1.5.2021 Kriittiseen ajatteluun kykenevä näkee selvästi maailman taloudellisen ja poliittisin tilanteen ajautuneen kuilun partaalle. Moni sijoittaja liikkuu nyt kauhun ja pelon rajamailla osallistuessaan viimeisiin vedätykseen lukuisten sijoituskuplien ollessa räjähtämispisteessä.
Näillä viimeiseen asti kiristyneillä kuplilla ratsastaminen saattaa jatkua kuukausia ennen poksahdusta. Edessä häämöttää taloudellinen lama, väijyvä finanssikaaos, vakava inflaatio, raskas verotus, lamauttava säännöstely, kehittyvä poliisivaltio ja pahimpana pohjalla suursodan mahdollisuus. Johtuuko tällainen kehitys sattumasta vai tahattomasta arviointivirheestä? Kun näin moni asia menee kohdalleen, ei voi olla ajattelematta, että syy löytyy peliin osallistuneiden luonteenpiirteiden heikkoudesta.
Kun sijoitusmarkkinoiden kuplat ovat räjähtämispisteessä, sijoittaja pyrkii osallistumaan viimeisiin nousuihin. Tärkeää hänen kannalta on nähdä se kohta, jolloin käänne tapahtuu. Pitkän linjan sijoittaja voi hyvin käyttää viereisen kuvan mukaisia liikkuvia keskiarvo ja alhaalla näkyvää MACD (Moving Average Convergence/Divergence)-indikaattoria. Kuvasta nähdään näiden indikaattoreiden palvelleen hyvin ennustettaessa käännekohtaa kahdessa viimeisessä osakekuplan poksahduksessa.
6.5.2021 Rahastot oivalsivat eriskummalliset ja eufooriset markkinat muutama kuukausi sitten ja viimeisenä varmana merkkinä spekulatiivisista markkinakuplasta lienee Gamestop yhtiön ympärillä käyty ylikuumentunut sijoitusinto. Monet teknologiaosakkeet ovat viime aikoina kokeneet merkittäviä tippumisia.
Monien sijoittajien salkku on alkanut supistua sen verran paljon, että helpon rahan tavoittelijat ovat siirtyneet kryptomarkkinoille. Näillä markkinoilla on menossa valtavia vedätyksiä ja 50-100 prosentin päivänousut alkavat olla arkipäivää halvemmilla kryptorahoilla. Nyt näyttää, että massiiviset kuplat ovat siirtyneet virtuaalisten digitaalivaluuttojen markkinoille. Monet, jotka lähtevät pelaamaan uhkapelia kryprorahoilla, tulevat kokemaan melkoisia tappioita. Sen sijaan pitkän linjan sijoittajat voivat päästä mukaviin voittoihin. Oheisessa kuvassa nähdään Etherium kryptovaluutan huikea 10 000 prosentin nousu viimeisen 16 kuukauden ajalta.
Osakemarkkinoilla tällä hetkellä ainoa suuri jarru laajemmalle syöksykierteelle on yhtiöiden omien osakkeiden osto. Aivan vastakkaiseen suuntaan kuin osakkeet ovat olleet menossa raaka-aineet. Inflaatioaihe on noussut yhtiöiden johtajien ja sijoittajien keskeiseksi keskusteluaiheeksi. Huolet inflaatoista vaikeuttavat yhtiöiden päätöksentekoa; pitäisikö palkata vai ei lisää työtekijöitä vai pitäisikö lisätä vai vähentää varastoa. Yhtiöiden tilannetta vaikeuttaa epävarmuus nousun kestävyydestä, kun FED sanoo aivan toista mitä markkinat ilmaisevat.
17.5.2021 USA elää tällä hetkellä kriittistä aikaa, joka uhkaa jopa maan olomassaoloa nykyisessä muodossaan. Kaiken lisäksi uhka näyttää kasvavan ja nopeasti.
Ensimmäisenä varmaan tulee mieleen viruspandemia. Covid näyttää kuitenkin saatavan USA:ssa hallintaan. Entä Covid:n aiheuttamat lisäbudjetit? Vuosina 2020-2021 on USA budjetoinut ylimääräiset 8 900 miljardia dollaria pandemian aiheuttamien talousongelmien vuoksi. Se on peräti 42 %:ia USA:n bruttokansantuotteesta (BKT). New Deal-sopimus, joka auttoi USA:nt pois Suuresta Lamasta, oli suuruudeltaan vain 13 %:ia USA:n BKT:sta. Entä sotilaalliset ja taloudelliset uhat? Kiinan aggressio? Venäjä? Tähtitieteelliset velat? Vain olisiko jokin vieläkin suurempi uhka?
Entä luottamuksen häviäminen sekä lehdistöön että maan hallintoon? Kuinka tämä voisi olla maalle uhka? Amerikkalaiset kokevat, että hallinto on pettänyt heidät joka käänteessä; diplomaatit on jätetty surman loukkuun vieraalle maalle, kansallisesta turvallisuudesta on valehdeltu, toistuvasti rikotaan kansalaisiin kohdistuvia valvontalakeja jne.
Vielä 50 vuotta sitten USA:n hallintoon luotti 70 %:ia kansalaisista. Nyt vain 20 %:ia aikuisista kansalaisista luottaa maan hallintoon. Olisiko ratkaisu ongelmaan, että media oikaisisi hallinnon mittavia erheitä ja valheita? Mutta media on esiintynyt hallinnon äänitorvena ja nimenomaan auttanut hallinnon valheellisen propagandan läpimenoa. Niinpä suurin osa amerikkalaisista ajattelee, että media aivopesee kansalaisia tietynlaiseen mielipiteeseen. Nyt ollaan ensimmäisen kerran siirrytty aikaan, jolloin selvästi alle puolet amerikkalaisista uskoo perinteisen median puhuvan totta. Vuonna 1976 72 %:ia amerikkaisista luotti mediaan. Nyt siihen luottaa vain 32 %:ia.
Harvinaisia maametalleja ja öljyä niukempi luonnonvara näyttää olevan länsimaissa sosiaalinen luottamus. USA:ssa luottamuspula hallintoa kohtaan näyttää olevan suurempi ongelma kuin rasismi, laiton maahanmuutto tai terrorismi. Luottamuksen puute uhkaa demokratian toteutumista. Kansalaiset alkavat epäilemään kaikkia hallinnon ohjelmia, vaaleja jne.
E.m. ongelma ei ole vain USA:n ongelman vaan koskee kaikkia länsimaita. Lähestymme maiden hallintoihin kohdistuvaa globaalia luottamuspulaa. Tällöin ei kaadu pankit vaan maiden hallitukset.
25.5.2021 USA:n keskuspankin johtaja Jerome Powell jaksaa toistaa markkinoille, että nyt syntynyt inflaatio on lyhytaikainen ja nopeasti katoava. Kaikki merkit kuitenkin viittaavat aivan toiseen suuntaan. Inflaatio näyttää sykliseltä ja pitkäaikaiselta.
Jos Powell on väärässä, hän tekee yhtä dramaattisen virhearvion kuin teki Bernanke, kun hän suorassa televisiohaastattelussa kertoi, ettei ollut mitään riskiä maan asuntomarkkinoiden romahdukseen. Muutama kuukausi myöhemmin tapahtui USA:n historian suurin asuntomarkkinoiden romahdus.
FED:n mielestä inflaatio johtuu terveydenhuoltokriisin aiheuttamasta tavaran jakeluketjun ongelmista ja työttömyydestä. Markkinat eivät ole tästä lainkaan vakuuttuneita. Merkkejä inflaation kasvusta on runsaasti. Yksi merkittävä näkyy oheisessa kuvassa. Siinä nähdään, kuinka tavaroiden kuljetuskustannukset ovat nelinkertaistuneet viimeisen vuoden aikana.
Tuotteiden, raaka-aineiden palvelujen hinnat eivät romahda useita kymmeniä prosentteja yhdessä yössä, kuten FED olettaa. Vaikka inflaatio hieman rauhoittuisikin, vahinko on jo tapahtunut. Tämä vuosikymmen tulee olemaan hyvin erilainen kuin viime vuosikymmen. Hitaan kasvun ja hitaan inflaation aika on tällä kertaa ohi. Teollisuus joutuu nyt maksamaan korkeinta hintaa 40 vuoteen raaka-aineista ja tämä tulee näkymään kuluttajahinnoista pian. Myös palkat ovat nousupaineessa.
Jos FED myöntää pitkäaikaisen inflaation kauden alkaneen, se alkaa vähentämään velkakirjojen ostoja. Tämä taas kertoo markkinoille, että FED on huolissaan inflaatiosta. Tällöin markkinat vähentävät käteisen omistustaan. Tämä merkitsisi dollarin arvon nopeata heikkenemistä.
Kullan hinnan nousu kertoo, että FED antaa inflaation nyt nousta. FED voisi nopeasti päättää orastavan inflaation nousun nostamalla korkoja ja lopettamalla rahaelvytyksensä. Kullan tämän hetkisestä arvon noususta voidaan päätellä, että FED ei ole siirtymässä kireämpään rahapolitiikkaan.