Autolainojen kysyntä on kasvanut huolestuttavaa tahtia USA:ssa.

1.2.2017 Toistuuko vuosi 2008 siten, että lumivyörön aiheuttaa tällä kerralla USA:n subprime autolainat? Historian heikoin talouden elpymisjakso on tapahtunut vuosina 2009-2016. Tässä elpymisessä on autokauppa loistanut.

Superhalvat korot ja rahanpainanta on nostanut myös autojen kysyntää USA:ssa viime vuosina. Kun vuoden 2008 kriisissä asuntoluottojen huippukysynnän suuruus oli 44 miljardia dollaria, on autoluottojen huippukysyntä 42 miljardia dollaria vuosineljänneksellä. Eli tästä nähdään, että autoluottokupla voi nyt olla samaa luokkaa kun asuntoluottokupla vuonna 2008.

Autoluottokuplasssa on nyt hälyyttävästi samanlaisia piirteitä kun vuoden 2008 asuntolainakuplassa.

Vuosina 2003-2007 autolainojen kasvu oli 210 miljardia dollaria ja vuosina 2011-2016 kaksi kertaa niin paljon eli 433 miljardista 1 135 miljardiin. Lisäksi luottojen määrä on voimakkaassa kasvussa edelleen. Näyttää siltä, ettei historia ole opettanut mitään. Autokauppaan liittyvien maksuhäiriöiden määrä on myös kasvusuunnassa.

3.2.2017 Presidentti Trump on alkanut voimakkaat toimet estääkseen laittoman ja osittain myös laillisen maahanmuuton. Tämä on saanut voimakasta vastustusta ja tulee myös osoittautumaan vaikeaksi tehtäväksi.

Vaikka USA:n työllisyysluvut näyttävät nousua, ollaan USA:n keskiluokkaa työntämässä ulos työmarkkinoilta. Teollisuus maksaa vain 13 %:lle työpaikoista keskiluokan palkkaa kun taas 47 %:ia palkatuista kuuluu alimpaan kolmannekseen palkkatasossa. Toisin sanoen yksityisen sektori USA:ssa hakee ensisijaisesti lähellä minimipalkkaa olevaa työvoimaa.

Kun katsotaan alla olevasta kuvasta minimipalkkoja eri puolilla maailmaa, nähdään USA:n minipalkka on lähes kertaluokkaa suurempi kuin Meksikossa, Kiinassa ja Malesiassa. On selvää, että USA vetää voimakkaasti puoleensa vierastyövoimaa ja USA:n yksityinen sektori haluaa viedä tehtaansa ulkomaille. Lisäksi USA:han virtaava laiton työvoima on halukas tekemään työtä USA:n minimipalkan allekin.

60 % laittomista työhakijoista sijoittautuu kuuteen osavaltioon (kts. alla oleva kuva). Laittomat työntekijät näissä osavaltioissa painavat kaikkia palkkoja alas. Lisäksi he eivät maksa veroja, mutta kuitenkin saavat ilmaisen terveydenhuollon.

Minipalkka eri puolella maailmaa.

60 % laittomista maahanmuuttajista asettuu kuuteen osavaltioon.

Meksikolaiset ovat siirtymässä takaisin kotimaahansa.

5.2.2017 Kiista Trumpin hallinnon suunnitelmasta muurin rakentamisesta USA:n ja Meksikon välillä valtaa tilaa lehtien sivuilla. Kiistaa käydään paitsi yleensä muurin rakentamisesta, myös siitä kuka sen rakentamisen maksaa. Muuri olisi saattanut olla hyödyllinen 1980-luvulla, mutta nyt sen rakentamisen hyöty voi olla kyseenalaista, sillä tällä hetkellä on enemmän meksikolaisia pakenemassa USA:sta kuin sinne tulossa. Muuttovirta kääntyi pian vuoden 2007 jälkeen. Haluaako siis Trump estää meksikolaisia poistumasta maasta? Ainakin heillä lienee paljon maksamattomia veroja tai ehkei USA:n talous ja työllisyystilanne olekaan riittävän houkuttelevia meksikolaisille.

USA:N opiskelijoiden velkamäärä on voimakkaassa kasvussa.

7.2.2017 Kirjoituksessa 1.2. kirjoitettiin, kuinka USA:n autolainatilanne on huolestuttavassa tilassa. USA:n valtion ja yksityisten ylivelkaantuminen on kuitenkin levinnyt kaikkialle.

USA:n 'opetushallitus' The Department of Education on äskettäin julkaissut muistion, jossa kerrotaan, että opiskelijoiden velkojen takaisinmaksujen määrää on suuresti liioiteltu. Muistiossa kerrotaan, että 99,8% kouluista kaikkialla maassa peittelee maksamattomien lainojen ongelmaa. Lainojen kokonaismäärä on 1300 miljardia dollaria, joten mistään pikkuongelmasta ei ole kyse. Laskenta on osoittanut, että tuhannesta koulusta puolet lainaajista ovat olleet maksukyvyttömiä, eivätkä ole maksaneet senttiäkään opintoveloistaan.

USA:n inflaatio on lähtenyt nousuun.

9.2.2017 Samalla kun maailman huomio on kiinnittynyt USA:n uudistuneeseen politiikkaan, on maailman taloudessa tapahtumassa merkittävä suunnan muutos. Inflaatio kaikkialla maailmassa on alkanut kasvamaan merkittävästi. USA:ssa inflaation monivuotinen laskuputki on rikkoutunut.

Myös Saksan inflaation monivuotinen lasku on kääntynyt hyvin jyrkkään nousuun ja sama on tapahtunut koko EU:n alueella.

Keskuspankkien pumpattua markkinoille yhteensä 14 000 miljardia dollaria on vihdoin alkanut inflaatio kasvamaan. Valtava nousevan inflaation myrsky on alkanut ja seuraukset tulevat olemaan mittavat,

Saksan inflaatiolukemat nousevat jyrkästi

Koko EU:n alueella on inflaatio jyrkässä nousussa

11.2.2017 USA:n hallinto on julkaissut vuosittaisen taloudellisen raporttinsa (https://www.fiscal.treasury.gov/fsreports/rpt/finr... ). Sen mukaan USA:n hallinnon nettotappio on kasvanut 533,2 miljardia dollaria (103,7%), ollen vuonna 2016 1 000 miljardia dollaria.Tämä kaikki on siis tapahtunut aikana jolloin ei ole ollut mitään jättikriisejä, kuten suuria sotia tai taantumia. Minne tämä tuhat miljardia dollaria sitten on kulunut? Suuriin infrastruktuurihankkeisiinko vai jättiläismäisiin veronpalautuksiin? Ei, ei mihinkään näistä,vaan normaaleihin hallinnon 'peruskuluihin'.

Mitähän mahtaa tapahtua jos jokin suurempi kriisi iskee? Jos lasketaan USA:n hallinnon kaikki varat ja vähennetään velvoitteet on USA:n hallinnon nettovarallisuus - 19 300 miljardia dollaria vuonna 2016. Vuonna 2015 vastaava luku oli - 18 200 miljardia , vuonna 2014 -17 700 miljardia ja vuonna 2013 - 16 900 miljardia dollaria. Mitä tästä voimme päätellä? Yksinkertaisesti ja selvästi; USA:N hallinto on maksukyvyttömässä tilassa. Tässä ei tarvitse olla mitään salaliittoteorioita, vaan asia on kaikkien silmien edessä luettavissa virallisesta dokumentista.

On huolestuttavaa, että maailman suurin talous on konkurssissa. Mutta ehkä vielä huolestuttavampaa, että useimmat ihmiset eivät ole asiasta lainkaan huolisssaan. Ajattelevatko he kenties edelleen, että USA:n hallinto on rikas ja huolehtii velvoitteistaan? On vaarallista elää sellaisessa fantasiamaailmassa. Tosiasia on, että USA:n hallinto on jo vuosia tuhonnut maan taloutta ja luonut kaikkien aikojen Ponzi huijauksen ilman seuraamuksia. Voiko USA:n hallinto tuhota 1 000 miljardia dollaria vuosittain ilman mitään seuraamuksia? Vai ovatko Kypros, Kreikka, Venezuela, Zimbabwe esimerkkejä siitä mitä on tulossa maahan?

13.1.2017 Alkaa yhä enemmän näyttämään siltä, että maailma hajoaa palasiksi.

Kiinassa tulojen ja varallisuuden ero rannikkoalueiden ja maan sisäosien välillä on kasvanut hyvin suureksi. Jos nyt Kiinan talous jatkaa hidastumistaan, paine Kiinan sisäalueiden itsenäistymisen suuntaan kasvaa.

Venäjä uhkaa jakaantua öljyn hinnan laskiessa ja taloudellisten ongelmien kasvaessa. Euroopassa Brexit, Skotlannin itsenäistymispyrkimykset jatkuvat, Katalonia pyrkii eroon Espanjasta. Kreikan maksukyvyttömyys voi erottaa Kreikan EU:sta. Italia on tällä hetkellä ajautumassa ulos EU:sta. Sen talousongelmat ovat liian suuret EU:n kannettavaksi.

Kreikan maksettavaksi lankeaa suuret maksut ensi heinäkuussa. Kuten olemme jo tottuneet, tälläkään kertaa ei Kreikka pysty selviämään maksuvelvoitteistaan ja 53 %;ia kreikkalaisista ovat sitä mieltä, että on syytä erota eurosta.

Kreikan maksukyvyttömyydestä seuraa, että myös Italia alkaa harkitsemaan eurosta eroamista, jotta se pääsee devalvoimaan uudelleen käyttöön otettavan liiran ja saa massiivisen ulkomaanvelan hallintaan. 47 % italialaisista ovat euroa vastaan ja 43 % sen kannalla. Myös ranskalaiset ovat kääntymässä euroa vastaan. Marine Le Penin vanavedessä 41 % ranskalaisista on kääntynyt euroa vastaan.

USA:ssa on Kalifornian itsenäistymispyrkimykset saaneet uutta tuulta ja tällä hetkellä on Calexit äänestys luvassa marraskuussa 2018. Sen rinnalla ovat Italian ja Kreikan erot pikkujuttuja. Kalifornian bruttokansantuote on Italia luokkaa ja se on maailman innovaatiokeskus, jonka ero olisi USA:lle vaikea.

Maailman 25 suurinta johdannaisten omistajaa.

15.2.2016 USA:n keskuspankki FED ei ole vielä tänä vuonna nostanut ohjauskorkoaan, vaikka on ilmoittanut tekevänsä sen 4 kertaa tänä vuonna. FED:n pääjohtaja Janet Yellen ilmaisi eilisessä puheessaan, että koronnosto olisi mahdollisesti maaliskuussa.

Kun muistetaan, kuinka luotettavia ovat olleet aikaisempien vuosien puheet, tätä on syytä epäillä. Varsinkin nyt kun koronnosto voi aiheuttaa sen, että Kiina alkaa entistäkin innokkaammin myymään USA:n valtion velkakirjoja. Kiina on lisännyt viime aikoina rajusti USA:n valtion velkakirjojen myyntiä, saadakseen lisää käteistä ja näin estääkseen Kiinan oman valuutan liiallista alaspainumista suhteessa dollariin. Tämän vuoksi USA:n ja Kiinan välinen kauppasota on hyvin lähellä.

Kiinan pankit ovat luhistumisen partaalla ja yrittävät epätoivoisesti estää pääomaa karkaamasta maasta. Pankkien ongelmat eivät koske vain Kiinaa vaan koko maailmaa. Pankeilla on yhteensä 242 000 miljardia kiinni johdannaiskaupoissa, joiden jakauma suurimpien omistajien kesken nähdään oheisessa kuvassa. Lukujen yksikkönä on miljoona dollaria. Esim. amerikkalaisella suurpankilla Goldman Sachs:lla on sijoitusomistuksia 880 miljardin dollarin edestä ja näitä omistuksia vastaan sillä on 45 000 miljardin dollarin johdannaispanostus. Tämä on melkoinen summa, kun otetaan huomioon, että USA:n bruttokansatuote vuonna 2015 oli 18 000 miljardia dollaria.

17.2.2017 USA:n keskuspankin FED:n pääjohtaja Janet Yellen on viime aikojen puheissaan osoittautunut olevan joko täydellisen tietämätön tai epärehellinen. Kumpikaan näistä ominaisuuksista ei kerro hyvää näin vaikutusvaltaisen viran haltijasta. Seitsemän vuotta eli lähes koko Obaman hallinnon ajan, on Yellenin vetämä keskuspankki pitänyt koron lähes nollassa ja nyt yht' äkkiä Yellen ilmoittaa, että on 'epäviisasta' enää odotella liian kauan koron nostoa.

Tämä on kyllä uskomaton väite, kun huomioidaan, että USA:n talous on kehittynyt hyvin kompuroiden ja viimeisimmät taloustiedot viittaavat vahvasti siihen, että USA on menossa taantumaa kohden. Lisäksi koron nosto vaikuttaa negatiivisesti FED:n omistamaan 2 400 miljardin dollarin varallisuuteen. Kaikkein huolestuttavinta on koron noston vaikutus maailman yli 555 000 miljardin dollarin korkoriippuvaisiin johdannaismarkkinoihin. Jo yksistään yksi edellisistä seikoista on riittävä siihen, ettei koron nosto ole nyt järkevää puhumattakaan kaikista kolmesta. Jos FED nyt nostaa kolmasti korkoja tänä vuonna on suuri vaara merkittävään osake- ja velkakirjamarkkinoiden romahdukseen.

19.2.2017 USA:n osakemarkkinat elävät tällä hetkellä täysin irrationaalisessa hypessä, jonka voimanlähteenä on USA:n tuoreen presidentin puheet ja twitterviestit. On kuitenkin tullut jo selväksi, ettei Trumpin ajama talouselvytys, verotusmuutokset ja Obamacaren korvaaminen tule toteutumaan lähiaikoina, jos koskaan.

USA:n bruttokansantuote BKT on tulossa alaspäin eikä Trumpin kaavaileman 5%:n vuosikasvu tule toteutumaan lähiaikoina, jos enää milloinkaan.

Lisäksi yhtiöiden tulokset heikkenevät ja verotulot vähentyvät. Vääristelemättömät talousluvut osoittavat vääjäämättä USA:n olevat taantuman kynnyksellä.

Mutta välittävätkö osakkeet realiteeteista? Eivät. Ollaan siis edetty siihen tyypilliseen vaiheeseen, jossa romahdukset tapahtuvat.

21.2.2107 USA:n infrastruktuuri on rapautumassa. Presidentti Trump on luvannut mittavia investointeja infrastruktuuriin.

Kun uusi manner valloitettiin, rakennettiin maahan infrastruktuuri, joka oli vertaansa vailla koko maailmassa. Mutta nyt suuri osa rakennetusta infrastruktuurista on vuosikymmeniä vanhaa ja kaipaa pikaista korjaamista.

Viime päivinä uutisissa ollut Orovillen pato on hyvä esimerkki siitä, kuinka murheellisessa tilassa ovat USA:n tiet, padot, sillat jne. Infrastruktuurin heikkeneminen on yksi osoitus siitä, että USA:n talous on jo pitempään ollut hitaassa romahduksen tilassa.

USA:n 'tie- ja rakennusvirasto' the American Road and Transportation Builders Association ilmoittaa, että maan silloista 56 000 ovat rakenteellisesti vahingoittuneet. Näitä siltoja ylitetään yhteensä 185 miljoonaa kertaa päivässä. Maan silloista yli neljännes on yli 50 vuotta vanhaa, eikä niihin ole tehty minkäänlaisia perusparannuksia.

25 arvostetuimman lentokentän joukossa ei ole yhtään amerikkalaista lentokenttää. USA:n patojen keski-ikä on nyt 52 vuotta. USA:n ´kuljetusvirasto' U.S. Department of Transportation ilmoittaa, että USA:n teistä kaksi kolmasosaa on välittömän korjauksen tai uusimisen tarpeessa.

USA:n teiden ja siltojen korjaamisen arvioidaan maksavan 808 miljardia dollaria. Samalla kuitenkin USA:n hallinnon kulutus infrastuktuuriin on vähentynyt miltei kymmenen prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suuri ongelma onkin nyt, mistä konskurssin partaalla oleva maa löytää varat infrastruktuurin korjaamiseen.

USA:n hallinnon saamat verotulot ovat vähenemässä

23.2.2017 Samaan aikaan kun maailman talous riemuitsee talouden tilasta Trumpmanian vallassa on USA ajautumassa lamaa kohden. Tämä saattaa kuulostaa melkoiselta väittämältä, kun tällä hetkellä osakeindeksit rikkovat jatkuvasti uusia ennätyksiä ja 61 prosenttia amerikkalaisista on sitä mieltä, että USA:n talous on vahva.

Mielikuva talouden vahvuudesta ei kestä realistista tarkastelua. Yksi tapa, joka yksi varmimmista tavoista mitata talouden tilaa, on tutkia valtion saamia verotuloja. Jos talous todella kasvaa ja uusia yrityksiä perustetaan, yhä useampi ihminen saa työtä ja verovelvollisten määrä kasvaa. Tämä johtaa valtion lisääntyviin verotuloihin. Toisaalta jos talous heikkenee, valtion saamat verotulot vähenevät.

USA:ssa verotulot ovat kääntyneet negatiiviseksi ensimmäisen kerran sitten viimeisen suuren talouskriisin 2008 ja joka kerta kun näin on tapahtunut yli 40 vuoteen, on USA ajautunut taantumaan.

Mikä muu on yhteistä nyt vallitsevan tilan ja aikaisempien välillä? Joka kerta ennen lamaa on ollut valtava osakkeiden ostobuumi ja osakeindeksit ovat nousseet uusiin ennätyksiin. Niin nytkin. Osakeindeksit ovat karanneet pitkäkestoisen trendiviivan tuntumasta kohti hälyyttäviä yliarvostuslukemia.

25.2.2017 Kullan hinta on alkanut vahvan nousun aivan samoin kuin vuoden 2016 alussa. Näin käy aina kun inflaatio alkaa osoittaa merkkejä. Viimeksi inflaatio nousi näin jyrkästi USA:ssa helmikuussa vuonna 2013.

Monet asiantuntijat ovat ennustaneet inflaation alkavan nousta jopa hyperinflaatioon asti. Näin ei ole kuitenkaan käynyt ainakaan virallisten tilastojen mukaan, vaikka keskuspankit ovat painaneet rahaa ja nostaneet tasettaan melkoisesti viime vuosien aikana.

Toisaalta inflaation suhteen tavallinen ruokakaupassa käyvä amerikkalainen on ollut jo pitkään eri mieltä virallisten tilastojen inflaatioluvuista. Esim. liha ja merestä saadun ravinnon hinta on nousseet n. 50 %, riisi, pasta ja leipä 40 % ja lääkkeet 44 % viimeisten kymmenen vuoden aikana. Lähes kaikki tavallista amerikkalaisen saamien palveluiden hinnat ovat myös nousseet melkoisesti. Elinkustannukset ovat nousseet huomattavasti palkkojen nousua nopeammin.

Mielenkiintoista kullan hinnan nousussa on nyt se, että kullan hinta nousee, vaikka FED:n odotetaan nostavan korkoa maaliskuussa. Tällaisia nostosuunnitelmia tukee myös nouseva inflaatio. Valtamediaankin (Bloomberg) on levinnyt tieto FED:n kullan hinnan manipulaatioista ja FED on nimenomaan pyrkinyt estämään kullan hinnan nousua. FED ei voi nostaa korkoa nopeasti ja nykyistä tahtia koron nouseminen vuoden 2007 tasolle kestääkin n. 20 vuotta. Koron historiallinen keskiarvo on n. 7 %.

Inflaatio nousee Espanjassa jyrkästi.

27.2.2017 Yhä useammassa länsimaassa on alkanut inflaation laukkaamaan. Viimeisimpänä Espanja, jonka inflaatiota kuvaava PPI-indeksi nousi lukemaan 7,5 %. Myös Saksa on liittynyt niiden maiden joukkoon, missä inflaatio kiihtyy. USA:ssa inflaatio on ylittänyt selvästi tavoitelukeman 2%.

Painettuaan tuhansia miljardeja dollareita ja pidettyään koron nollan tuntumassa kahdeksan vuotta, ovat keskupankit vihdoin ja viimein saaneet aikaan inflaatiota.

Inflaation synnyttämisen ongelmana on vain se, että sen aikaansaaminen kestää odotettua pitempään ja kun se vihdoin alkaa, sitä tulee enemmän kuin toivotaan.

Nyt ollaan tultu tilanteeseen, jossa usein tapahtuu merkittäviä markkinatilanteita. Inflaation nouseminen saattaa merkitä, että velkakirjamarkkinat siirtyvät laskusuuntaan. Kun tämä tapahtuu 100 000 miljardin arvoisilla velkakirjamarkkinoilla, voivat seuraamukset olla melkoiset.

Inflaation nousun piikki Saksassa

Inflaatio USA:ssa on noussut yli tavoitetason