Yhtiöiden arvostus nousee, vaikka tuotot tippuu, Viimeksi vastaavanlainen kehitys oli kriisivuonna 2008.

1.4.2015 Sijoittajien konsensuksen mukaan yhtiöiden tuotot tulevat edelleen laskemaan seuraavalla neljänneksellä. Yksi syy siihen on vahva dollari. Dollari on vahvistunut jo 9 kuukautta ja saavuttanut kahdentoista vuoden huipun suhteessa euroon.

Nyt amerikkalaisten matkustaminen Eurooppaan on edullista, tuontitavaroiden hinta laskee, mutta aiheuttaa ongelmia liiketoiminnalle ulkomailla. Kannattava liiketoiminta tapahtuu USA:n ulkopuolella ja puolet S&P 500 yhtiöiden liikevaihdosta on USA:n ulkopuolella.

32:lla 35:stä suurimmasta S&P 500 yhtiöstä on dollarin vahvuudesta aiheutuva ongelma.

On selvää, että kurssien täytyy alkaa laskea, vaikka keskuspankki yrittää parhaansa pönkittää kursseja. 

Yhtiöiden tuotot ovat olleet laskusuunnassa. Tämä ei ole kuitenkaan näkynyt yhtiöiden pörssiarvoissa. 99 prosenttia sijoittajista ummistavat silmänsä selvästi nähtävillä olevalle kehitykselle, samoin kuin vuosina 2008 ja 1999.

Kiinan tavarliikennemäärät ovat romahtaneet

2.4.2015 Maailman talouden tila heikkenee entisestään. Kiinan kasvu on enää tuskin 3 %:ia, kun se vielä jokin aika sitten oli yli 10 prosenttia. Kiinan tavaraliikenne on pudonnut sellaisella vauhdilla, jota on nähty viimeksi Aasian talouskriisin aikaan. Tämä kertoo siitä, että Kiinan talous on romahtanut. Kiinan talous perustuu vientiin.

3.4.2015 USA:n tuonti on matalammillaan sitten vuoden 2008. Samoin on myös maailman kauppa. Maailman kaupan vilkkautta kuvaava Baltic Dry Index, BDI, on juuri saavuttanut kaikkien aikojen pohjalukemat. BDI indeksi on tippunut 80% viimeisen 18 kuukauden aikana.

USAn tuontimäärät viime vuosina

Baltic Dry Indeksi on historiallisen alhaalla

4.4.2015 USA:ssa riemuittiin, kun uusien asuntojen myynti oli noussut peräti 12 %:ia helmikuussa saavuttaen 539 000 uutta asuntoa. Tämä on sinänsä hyvä uutinen, jollei sitä vertaa historiaan, sillä asuntojen myyntiluvut olivat näin alhaalla viimeksi 2008 talouskriisin aikaan.

Ennen viimeistä talouskriisiä asuntoja myytiin 600 000 - 800 000. Laman aikaan myynti tippui tasolle 500 000 ja pysynyt siinä viimeiset kuusi vuotta. Myytävien asuntojen määrää ei ole korjattu väestömäärällä. Työtä tekevä väestön osa on kasvanut kymmenillä miljoonilla vuoden 1990 jälkeen.

5.4.2015 Mitä tehdä, kun kansalaiset vastustavat veroja ja äänestävät veronkorotuksia vastaan? Valtiolle tulee mitä ilmeisemmin olemaan vaikeampaa hoitaa velvoitteitaan, koska tarvittavia varoja ei löydy.

Mutta mihin tarvitaan enää veroja, kun on keksitty määrällinen helpotus (QE). Tavallinen byrokraatti, joka ei ole vaaleilla valittu eikä yleensä omaa liikealan koulutusta, näkee, ettei kansalaiset ansaitse tarpeeksi, jotta saataisiin riittävästi verotuloja. Niinpä heidän täytyy hoitaa rahoituksensa muulla tavoin.

Niinpä on sitten kehitetty järjestelmä, jossa voidaan luoda rahaa tyhjästä rajattomasti. Tämä alentaa rahan arvoa ja näin ottaa rahaa eniten pois niiltä, jotka ovat säästäneet eniten. Näin raha löytää tiensä takaisin valtion kirstuun.

Tällöin tulee mieleen USA, jossa painettiin rahaa 4 biljoonaa dollaria tai euroalue, jossa painetaan tällä hetkellä 60 miljardia euroa kuussa.

Mutta rahanpainannan huippu on Japani, jossa on ensimmäinen valtio, jonka velka on ylittänyt yli kvadriljoonaa (= tuhat miljoonaa miljoonaa) jeniä.

Japanin vuosittainen alijäämä on n. 36 biljoonaa jeniä ja Japani painaa 80 biljoonaa jeniä vuosittain. Suurimmalla osaa tätä summa Japanin keskuspankki ostaa valtion velkakirjoja.

Tämä otetaan loppujen lopuksi japanilaisen kuluttajan tai säästäjän kukkarosta, joka on havainnut ostokykynsä alentuneen romahdusmaisesti. Vuoden 2013 puolesta välistä vuoden 2014 loppuun oli jenin arvo tippunut 77 dollarista 121 dollariin. Jeni oli siis lyhyessä ajassa menettänyt lähes puolet arvostaan.

Japanin harjoittama talouspolitiikka ei voi jatkua loputtomasti. Lopulta ulkomaiset yhtiöt, valtiot ja kauppakumppanit menettävät uskonsa jeniin eivätkä hyväksy sitä maksuvälineenä. Tässä vaiheessa Japanin  talous hajoaa ja pankkijärjestelmä romahtaa.

Dollarin vahvistuminen on ollut historiallisen voimakas

6.4.2015 Maailmalla käydään 9 biljoonalla dollarilla dollaripohjaista kauppaa vuosittain. Asiat olisivat kunnossa, jos dollari ei vahvistuisi näin lujaa. Dollarin vahvistuminen tuo ongelmia niille, jotka lainaavat dollareita ja käyvät kuitenkin pääasiassa kauppaa muilla valuutoilla.

Dollarin nousu on ollut vielä jyrkempää kuin se oli vuoden 2008 talouskriisin aikana, jolloin dollari nousi parissa kuukaudessa 25,6 %.

USA:n työvoiman heikkous on työkykyisten huono osallistuvuus työelämään.

7.4.2015 Huolimatta toistuvasti FED:n ilmoittamista parantuvista työllisyysluvuista, on USA:n työllisyydessä edelleen suuria ongelmia. Työkykyisen - ja ikäisen työväestön osallistuminen työelämään on edelleen ennätyksellisen alhainen ja suunta on laskeva. Tällä hetkellä luku on 93,175 miljoonaa. Myös keskiansiot eivät ole nousseet sitten vuoden 2008.

14.4.2015  Keskuspankit eivät pysty pysäyttämään tulevaa kehitystä. Keynesialaista talousoppia noudattavat keskuspankit ovat vuodesta 2008 asti vakuuttaneet, ettei ole niin isoa ongelmaa, etteikö sitä voisi ratkaista. He ovat luvanneet tehdä mitä tahansa se sitten vaatiikin pitääkseen maailman talouden vakaana ja saattaakseen (rahaa painamalla) maailman takaisin kasvu-uralle.

Keskuspankit ovat olleet tätä oppia noudattaessaan hyvinkin aggressiivisia. Aggressiivisin on ollut Japani keskuspankki, joka aloitti huhtikuussa 2013 yhden määrällisen elvytysohjelmansa, joka oli summaltaan 24 % Japanin bruttokansantuotteesta.

Sveitsin keskuspankki, SNB,  lupasi aloittaa määrällisen elvytyksen joka olisi käsittänyt 50 prosenttia bruttokansantuotteesta. SNB kuitenkin luopui hankkeesta.

Keskuspankkien toimintaa kuvaa myös se, ettei heidän tarvitse puhua totta. Tästä esimerkkinä se, että SNB ilmoitti vain kaksi viikkoa ennen kuin se hylkäsi euron ja frangin kurssi alarajan 'naulausen', ettei se tätä tee lähitulevaisuudessa. 

Kuvateksti

17.4.2015 Monet pitävät kultaa hyvänä turvana inflaatioita vastaan. Tällä hetkellä huolimatta keskuspankkien voimakkaasta rahan painannasta ollaan edelleen voimakkaasti deflaatiossa tai lähellä deflaatiota.

Monet odottavat USA.n joutuvan lopulta voimakkaan inflaation kouriin ja ennustavat kullan hinnan nousevan aina 5 000 dollariin unssilta. Kun katsotaan kullan ja inflaation kehitystä historiallisesti, näyttää siltä, että kullan hinta on seurannut inflaation kehitystä. Tällä hetkellä ei ole näkyvissä inflaation voimistumista.

 Saattaa olla, että deflaatio tulee voimistumaan myöhemmin tänä vuonna kun markkinat kaatuvat.

Onko kullasta turvaa talouskriiseissä. Ainakin vuoden 2008 talouskriisin aikaan myös kullan arvo tippui 33 %, kun koko talousjärjestelmä alkoi kaatumaan. Käsitys kullan arvon noususta kriiseissä johtuu paljolti, siitä että kriisit hyvin usein synnyttävät inflaatioita. Sen sijaan harvinainen velkakuplan puhkeaminen aiheuttaa deflaatiota.

Hallitukset eri puolilla epäonnistuvat pitämään velkakuplaa pystyssä loputtomalla rahan painannalla. Lopputulos on varma, mutta ajankohtaa on vaikea arvioida. Romahdus tapahtuu melkoiselle varmuudella ennen vuotta 2020, todennäköisesti huomattavasti aikaisemmin.

18.4.2015 Yhdysvaltojen keskuspankin, FED,  toimenpiteet eivät ole johtaneet toivottuun tulokseen työllisyyden suhteen. Viiden vuoden aikana määrällinen elvytys on vähentänyt työttömyyttä vaatimattomat 0,13 %. Elvytystoiminnan aikana FED on käyttänyt rahaa 390 000 dollaria jokaista luotua uutta työpaikkaa kohden. Taloudellinen 'toipuminen' on ollut heikointa yli 80 vuoteen.

Euroopan keskuspankki, EKP, ei ole onnistunut tehtävässään yhtään paremmin. Useat EU maat ovat tuoneet esille sellaisia talouslukuja, jotka ovat olleet tavallisia lähinnä kolmansissa maissa.

Uudet kriisit ovat tulollaan. Merkit viittaavat vahvasti siihen, että ne tulevat ovat merkittävästi pahempia kuin vuonna 2008.


19.4.2015 Keskuspankkien harjoittama järjetön talouspolitiikka on johtanut maailmanhistorian suurimpaan pääoman väärin sijoittautumiseen. Tämä on nähtävissä varsinkin velkakirjamarkkinoilla.

Onko ketään talousoppinutta, joka voisi pitää normaalina, että 45 % maailmalla olevista velkakirjoista tuottaa alle prosentin, Espanjan ja Italian velkakirjojen arvo on niin matalalla, ettei sellaista ole juuri nähty sitten Mustan Surman aikojen, Saksan velkakirjojen tuotto on ollut negatiivinen jo kahdeksan vuotta ja USA:n kymmenen vuoden velkakirjan tuotto on tasolla mikä sillä oli viimeisen maailman sodan aikoihin.

Maailman velkakirjamarkkinat ovat tällä hetkellä 100 biljoonan dollarin suuruiset. Suuret pankit ovat käyttäneet osan tästä (alle 10 prosenttia) vakuutena luodessaan 551 biljoonan dollarin johdannaismarkkinat.

20.4.2015 Pörssissä yleisesti noteerattujen yhtiöiden, jotka ovat julkistaneet olevansa konkurssissa, on saavuttanut viiden vuoden huippuarvon. Tämän lisäksi Kiinan vientilukemat ovat romahtaneet ja Kiinan talouden kasvu on heikoimmillaan 20 vuoteen.

Nämä ovat yksittäisiä merkkejä siitä, että jotain suurta on maailman taloudessa tapahtumassa. Maailman talous on merkittävästi hidastumassa ja merkit ovat hyvin samanlaisia kuin vuoden 2008 kriisissä.

Viime viikolla osakkeet olivat USA:ssa nousussa lukuun ottamatta perjantaita. Syy osakemarkkinoiden nousuun on se, että matalat korot mahdollistavat yhtiöiden massiiviset osakkeiden takaisin ostot.

Perjantain lasku johtui siitä, että kiinalaisten sijoitusehtoja muutettiin ja mahdollistivat kiinalaisille paremmat ehdot myydä lyhyeksi.

Länsimaiden keskuspankit yrittävät tehdä kaikkensa, jotta osakkeiden hinnat nousisivat. Tämä tehdään tavallisen ihmisen kustannuksella. Kaikki muut talouden indikaattorit näyttävät punaista. Todellisen tulot ja palkkojen kasvu  on laskenut kaikkialla teollistuneissa maissa.

21.4.2015  Jos dollarin vahvistuminen jatkuu, koituu siitä suuria ongelmia. Jos  dollari alkaa merkittävästi heikentyä, koituu siitä joukko toisenlaisia suuria ongelmia.

Jos USA:n keskuspankki FED ei nosta korkoja lähiaikoina, saattaa aiheutua jättiläismäisen sijoituskuplan puhkeaminen.

Jos FED nostaa korkoja, saattaa aiheutua kehittyville markkinoille merkittäviä ongelmia. Niillä on 9 biljoonaa dollaripohjaista velkaa, joiden hoito kallistuu, jos korko nousee.

Jos FED aloittaa kehnojen talouslukujen jatkuessa uudestaan määrällisen elvytyksen, saattaa osakemarkkinoiden arvo kaksin tai kolminkertaistua. Kuitenkin korjausliike sitä ennen on hyvin todennäköinen.

Korkojen mahdollinen nousu aiheutuisi pääoman siirtymisen dollaripohjaisiin sijoituksiin, mikä nostaisi edelleen dollarin arvoa.

Dollarin kolmas nousua

22.4.2015  Dollari on kokenut kolme merkittävää nousua historiansa aikana. Vuosina 1981-85 dollari nousi voimakkaasti vientiteollisuuden ja protektionistin vuoksi. Kauppaa käyvät maat sopivat, että yhteisin ponnistuksin dollarin arvoa alennetaan. Vuosina 1995-98 vahva dollari johti Aasian finanssikriisiin 1997 ja Venäjän talouden romahdukseen. Vuosina 2014-20? on talous toistaiseksi pysynyt pystyssä, mutta 9 biljoonan dollaripohjaisen lainan vaikutukset ovat arvaamattomia ja riippuvat pitkälti FED:n harjoittamasta politiikasta.

Osakkeet ovat historiallisen kaliliita

23.4.2015  USA:n talousluvut ovat tällä viikolla olleet kautta linjan surkeita. Osakemarkkinat USA:ssa on palkinneet huonot talousluvut jälleen ennätysluvuilla. Pääomalle ei vaan yksinkertaisesti keksitä mitään muuta sijoituspaikkaa.

Osakkeet ovat nyt kalliita. Tämä nähdään hyvin kun hinnoitellaan Dow Jones indeksi keskiverto työntekijän palkalla. Näin mitattuna Dow Jones on kaikkien aikojen huipulla. 

Hiilen hinnan kehitys

24.4.2015 Hiili on poliittisesti tällä hetkellä kuuma peruna. Tällöin unohdetaan helposti, kuinka tärkeä hiili on energian tuotannossa. Hiilen tuotanto vastaa 40 %:ia koko maailman sähkötuotannosta.

Hiilen hinta on noussut aina vuoteen 2012 asti, mutta sen jälkeen hiilen hinta on laskenut niin paljon, että hinta on lähes samassa kuin nousun alussa. Ne, jotka uskovat, että globaali talous olisi kasvussa, kohauttavat olkapäitään ja toteavat, että ollaan siirtymässä muihin energiamuotoihin. Tämä väite USA:ssa tuskin pitää paikkansa, sillä USA tuottaa vain 15 % maailman kysynnästä. USA:n energiapolitiikan muutoksen eivät siis juuri vaikuta hiilen maailman hintaan.

Hiilen hinnan lasku heijastaa sitä tosiasiaa, että kasvu ja toipuminen on keskuspankkien ja hallitusten luomaa illuusioita vääristetyillä datapisteillä.

25.4.2015 Raaka-aineiden hinta ja kulutus heijastavat talouden todellista tilaa. Hiilen hinnan voimakkaan halpenemisen merkitys saa vahvistuksensa öljyn hinnan kehityksestä.

Öljyn hinnan kehityksestä nähdään vaihe, jossa olimme ns. taloudellisen toipumisen vaiheessa vuosina 2009-2014. Öljyn hinta nousi tänä aikana. Illuusio romahti loppuvuonna 2014, jolloin öljyn hinta laski 60 % muutamassa kuukaudessa. Samalla palattiin samoihin öljyn hintoihin kuin vuonna 2009. Todellinen nouseva öljyn hinnan kehitys alkoi jo vuonna 1999.

Historiallinen öljyn hinnan kaavio osoittaa hyvin klassisen trendin loppumiskuvion, jossa pitkäaikainen trendiviiva leikkautuu hyvin voimakkaasti. Tilanne tulee jatkumaan laskuvoittoisena varsinkin jos hinta ei onnistu palaamaan trendiviivan yläpuolelle.

Laskevat raaka-aineiden hinnat osoittavat, että tarinat talouden toipumisesta ovat kestämättömällä pohjalla. Kehitys johtaa myös osakemarkkinoiden voimakkaaseen korjausliikkeeseen, vaikka keskuspankit yrittävät keinolla millä hyvänsä sitä estää. Tämä tapahtunee seuraavan 12 kuukauden aikana.

Öljyn hinnan kehitys viime vuosina

Öljyn hinnan pitempiaikainen trendi

26.5.2015 Vaikka USA:ta pidetään kasvavan vaurauden mallimaana, näyttää bruttokansantuotteen kasvu jo pitkään olevan laskeva. Myös yhtiöiden tuotot suhteessa myyntiin ovat kääntyneet selvään laskuun. Näin on käynyt aina kriisejä ennen. 

USA:n bruttokansantuotteen kasvu neljän vuoden keskiarvona vuodesta 1952 lähtien.

Yhtöiden tuotot suhteessa myyntiin ovat pienenemässä.

28.4.2015 USA:n opintolainakupla on valmiina puhkeamaan. Bloombergin mukaan (http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-29/america-s-student-debt-pain-threatening-a-corner-of-bond-market) vain 37 %:ia kaikista opintolainaajista ovat kyenneet hoitamaan opintolainojaan ajoissa ja vähentämään opintovelkojaan.

1,2 biljoonan dollarin opintolainojen kokonaismäärä uhkaa suurelta osalta jäädä hoitamatta. Tämä uhkaa 170 miljardin velkakirjamarkkinoita, jotka ovat sidoksissa hallituksen takaamiin opintolainoihin.

USA:n talous syöksyy.

29.4.2015 USA:n talousluvut ovat jatkuneet huonoina koko tämän viikon. Jos luvut vielä yhtään heikkenevät USA siirtyy virallisesti taantumaan. Bruttokansantuotteen, BKT,  kasvuksi ilmoitettiin ensimmäisellä neljänneksellä 0,2% vuosittaista kasvua, joka oli selkeästi alle arvioiden. Paljon lisäksi epäillään, että FED laskennat antavat liian positiivisen kuvan talouden tilasta.

Olemme pikku hiljaa siirtymässä aikaan, jossa valtamediakin alkaa tunnustamaan sen mitä tarkkaavaiset ihmiset ovat jo pitkään tienneet; USA:n talous on heikko ja johtaa väistämättä kriisitilaan lähiaikoina.

FED:n ilmoittamassa luvussa oli epätavallisesti laskettu inventaarioiden vaikutus. Jos tämä jätetään laskuissa pois päästää lukuun -2,5% vuosittaista BKT:n kasvua.

Kodin omistajien määrä vähenee Yhdysvalloissa

30.4.2015 Hyvin huolestuttavaa on myös Bureau of Labot Statistic:n (http://cnsnews.com/news/article/ali-meyer/1-5-families-us-no-one-works) ilmoitus, että joka viidennessä USA:n perheessä ei ole yhtään töissä käyvää henkilöä. Kuinka ihmeessä voi virallinen työttömyysluku olla 5,5%, kun joka viidessä perheessä kaikki ovat työttömiä?

Toinen merkittävä uutinen on se, että oman kodin omistajien lukumäärä on nyt matalimmillaan 25 vuoteen. 41 %:ia amerikkalaisista arvio, ettei ole hankkimassa omaa kotia lähiaikoina. Kaksi vuotta sitten vastaava luku oli 31%.