1.9.2017 Olemme siirtyneet sotatilanteeseen, missä pääasialliset ammukset ovat taloudellisia. USA ja muut läntiset talousmahdit pysyvät pystyssä täysin saamansa luoton varassa. USA:n turvana on ollut lisäksi dollarin reservivaluutta-asema. Tämä on mahdollistanut dollarin vapaan painannan lähes määräämättömästi, koska dollarilla on ollut suuri kysyntä maailmalla. Dollarin aseman turvaaminen on ollut USA:lle keskeistä ja välillä on turvauduttu sotilasoperaatioihin suvereeneihin valtioihin, kuten Irakiin ja Libyaan, kun dollarin asema on ollut uhattuna.
Kun dollarin asema reservivaluuttana loppuu, uhkaa myös luoton saamisen lakkaaminen. Kun USA:n luottokortti katkeaa, elämän tyylin USA:ssa määrää ainoastaan se, mitä maa oikeasti tuottaa. Tällöin 50%:n väheneminen tavaroiden saatavuudessa lienee jo optimismia. Amerikkalaiset menettävät säästönsä ja heillä on vaikea ostaa niitä vähäisiä tavaroita, joita on saatavissa. Valtion, yhtiöiden ja kansalaisten jättiläismäinen velkaisuu vaatii välitöntä hoitoa. Se voi tapahtua massiivisella velkojen alaskirjauksella tai aloittamalla ns. helikopteri rahan painannan ja levittämisen, joka johtaa hyperinflaatioon.
5.9.2017 Lehdistön jatkaa edelleen kirjoittelua USA:n talouden vahvasta kunnosta. Näiden sivujen lukijat tietävät, että sellaiset ajatukset perustuvat puhtaasti fantasiaan ja vääristeltyihin lähtötietoihin. USA:n talous ja samoin koko läntisen maailman talous on vaakalaudalla lähinnä liian suuren velkaantumisen vuoksi. USA:ta koettelee nyt voimakkaat taifuunit. Teksasissa se hirmumyrsky aiheutti 100 000 kodin tuhoutumisen. Tämä on valitettava tragedia monelle perheelle, sillä arvioiden mukaan 85%:lla kodin omistajista ei ollut vakuutusta tulvan tai myrskyn varalle. Nyt maa on kohtaamassa uutta hirmumyrskyä Irmaa, joka on tässä vaiheessa voimakkain kirjattu myrsky pohjoisella atlantilla. Vahinkojen määrä on jo Teksasin myrskyn jälkeen ennätyksellinen. Heikkenevälle maan taloudella nämä luonnomullistukset voivat muuttua kohtalokkaiksi.
USA:n talous on kuten muutkin läntiset talouksien tulonjako alkaa olemaan kuten kehitysmaissa; 10 proresenttia rikkaita ja 90 % matalatuloisia. Tämä näkyy mm. osakeomistuksissa. 1 % kansalaisista omistaa 77 % osakkeista. Tämän vuoksi osakemarkkinat ovat tarvinneet keskuspankkien ja maiden hallitusten tukea. 58%:ia amerikkalaisista elävät palkkapäivästä toiseen saamatta mitään säästöjä aikaan. 25 %:ia amerikkailista ovat siirtäneet eläkkeelle siirtymistään viimeisen kolmen vuoden aikana.
Trump ei ole ainakaan vielä pystynyt muuttamaan maan talouden huonoa suuntaa. Obaman aikana maa BKT kehittyi heikommin kuin kenenkään muun USA:n presidentin aikana. Vuosi 2016 maan BKT 2,95% ollen heikoin sitten vuoden 1959 jälkeen. Edelleen 41,5 miljoonaa amerikkaisista elää valtion antamien ruokakuponkien varassa.
9.9.2017 Maailman tilanne tuntuu varsinkin Pohjois-Amerikan suhteen jopa apokalyptiseltä. Jättiläismäisiä tuhoja Teksasissa aiheuttaneen hurrikaani Harveyn jälkeen nyt on vuorossa hurrikaani Irma, jonka on mitattu olevan voimakkain hurrikaani pohjoisella Atlantilla. Hurrikaani saapuu huomenna Floridaan. Matkalla se on tuhonnut lähes täysin mm. Barbudan saaren. Irman jälkijunassa on lisäksi tulossa Jose ja Meksikon lahdella hurrikaani Katia.
Lisäksi USA:n länsirannikkoa piinaa lukuisat metsäpalot. Meksikon historian voimakkain maanjäristys mitattiin toissapäivänä. Keskiviikkona havaittiin yksi suurimpia mitattuja auringon myrskypurskauksia (X.9.3). Osuessaan kohdalle olisi tällainen purkaus aiheuttanut pahoja tuhoja sähköverkkoihin. Nyt onneksi se kuitenkin meni ohi, mutta aiheutti radioliikenteeseen katkoja ja melkoiset revontulet aina Etelä-Suomea myöten.
Luonnonkatastrofien lisäksi USA:ta uhkaa monet taloudelliset vaarat. Dollari on heikentänyt voimakkaasti ja dollari-indeksi on rikkonut tärkeän tukitason. On hyvin suuri vaara, että dollari tulee lähikuukausina kokemaan kaikkien aikojen romahduksen. Tällä olisi valtavat vaikutukset koko maailman talousjärjestelmään. Se tulisi myös lisäämään USA:n monikansallisten yhtiöiden voittoja ja kasvavat markkinat tulisivat kehittymään voimakkaasti. Dollarin romahtaminen tulisi nostamaan suuresti inflaatiota.
12.9.2017 Vuonna 2007 luotettiin keskuspankkien kykyyn ratkaista maailman talousongelmat. Tämä tapahtui sitten historiallisella silmänkääntötempulla; painettiin rahaa ja lisättiin velkaa 100 000 miljardilla dollarilla, kehitettiin johdannaisia toisella 100 000 miljardilla dollarilla ja lisäksi sitouduttiin hoitamaan kansalaisten eläke-, terveydenhoito- ja sosiaalihuoltoasiat rahalla, jota ei koskaan tarvitse maksaa takaisin sekä laskemalla korko nollaan tai sen alle.
Näin saatiin aikaan uusi normaali, jossa keskuspankkien perustyökaluna on ollut Keynesian talousoppi. Tätä loputtomalta näyttävää velanottoa on voitu jatkaa näinkin pitkään monimutkaisten ultranopeiden tietokoneiden ohjaamien ohjelmien avulla, luomalla tyhjästä 'väärää rahaa' ja manipuloimalla korkomarkkinoilta.
Tämä talouspolitiikka on rikastuttanut rikkainta yhtä prosenttia ja velkaantunuttanut loppua 99 prosenttia. Ainoat alueet, jossa talous on ollut vahva, ovat osake-, kiinteistö- ja velkakirjamarkkinat. Oikeat bruttokansantuotteet ovat lakanneet kasvamasta ja merkkejä rahanpainantakokeilun loppumisesta alkaa olla kaikkialla.
Seuraavien vuosien aikana illuusioon perustuva talousjärjelmä täytyy tuhota ja korvata kestävällä järjestelmällä. Siirtymävaihe tulee olemaan vaikea. Rikkaimmat tulevat menettämään 95 % sijoitusvaroistaan ja monet tavalliset ihmiset joutuvat kärsimään monenlaista kurjuutta. Nyt on jo nähtävissä vaikeita geopoliittisia konflikteja, sisällissodan aineksia, poliittisia mullistuksia ja taloudellisia tuhoja. Ja tämä kaikki sen vuoksi, että eliitti on luonut epärehellisen järjestelmän, joka hyödyttää vain harvoja. Tuleva talouden sortuminen ja siihen liittyvät sodat, sairaidet ja nälkä voivat supistamaa maailman väestöä noin kolmanneksella eli n. 2 miljardilla ihmisellä. Vaikka tällaiset luvut ovat vain likimääräisiä arvioita, ne kuvastavat niitä riskejä, joissa nyt elämme. Asiat voivat pitkittyä ja seuraukset voivat olla lievempiä.
13.9.2017 Eilen USA:n hallinto ilmoitti virallisesti, että kansallinen velka on ylittänyt 20 000 miljardin dollarin rajan. Onneksi olkoon, melkoinen saavutus.Tämän odotettiin tapahtuvat jo viime maaliskuussa, mutta kiistojen vuoksi velanotto virallisesti jäädytettiin ja väliaikainen velkakatto astui voimaan. Tämä on ollut tyypillistä viime vuosina ja velkakäyrä on näyttänyt kulkevan vaakasuoraa muutamia kuukausia. Eikö näinä kuukausina ole otettu uutta velkaa? Varmasti on, mutta laskennallisilla kikkailuilla ja ryöstämällä eläkerahastoja on saatu näyttämään, ettei näinä aikoina velkaa ei ole otettu lisää.
USA:n hallinnon budjetti ei ole ollut ylijäämäinen 20 vuoteen ja toimiakseen vaatii jatkuvaa suurta velanottoa. Virallisen velan suuruus on nyt 20 100 miljardia dollaria, joka on suurempi kuin USA:n koko talous. Tämän olisi pitänyt olla lehdissä etusivun uutinen, mutta siitä ei juuri ole tiedotettu. Pahinta ei ole valtava luku sinänsä vaan nouseva trendi, joka ei tunnu pysähtyvän. Historia opettaa, että holtiton velanotto aina johtanut katastrofiin. Kuinka kauan voi maailman suurin velanottaja olla maailman mahtavin supervalta? Se, että velka kasvaa kolme kertaa bruttokansantuottetta enemmän, on pitemmässä juoksussa matemaattinen mahdottomuus.
18.9.2017 Perjantaina 9.9. USA:n hallinto nosti velkaansa 318 miljardia dollaria 19 840 miljardista dollarista 21 160 miljardiin dollariin. Tämä tulee jälleen nostamaan USA:n hallinnon velanhoitokuluja.
Ainoa tapa, jolla on pystytty hillitsemään lainakuluja on pitää väkisin korkotaso mahdollisimman alhaalla. Näin esim. 2000 keskimääräinen korko oli 6,4 % ja nyt 2,2 %. USA:n velka oli vuonna 2000 5600 miljardia dollaria ja on nyt siitä noin nelinkertaistunut 21 100 miljardiin dollariin.
Velkojen koron maksu viime vuosilta näkyy viereisessä kuvassa. Mielenkiintoista on se, että vuonna 2008 USA maksoi korkoa enemmän kuin nyt, vaikka velkaa oli puolet vähemmän.
On selvää, että jos USA maksaisi samanlaista korkoa nyt kuin vuonna 2008 se joutuisi välittömästi maksukyvyttömään tilaan.
20.9.2017 Ainoa syy siihen, että maailman talousjärjestelmä on pysynyt pystyssä vuoden 2008 jälkeen on se, että keskuspankit ovat pystyneet luomaan niin valtavan velkakirjakuplan ja pitämään korot lähes nollassa. Tämän tuloksena koko maailma on joutunut täydellisen riippuvaiseksi lisääntyvästä velasta.
FED aikonee ilmoittaa tänään, että se alkaa supistaa tasettaan. FED ei kuitenkaan voi koskaan palauttaa tasettaan normaalitilanteeseen. Vaikka FED onkin nyt lopettanut velkakirjojen ostot, muut keskuspankit pumppaavat markkinoille 180 miljardia dollaria kuukaudessa.
Nyt on lisäksi paljastunut tilanteen olevan oletettua pahempi. Keskuspankkien keskuspankiksi sanottu The Bank of Internaltional Settlements, BIS julkisti juuri raportin, jossa se kertoo maailman velkataakasta 13 000 miljardia dollaria olevan piilotettu riskijohdannaisiin.
26.9.2017 Huoli dollarin heikkenevästä arvosta on aiheellinen ainakin jos katsoo viereistä kuvaa ja dollarin arvon kehitystä viimeisen 100 vuoden aikana. Sen mukaan dollarin ostovoima-arvo lähenee nollaa seuraavan 5-8 vuoden aikana.
Jos vuonna 1971 olisi vaihtanut dollarin Sveitsin frangeiksi sillä olisi yhdellä dollarilla saanut 4,3 Sveitsin frangia. Nyt dollarilla saa noin 0,95 Sveitsin frangia. Siis suhteessa Sveitsin frangiin on dollari menettänyt 80 % ostovoimastaan, siitä lähtien kun Nixon lopetti dollarin takaamisen kullalla. Dollari on heikentynyt myös suhteessa useimpiin muihin tärkeisiin valuuttoihin nähden ja on menossa kohti tuhoaan.
Dollarin asema maailman reservivaluuttana on vaakalaudalla. Useat maat haluavat luopua dollareistaan sen heikkenemisen ja epävakauden vuoksi.
USA:n poliittinen epävakaus on Trumpin valitsemisen jälkeen voimakkaasti laskenut dollarin arvostusta ja viime kuukausina on dollarin arvo laskenut voimakkkaasti myös euroon nähden.