1.11.2015 EU pystyi hädin tuskin estämään Kreikan taloutta putoamasta pohjattomaan kuiluun. Kreikan ulkoinen velka oli 400 miljardia euroa ja pankkijärjestelmän koko 530 miljardia euroa. Kreikan kriisi ei ole vielä kuitenkaan mitenkään ohi.

Onko seuraavaksi kriisivuorossa Espanja? Kreikan ongelmat tuntuvat pieniltä verrattuna Espanjan vastaaviin. Espanja on liian iso maa, jotta sitä voitaisiin Kreikan tavoin pelastaa. Espanjan ulkoinen velka on 1 800 miljardia euroa ja pankkijärjestelmän koko 4 200 miljardia euroa. Maailmassa ei ole mitään tahoa, joka kykenisi tukemaan riittävästi Espanjaa, jos Espanja ajautuu maksukyvyttömyyteen.

Myös Espanjan poliittinen tilanne tekee siitä erikoistapauksen. Espanja koostuu melko itsenäisistä erillisistä alueista. Espanja on jo kokenut pääoman kotrollointia, 'pankkivapaapäiviä' ja talouden romahduksia. Tämän seurauksena osa kansalaisista on päättänyt, että jo riittää. Näin on tapahtunut varsinkin Espanjan varakkaimmalla alueella Kataloniassa. 1,5 miljoonaa Katalonian 7,5 miljoonasta asukkaasta osallistui protestimarssiin. Lopulta syyskuun 27. päivä katalonialaiset äänestäen ilmaisivat halukkuutensa irtautua ja itsenäistyä Espanjasta.

Valtion 10 vuoden velkakirjojen korot ovat lähteneet nousemaan. Korko on hyvä riskimittari siitä, kuinka riskialttiina velkakirjoja pidetään. Mitä suurempi on velkakirjojen korko, sitä riskialttiimpi ne ovat. Velkakirjojen korot ovat nousseet siitä huolimatta, että EU on vihjaissut nostavansa EU:n määrällisiä elvytyksiä. Jos Katalonia eroaa Espanjasta, velkakirjojen korot nousevat välittömästi tasolle 10-12 %.

Osakemarkkinoiden tilaa kuvaa Espanjan jättipankin Santanderin käyrä. Santanderin osake on laskenut voimakkaasti ja on nyt merkittävällä tukitasolla. Jos tämä menee puhki, on enää yksi merkittävä tuki, jonka jälkeen osakkeen arvo alkaa kulkea kohti nollaa.

Espanjan valtiot velkakirjojen korot ovat alkaneet nousta.

Espanjan suurimman pankin kurssi on laskenut kriittiselle rajalle.

Kiinan talous on ohittanut USA:n talouden.

2.11.2015 USA ja Kiina ovat monella eri tasolla konfliktissa toisiaan vastaan. Kiinan talous on nelinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samana aikana sen käyttämät varat armeijan kehittämiseen on kolminkertaistuneet.

Kiinan kunnianhimoiset taloudelliset pyrkimykset ovat muodostuneet USA:lle ongelmaksi ja näin tulee jatkumaan. Etelä-Kiinan merellä on hyvin kärjistynyt tilanne USA:n ja Kiinan välillä. Kiina on liittoutunut yhä voimakkaammin Venäjän kanssa. Tämä on osaltaan vahvistanut Kiinan länsivastaista mielialaa ja rohkaissut Kiina tekemään aloitteita.

USA:n tilanne on tukala ristiriitojen lisääntyessä Kiinan kanssa.

Monen taloustutkimuslaitoksen mukaan Kiinan talous on jo ohittanut suuruudeltaan USA:n talouden. Kiinaan on taitavasti rakennettu taloudellinen koneisto, joka on tehnyt Kiinasta maailman teollisuusvalmisteiden keskuksen. Kiina on pystynyt pitämään palkkatason hyvin alhaisena eikä ole antanut työntekijöilleen oikeutta hakea töitä lännestä. Samaan aikaan Kiina on varastoinut valtavat määrät ulkomaalaista valuuttaa ja omistaa hyvin suurin osan USA:n velkaa.

Kiinan valuutan Renmimbin merkitys on kasvanut viime vuosina ja Kiina on tehnyt kahdenkeskisen valuutan vaihtosopimuksen 24 maan kanssa. Tämä mahdollistaa kaupan käymisen ilman dollarin käyttöä. Tämä jo yksistään asettaa dollarin aseman vaaraan maailman käytetyimpänä kauppavaluuttana. Jos Kiinan Remimbistä tulee yksi maailman valuuttajärjestön, IMF:n, reservivaluutoista vuonna 2016, tämä entisestään vahvistaa Remimbin asemaa.

Kiina kerää lisäksi voimakkaasti kultaa ja Sanghai on Lontoon jälkeen maailman suurin kultakaupan keskus. Kiina käyttää 28 % maailman kullasta.

Kiina on perustanut maailman pankille oman kilpailijan Asian Infrastructure Investment Bank:n (AIIB).

3.11.2015 Euroopan pakolaiskriisi asettuu aikaan, jolloin EU:n talouskriisi syvenee. Pakolaiskriisi pahentaa EU:n taloudellista tilaa voimakkaasti. Jotkut kuvittelevat, että miljoonan pakolaisen tulo Eurooppaan riittää, eikä muita juuri ole tulossa. Kuitenkin suurin osa nyt tulleista ovat nuoria miehiä, joiden perheet ovat jääneet taakse. Seuraava vaihe pakolaiskriisissä on näitten muiden perhein jäsenien tulo Eurooppaan.

Kun tiedetään, että muslimiperheiden koko on suuri, saattaa pakolaisten määrä yht'äkkiä 4-5 kertaistua, kun perheet yhdistyvät.

Useimmat 28 EU:n maasta taistelee pahan velkaongelman kanssa ja tarvitsevat lisälainaa jo pelkästään velkojen lyhentämiseen ja korkojen maksuun. Pakolaiskriisi saattaa suistaa velkakriisin uudelle asteelle. Sosialistuneet Euroopan valtiot huolehtivat kansalaistensa toimeentulosta kehdosta hautaan, ja kun tämä huolehtiminen laajennetaan pakolaisiin, on edessä ennen näkemätön taloudellinen kriisi.

Saksa on toivottanut Angela Merkelin johdolla pakolaiset tervetulleiksi Saksaan samalla toivoen saavansa uutta halpatyövoimaa. Kuitenkin suuri osa pakolaisista on jo ilmaissut, etteivät ole kiinnostuneita assimiloitumaan Eurooppalaiseen kulttuuriin. He eivät halua oppia kieltä, eivät halua työpaikkoja, eivätkä ole kiinnostuneet maksamaan veroja. 

4.11.2015 Bitcoinin arvo on noussut parissa viikossa n. 100 %:ia. Bitcoin on kryptoraha, joka on pankki ym. järjestelmistä vapaa varojen siirtomenetelmä. Varat siirtyvät hetkessä minne päin tahansa maailmassa ja lähes ilmaiseksi. Asia käy aivan yhtä helposti kuin sähköpostin lähettäminen. Kuka tahansa voi perustaa internettiin bitcoin-lompakon ja ostaa sinne bitcoineja. Kryptoraha, samoin kulta ja hopea, edustaa FIAT-valuuttajärjestelmästä riippumatonta varallisuutta.

Bitcoinin, btc, arvo kävi huippulukemassa 1200 dollaria/btc ja monilla on uskoa, että bitcoinilla on nousupotentiaalia valtavasti. Samoin kuin kulta ja hopea myös bitcoinien määrä on rajallinen, toisin kuin FIAT-valuuttajärjestelmässä, jos rahaa voida tyhjästä miten paljon hyvänsä.

5.11.2015 Euroopan talouskriisi pahenee päivä päivältä. EKP:llä ei näytä löytyvän muita keinoja kuin lisätä määrällisiä helpotuksia (= painaa rahaa tyhjästä) ja pienentää korkoa entisestään. Tällä hetkellä EKP:n talletuskorko on -0,2 %.

EKP:n ohjelma on siis tähän asti epäonnistunut. Se ei ole nostanut EU-aluetta kasvuun eikä saanut aikaan toivottua inflaatiotasoa vaan hintataso esim. syyskuussa tippui 0,1%:ia.

Parantaako EU:n asemaa dollarin vahvistuminen euroon nähden? Nouseva dollarin arvo heikentää USA:n monikansallisten yhtiöiden tuottoja ja aiheuttaa raaka-aineiden hintojen laskua. Euron heikkeneminen lisää näitä ongelmia entisestään.

Myös Kiina on nyt kuusi kertaa laskenut korkoja vuoden sisällä. Tämä ei ole auttanut ja Kiinan kasvu on hitaimmillaan sitten vuoden 2009.

Huonot talousuutiset ovat nostaneet osakeindeksejä USA:ssa reippaasti. Mutta vaikka Dow Jones indeksi on noussut peräti 1 600 pistettä muutamassa viikossa, se ei ole saavuttanut niitä arvoja, mistä se putosi elokuussa. On odotettavissa, että uusi indeksien voimakas lasku alkaa uudelleen marraskuussa.

6.11.2015 Vaikka poliitikot kuvittelevat voivansa vaikuttaa teknologian kehitykseen, vaikka voidaan hyvin perustella, että teknologian kehitys kulkee omia ratojaan.

Keskuspankkiirit lisäksi kuvittelevat, että he voivat stimuloida rahan painamalla taloutta niin, että kasvu jatkuu loputtomasti ilman taantumia.

Usein innovaatiot syntyvät monet ihmiset toimesta samana ajanjaksona. Esim. Elisha Gray patentoi puhelimen samana päivänä kuin Thomas Edison.

Taloudellinen ympäristö ja tietyt ajankohdat suosivat innovaatioita. Kun esim . ollaan taloudellisessa taantumakaudessa, syntyy innovaatioita enemmän.  Kriisiaikoina yhteiskunta odottaa erilaisia ratkaisuja. Tämän vuoksi esim. sähkö, polttomoottori ja puhelin keksittiin taantumavuosina 1875-1895.

Innovaatiota tutkittaessa voidaan halvaita 80 vuoden 'vuodenaikasykli' (kuva alla),  jossa radikaalit innovaatiot tapahtuvat 'talviaikaan' ja niiden sovellukset leviävät 'kevätaikaan'. Käytännölliset innovaatiot syntyvät 'kesäaikaan' ja leviävät 'syksyaikaan'.

Toinen innovaatiosykli on 45-vuotinen.

80-vuotinen innovaatiosykli

45 -vuotinen innnovaatiosykli

Huolimatta USA:n virallisista työttömyysluvuista on todellisuus karua luettavaa.

7.11.2015 Eilen tulleen 7.11.2015 USA:n työllisyystilastot osoittautuivat odotettua paremmaksi työttömyysluvun tipahtaessa 5 %:iin, jota myös pidetään täystyöllisyyden rajana.  Kun kuitenkin työhön osallistuvien määrä on prosentuaalisesti pienemmillään vuosikymmeniin, on vaikea ottaa USA:n hallinnon antamia virallisia työttömyyslukuja vakavasti.

Miksi futuurien arvon tippuivat kuitenkin kuin kivi hyvistä luvuista huolimatta? Koska tämä lisää odotuksia siitä, että FED nostaa korkoa joulukuun kokouksessa. Kun ennen talousuutisia 54 % sijoittajista odotti koron nostoa, niin uutisten jälkeen 74 % odottaa koron nostoa joulukuussa.

Kuitenkin työvoimaan lukeutuvien henkilöiden määrä putosi 97 miljoonasta 94,5 miljoonaan eli 2,5 miljoonaa ihmistä on päättänyt olla menemättä enää työhön .

9.11.2015 Saksan suurimman yksityisen työnantajan Volkswagenin ongelmat syvenevät. Yhtiö on myynyt USA:han 500 000 autoa, joissa on 40-kertainen typpioksidipäästö virallisiin päästörajoihin verrattuna.

Viime viikolla ilmeni, että myös bensiinimoottoreissa on ongelmia. Kaikkien autojen takaisin kutsu on arvioitu maksavan 78 miljardia dollaria.

Autojen kauppiaat ovat myös vihaisia, sillä heillä valtavasti asiakkaita, jotka vaativat rahojaan takaisin. Lisäksi Volkswagen on joutunut alentamaan uusien autojen hintoja ja maksamaan hyvityksiä monille vanhojen autojen ostajalle. Yhtiö tuottaa myös monia muita automerkkejä kuten Audia, Bentley:tä, Bugattia,  Lamborghinia, Porchea ha Ducatia.

Tämä aiheuttaa ongelmia myös Saksan hallinnolle, joka taistelee heikkenevät talouden, viennin hiipumisen, pankkien ongelmien ja pakolaiskriisin kanssa.

Saksa on EU:n ainoa toivo Kreikan kriisin ja muiden pahasti velkaisten maiden selviämisessä. 

10.11.2015 Tunnetuin ja käytetyin indeksi kuvaamaan rahdin määrää maailmassa on Baltic Dry Index, BDI.

BDI on nyt marraskuussa matalimmillaan koko historiansa aikana. Tämä merkitsee sitä, että rahti kulkee hyvin vähän maasta toiseen ja taloudellinen aktiivisuus on ennätyksellisen vähäistä. Paljon vievien maiden talous on hyvin huonossa jamassa.

Yleensä syksy on ollut hyvää aikaa BDI:lle. Mutta tänä vuonna on indeksi on ollut hyvin heikko aikana, jolloin sen pitäisi olla vahvimmillaan.

Tätä taustaa vastaan FED:n puheet koron nostosta USA:ssa tuntuvat epärealistiselta ja seitsemän vuotta kestänyt nollakorkoaika saattaa jatkua.  USA ei voi olla immuuni maailman kehnolle taloudelliselle kehitykselle


Tavarat maailman valtamerillä eivät liiku samoin kuin ennen.

Baltic Dry Indeksi liikkuu historialllisen minimin kieppeillä.

Hiilen hinnan kehitys kertoo maailman taloiuden heikosta tilasta.

11.11.2015 Hiilen ja öljyn viimeaikainen kertoo selvästi, että maailman talous on pahassa syöksykierteessä.

Usein unohtuu se, kuinka tärkeä energianlähde on hiili, josta saadaan 40 %:a maailman sähköntuotannosta. Hiili saattaa olla maailman suhdanneherkin raaka-aine. Vuonna 2012 hiilen hinnan monikymmenvuotinen nousukehitys muuttui voimakkaasti laskusuuntaan ja tällä hetkellä on hiilen hinta alempana kuin koskaan nousun aikana.

Jotkut talousasiantuntijat ovat väittäneet, että kivihiilen hinta laskee koska USA on siirtymässä pois kivihiilen käytöstä. Tälle väitteelle ei ole pohjaa jo yksinkertaisesti siitä syystä, että USA kuluttaa vain 15 % maailman kivihiilituotannosta.

Kivihiilen hinnan kehitys kertoo selvästi, että vastoin keskuspankkien virheellisten ja manipuloitujen datapisteiden avulla markkinoimaa maailman talouden toipumisajatus ei kestä kriittistä ja rehellistä tarkastelua. 

Öljyn hinnan romahdusmainen lasku jatkuu.

12.11.2015 Öljyn hinta oli nousussa koko ns. talouden toipumisen ajan vuosina 2009-2014. Tämä osaltaan tuki illuusiota taloudellisesta kasvu-urasta (öljyn hinta nousee => kysyntä kasvaa).

Katkaistuaan nousevan trendilinjan, öljyn hinta putosi nopeasti 60 % ja voidaan sanoa, että öljyn hinta nousukautena vuosina 2009-2014 oli irtaantunut taloudellisista reaaliteeteista.

Nyt öljyn hinta on pudonnut alle sen, mitä se oli öljyn hinnan aloittaessa viimeisen nousukautensa vuoden 1999 alussa. Oljyn hinta saattaa laskea aina 30 dollariin barrelillta.

Tällainen jyrkkä raaka-aineiden hinnan lasku saattaa ennakoida myös osakkeiden hintojen jyrkkää laskua, kun ymmärrys talouden todellisesta tilasta laajenee.

Kuparin hinnan kehitys lähiajoilta.

13.11.2015 Edellisinä päivinä on tarkasteltu hiilen ja öljyn hinnan kehitystä. Entä teollisuuden käyttämät metallit?

Kuparia pidetään hyvänä maailman taloudellisen tilan indikaattorina. Vuodesta 2001 vuoteen 2011 kuparin arvo kasvoi 620 % saaden huippuarvonsa 4,5 dollaria. Sen jälkeen alkoi jyrkkä alamäki ja nyt kuparin hinta on vähän päälle 2 dollaria ja näin saavuttaen monivuotisen minimiarvonsa.

Myös muiden perusmetallien kuten alumiinin, lyijyn, nikkelin, tinan ja sinkin hinnat ovat romahtaneet ja saavuttaneet monivuotisen minimiarvonsa.

Samanlainen arvon romahdusmainen lasku koskee myös arvometalleja, kaikkia metallisia raaka-aineita ja teollisuuden käyttämiä energialähteitä ja mineraaleja. 

Huutokauppayhtiö Sothebyn osakkeen arvon kehitys

14.11.2015 Huutokauppayritysten osakkeiden arvon kehitys toimii mainiona kuplaindikaattorina. Kun viikko sitten kiinalainen miljardööri ja entinen taksinkuljettaja Liu Yiqian osti Amedeo Modiglianin teoksen 170,4 miljoonalla dollarilla Christien huutokaupasta viikko sitten, heräsi monella sijoittajalla mielessään vakava kysymys, olemmeko jälleen uudella kuplatasolla taloudessa.

Huutokauppayhtiöiden Christien ja Sothebyn osakkeiden arvon nousivat joku aika sitten historiallisten maksimien tienoille kiinalaisten uusrikkaiden innostuttua länsimaalaisesta taiteesta.

Talouskriisien aikaan ovat huutokauppayhtiöiden osakkeiden hinnat romahtaneet. Vuonna 1989 Sothebyn osakkeen arvo laski 76 % 13 kuukaudessa, vuonna 1999 osake laski 86 % hyvin lyhyessä ajassa ja vuonna 2007 osake laski 88 % 12 kuukaudessa.

Talouskupla lienee jälleen puhkeamassa sillä Sothebyn osake on jälleen alkanut voimakkaasti laskea.

16.11.2015 Mitä huonommat ovat uutiset, sitä parempia ne ovat osakemarkkinoille. Pariisin kauhunhetket viime perjantaina aiheuttivat USA:n markkinoille voimakkaan kurssinousun, jotka jatkunevat useita päiviä.

Miksi? Miten voi sota ja terroristi-iskut olla osakemarkkinoille positiivisia? Koska mitä surkeammin ovat asiat, sitä suurempia ovat sijoittajien toiveet siitä, että keskuspankit painavat uutta rahaa, joka ajautuu osakemarkkinoille. Sijoittajat odottavat Pariisin tapahtuvat pakottavan Euroopan Keskuspankin, EKP:n, lisäämään entisestään rahaa markkinoilla.

Osakkeiden nousu USA:ssa voi jatkua aina vuoden loppuun. Markkinoiden halutaan näyttävän positiiviselta ennen USA:n presidentin vaaleja.

Osakeindeksien nousuun on kuitenkin vaikuttanut vain harva osake ja todelliseen nousuun tarvitaan yhä useamman osakkeen osallistumista.

17.11.2015 Huolimatta siitä, että kullan ja hopean hinta näyttää olevat edelleen laskutrendissä, ja ovat juuri saavuttaneet monivuotiset pohjalukemat, saattaa olla erinomainen aika sijoittaa kultaan ja hopeaan.

Merkillistä arvometallien hinnoittelussa on se, että samaan aikaan kun arvometallien hinta menee alaspäin, on fyysisen kullan ja hopean menekki ennätyksellistä. Tässä ns. paperikulta eli pörssinoteerattu kullan ja hopean hinta on mennyt omia ratojaan eikä vastaavuutta fyysiseen todellisuuteen juuri ole ollut.

Tästä huolimatta täytyy tulla vastaan vaihe jossa ns. paperikulta alkaa seuraamaan fyysisen kullan kysyntää ja tarjontaa.

Kun taloudelliset ajat ovat heikot ja epävarmat kulta on toiminut turvasatamana viimeiset 5000 vuotta ja näin saattaa olla nytkin. Taloudelliset ja geopoliittiset ajat alkavat olla epävarmimpia ihmiskunnan historiassa.

18.11.2015 Maailman valuuttarahasto, IMF, ottanee piakkoin Kiinan yuanin yhdeksi maailman virallisista reservivaluutoista dollarin, euron, jenin ja punnan lisäksi.

Miten tämä vaikuttaa maailman merkittävimmän reservivaluutan USA:n dollarin asemaan? Monien laskelmien mukaan on Kiina jo ylittänyt USA:n maailman suurimpana taloutena. Voiko yuani jopa syrjäyttää dollarin valta-aseman, joka voisi johtaa maailman valuuttakriisiin?

Tämä on hyvin epätodennäköistä. Maailma on tällä hetkellä edelleen hyvin riippuvainen dollarista, vaikka sen asema on asteittain heikentynyt.

Yuanin merkittävyyttä heikentää se, että Kiinan talousjärjestelmä on edelleen hyvin kontrolloitu eikä yuani ole laajasti vapaasti vaihdettavissa. Kiina on tosin tehnyt runsaasti valuutanvaihtosopimuksia eri maiden kanssa, mutta se ei ole läheskään niin käytetty valuutta kuin muut päävaluutat.

Vuonna 2012 yuan oli 20. yleisin vaihtovaluutta maailmassa. Tällä hetkellä se on noussut sijalle viisi, mutta vastaa vain 2,5 %:sta globaalissa maksuliikenteessä.

19.11.2015 Saksan yrittää epätoivoisesti pitää EU:ta kasassa. Miksi?`

Kreikka vastaa n. 2%:ia EU:n bruttokansatuotteesta. Miksi Saksa ei anna Kreikan erota?

Vastaus liittyy saksalaiseen megapankkiin nimeltä Deutche Bank, DB, joka pitää kirjoissaan 54 biljoonan euron edestä johdannaisia. Tämä summa on kaksikymmentä kertaa Saksan bruttokansantuote, BKT, ja viisi kertaa suurempi kuin EU:n bruttokansantuote.

DB:n osake on tällä hetkellä monivuotisen kolmiorakenteen sisällä. Kuvio suosii alaspäin murtautumista. Vielä suuremmalla aikavälillä DB:n rakenne on hartia-pää-hartia rakenne. Kun alapuolella oleva tukitaso murtuu, on lopullinen maali nolla. Tämä merkitsee sitä, että pankki romahtaa tai kansallistetaan tai pilkotaan pienemmiksi ryhmiksi.

Deutche Bankin osakkeen kurssin liike viime vuosina.

BB:n osakkeen hinta muodostaa hartiat-pää kuvion.

20.11.2015 EU:n julkaistua alkuvuodesta määrällisen elvytysohjelmansa (QE) ja negatiiviset korot (NIRP), ei EU:n talous ole kuitenkaan kehittynyt toivotulla tavalla.

Nyt EU:lla on edessä suuri kysymys; aloittaako entistä massiivisempi QE-ohjelma vai antaako markkinoiden valua jälleen deflaatioon.

Miksi deflaatio pelottaa keskuspankkeja? Ainakin tavallisen kuluttajan kannalta on pelkästään mukavaa, että hinnat laskevat.

Kuluttajien verottaminen käy hankalemmaksi deflaation aikana. Jos kuluttaja saa tuloihinsa 5%.n korotuksen vakiohintojen aikana, on valtion helppo verottaa lisääntyneistä tuloista. Jos sen sijaan hinnat tippuvat 5% ja palkka pysyy samana, saa kuluttaja lisää varoja kulutukseen, mutta valtion on hyvin vaikea lisätä kuluttajan verotusta.

Deflaatio lisää jo muutenkin ylivelkaantuneiden länsimaiden velkataakkaa, kun deflaation vuoksi valtion reaalivelka kasvaa. Deflaatio kasvattaa velka/BKT-suhdetta, joka lisää Kreikan tapaista valtion velkakriisin mahdollisuutta.

Deflaatio lisää myös yksityisen velan todellista arvoa ja samalla maksukyvyttömyyden riskiä. Nämä ongelmat taas saattavat siirtyä pankkien ongelmiksi ja täten lisää pankkikriisien mahdollisuutta.

MACD indikaattori on antanut hyviä myyntisignaaleja historiassa.

21.11.2015 Keskuspankit on painaneet rahaa ennätysmäärät viime vuosina. Tavoitteena on ollut saada aikaan lievä inflaatio deflaation sijaan. Onko tässä onnistuttu? Ei virallisten mittareiden mukaan, mutta jonnekinhan se raha on mennyt. Jos erilaisten sijoitusten arvojen nousu otettaisiin inflaatiota laskettaessa mukaan, olisi inflaatio ollut melkoinen. Mm. osakkeiden arvot ovat nousseet talouskriisin 2008 jälkeen melkoisesti. Kyseessä on rahan painannan avulla luotu kupla.

Onko osakekuplan huippu saavutettu? Ainakin jos tutkitaan tunnettua yli- tai aliostoindikaattoria MACD (moving average convergence diverce). Indikaattori muodostuu kahdesta viivasta, jotka on laskettu kolmen liikkuvan keskiarvon avulla. Indikaattorin viivojen leikatessa syntyy joko osto- tai myyntisignaali.

Pörssi-indeksi S&P:n kuukausikartassa on nyt muodostunut selvä myyntisignaali MACD-indikaattorilla.

Jos tutkimme historiaa, indikaattori on antanut melko tarkkoja myyntisignaaleja. On luultavaa, että loka-syyskuussa tänä vuonna ollut korjausliike oli vain lämmittelyä siitä, mitä on jatkossa luvassa.

22.11.2015 Olemme lähestymässä ankaraa taloudellista kriisiä ja suuren epästabiilin vaiheen aikaa. Tämä vaihe syntyy, kun keskuspankeilta yksinkertaisesti loppuu keinot pitää tätä keinotekoista sijoituskuplaa pystyssä. Tuskin keskuspankit voivat pitää loputtomasti korkoja nollassa ilman että luottamus keskuspankin toimiin katoaa.

Liikkeellä on biljoonien dollarien edestä velkakirjoja, maailman kokonaisvelka on 225 000 miljardia dollaria, joista 90 000 miljardia ovat jossain sijoitusmuodossa.

Ei edes keskuspankit voi pitää näin suuria markkinoita loputtomasti kontrollissa, jos sijoittajat alkavat menettää luottamuksensa ja alkavat muuttaa sijoituksia rahaksi. Kuka enää syntyneessä myyntipaniikissa ostaa? Jos keskuspankit edelleen syytävät tyhjästä luotua rahaa markkinoille, tilanne karkaa lopullisesti käsistä. He ovat ajaneet itsensä nurkkaan, josta ei ole ulospääsyä.

25.11.2015 Kiina myy lisääntyvässä määrin USA:n velkakirjoja. Kyseessä ei ole taloudellisesta sodasta, jossa Kiina haluaisi rangaista USA:ta, vaan Kiina myy koska sen on pakko myydä. Kiinan talousongelmat tarvitsevat varoja. Kiina on USA:n velkojen suurin omistaja, ja USA:n kannalta Kiinan velkakirjojen myynti on huono merkki.

Seuraava suuri taloudellinen kriisi on lähellä. On vain kyse siitä, mikä on se tekijä, joka sen lopulta laukaisee. Yksi todennäköinen tekijä on etelä Euroopan velkakriisi, joka tuhoaa euron. Tämä tilanne kehittyy jatkuvasti hitaasti huonompaan suuntaan. Toinen mahdollisuus on Kiinan talouskuplan puhkeaminen. Kiinan tuotannon hidastuminen ja viimeaikainen osakekuplan puhkeaminen on saanut sijoittajien polvet tutisemaan.

Energiasektorilla on suuria kriisejä, joka voivat aloitta maailman laajuisen taloudellisen romahduksen.  Suurin kriisin aiheuttaja on öljyn hinnan sukeltaminen. Tämä vie USA:n ja Kanadan liuskeöljykauppiaat maksukyvyttömyyteen ja romahdukseen nopeaa tahtia.

Kiinan valtava ylirakentaminen on viime vuosian kuluttanut raaka-aineita enenevää tahtia ja antanut maailmalle illuusion loputtomasta kasvusta. Nyt Kiinan tuotannon ehtyessä ovat raaka-aineiden hinnat romahtaneet. Monet suuret raaka-aineiden valmistajat ja toimittajat ovat suurissa vaikeuksissa.

FED on jäänyt kiinni nollakorkopolitiikkaansa,

26.11.2015 Keskuspankit ovat vieneet maailman talouden ennen kokemattomille alueille. Sopiva termi tästä taloudesta voisi olla kuplatalous. Se on muovannut ja vääristänyt kaikkia maailman talousmarkkinoita.

Yhdysvaltojen keskuspankki, FED, on ollut rahan painannan edelläkävijä. FED painoi rahaa pelastaakseen Wall Streetin vuoden 1994 talouskriisissä, jonka aiheutti Meksikon peson romahtaminen. Tämän jälkeen FED kiihdytti rahanpainantaa vuosi vuodelta ja muut keskuspankit ovat ottaneet mallia.

FED:n addiktio helppoon rahaan on lukinnut korot nollaan nyt jo 80 kuukauden ajan. FED ei ole kyennyt nostamaan korkoa minimaalista 0,25 prosenttia yhdeksään vuoteen.