2.12.2020 USA:n dollari on alkunut tippua kuin kivi. Tällä viikolla dollari sai vuoden pohja-arvot. Vuoden huipusta on dollari tippunut lähes 13 %. Dollarin nykyinen arvo ei ole poikkeava. Se on ollut tällä tasolla useasti ennenkin. Sen sijaan poikkeuksillista on ollut dollarin tippumisen nopeus ja syyt, mitkä dollaria tiputtaa.

Vuodesta 2015 asti dollari-indeksi on liikkunut välillä 88-104. Sinä aikana se on kokonut useita liikkeitä alas, mutta mikään ei ole ollut niin nopea kuin nykyinen. 13 prosentin tippuminen on tapahtunut kahdeksan kuukauden aikana.

Valuuttamarkkinoilla valuutan arvon muuttumisnopeus on yhtä tärkeä kuin valuutan arvo. Valuuttakauppaa voidaan käydä millä tahansa valuutan arvolla, jos sen liike on maltillista. Mutta, jos valuuttan alkaa liikkua nopeasti, tulee hankaluuksia.

Viimeksi dollarin arvo heikkeni merkittävästi vuonna 2016. Tällöin G-20 maat sopivat Sanghaissa suljettujen ovien takana, että USA heikentää dollarin arvoaan, jotta globaali velka tulisi halvemmaksi. 40 %:ia maailman velasta (253 000 miljardia dollaria) on dollaripohjaista. Tämä merkitsee, että sekä velan lyhennykset ja korot pitää maksaa dollareina. USA on kuitenkin ainoa maa, joka voi painaa dollareita. Vieraan valtion tai yhtiön täytyy siis myydä sijoituksia tai tuotteita, jotta se voi maksaa velan korkoja tai lyhentää velkaa. Näin Sangahaissa tehty sopimus voidaan tulkita siten, että maat tarvitsivat halpaa dollaria, jotta voisivat välttää velkakriisin ja samalla joutuvat antamaan kaikkien valuuttojen arvojen nousta suhteessa dollariin.

Dollaria heikentää tällä hetkellä luottamuksen väheneminen USA:han ja nouseva inflaatio. Luottamusta vähentää ainakin USA:n presidentin vaaliin liittyvät ongelmat. Todisteita vaaleihin liityvästä vilpistä saa koko ajan uusia ilmenemismuotoja. Vaaleissa on kiistattomasti tapahtunut vakavia rikkeitä, vaikka media pyrkii jatkuvasti niitä vähättelemään. Kysymys on vain siitä, onko niiden laajuus niin suurta, että sillä merkitys lopputuloksen kannalta. Näiden sivujen kirjoittajan mielestä on vahvat merkit vaalipetokseen. Asia menee korkeimpaan oikeuteen, joka tulee lopulta päättämään onko asia näin. Lukuisat valaehtoiset todistajat ovat valmiina kertomaan vaaleissa ilmeinneistä rikkeistä. USA:n uskottavuus rapisee maailman silmissä ja se alkaa näkyä dollarin hinnoitttelussa.

9.12.2020 Suomalaisen ja koko länsimaisenkin median suurin vihollinen näyttää olevan USA:n istuva presidentti Trump, jolle kuten alla nähdään, on avautunut uusi merkittävä mahdollisuus voittaa vaalit.

Heti vaalien ensimmäisten tulosten tultua on media hehkutellut riemuitsevana vihollisen kaatumista. Median katkera ja asenteellinen tiedotus johtuu pitkälti siitä, että Trump on kautensa alusta asti kutsunut valtamediaa valemediaksi ja sanonnut pyrkivänsä tuhoamaan nykyisen sanomalehdistön.

USA:n presidenttien vaalien suhteen lehdistön tiedotus on tosiaan ollut valhetta valheen perään. Tämä varmaan johtuu myös siitä, toimittajat ovat keskittyneet laiskuuttaan vain keksimään erilaisia haukkumasanoja ja -tapoja Trumpia kohtaan, eivätkä ole lainkaan ottaneet selvää, miten USA:n vaalijärjestelmä ja -lainsäädäntö toimii.

USA:n presidentin vaalit ovat edelleen ratkaisematta. Eri osavaltioissa on todistetusti tapahtunut erilaisia rikkeitä ja laiminlyöntejä, mikä on johtanut Trumpin hallinnon ja yksityisten ihmisten nostamiin kanteisiin. Vaikka toistaiseksi nämä oikeuskanteet eivät ole kantaneet hedelmää, lisää on tulossa vielä runsaasti ja vasta ensimmäiset asiat ovat siirtyneet korkeimman oikeuden käsiteltäviksi.

Tällä hetkellä näiden asioiden käsittelyn takaraja on 6. tammikuuta 2021. Tähän mennessä siis korkeimman oikeuden ratkaisut kanteiden suhteen tulee olla annettu. Vaikka monenlaiset oikeuskanteet ovat käsittelyssä, päällimmäiseksi nousee tällä hetkellä Teksasin nostama kanne, johon on liittynyt 17 muuta osavaltiota. Se on nostettu Georgian, Michiganin, Pensylvanian ja Wisconsin osavaltiota vastaan. Käsittely tapahtuu korkeimmassa oikeudessa, koska kyseessä on osavaltioiden välinen kiista.

USA:n perustuslain mukaan vain osavaltion lainsäätäjät voivat muuttaa voimassaolevia vaalikäytäntöjä. Osavaltioiden kuvernöörit, oikeuskanslerit tai osavaltiosihteerit eivät näitä käytäntöjä saa muuttaa.

Jos USA:n korkein oikeus nyt tulee siihen tulokseen, että e.m. osavaltiot ovat rikkoneet perustuslakia (mitä ne ovat tehneet), voidaan ne äänet, jotka ovat tulleet uuden lain mukaisesti hylätä. Toinen vaihtoehto on se, että osavaltioiden äänet kokonaisuudessaan jätetään huomioimatta.

1. vaihtoehto merkitsisi, että kaikki postissa tulleet äänet hylättäisiin. Biden on saanut postissa tulleista äänistä yli 90 prosenttia. Tämä merkitsisi, että Trump voittaisi jättiläismäisellä äänierolla jokaisessa näissä neljässä osavaltioissa ja samalla presidentin vaalit. Äänierot tällä hetkellä ovat prosentin tai alle Bidenin eduksi näissä osavaltiossa.

2. vaihtoehdossa 62 valitsijamiestä poistuisivat laskuista valitsijamiesvaaleissa. Tämä taas merkitsisi, että kumpikaan ehdokas ei voisi saada vaadittavaa 270 valitsijamiehen ääntä. USA:n lainsäädännön mukaan vaalit menisivät tällöin Kongressin ratkaistavaksi. Siellä tapahtuvalla vaalilla on kullakin osavaltiolla yksi valitsijamies. Kun 26 osavaltiolla on republikaani- ja 24 osavaltiolla demokraattienemmistö, tulisi Trump valituksi presidentiksi.

USA:n seuraavan presidentin nimi on siis edelleen epäselvä. Jos lakia kirjaimellisesti noudatetaan olisi edellä olevan mukaan Trump voittaja, joten korkeimman oikeuden päätös asiassa on erittäin tärkeä.

16.12.2020 Trumpin tie toiselle kaudelle meni mahdottomuuksien rajoille, kun USA:n korkein oikeus ei suostunut tutkimaan Teksasin ja useiden muiden osavaltioiden yhteistä oikeuskannetta. Korkein oikeus katsoi, että muiden osavaltioiden mahdolliset rikkeet eivät vaikuttaneet Teksasin äänestykseen, joten sen ei katsottu voivan olla kanteen osapuoli. Samalla tulkittiin, ettei korkein oikeus halua ottaa nyt eikä mahdollisesti jatkossakaan kantaa tulenarkaan äänestysrikekysymykseen.

Lisäksi viime maanantaina valitsijamiesten äänestystilaisuudessa äänet menivät odotusten mukaan Bidenille ja hän sai lisää onnitteluita useilta valtioiden päättäjiltä. Trumpilla on edelleen vireille useita kanteita ja myös joitain mahdollisia muita polkuja vaikuttaa vaalien lopputulokseen.

Toisin kuin media väittää näyttöä vaalivilpistä on runsaasti. Jos joku siitä on vielä epäuskoinen, katsomalla dokumentin https://www.ntd.com/2020-election-investigation-wh... tulee nopeasti toisiin ajatuksiin. Kysymys on pitkälti vain kyvystä ja rohkeudesta myöntää, että USA:n vaalijärjestelmä on hyvin altis väärinkäytöksille. Sen myöntäminen merkitsisi samalla koko maan oikeusvaltion aseman ja demokratian saattamista vaakalaudalle.

Oikeuslaitos ja media on puskenut Bidenia presidentiksi, vaikka valaehtoisia vaalityöntekijöiden todistuksia vaalivilpistä on tuhansia. Samoin erilaiset auditoinnnit ja statistiset analyysit osoittavat vaalivilppiä tapahtuneen. Sama taho, joka ajoi Trumpille virkasyytteitä viimeiset neljä vuotta tietäen tekevänsä turhaa työtä, on nyt kenties tehnyt historian suurimman vaalivilpin onnistuneesti joutumatta siitä syytteeseen. Yli 70 %:ia republikaaneista on sitä mieltä, että vaalivilppiä on tapahtunut ja 77 %:ia uskoo, että tosiasiassa Trump voitti.

Äänien laskenta erilaisten epäselvyyksien vuoksi on jatkunut viime päiviin saakka. Tästä huolimatta on lehdistö jo vaaliyönä julistanut Bidenin tulevaksi presidentiksi. Time lehden kannessa Biden ja tuleva varapresidentti Kamala Harris esiintyvät yhdessä otsakkeella 'Vuoden persoona', vaikka Biden ei ole vielä saavuttanut yhtään mitään.

Trump ilmoitti tänään USA:n historian pisimpään vallassa olleelle republikaanisenaattorille MItchell McConnellille, jota monet pitävät USA:n tärkeimpänä poliitikkona, nyt olevan liian aikaista luovuttaa. Onko Trumpilla vieläkin jokin ässä hihassaan? Siihen harva uskoo.

USA:n M2-rahavarannon kasvu.

28.12.2020 USA:n kongressi hyväksyi ja Trump allekirjoitti 900 miljardin dollarin tukipaketin, jonka tavoitteena on elvyttää USA:n taloutta. Tällaiset paketit ovat olleet kaikkialla länsimaissa yleisiä pandemian aikana.

Amerikkalaisille on erityisen tärkeä 600 dollarin valtion avustuspaketti, joka tulossa jokaiselle USA:n asukkaalle. Täten perhe, jossa on kolme lasta, saisi yhteensä 3000 dollaria. Avustuksen saa siis kaikki iästä riippumatta ja koskee jopa laittomasti maassa asuvia siirtolaisia.

Elvytyspaketissa on runsaasti lihaa luiden ympärillä, sillä siihen liittyy miljardien dollarien siirtyminen ulkomaille, USA:n armeijan aseostoja, 40 miljoonaa Kennedyn taidekeskukselle, yli 200 miljoonaa USA:n ulkopuolisille AIDS-työntekijöille
autojen ostoa varten jne. Äänestys meni kongressissa läpi selvin äänin 359-53.

Mutta olivatko nuo 53 vastarannan kiiskiä kuitenkin olleet ainoat vastuullisen kansanedustajat. Lakiesitys nimittäin sisälsi 5 593 sivua ja edustajille annettiin muutama tunti aikaa lukea esitys läpi. Huolellinen tutustuminen esitykseen veisi viikkoja.

USA:n valtio siis jatkaa tolkutonta rahojen kulutusta eikä kukaan tunnu enää siitä välittävän, vaikka moinen meno tuhoaa lasten ja lastenlasten taloudellisen tulevaisuuden. Jokainen sentti paketissa on nimittäin otettu velkarahana, jonka USA:n keskuspankki painaa tyhjästä. 900 miljardin stimuluspaketti aiheuttaa melkoisen piikin USA:n rahavarantoon, joka muutenkin on ollut eksponentiaalisessa nousussa koko pandemian aikana erilaisten elvytyspakettien vuoksi.

Ennen vuotta 2020 ollut inflaatiovaihe alkaa nyt selvästi siirtymään hyperinflaatiovaiheeseen. Vaikka elvytys auttaa hetkellisesti, niin pitemmällä tähtäimellä uhkaa Venezuelan tai Zimbabwen tie. Elvytyspaketit luovat pitkällä tähtäimellä runsaasti miljonäärejä, jotka eivät saa lähes arvottamalla rahalla ostettua juuri mitään.