3.8.2021 USA:n asuntovuokrausmarkkinat ajautuvat tässä kuussa ennen näkemättömään kriisiin. Viime vuoden syyskuussa CDC (Centers for Disease Control and Preventation) sai aikaan, että miljoonat amerikkalaiset asuntovuokraajat saivat keskeytyksen vuokranmaksuunsa, koska olivat kykenemättömiä tai haluttamia maksaa vuokraansa Covidin aiheuttamien ongelmien vuoksi.

Nyt keskeytysaika on menossa umpeen ja vuokralaisten pitää maksaa vuokransa. Monille vuokralaisille tämä merkitsee koko vuoden vuokra pitää maksaa kerrallaan. Miljoonat amerikkalaiset eivät kykene maksamaan rästiin jääneitä vuokriaan ja tämä merkitsee, että vuokralaiset voitaisiin lain mukaan häätää. Tämä johtaa kansalliseen katastrofiin.

Asuntojen vuokraajat toivovat Kongressin jäsenten puuttuvan tilanteeseen, kun amerikkalaiset palaavat lomiltaan. Tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Alusta asti oli selvää, että kohtalokas päivä tulee vastaan, ja olisi varmaan alusta asti pitänyt tehdä selväksi vuoraajille, että he eivät mahdollisesti saa maksujaan lainkaan. Joka tapauksessa vuokraajat tulevat nyt kärsimään melkoiset tappiot.

USA:n hallinto arvio, että 3,6 miljoonaa amerikkalaista on odottamassa häätö asunnostaan ja 15 miljoonaa on jäljessä vuokran maksuissaan. Tragedialla on melkoiset mittasuhteet. Lisäksi monessa osavaltiossa päättyy syyskuussa valtion tukemat työttömyyskorvaukset.

On vaikea kuvitella millaiset vaikutukset miljoonien siirtymisellä katujen asukkaiksi on USA:n yhteiskuntaan. USA ei ole millään tavalla varautunut hoitamaan tämän kokoluokan ongelmaa.

12.8.2021 1800-luvun puolivälissä Karl Marx oli tuntematon ja kummallinen kirjailija, joka yritti teksteilleen aikaansaada vaikutusta. Vuonna 1948 hän kirjoitti 23-sivuisen pamfletin Kommunistinen Manifesti, joka ei aluksi saanut juurikaan huomiota. Siihen aikaan Marx toimi orastavan sanomalehden parissa, mutta ajautui vaikeuksiin Saksan veroviranomaisten kanssa epäonnistuttuaan maksamaan veronsa. Tämän vuoksi Marx oli pakotettu jättämään Saksa (Preussi) vuonna 1949. Samalla tavoin hänen oli aikaisemmin myös joutunut jättämään Ranskan ja Belgian.

Marx oli suututtanut paikallisen viranomaiset niin pahoin, että häneltä kiellettiin Preussin kansalaisuus. Tämä teki hänestä virallisesti maattoman. Karl Marx päätyi lopulta Iso-Britanniaan, joka oli siihen aikaan maailman rikkain maa ja modernin kapitalismin synnyinsija. Syynä siirtymiseen oli Iso-Britannian silloinen vapaa siirtolaispolitiikka, joka ei juuri ollut luonut rajaesteitä maahan siirtymiselle. Tämä oli harvinaista 1800-luvulla. Tämän seurauksena Lontooseen kertyi tuhansia pakolaisia ja karkotettuja eri maista, Marx näiden joukossa.

Vaikka Marx selvästi hyötyi vapaasta markkinataloudesta, hän ei muuttanut käsitystään kapitalismista. Hän edelleen vihasi järjestelmää ja syytti sitä kaikista syntyneistä ongelmista.

Ensimmäisinä vuosinaan Lontoossa Marx ja hänen perheensä elivät kurjassa köyhyydessä. Velkojen kerääjät olivat jatkuvasti oven takana ja vuokraisännät säännöllisesti häätivät hänet perheineen kodistaan. Harvat kuitenkaan ymmärtävät, että Marxin ongelmat johtuivat ensisijaisesti siitä, että hänellä ei ollut juuri koskaan työpaikkaa. Hän ajatteli olevan alentavaa, että joku muu hyötyi hänen työstään. Niinpä hän yksinkertaisesti kieltäytyi tekemästä työtä.

Marx pakotti perheensä elämään kurjissa olosuhteissa ja hänen lapsensa olivat usein huonosti ravittuja. Vain kolme hänen seitsemästä lapsestaan selvisivät aikuisikään. Siitä huolimatta Marx kieltäytyi työnteosta. Hän jatkoi valittamistaan, että kaikki taloudelliset ongelmat olivat kapitalismin syytä. Hän ei koskaan ymmärtänyt oman fanaattisuutensa olevan perussyynä omaan köyhyyteensä.

Tätä taustaa vasten on ironista, että nykyiset kommunistiset ja sosialistiset puolueet ylistävät työläsisä ja työntekoa. Kärjistetysti voidaan sanoa, että marxilaiset rakastavat työtä, kunhan ei itse tarvitsisi tehdä sitä. Samoin kuin; marxilaiset rakastavat veroja, kun ei itse tarvitsisi olla niitä maksava.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 41 % amerikkalaisista suhtautuvat positiivisesti sosialismiin. Vaikka todellisuudessa näistä ihmisistä harvat ymmärtävät, mistä siinä on kysymys. Sosialismia ajatellessaan, he kuvittelevat Ruotsin ja Suomen kaltaista sosialismia; ilmainen yliopisto, terveydenhuolto ja kuuden viikon palkallinen loma.

Vaikka Marx halveksi kapitalismia, hän ei koskaan kohdistanut halveksuntaansa henkilöihin. Hän ei kehottanut menestyviä häpeämään menestystään tai olettanut, että rikas ihminen on automaattisesti paha. Itse asiassa Marxin nousu pois köyhyydestä johtui siitä, että varakas kapitalisti antoi hänelle rahaa.

28.8.2021 Ristiriitoja herättävä Covid-keskustelu käy edelleen vilkkaana. Valtamedia pyrkii vaikemaan vaikeista kysymyksistä ja ajaa enemmän tai vähemmän pakotettuja Covid-piikkejä suurelle yleisölle. Kuitenkin vakavaa keskustelua tulisi jatkuvasti käydä mm. seuraavista kysymyksistä; mikä on viruksen alkuperä (biologinen ase Wuhanista?)?, heitetäänkö lapsi pesuveden mukana pakotteiden avulla?, peitelläänkö tahallisesti tieteellistä tietoa rokotteiden tehokkuudesta ja turvallisuudesta?, kertovatko tilastot oikeata tietoa suhteessa infektioden määrän suhteesta kuolemiin?, ovatko hallitusten yhtenevät kontrolloivat toimet ("kansalaisten turvallisuuden nimissä") ja kansalaisten perustuslaillisen oikeudet valinnan ja sanan vapaudesta ristiriidassa keskenään.

Kuitenkin maailman talous oli jo ennen Covidin ilmestymistä kiistatta lähes kestämättömässä velkakriisissä. Lähiaikojen tapahtumat tulevat olemaan ilmeisiä; ensin taloudellinen kriisi, sitten poliittinen kriisi ja lopulta sosiaalinen kriisi. Historia muinaisesta Roomasta, 1917 Venäjästä, 1789 Ranskasta ja 1933 Saksasta kertoo vääjäämättömän tosiasian; velalla on väliä.

Ongelma on se, että tällä vuosisadalla ei yksikään globaali poliittinen vaikuttaja halua koskea tikullakaan maailman 280 000 miljardin jättivelkaa. Sen sijaan he työntävät päänsä pensaaseen ja etsivät vain keinoa miten tulisi uudelleen valituksi seuraavissa vaaleissa lupauksilla, jotka edelleen vain lisäävät velkaa. Lopputulos näkyy selvästi oheisessa kuvassa, jossa nähdään globaalin velan ja sen prosentuaalisen suhteen bruttokansatuotteesta. Ja tämähän on totuttu maksamaan hiiren painalluksella tyhjästä luodulla rahalla.

Kuin tilauksesta ovat globaalit taloudelliset ja poliittiset vaikuttajat saaneet sopivan syntipukin, jota voidaan nyt syyttää epäonnistuneesta talouspolitiikasta; Covid-kriisi. Vuodesta 2000 vuoteen 2020 globaali velka kolminkertaistui. Lisääntynyt velan oton vauhti kiihtyy tällä vuosikymmenelle niin, että velka lienee kuusinkertaistuvan siitä, mitä se oli vuonna 2020. Tällöin päästään lukemiin, missä globaali velka alkaa lähentyä lukemaa 2 000 000 miljardia dollaria.