1.10.2017 USA:n keskuspankki, FED, on toistuvasti ilmoitellut paranevista työllisyysluvuista. Näiden lukujen nykyisten laskentaperusteiden järkevyys herättäa suurta epäilystä.

Tätä epäilyä tukee myös FED:n tekemä tutkimus, jonka mukaan useampi 18-34 vuotias amerikkalainen asuu kotona kuin itsenäisesti kodin ulkopuolella. Osa-aikaiset työt ovat suuremmaksi osaksi menneet yli 55 vuotiaille.

Tämä kertoo sen, että nuoret eivät saa riittävätuloisia töitä, jotta voisivat itsenäistyä. Lisäksi yli 55 vuotiaat joutuvat ottamaan lisätöitä, koska varat eivät riitä eläkkeelle siirtymiseen.


Vastaava tilanne Etelä- ja Itä-Euroopassa ei näytä yhtään paremmalta, kuten alla olevasta kuvasta nähdään.

4.10.2017 Näyttää siltä, että keskupankit ovat vihdoin onnistuneet luomaan inflaatiota. Jos kehitys jatkuu voidaan odottaa vuoden päästä jo 4 % inflaatiolukuja.

Kustannukset tähän pääsemiseen ovat olleet valtavat ja on tällä hetkellä yhteensä 120 miljardia dollaria kuukaudessa eli määrä, jonka keskuspankit kuukausittain luovat tyhjästä ja laskevat markkinoille. Tämä tapahtuu nyt aikana, jolloin suurimmat taloudet näyttävät jo päässeen pahimmasta ahdingosta. Virallisten lukujen mukaan EU:n, Japanin ja USA:n talous olisi nyt kasvussa. Tästä huolimatta keskuspankit painavat nyt rahaa enemmän kuin EU:n kriisivuosina 2012-2013. Keskuspankit ovat kahden viimeisen vuoden aikana painaneet yhteensä 1500 miljardia dollaria. Tämä alkaa olla Saksan talouden luokkaa.

7.10.2017 1700-luvulla Ranska oli maailman johtava supervalta. Sillä oli siirtomaita merten toisella puolella, mahtava armeija ja sosiaalinen hyvinvointiohjelma. Se rakensi julkisia sairaaloita ja valtavia monumentteja. Kaikki oli rahoitettu enimmäkseen velalla. Ranska kuten useimmat supervaltiot sitä ennen ja se jälkeen katsoivat, että he voivat kuluttaa niin paljon kuin haluavat velkarahaa. Ja niin velkakuorma kasvoi kasvamistaan.

Ranskan vallankumouksen aattona vuonna 1788 Ranskan kansallinen velka oli niin suuri, että verovoista 50 % meni pelkästään velkojen koron maksuun. Tästä huolimatta, jo pahasti kiipelissä oleva maa ei voinut leikata kulutustaan. Katsottiin, että Ranskan sosiaalinen hyvinvointiohjelma ja armeija olivat alueita, joihin ei saanut koskea. Vuonna 1788 kulutti Ranska jo 20 prosenttia tuloja enemmän. Ei siis liene sattumaa, että Ranskan vallankumous alkoi vuonna 1789.

Nykyään on useita maita, jotka ovat Ranskan kaltaisessa tilanteessa. Yksi pahimmista on Kreikka, joka ei pysty maksamaan julkisia palveluita.

Kaikkein surkein julkinen talous on kuitenkin USA:lla. USA:n talousvuosi alkaa 1.10. ja päättyy 30.9. Viimeisellä menneellä talousvuodella USA:n verotulot olivat 2 900 miljardia dollaria. Tämä tuntuu suurelta summalta ja sitä se onkin. Se on enemmän kuin 130 maailman köyhimmän talouden bruttokansantuote yhteensä. Kuitenkin USA:n hallinto kullutti huomattavasti tätä enemmän eli 4 100 miljardia dollaria. Summa voisi olla vieläkin suurempi, jollei maalla olisi ollut väliaikaista velkakattoa. Lisäksi USA leikkasi tasettaan 194 miljardilla dollarilla. Lisävelkaa tarvittiin siis 865 000 miljardia dollaria.

USA:n kokonaisvelka siis ylitti näin selvästi 20 000 miljardia dollaria. Lisäksi vaje eläkerahastoissa on peräti 65 000 miljardia dollaria. Tämä kaikki olosuhteissa, jossa ei ole merkittävaa suurta sotaa, suurta taantumaa tai pankkikriisiä. On sanomattakin selvää, ettei tällainen kehitys ole kestävää.

Yhdysvallat on selvä ykkönen taloudellisessa eri arvoisuudessa ja samalla sosiaalisissa ongelmissa.

10.10.2017 Nykyinen maailman velkaan perustuva valuutta- ja talousjärjestelmä sai alkunsa vuonna 1971. Siitä lähtien ovat rikkaat rikastuneet ja köyhät köyhtyneet. Kapitalismista tuli joukko lukuja. Tässä maailmassa on inhimilliset tekijät unohdettu.

Vuoteen 2038 mennessä arvioidaan, että n. 45 % länsimaisista työpaikoista on korvaantunut automaatiolla. Tämä tulee entisestään lisäämään taloudellista epätasa-arvoa. Maailma vaurastuu, mutta yhä harvemmat ihmiset pääsevät nauttimaan siitä.

Historia osoittaa selvästi, että taloudellinen epätasa-arvo johtaa lisääntyviin sosiaalisiin ongelmiin. Lisäksi seurauksena on joko vallankumous, korkeammat verot tai sota.

Eriarvoisuuden aiheuttamiin lisääntyviin sosiaalisiin ja terveydellisiin ongelmiin kuuluvat erilaiset masennus, lisääntynyt alkoholin käyttö, motivaatio-ongelmat, itsemurhat, levottomuus, lääkkeiden liikakäyttö, avioerot, murhat ja jengikäyttäytyminen.

USA:ssa eriarvoisuus ja samalla sosiaaliset ongelmat ovat kärjistyneet selvästi muita maita enemmän. Tekemällä siis miljardööreistä biljardöörejä ei maailmaa paranneta.


14.10.2017 Hyvin yleinen harhaluulo on se, että kun laitat rahat pankkiin tilillesi rahat ovat sinun. Todellisuudessa olet tällöin lainannut rahasi pankille ja pankki voi käyttää rahat aivan kuten haluaa. Ainoastaan rahat, jotka ovat hallussasi esim. patjan alla ovat sinun.

Pankeilta ei vaadita niillä olisi tietty määrä pääomaa ja ne voivat lainata tilille laittamasi rahat eteenpäin tai sijoittaa ne kannattavasti tai kannattomasti. Useilla pankeilla pääomavaatimus on nolla. Tämän lisäksi pankit voivat vivuttaa hallussaan olevia rahavaroja ja jopa vivuttaa jo kertaalleen vivutettuja pääomia. Monet pankit, jotka eivät olleet lainkaan vivuttaneet pääomiaa vuonna 2008, ovat nyt siirtyneet aina 50-60 kertaiseen vivutukseen. Toisin sanoen jokaista 1000 euroa kohden ne ovat luoneet tyhjästä 50 000 - 60 000 euroa rahavaroja.

Länsimaissa ovat hallitukset varautuneet lainsäädännön avulla pelastamaan pankkeja tarvittaessa. Tästä käytetää englanninkielistä termiä bail-out. Nyt lainsäädäntöön on tullut myös termi bail-in. Tämä tarkoittaa, että pankit voivat konfiskoida tallentajien varoja pankin joutuessa tilaan, jossa se tarvitsee pääomia pelastuakseen. Eri maiden hallinnot ovat jo laittaneet lainsäädäntöön miten bail-in:n kautta voidaan systemaattisesti tärkeät pankit pelastaa.

Systemaattisesti tärkeiden pankkien vivutuskertoimia vuodelta 2012.

18.10.2018 Tänään Dow Jones pörssi-indeksi saavutti uuden kaikkien aikojen huippuluvun ylittäessään 23000 pistettä. Viimeiset tuhat pistettä noustiin 53 pörssipäivän aikana.

Pörssit ovat nousseet jo niin pitkän ajan, että monet eivät enää muista millainen on normaali korjausliiike. Kun tällainen nyt tulee, joutuu pörssi nopeasti paniikkitilaan.

Aluksi osakekurssit pitävät nousevasta inflaatiosta, joka nostaa sijoitusten arvoa. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun inflaatio alkaa syömään pörssiyhtiöiden tulosta muuttuu ilo vihaksi.

19.10.2017 Tänään on kulunut tasan 30 vuotta historia pahimmasta mustasta maanantaista Wall Streetin historiassa. Tällöin DJ (Dow Jones-indeksi) romahti yhteensä 22,6 % ja putosi 12,8 prosenttia yhteä päivänä jättäen historiaan siihen asti pahimman putoamisen, joka tapahtui lokakuun 28. vuonna 1929.

Jos verrataan yhtiöiden P/E lukuja tänään ja vuoden 1987 vastaaviin (viereinen kuva), tilanne alkaa näyttämään pelottavalta. Lisäksi pörsseistä on pitkään puuttuneet normaalit syklit. Luonnollisia laskuvaiheita ei ole ollut, koska keskuspankit ovat laskeneet 'ilmaista' rahaa markkinoille suunnattomia määriä. Tuntuu siltä, että keskuspankkien uskottavuus ei kestä pieniäkään laskuja vaan markkinoita pidetään väkisin ylhäällä, vaikka talouden tunnusluvut eivät anna tähän perusteita.

24.10.2017 Taloustieteen nobelisti Robert Shiller on jo pitempään varoitellut markkinoiden hinnoittelun olevan kestämättömällä pohjallla. Tätä kertoo (viereinen kuva) myös kuuluisa Shillerin P/E-indeksi, joka on nyt ylittämässä kuuluisan romahdusvuoden 1929 tason.

Myös toinen nobelisti Richard Thaler on tullut esille samanlaisen näkemyksen kanssa. Bloombergin haastattelussa Thaler sanoo, että osakemarkkinat kävelevät unissaan kohti katastrofia. Hänen mukaansa olemme nyt elämämme riskeimmissä ajassa. Samalla hän kertoo myöntävänsä, ettei ymmärrä sitä, että osakemarkkinat eivät reagoi millään tavalla geopoliittisiin ja sisäpoliittisiin riskeihin. Mikään ei tunnu enää pelottavan markkinoita. Samaa kertoo myös talouden pelkokerroin VIX-indeksi, joka on historiansa matalimmalla tasolla.

27.10.2017 Vuonna 1980 Japani oli mahdollisuuksien ja tulevaisuuden maa. Maan väestö on nuorta ja aktiivista. Sen talous oli viisi kertaa suurempi kuin Kiinan ja valtion velka 50 % bruttokansantuotteesta.

Nyt kaikki on toisin. Japanin talous on puolet Kiinan taloudesta ja väestö on keskimäärin maailman vanhinta. Sen valtion velka on nyt 250 % bruttokansantuotteesta. Japanin pääministeri Abe voitti vaalit ja sai näin mandaatin jatkaa velanottoja ja kulutusta. Japanin keskuspankki omistaa jo yli puolet maan osake- ja velkakirjamarkkinoista. Tämä kertoo normaalit vapaasti hinnoitellut markkinat ovat Japanissa olleet jo pitkään taakse jäännyttä elämää.

Japanin väestö vanhenee edelleen ja työväestön määrä vähenee huolestuttavaa tahtia. Vanhenevan väestön osuus on peräti n. 40 % väestöstä, Vuonna 1994 maassa oli 18 miljoonaa 18-26 vuotiasta. Nyt tässä ikäryhmässä on enää 11 miljoonaa nuorta. Siis vähenemistä tässä ikäryhmässä on tapahtunut 40 %. Ei siis ole ihme, että miltei 90 % japanilaisista yhtiöistä ei kykene täyttämään avoinna olevia vakansseja.

Työväestö keskittyy voimakkaasti kaupunkeihin, joissa asuu 95 %:ia väestöstä. Maaseutu on jäänyt ikääntyvän väestön hoiviin ja riisi- ja vihannnespeltojen hoitaminen on jäänyt pääasiassa yli 80 vuotiaiden vanhusten hoidettavaksi..

Huolimatta siitä, että Japanin hallinto on viime vuosina voimakkaasti nostanut verotustaan kautta linjan, ovat verotulot olleet vähenemään päin. Syynä on se, että verotettavia on yhä vähemmän.

30.10.2017 Keskuspankit ovat keskittyneet erityisesti pitämään velkakirjamarkkinat nousutrendissä millä keinoin tahansa. Velkakirjojen avulla keskuspankit voivat rahoittaa valtioiden kuluja. Lähtiessään voimakkaan määrällisen elvyksen (QE) linjalle keskupankit ostivat peräti 15 000 miljardin dollarin edestä velkakirjoja. Jos velkakirjamarkkinat romahtavat, tämä merkitsee valtavaa takaiskua keskuspankeille. Näin keskuspankit voivat ajautua nurin.

Kun inflaatio alkaa saamaan jalansijaa, nousee velkakirjojen korot. Tämä merkitsee, että velkakirjojen arvo alkaa laskea, joka voi johtaa koko velkakirjakuplan puhkeamiseen. Tämä taas johtaa siihen, että Kreikan tavoin voi kokonaisia maita ajautua maksukyvyttömään tilaan.

Viime aikoina ovat nousseet samaan aikaan Kiinan, USA:n, Saksan ja IsoBritannian 10 vuoden velkarjojen korot samanaikaisesti (viereinen kuva). Velkakirjakriisi uhkaa.