1.7.2021 Infaatiospekulaatiot ovat tällä hetkellä keskeisin puheenaihe talousmarkkinoilla. USA:n keskuspankki FED on viime aikoina yrittänyt hillitä ja vähätellä inflaatiopuheita. Tämä on taas on painanut pitkien velkakirjojen korkoja alaspäin ja mahdollistanut osakkeiden hinnoittelun ylöspäin. Oheinen kuva osoittaa, että 30 vuoden USA:n valtion velkakirjojen korko pysyy laskuputkessa FED:n parin viikon takaisten puheiden ansiosta. Jos korkojen laskuputki todella jatkuu, voidaan odottaa osakkeiden kuplan yhä kasvavan.
Käytännössä FED ei tehnyt mitään hillittäkseen inflaatiota. Se kertoi inflaatio-odotustensa hieman muuttuneen, mutta ei nostonut korkoja ja/tai kiristänyt rahahanojaan. Näin se kertoi periaatteessa sallivansa korkeamman inflaation kyeten samalla pitämään osakekuplan koossa. FED tyytyi tapansa mukaan verbaaliseen puuttumiseen markkinoihin jättäen tekemättä mitään konkreettista.
8.7.2021 Maailman talous ei liene koskaan ollut yhtä sekaisin kuin nyt. Vuoden 2008 finanssikriisin seurauksena keskuspankit muuttivat politiikkaansa radikaalisti. Normaalit käytössä olevan toimien mahdollisuuksien ehtyessä, ryhtyivät keskuspankit tekemään ennennäkemättömiä toimia. Silloisen keskuspankin puheenjohtajan Ben Bernanken mielestä pääomamarkkinat tarvitsivat laajempaa keskuspankkien tukea, jotta vältettäisiin ajautumasta deflaatioon. Tästä alkoi keskuspankkien massiivinen sijoitusinstrumenttien osto, joka on kiihtymistään kiihtynyt näihin päiviin asti.
Tällä hetkellä näyttää, että USA:n keskuspankki sallli osakemarkkinoiden nousta sellaiselle kuplatasolle, joka ylittää teknokuplan 1990-luvun lopulla. Entinen FED:n pääjohtaja Alan Greenspan sanoi, että keskuspankki ei voi ennustaa osakemarkkinoiden kuplaa. Nykyinen pääjohtaja Jerome Powell noudattaa Greenpspanin viitoittamaan tietä. Tämä on merkinnyt, että Powell kieltäytyy nostamasta korkoja, vaikka talousjärjestelmässä on selvät varoitusmerkit. Näin hän myös sanoo, että FED uskoo nykyisen inflaation oleva väliaikaista eikä vaadi erityistoimenpiteitä. Samalla FED jatkaa 120 miljardin suuruista kuukausittaista määrällistä elvytystään ilman takarajaa. Johtaako tämä viereisen kuvan teknologiakuplan puhkeamista vastaavaan tilanteeseen osakemarkkinoilla.
Tällä hetkellä S&P 500 indeksi on 40 %:ia yli 50 liikkuvan keskiarvon. Osakemarkkinat ovat vain viisi kertaa historiassa olleet yhtä yliostetussa tilassa ja vain teknologia kuplan aikaan markkinat saattoivat jatkaa nousuaan. Muilla kerroilla markkinat ajautuivat jyrkkään laskuun.
23.7.2021 Alla oleva kuva kertoo, miksi USA:n talous on hyvin epävakaassa tilassa. Siinä nähdään velan (punainen), tulojen (vihreä) ja vajeen (keltainen) kehitykset Bushin presidenttikaudesta lähtien. Sen jälkeen eri presidenttien kaudella on velan määrä kiihtynyt ajan mukana. Viimeisen vaiheen piikkiin on oleellisesti vaikuttanut Pandemiaan liittyvät toimet. Viime aikoina on myös valtion saamiset eli lähinnä verotulot romahtaneet ja samalla budjettivaje kasvanut. Kun tähän liitetään jyrkästi nouseva inflaatio ja siihen ajan saatossa todennäköinen korkojen nousu, ei ihme, että veikkaukset osakemarkkinoiden äkkikäännöksestä jyrkkään laskuun ovat sijoittajien keskuudessa lisääntyneet.
USA:n inflaatio on nyt virallisestikin korkeimmillaan 13 vuoteen. Viime viikolla saatiin ulos USA:n inflaatiota kuvaava kuluttajahintaindeksi, joka osoitti lukemaa 5,4 %. Viimeksi luku oli näin korkealla vuoden 2008 elokuussa. Keskuspankin puheenjohtaja Jerome Powell yrittää synnyttää markkinoihin luottamusta kertomalla, että keskuspankilla on aseet estää kaikenlaiset hyperinflaatiotyyliset tapahtumankulut.