14.3.2024 Inflaatiosta on jälleen tulossa iso ongelma. Tällä viikolla julkaistu USA:n helmikuun kuluttujahintaindeksi (CPI) osoittaa, että inflaatio on noussut kuukausitasolta toiselle viime lokakuusta asti. Ydin CPI, josta on poistettu ruuan ja polttoaineiden vaikutus indeksiin, on noussut 0,4 % tammikuusta ja vuositasolla 3,8 %.

Tämä merkitsee että USA:n keskuspankki ei ehkä laskekaan odottusti korjaja lähiaikoina. Pahinta FED:n kannalta olisi, että se laskisi korkoja, mutta joutuisikin nopeasti sen jälkeen niitä nostamaan.

Pahinta talouden kannalta on, jos ajaudutaan kuvassa alhaalla vasemmalla olevaan tilanteeseen vuosina 1965-1982, jolloin oli suuri inflaatio. Tämä inflaatiokausi jatkui melkein 20 vuotta ja sinä aikana oli neljä talouden taantumakautta, kaksi energiakriisiä ja palkka- ja hintakontrolleja.

Vaikka keskimääräinen inflaatio on laskenut on se korkeammalla tasolla kuin ennen pandemiaa (kuva oikealla alhaalla).
30.03.2024 USA:n keskuspankkia FED:iä pidetään itsenäisenä ja poliittisesti riippumattomattomana entiteettinä. Mutta jos katsotaan FED:n toiminnan historiaa viimeisten 25 vuoden ajalta, voidaan päätyä hyvin toisenlaiseen näkemykseen.

Kun Bernanke oli FED:n puheenjohtaja vuonna 2012, FED aloitti komannen taloudellisen elvyttämispolitiikkansa (QE3). Tämä oli suurin elvyttämisohjelma historiassa siihen mennessä. Elvytys oli 80 miljardia dollaria kuukaudessa ja ajankohta oli kolme kuukautta ennen presidentinvaaleja. Siihen aikaan USA:n talous kasvoi eikä ollut merkittävässä ahdingossa. Tilanne siis vaikutti vahvasti sille, että haluttiin vaikuttaa presidentin vaaleihin ja saada Obama valituksi uudestaan. FED:n elvytyspolitiikka nosti voimakkaasti osakkeiden hintoja ja elvytti taloutta.

Vuosina 2008-2016 FED ylläpiti poikkeuksellista elvytypolitiikkansa sysäten liikenteeseen yli 3000 miljardia uusia dollareita ja samalla pitäen korkotasoa lähellä nollaa. Näinä vuosina ei USA:n taloutta uhannut taantuma ja talouden kasvu oli tasaista ja työttömyys laskusuuntaista (kuvat alhaalla).

FED toimista huuolimatta Trump voitti vuoden 2016 presidenttivaalit. Samalla FED aloitti talouspolitiikkansa normalisoinnin. Se nosti korkoja kolme kertaa vuonna 2017 ja neljä kertaa vuonna 2018, jolloin FED:n politiikka oli talouden kiristäminen (QT). Tämä merkitsi, että FED aloitti myös taseensa kutistamisen vuonna 2018. Tähän myös osakekurssit reagoivat negatiivisesti.

FED toimintatavat viittaavat, että FED on poliittisesti vasemmalle kallellaan. Tämän perusteella voidaan aavistaa FED tuleva käytös tänä vuonna, kun Bidenin vastaehdokkaana on jälleen Trump.

USA:n BKT ennen vuotta 2016.

USA:n työttömyyden kehitys ennen vuotta 2016.