4.8.2020 Köyhyys leviää nopeammin kuin viruksen aiheuttama pandemia USA:ssa. Valitettavasti maan hallitus ei edes yritä hoitaa amerikkaisten köyhyysongelmaa. Lisääntyvä köyhyys pelottaa kansalaisia paljon enemmän kuin pandemia.

Vain ne, joilla on taloudellista koulutusta pystyvät keräämään voittoja FIAT-rahajärjestelmästä. Suurimmalla osalla amerikkalaisista ei ole työkaluja ja ymmärrystä siitä, kuinka nykyinen järjestelmä toimii. Jollain tavoin intuiivisesti he tajuavat, että heidän palkkakehityksensä on jäässä ja 0,1% kansalaisista ovat ymmärtäneet mikä on pelin henki. Tämä aiheuttaa veren kiehumista amerikkalaisissa, joka poliittisena ja yhteiskunnallisena levottomuutta.

Luvattuja uudistuksia ei ole tapahtunut, mutta jatkossa tullaan näkemään lisääntyvää verotusta ja hallinnon lisääntyvää kontrollia kansalaisista. Taloudellinen tilanne USA:ssa alkaa näyttää merkittävästi pahemmalta kuin vuonna 2008. Vain pieni lisäkolhu, kuten pandemian toinen kierros tai merkittävän pankin kaatuminen, saattaa velkamarkkinat ja koko talousjärjestelmän ennen näkemättömään kaaokseen. Vaikka tilanne muistuttaa vuoden 2008 tapahtumia, niin nyt on 100 000 miljardia enemmän velkaa ja ties kuinka monta sataa tuhatta miljardia lisää johdannaiskauppoissa. Tämä varmistaa, että tilanne on kertaluokkaa vakavampi kuin vuonna 2008. Riskilainat kasvavat kun lainaajat riskilainat kasvavat joutuvat taloudellisiin paineisiin. Oheisessa kuvassa nähdään kuinka työttömyystilanteet muutokset vaikuttavat riskilainojen määrään. Pankit eivät ole ilmoittaneet viimeisintä tilastoaan, joka vastaisi hurjaa viimeaikaista nousua työttömyydessä.

17.8.2020 Britit olivat toiveikkaista kun pandemian pelon aiheuttama talous avautui 4. heinäkuuta. Avautumisen jälkeen tautitapausten määrä lähti nousemaan ja nyt ounastellaan 2. aallon saapumista.

Markkina-arvojen heilunta tulee lähikuukausina pahenemaan ja lopulta edessä osakemarkkinoiden romahdus, joka tulee olemaan ennätyksellistä maaliskuun notkahdusta suurempi. Tämä aiheuttaa sijoittajissa suurta sekaannusta ja he eivät tiedä mihin ryhtyä.

Valtiot ottavat yhä suurempaa kontrollia kansalaisten omaisuuteen. Jättiläismäiset pelastus- ja elvytyspaketit vain siirtävät tilinteon hetkeä hieman tuonnemmaksi. Näiden seuraukset ovat mittavat, sillä velka ei itsestään häviä.

Kun globaali talous taas pysähtyy, lentoyhtiöt ja monet kauppaketjut ajautuvat konkursseihin, öljyn hinta romahtaa ja työttömiä tulee miljoonia lisää. Levottomuudet liääntyvät kaduilla. Poikkeuslaki astuu voimaan. Euroopan valtioiden rajat sulkeutuvat. Turismi kärsii miljardien tappiot.Seuraava markkinapaniikki on lähempänä kuin useimmat aavistavat. Syyskuu tulee olemaan alkusoitto ja huippu saavutetaan marraskuussa. Talousjärjestelmä on paljon hauraammassa tilassa kuin valtamediat ovat meille kertoneet ja kaikki tulee esille kiihtyvää tahtia. Paniikin keskellä herää monenlaisia kysymyksiä; ovatko varasi turvassa? Voitko myydä omistamasi osakkeet, jos pörssit ovat kiinnni? Voitko nostaa rahasi pankista, kun todella tarviset niitä? On vaikea sanoa mihin ääritoimenpiteisiin valtion johto ja keskuspankit voivat ryhtyä.

Paniikin oireet ovat näkyneet arvometallien arvon voimaakkaana nousuna. Vuoden alussa tapahtui kullan hinnan kehotyksessä niin sanottu kultainen risti, jolla tarkoitetaan tilannetta, jossa 50 liikkuva keskiarvo leikkaa 200:n liikkuvan keskiarvon (kts. kuva). Sen jälkeen on kullan hinta nousu ollut vahvaa. Vaikka viime viikolla viikolla kullan hinta heilui voimakkaasti, kehitys ylöspäin jatkuu voimakkaana. Vaikka kullan hinta tippui 4,6 % ja arvometalleilla pahin päivä vuosiin (hopea putosi 13,5 %) on nousukehitys edelleen selvä. Lisää potkua arvometallien hintojen nousulle antaa nouseva inflaatio.

30.8.2020 Menneinä vuosina käytiin jatkuvasti toistuvaa naurettavaa ja erikoista farssia USA:n kongressin ja valkoisen talon välillä. Aiheen oli velkakaton nostaminen. Näin oli vanhoina hyvinä aikoina, sillä nyt viruspelon aiheuttaman velkapiikin rajoittamisesta ei edes keskustella. Oheinen kuva kertoo, kuinka suuriin järjettömyyksiin tilanne on nopeasti ajautunut. Viimeisen 12 kuukauden aikana on valtion velka kasvanut 4 450 miljardia dollaria ja kokonaisvelka on ylittänyt 26 500 miljardia dollaria. Tuhannet miljardit dollarit katoavat savuna ilmaan hetkessä, eikä kukaan oikein välitä asiaa kummastella.

Kaikki tämä velka on valtion velkakirjoina, joilla täytyy olla joku ostaja. Kuka on niin rohkea, että ostaa näitä nollakorkokoisia velkakirjoja, joiden tulevaisuudesta ei ole takeita? Tämä selviää USA:n valtiovarainministeriön tuoreesta julkaisusta, jossa kerrotaan velan kehitystä kesäkuun loppuun mennessä. Siitä selviää, ketkä ovat ostaneet 4 450 miljardia dollaria USA:n velkaa viimeisen vuoden aikana.

Ulkomaalaiset sijoittajat kuten keskuspankit, hallitukset, yhtiöt, liikepankit, rahastot ja yksityiset lisäsivät USA:n velan omistustaan 90 miljardin edestä viime kesäkuun aikana. Viimeisten 12 kuukauden aikana he ovat lisänneet velan omistustaan yhteensä 7 040 miljardia dollaria.

USA:n kokonaisvelka nousi kesäkuun loppuun mennessä huikeaan 2645 miljardiin dollariin. Samaan aikaan USA:n on kuitenkin USA:n ulkomaisen velan omistuksen suhteellinen määrä kokonaisvelasta tippunut alimmilleen (26,6 %) sitten vuoden 2008.

Suurimman USA:n velan omistajat ovat Kiina ja Japani, jotka yhteensä omistavat 8,8 %:ia USA:n velasta. Näiden maiden suhteellinen omistus velasta on koko ajan tippunut ollen huipussaan vuonna 2015, jolloin se oli 12,8 %:ia.

Kiinan ja Japanin jälkeen suurimpina velan omistajina tulevat monet talouskeskukset ja veroparatiisit. Suurimpina näistä on Iso-Britannia (341 miljardia dollaria), sitten tulevat Irlanti, Luxemburg, Hong Kong, Brasilia, Sveitsi, Cayman saaret, Belgia, Taiwan ja Intia.

USA:n sosiaaliturvarahasto, eläkerahastot ja muut valtion rahastot omistavat 22,5 % valtion veloista. USA:n keskuspankki on ostanut omistukseensa 2100 miljardia dollaria USA:n velkaa viimeisten vuoden aikana ja omistaa kokonaisuudessaan 15,9 % USA:n valtion veloista.

USA:n velan katoista ei enää puhuta.

USA:n velan omistajat