1.8.2019 USA:n keskuspankki FED laski ensimmäisen kerran korkoja sitten kriisivuoden 2008. Tämän se teki tilanteessa, jossa FED on ilmoittanut työllisyyden olevan parhaimmillaan 50 vuoteen, USA:n kuluttajaluottamus korkemmillaan 8 kuukauteen, USA:n osakemarkkinoiden ollessa historiallisessa huippulukemissaan ja BKT:n kasvaessa. On hyvin tiedossa, että julkiset talousluvut noudattavat USA:ssa Kiinan linjaa; luvut ovat manipuloituja, eivätkä vastaa todellisuutta. Jos haluaa tutustua todellisiin talouslukuihin, siihen on hyvä mahdollisuus sivulla http://www.shadowstats.com/.

FED:n ilmoittamassa taloudellidessa tilanteessa korkojen lasku vailla järkeä. Korkojahan tulee laskea vain kun talous on syvässä ahdingossa ja tarvitaan hätäapua. Nyt koronlasku johtaa taas uuteen holtittomaan velkarahan ottoon, kun maailman suurin talousongelma on ylisuuret velat kaikkialla. Osakesijoittajat odottivat nyt suoritetut 0,25 prosentin sijasta 0,5 prosentin korkojen leikkausta. Tämä näkyi osakeindeksien tippumisena.

Oheisessa kuvassa on harmaalla pystyviivalla merkitty ajankohdat, jolloin USA:ssa on ollut taloudellisia taantumajaksoja. Voidaan huomata, että kriisiä ennen on joka kerta nostettu korkoja, jotta sitten olisi varaa niitä laskea. Jos nyt alkaa taantuma, mahdollisuudet siitä selviämiseen ovat vähäisimmät kuin koskaan aikaisemmin korkopolitiikan avulla.

12.8.2019 Yksi huonoimmista tavoista pyrkiä säilyttämään varallisuutensa arvo on pitää rahansa pankissa. Esim. dollari on kokee vuodessa keskimäärin 4 %:n ostovoiman menetyksen. Täten dollarin arvo on pienentynyt kuudesosaan vuodesta 1973 lähtien. USA:ssa tehdyt vuosittaiset palkankorotukset eivät ole ole riittäneet kompensoimaan tätä menetystä.

Tammikuun alussa vuonna 2000 oli kullan arvo noteerattu 287 dollaria/unssi. Tällä hetkellä kullan hinta on n. 1500 dollaria/unssi. Riippumatta siitä minkä valuutan otamme vertailukohdaksi, on kullan arvon nousu ollut pitkään melkoinen. Itse asiassa kulta syrjäytti juuri osakesijoittamisen arvon nousussa tällä vuosisadalla. Oheinen kuva osoittaan kullan saaneen jopa historiallisia huippuarvoja monella eri valuutalla mitattaessa. Kun taloudellinen epävarmuus kasvaa maailmassa, ovat arvometallit hyviä varalllisuuden arvon säilyttäjiä. Vuosikymmenen alussa ollut kullan arvon notkahdus sai monet kuvittelemaan, että kullan arvostus olisi hävinnyt. Kuitenkin kullan hinta on noussut yli 50 %:ia alle neljässä vuodessa. Varsinkin tänä vuonna on kullan hinta lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun.

15.8.2019 Osakemarkkinat ovat kaikkialla maailmassa syöksykierteessä. Tällä hetkellä sijoittajat katsovat pelokkaana USA:n osakeindeksien kehitystä. Eilen maailman tunnetuin pörssi-indeksi Dow Jones (DJ) koki yli 800 pisteen pudotuksen. Tällainen lasku on historiallinen. Ainoastaan kolme kertaa historiassa on DJ kokenut suuremman päivälaskun.

Yksi syy voimakkaaseen laskuun on se, että valtion pitkäaikaisten velkakirjojen kirjojen korot ovat alittaneet lyhytaikaisten velkakirjojen korot. Tämä on historiallisesti merkinnyt aina taantuman pikaista alkamista. Sijoittajat ja tietokonealgoritmit ovat nyt siirtyneet paniikkimoodiin.

DJ on lisäksi viides päivä tätä kuuta kokenut 767 pisteen laskuun. Joten tässä kuussa on koettu jo kaksi historiallista laskua. Ennakoiko tämä pörssiromahdusta?

Lisähuolta sijoittajien keskuudessa aiheuttaa pankkiosakkeiden arvojen hurja tippuminen. USA:n jättipanpankit kokivat eilen 4-6 prosentin päiväpudotuksia. Euroopan suurpankin Deutche Bankin osake kävi tänään historiallisella minimitasollaan.

Se mitä sijoittajat nyt jännittävät S&P pörssi-indeksin kohdalla on se, että toteutuuko sijoittajien hyvin tuntema dow-teorian mukainen laskusignaali. Teorian mukaan pitään pörssikurssin ja dow kuljetusindeksin (Dow transport index) tippua vähintään 3 prosenttia ja sen jälkeen pitää tulla vähintään kolmen prosentin korjausliike. Lopulta pitää pörssikurssin tippua alle edellisen tiputuksen pohja-arvon (kuvassa merkitty alhaalla sinisellä nuolella). Dow kuljetusindeksi on tärkeä talouden indikaattori, koska se kuvaa, kuinka paljon tuotantotavaraa liikkuu maailmalla. Kun talouden rattaat hidastuvat vähemmän teollisuustuontoa liikkuu. Dow kuljetusindeksi on nyt rikkonut tärkeät nousevat trendilinjat ja on toteuttanut dow teorian mukaisen laskun. Nyt seurataan tarkoin milloin pörssi-indeksit antavat dow-teorian mukaisen laskusignaalin.

23.8.2019 Keskuspankkien painamien FIAT-valuuttojen kilpajuoksu kohti arvoa nolla kiihtýy. Samaan aikaan velkakirjamarkkinoilla negatiiviset korot valtaavat alaa yhä laajemmalti. Tämä on täysin uutta ihmiskunnan historiassa ja samalla takaa sijoittajalle varman tappion sijoitukselleen.

Tällä hetkellä on 16 000 miljardin dollarin arvosta negatiisilla korkoilla tarjottuja velkakirjoja. Tähän näyttää tulevan melkoinen lisäys, kun 22 000 miljardia dollaria velkaa oleva USA näyttää siirtyvän pikavauhtia nollakorkoihin ja sen alle.

Lähes kaikki valuutat ovat menettäneet arvostaan 98-99 % vuodesta 1971 lähtien ja 80 % vuodesta 2000 lähtien. Pian osakemarkkinat alkavat siirtyä samaan kastiin, kuten tänään taas nähtiin siitä selviä oireita. Oiheisessa kuvassa on verrattua tärkeimpien valuuttojen arvojen kehitystä suhteessa kultaan viimeisen sadan vuoden ajalta; nollaraja on hämmästyttävän lähellä.

330.8.2019 Kun USA lähes 50 vuotta sitten siirtyi kultakannasta pois, Kiina ennusti koko kapitalistisen järjestelmän luhistumista. Se oli monella mittarilla mitattaessa oikeassa. Jos kultaa pidetään vertailukohtana, on dollari menettänyt arvostaan 98 % vuodesta 1971 lähtien ja verrattuna Seveitsin frangiin 80 %. Vuonna 1971 USA:n velka oli 400 miljardia dollaria, nyt se on 22 000 miljardia dollaria. Velka on siis 55 kertaistunut lähes 50 vuodessa. On hyvin järkeenkäypää se, ettei hyvinvointia voi luoda pelkästään painamalla suunnattomat määrät rahaa.

Vuonna 2008 globaalin talousjärjestelmän romahdus oli minuuttien päässä. Nyt 11 vuotta myöhemmin globaali velka on kaksinkertaistunut ja riski kasvanut eksponentiaalisesti.

Keskuspankit ovat hyvin tietoisia, että tie on nyt kuljettu loppuun ja on tilinteon hetki. Monet talouden mittarit huutavat kriisin lähenemistä ja keskuspankit alkavat olla paniikissa. Kaikki suurimmat keskuspankit ovat ilmaisseet huolensa ennen näkemättömällä tavoin. Ne kertovat, että nolla- tai negatiiviset korot jatkuvat ja rahaa painetaan rajatta. Paluuta normaalioloihin ei näytä olevan.

Negatiiset korot ovat täysin mieletöntä. Se tuhoaa täysin halukkuuden säästää ja myös eläkkeet. Tanskassa voi nyt saada asuntolainan -0,5 %:n korolla. Eli pankki maksaa vuosittain lainaajille, jotka suostuvat ottamaan lainan heidän pankistaan. Täytyy vain odottaa, että korko laskee -25%:iin, niin pankki maksaa muutamassa vuodessa koko velkasi pois.

Maailman velkakirjojen kirjoista 95%:ia on USA:n keskuspankkikoron alapuolella eli 2,5%. Tämä korko on kuitenkin laskusuunnassa ja tullee nopeasti laskemaan nolla tuntumaan tai sen alle. Tämä merkitsee dollarin arvon laskua ja kullan arvon nousua. Vaikka korot laskee, on todennäköistä, että osakkeet halpenevat taloudellisen epävarmuuden vuoksi.

Oheisen kuvan signaali on selvä. Samaan aikaan kun osakkeet ovat voimakkaasti yliarvostettuja ovat velkakirjojen korot historiallisen alhaalla. Tämä yhdistemä on aina merkinnyt markkinoiden romahdusta.