1.12.2021 Raskas vivutus viimeisten vuosikymmenien aikana on nostanut USA:ssa pörssiarvon viimeisten 50 vuoden aikana 62%:sta 204%:iin suhteessa bruttokansantuotteeseen ts. velkaa pörssisijoituksiin on otettu 13 kertaa enemmän kuin 50 vuotta sitten.

USA:n keskuspankki FED on opettanut, että aina kun osakurssit hiukankin tippuvat, on syytä ostaa. Oheinen kuva näyttää kuinka hyvin tämä logiikka on toiminut viimeisten parin vuoden aikana.

Nyt FED on vihjannut, ettei se enää olekaan aikeissa jatkaa ja lisätä rahan painantaa markkinoille vaan jopa lisäävänsä kiristyspolitiikkaansa. Eilen oli nähtävissä merkittävä suunnan muutos kun Jerome Powell senaatin kuulemistilaisuudessa vihdoin myönsi, että nykyinen inflaatio ei olekaan ole lyhytaikainen välivaihe. Viimeiset pari vuotta on FED keskittynyt työllisyyden parantamiseen ja koko ajan väittänyt inflaation olevan vain väliaikaista.

Tilanne on nyt muuttunut ja FED:n fokus on nyt inflaatiossa. Tämä merkitsee sitä, että FED joutuu kiristämään talouspolitiikkaansa odotettua nopeammin. Suunnanmuutos näkyi heti osakemarkkinoiden notkahduksessa.

14.12.2021 Inflaation ote kiihtyy kaikkialla. USA:n keskuspankin kiintopisteen on nyt ollut pakko siirtyä tähän ongelmaan. 20 kuukautta FED pysyi väitteessään, että inflaatio on lyhytaikaista ja nopeasti poistuvaa. Nyt FED:n on ollut pakko myöntää, ettei näin ole asianlaita ja tämä merkitsee FED:n on pakko aloittaa piakkoin talouden kiristäminen ja korkojen nostaminen.

Mutta korkojen nostaminen ei ole aivan pieni ongelma. Rahaa velkakaupoissa on nyt 30 000 miljardia dollaria enemmän kuin silloin kun FED viimeksi yritti nostaa korkoja ja korot ovat edelleen alle kahden prosentin. Kun FED nostaa korkoja sillä on suuri merkitys velkakirjojen korkoihin. Perinteisesti velkakirjojen tuottoja on pidetty riskittömänä, mutta jos velkakirjojen korot nousevat alkavat velkakirjojen arvot laskea. Kun ne laskevat riittävästi joutuvat sijoittajat maksuvaikeuksiin. Nyt FED:n joutuu alkamaan todellisen leikin tulitikuilla.

Oheisesta kuvasta nähdään, miten kävi edellisillä kerroilla kun FED yritti hillitä teknologia- ja asuntokuplan romahdusta. Entä nyt kun talouskuplat ovat kertaluokkaa suuremmat kaikkialla? Kun osakekurssit siirtyvät laskeviin, romahdus saattaa olla 50 %:ia muutamassa kuukaudessa.

Huominen on tärkeä talouspäivä, kun FED antaa korkopäätöksensä ja tulee kertomaan uudestaan linjauksestaan. Pörssi-indeksi S&P 500 on saavuttanut uuden ennätyksen 68.kerran tänä vuonna ja noussut 25 %:ia tammikuusta lähtien.

28.11.2021 Pula lannoitteista voi aiheuttaa ruuan jakelun ongelmia. Mutta myös kaasupula voi johtaa samaan ruokapulaan ja ruuan hinnan jyrkkään nousuun, sillä on kaasu on tärkeä komponentti tehtäessä lannoitteita. Urea on periaatteessa ammoniakin kiinteä muoto, joka syntyy kun ammoniakki reagoi hiilidioksidin kanssa. Ilman luonnon kaasua meillä ei ole ureaa ja ilman ureaa meillä ei ole lannoitteita. Ilman lannoitteita meillä ei ole ruokaa.

Kuva alhaalla vasemmalla näyttää, kuinka pula ureasta on nostanut voimakkaasti sen maailman markkinahintaa. Pula ureasta voi muuttaa normaalin elämän hetkessä. Sitä ilman ei karjan eikä viljan kasvatus onnistu. Kaiken lisäksi monissa maissa urea on välttämätön lisäaine diesel-käyttöisissä ajoneuvoissa. Esim. Australiassa puolet dieselkäyttöisistä kuorma-autoista vaatii ureaa (AdBlue).

Euroopassa on kehittymässä täysi energiakriisi, joka helposti johtaa myös kuljetuskriisiin. On siis aluillaan kriisi, joka saa eurooppalaiset kaipaamaan ruokaa ja lämpöä. Euroopan sähkö tulee pääasiassa luonnon kaasusta, joka tulee Venäjältä. Paljon on siis kiinni myös Venäjän halukkuudesta avata lisää kaasuhanoja. Nykyinen poliittinen kriisi tuskin sitä edesauttaa. Historia opettaa, että nouseva ruuan hinta johtaa levottomuuksiin, vallankumouksiin ja sotiin.

Siis kun kaasun tai urean hinta nousee, nousee myös lannoitteiden hinta. Ja tämä taas vaikuttaa suoraan ruuan hintaan, kuten kuva alhaalla oikealla näyttää. Nyt meillä on menossa voimakas nousu sekä urean, kaasun ja myös dieselin hinnoissa. Ruuan hinta tulee lähiaikoina jatkamaan vahvaa nousuaan.