. Tilanne menee vielä pahemmaksi, kun USA:n valtion taloutta voidaan rahoittaa vain nolla tai negatiivisilla koroilla. Moderni rahateoria (MMT, Modern Monetary Theory) on laittanut syrjään talouden peruslait.

MMT sisältää suuren riskin, joka voi asettaa koko finanssijärjestelmän olemassaolon vaakalaudalle. Loppu järjestelmälle tulee siinä vaiheessa, kun ihmisten usko loppuu sen rahan arvoon, jolla lukuisat talouskuplat ovat on luotu, häviää. Kun luottamus rahaan häviää, se saavuttaa sen arvon, mistä se on luotu. Tyhjästä nappia painamalla luodun arvo saavuttaa lopulta arvon nolla

Talouden riski on nyt suurempi kuin koskaan historiassa. Koskaan aikaisemmin ei maat ole olleet niin velkaisia, että mahdollisuus velan takaisimaksuun on nolla. ”Väärän” rahan luonti ja nollakorot luovat vääristyneen talouden, joka ei ole kestävällä pohjalla. Pitkään väärään suuntaan viety talous johtaa voimakkaaseen korjausliikkeeseen, joka johtaa joko inflaatoorisen tai deflatooriseen lamaan.

12.6.2021 Keskuspankit ja lehdistö pyrkivät vähättelemään nousevat inflaation merkitystä. Nämä tahot ilmoittavat inflaation olevan yksinumeroinen luku, mutta eivät kerro sitä, että tapa, jolla virallinen inflaatio lasketaan on muuttunut melkoisesti viime vuosien aikana. Talouslehti Forbes kertoo inflaation virallisen laskentatavan muuttuneen 20 kertaa viimeisten 30 vuoden aikana. Inflaatio vaikuttaa moneen asiaan ja hallitukset haluavat, että inflaatioluvut näyttävät pieniltä ja muuttavat laskentatapoja saadakseen sen aikaan.

Jos oltaisiin pitäydytty siinä laskentatavassa, jolla inflaatio laskettiin 1980-luvulla oltaisiin saatu viereisen kuvan sininen käyrä. Sen sijaan jatkuvalla muuttuvalla laskennalla saatu käytä on näytetty punaisella. Mutta vaikka inflaatio laskettaisiin tuolla nykyisellä virallisella tavalla, on inflaatio viime aikoina noussut vauhdikkaammin 13 vuoteen. Edellisen kerran kun inflaatio nouso jyrkästi oli vuonna 2008, joka muistettaan suurena talouskriisivuotena.

USA:ssa virallinen infaatiota kuvaava kuluttajahintaindeksi, CPI, on n. 5 %:n luokkaa. Vuoden 1990 laskutavan mukaan se olisi yli 8 % ja vuoden 1980 tavalla laskien n. 13 %. Jos hintojen nousua kysyy paikalliselta ruokakauppiaalta, vastaus liikkuu helposti 20-30 prosentin välillä.

Uusi hallinto USA:ssa ei ota inflaation hillittsemisyrityksiä tosissaan. Bidenin hallinto on esittänyt 2000 miljardin investointia infrastruktuuriin. USA:n senaatti on esittänyt asiaan kompromissibudjettia, jonka suuruus on 1200 miljadia dollaria. Tämä kaikki tulee niiden tuhansien miljardien päälle, mitä lisäkuluja pandemia on aiheuttanut.

23.6.2021 Talouden kuplat uhkaavat hajota, kun taloutta koossa pitävä liima sulaa markkinoiden lähestyessä tähtitieteellisiä arvoja lähelle aurinkoa. Keskuspankkien tukemilla 'taikavoimilla' ollaan markkinoita tuettu neljännes vuosisadan. Lähtökohtaisesti voidaan odottaa jossain vaiheessa vuoden 1929 toistumista. Silloin Dow Jones pörssi-indeksi tipahti 90 %:ia ja kesti 25 vuotta ennen kuin pörssi toipui.

Nixonin aika aloitti uuden pörssien nousukauden, jolloin kaikki menneet romahdukset korjaantuivat nopeasti uusilla ennätyksillä. Sen jälkeen Dow Jones indeksi putosi 40-60 % vuosina 1973,1987, 2000, 2008 ja 2020. Mutta toipumiseen ei ole mennyt 25 vuotta, vaan vuoden 1971 jälkeen toipuminen on kulunut maksimissaan 2 vuotta.

Nopea toipuminen on perustunut mahdollisuudella rajoittamattomaan rahanpainantaan ja velan kasvattamiseen, jonka avulla on sijoittajien ostovoimaa lisätty. Suurta yleisöä ei nämä rahamassat ole saavuttaneet, vaan keskiluokka on köyhtymistään köyhtynyt. Oheinen kuva kertoo, kuinka suuren osan rikkain 10%:ia on ansainnut länsimaissa vuodesta 1980 lähtien. USA:ssa tämän vauraimman kymmenyksen tulot lähentelee jo 50 %:ia.

Taloudellisen tasa-arvon puute on historiassa korjaantunut pääasiassa kahdella tavalla. Yksi vaihtoehto on vallankumous kuten Ranskassa 1700-luvulla ja Venäjällä 1900 luvun alussa. Venäjällä se johti taloudellisen aktiviteetit hiljenemiseen ja varallisuuden uusjakoon uudessa marxilaisessa talousjärjestelmässä. Venäjällä järjestelmä toimi 70 vuotta. Toinen mahdollisuus olisi sijoitusmarkkinoiden romahtaminen, joka pyyhkäisisi rikkaiden varallisuudesta suuren osan. Huono puoli on tässä se, että myös köyhän kärsisivät.

Talouden rakenteiden koossa pysyminen tarvitsisi uutta liimaa. Tässä sopivia vaihtoehtoja; rajoittamaton rahanpainanta, loputon velan kasvatus, talouden alijäämän salliminen, ostovoiman ja rahansaannin perustaminen tyhjään, korruptoitunut talousjärjestelmä, manipulaatio, valeuutiset, nolla tai negatiiviset korot, valheelliset lupaukset, propaganda, hybris, luottamus (vaikka se perustuisi valheeseen).