1.9.2016 Huippujännittävä taloussyksy on alkanut. Varsinkin syys- ja lokakuu pitää sisällään monta jännitysmomenttia. Monet maailmantalouden merkittävät murrostapahtumat ovat osuneet juuri syys-lokakuulle. Ja nyt panokset (lue kuplat) ovat suuremmat kuin koskaan.

Ensimmäiset talouskuplat ovat alkaneet puhkeamaan. Ensimmäisten joukossa näyttää olevan asuntomarkkinakupla. Asuntojen hinnat ovat lähteneet kaikkialla maailmassa jyrkkään laskuun. Singaporessa, joissa asuntojen omistajien verotuskohtelua on heikennetty, asunnot ovat laskeneet yli 20 %:ia parissa vuodessa. Vancouverin asukkaita on kohdannut samanlainen verokohtelu ja asuntojen hinnat ovat laskeneet 24 %:ia viidessä kuukaudessa.

Merkit kuplien puhkeamiseen ovat tyypilliset; dramaattisesti ja nopeasti. Singapore on 100%:sti kaupungistunut maa ja maata on rajallisesti. Tämä on nostanut asuntojen hinnat yhdeksi maailman kalleimmista. Singaporessa on myös Aasian korkein elintaso.

Missä tapahtuu seuraava asuntojen hintojen rysähdys? Ehdokkaita on runsaasti; Lontoo, San Fransisco, Sanghai ja Kiina.


3.9.2016 Monet jättipankit ovat viime aikoina joutuneet myöntämään manipuloineensa markkinoita ja ovat joutuneet käyttämään kymmeniä miljardeja dollareita oikeudenkäyntikuluihin. Kuintenkaan pankkiirit eivät ole joutuneet ottamaan asioista henkilökohtaisia vastuita eikä ketään ole pantu kaltereiden taakse. Maailman taloudelisessa eliitissä härii siis selvästi rikollinen aines, jota lain koura ei saa tai ei halua ottaa kiinni.

Tällä viikolla Deutche Bank jälleen kunnostautui 'hämärissä' liiketoimissaan, kun se kieltäytyi toimittamasta luottoasiakkailleen heidän pyytämiään kultaharkkoja. Vastaavanlaiseen toimintaan on syyllistynyt moni suurpankki. Nämä pankit ovat tietysti luvanneet asiakkailleen pitävänsä harkot luotettavasti säilössään. Mutta suuri epäilys herää, että onko harkot kuitenkin myyty edelleen vai miksi niitä ei voida toimittaa asiakkailleen.

Mitä enemmän ja tarkemmin maailman talousmarkkinoita seuraa, tulee väkisin siihen johtopäätökseen, että vapaita markkinoita ei enää ole, vaan kaikki markkinat ovat enemmän tai vähemmän manipuloituja.

Tästä hyvänä esimerkkinä on kullan pörssimarkkinat viime viikolla, kun muutamassa sekunnissa myytiin 1,5 miljardin dollarin edestä kultaa. Vastavanlainen toistui tällä viikolla kun hetkessä myytiin 4,7 miljardin edestä kultaa. Nämä kaupat yhdessä muodostavat 6 % vuotuisesta kullan tuotannosta. Kukaan yksittäinen taho ei voi omistaa tällaisia määriä kultaa. Kyseessä on selkeä markkinamanipulaatio.

Onko kullan hinnan manipulaation syynä se, että kulta muodostaa ainoan konkreettisen uhan FIAT-valuuttajärjestelmälle?

Osakemarkkinat odottavat myös USA:ssa voimakasta laskuliikettä lähiaikoina. Indeksit ovat edelleen magafooni-mallin sisällä.

5.9.2016 Maailman menestyneimpiin sijoittajiin kuuluva Carl Icahn aloitti uransa pokerinpelaajana. Icon kieltämättä hallitsee hallitsee riskit, sillä hän on kerännyt ehkä enemmän rahaa pelaamalla markkinoilla kuin kukaan muu. Vaikka monet aktivistit pitävät tällaista kasinopelia kyseenalaisena, tekee Icahn toistuvasti oikeita sijoitusratkaisia ja jättilläismäisiä voittoja.

Icahn on tällä hetkellä enemmän myyntipuolella osakkeiden suhteen koskaan elämänsä aikana.

Toinen vähintäin yhtä kuuluisa sijoittaja George Soros, joka on kuuluisa siitä, että teki nuorempana 1 miljardin dollarin tuoton yhtenä päivänä valuuttamarkkinoilla. Sanotaan Soroksen persoonasta mitä tahansa, on hän tehnyt käsittämättömät voitot markkinoilla. Viime aikoina on Soros tehnyt valtavia kauppoja markkinoita vastaan, täten lyöden vetoa, että osakemarkkinat tulevat romahtamaan ennen näkemättömästi.

Stanley Druckenmiller on menestyksekkäin varojen hallitseja nyky aikana. Hän on vuodesta 1986 kyennyt tekemään jättiläismäisille varoilleen keskimäärin 30 % tuoton vuodessa. Druckenmille on kehottanut viime aikoina poistumaan markkinoilta pikaisesti.

Maailman tunnetuin sijoittaja on kuitenkin Warren Buffet. Hän on myös maailman varakkain sijoittaja. Buffet on siirtynyt merkittävästi käteisvaroihin ja hänellä on tällä hetkellä 73 miljardin dollarin käteisvarat. Näin myös Buffet lyö vetoa osakkeiden hintojen nousua vastaan ja odottaa merkittää korjausliikettä alaspäin.

Merkillisiltä tuntuu näiden huippusijoittajien toimet nyt, kun USA:n osakeindeksit ovat huippulukemissaan.

7.9.2016 Olemme pitäneet monia yhteiskuntaa sääteleviä lakeja niin itsestään selvyyksinä, että harvoin olemme nähneet tarpeellisena edes puhua niistä. Tällä hetkellä todellisuus länsimaissa on kuitenkin niin vääristynyt, että monet lakien tärkeät perusperiaatteet ovat unohtuneet tai laittomien toimien seurauksena tahallisesti pyyhityt pois.

Yksi tällainen on kaupallinen maksutapahtuma, transaktio. Jotta kaupallinen transaktio olisi laillinen ja hyväksyttävä, täytyy kaupan molempien osapuolien olla saanut kaupasta jonkinlaista materiaalista hyötyä. Nyt markkinoille tullut negatiivisen koron käsite rikkoo oleellisesti tätä hyväksyttävän kaupallisen transaktion perusperiaatetta.

Kun yhteiskuntamme siirtyi tähän laittomaan käsitteeseen, se toi aluksi käsitteen nollakorko. Mikä on nollakokorko tai nollakorkoinen laina? Ei sellaista voi olla, koska koron täytyy jo määritelmänsä mukaan olla jokin positiivinen luku. Se on hinta, jonka maksamme siitä, että saamme käyttöömme vierasta pääomaa.

Ns. nollakorko on jo lähtökohtaisesti petos. Se merkitsee ilmaista rahaa, joka on selkeästi huijausta ja laitonta. Ilmainen raha on rahan väärennöksen muoto varsinkin kun siihen yhdistyy vähimmäisivarantojärjestelmä (

https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4himm%C3%A4isv...). Se käytännössä antaa kuvan, että rahajärjestelmämme tuottama raha on arvotonta.

Käsite negatiivinen korko on nollakorkoa jo merkittävästi petollisempi käsite. Siinä lainanottaja varastaa lainanantajalta. Samoin pankit varastavat säästäjiltä. Samoin kuin käsitettä nollakorko ei voi olla laillista käsitettä, jota kutsutaan negatiiviseksi koroksi.

Vaikka on helppo ymmärtää negatiivisen koron rikollinen luonne, se perustellaan hyväksyttävänä, koska se palvelee jotain suurempaa hyvää. Todellisuudessa se merkitsee yhä suurempaa pahaa, jota näyttää virtaavan loputtomasti nykyisestä petollisesta rahajärjestelmästämme. Siinä suuret pankit ryöstävät keneltä tahansa varoja pönkittääkseen huojuvia korttitalojaan.

9.9.2016 Paljon kirjoituksia näkyy valtamediassa, jossa käy ilmi nykyisen pankkijärjestelmän pyrkimyksen käteisettömään yhteiskuntaan. Se on taloudellinen järjestelmä, joka pakottaa lain voimalla kaikkia kansalaisia pitämään kaikki käteiset varansa pankkijärjestelmän sisällä.

Kun kaikki vaurautemme on pakotettu pitämään pankissa, on helppo jo aavistaa mikä on seuraava askel. Sen jälkeen on turha toivoa saavansa edes minimaalista korkoa talletuksilleen. Tällöin emme enää anna vapaaehtoisesti pankille pääomaamme vaan olemme siihen pakotetut. Pankit voivat näin systemaattisesti varastaa pääomaamme erilaisilla maksuilla ja negatiivisilla koroilla mielin määrin. Ja jos negatiivilla koroilla aikaansaatu tuotto ei riitä, niin voidaan mennä 'bail-in' käsitteeseen, jossa pankit voivat suoraan konfiskoida asiakkaitensa varat.

Käteisetön yhteiskunta antaa mahdollisuuden pankeille avoimesti harrastaa mitä monipuolisimmin erilaisia rikollisia toimiaan, joita sitten peitellään kertomalla valheita valheiden perään.

11.9.2016 Perjantaina pörssit kaikkialla maailmassa ja myös USA:ssa kokivat melkoisen syöksyn. Oliko syynä pörssiyhtiöiden huonot tulokset tai ylipäätänsä jotakin pörssiyhtiöiden toimintaan liittyvää. Ei, ei ollut. Nykyisessä Leena ihmemaassa maailmassa kaikki normaalit talouden lait ovat sekaisin. Pörssikurssit liikkuvat hurjasti ylös ja alas vain sen mukaan mitä jokin keskuspankit johtajista milloinkin nyt sattuu lausahtamaan. Perjantaina USA:ssa hieman vihjaistiin, että syyskuussa kuitenkin voitaisiin vähän korkoa nostaa, siis taas mitättömät 0,25 %. Ja yksistään se riittää järkyttämään tätä kuplataloutta uskomattomasti.

Dow Jones tippui perjantai 400 pistettä ja S&P 500 2,5 %, mikä on melkoinen tiputus yhdelle päivällä. Syyskuu on historiallisesti ankea kuukausi pörsseille ja on ainoa kuukausi, jonka keskimääräinen liike osakkeille on negatiivinen. Näyttää siltä, ettei perjantain liike ollut mikään yksittäinen notkahdus vaan merkin viittaavat siihen, että notkahdus saa jatkoa.

Raaka-aine indeksin (CRB) kehitys viime vuosina.

13.9.2016 Kun kurssit nousevat pitkään sijoittajat sortuvat ajattelemaan, että olemme siirtyneet uuteen ennen näkemättömään aikakauteen, jossa kurssien nousu on loputonta.

Juuri mikään ei voi olla kauempana totuudesta. Voimaakkat kurssinousut aina johtavat talouskupliin. Nykyisten talouskuplien syntyä ovat ratkaisevasti auttaneet keskuspankkien loputtomalta vaikuttava rahan painanta ja nollakorkopolitiikka, jota keskuspankit epätoivoissaan yrittävät nyt painaa negatiiviselle alueelle. Tämä uusi talouspolitiikkahan juuri kertoo, että vuoden 2008 jälkeen on talous ollut niin heikko, että uutta ennennäkemätöntä politiikkaa on jouduttu toteuttamaan.

Markkinat ovat täysin sokeutuneet näkemästä yhtiöiden fundamentteja ja tuijottavat ainoastaan korko-odotuksia ja ilmaisen rahan mahdollisuutta. Osake- ja velkakirjamarkkinat ovat siirtyneet toiseen ulottuvuuteen fantasiamaahan, jossa talouden lait ovat unohdettu.

Talouskuplat puhkeavat kuitenkin aina. Hyvänä esimerkkinä siitä on oheinen kuva, jossa nähdään raaka-aineiden kehitys viime vuosien ajalta. Kuplat voivat puhjeta yli 80 % muutamassa vuodessa. Raaka-aine indeksi sisältää kaikki tärkeimmät raaka-aineet kuten öljy, rauta, maissi. Indeksi on tullut nyt alas huipusta n. 70 % ja on edelleen menossa alaspäin.

15.9.2016 Erilaiset talouskuplat puhkeavat parhaillaan kaikkialla maailmassa. Raaka-aineiden hintakupla on jo puhjennut ja nyt mm. asuntojen hintakuplat puhkeavat eri puolilla maailmaa.

Lontoossa on yksi suurimpia asuntojen hintakuplia maailmassa. Lontoo houkuttelee varakkaita ulkomaisia sijoittajia, jotka pakenevat omia kupliaan ja/tai korruptoinutta hallintoaan. Lontoossa on paljon venäläisiä, arabimaalaisia ja kiinalaisia asunnon ostajia.

Asuntojen hinnat ovat nelinkertaistuneet vuodesta 1999 lähtien. Kun kupla puhkeaa hinnat voivat tipahtaa yli 60 %:ia.

17.9.2016 Seitsemän vuotta sitten Lehman Brothers sijoituspankki meni konkurssiin ja oli samalla romahduttaa koko länsimaisen talousjärjestelmän. On syytä rukoilla, ettei Deutsche Bank (DB) ole seuraava Lehman Brothers.

Saksan suurimman pankin painajaiset eivät ota hellittääkseen. USA:n oikeuslaitos US Department of Justice (DOJ) vaatii, että DB:n pitää maksaa sakkoa vuoden 2008 subprime asuntokriisiin liittyvistä synneistään. DOJ vaatii, että DB:n pitää maksaa sakkoa 40 miljardia dollaria.

DOJ on päässyt sopimukseen USA:n suurimpien pankkien kanssa ja nyt sen tähtäimessä on eurooppalaiset pankit. DB:iin kohdistuvat vaatimukset romahdutti eilen jo entisestään heikoissa kantimissa olevaa DB:n osaketta n. 8 prosenttia.

Kysymykseen, onko globaali pankkijärjestelmä nyt turvallisempi kuin silloin, kun Lehman Brothers romahti, antaa vastauksen entinen USA:n valtiovarainministeri Larry Summers; ei ole!!

Kun pankit voivat huonosti, koko globaali talousjärjelmä kärsii. Koko pankkijärjetelmä vaatii pikaista uudistusta tai se olisi pitänyt tehdä jo viimeistään vuonna 2008. Sen sijaan maailman velkakuplan koko on kasvanut räjähdysmaisesti noista ajoista ja erityisesti valtioiden joukkovelkakirjamarkkinat. Juuri velkakirjoissa piilee koko riskin ydin.

Deutche Bank muodostaa suuren systemaatisen riskin koko maailman talousjärjelmälle.

19.9.2016 Kun puhutaan suurista pankeista, tulee usein mieleen liian suuri, jotta voitaisiin antaa mennä nurin. Voiko suurin pankki kuten Deutsche Bankin (DB) olla niin suuri, että se kaatuessaan kaataa koko pankkijärjestelmän? Voiko ylipäätänsä näin suurta pankkia pelastaa?

Italian pääministeri Matteo Renzi osui ongelman ytimeen eilen viitatessaan Saksan pankkisektorin ongelmiin sanoi suurimman ongelman olevan(Reuters): "..satojen ja taas satojen miljardien eurojen johdannaiset".

Tällä puheellaan hän nimenomaan viittaa DB:iin ja pankin 75 000 miljardin euron johdannaissijoituksiin. Tämä 20 kertaa Saksan BKT ja samaa luokkaa kuin koko maapallon BKT.

Tällainen yhden pankin sijoitus johdannaisiin tekee siitä globaalisesti systemaattisesti tärkeä pankin, koska se on niin sidottu koko maailman talousjärjestelmään ja yhteys usein muodostuu johdannaisten välityksellä. DB lopulta vaikuttaa kaikkiin euroopan kansalaisiin, jos johdannaiskauppoihin liittyvä riski toteutuu. Tällainen johdannaiskauppojen ongelmat voivat aiheutua esim. siitä, että valtion joukkovelkakirjojen arvot romahtavat.

21.9.2016 Tapahtui täsmälleen odotuksien mukaan; Yhdysvaltojen keskuspankki, FED, ei nostanut ohjauskorkoaan, vaikka vajaa vuosi sitten vakuutti, että tänä vuonna korkoja voitaisiin nostaa neljä kertaa. Kahdeksan vuoden aikana korkoja on nostettu vain kerran ja silloinkin mitättömät 0,25 %. Ja siitä huolimatta FED pyrkii vakuuttamaan, että talous on elpymässä.

Valtalehdistöstä on muodostunut lähes sietämätön talouseliitin propagandakoneisto. Kaikki terveen järjen omaavat ihmiset voivat havaita ne valtavat ristiriidat, mitä se suoltaa.

Yksi tällainen tuore väite USA:n taloudesta lehdistössä on, että mediaani-tulo on kasvanut merkittävästi viime vuonna. On helppo nähdä, että tällainen vaihe on huuhaata ja poliittisista syistä luotua propagandaa. Nimittäin jos kerran työllisyys on vahvalla pohjalla ja keskitulo nousee, pitäisi myös verotulojen kasvaa. Näin ei ole kuitenkaan käynyt vaan verotulot ovat olleen laskussa vuodesta 2012 lähtien ja varsinkin parin viime vuoden aikana.

23.9.2016 Keskuspankit muodostavat maailman tuhon komitean, joka on ottanut tehtäväkseen tuhota kapitalismi. Keskuspankit omistavat nyt 25 000 miljardin dollarin edestä sijoituksia ja valtioiden varallisuusrahastot omistavat tuhansia miljardeja lisää.

Näillä tahoilla motiivit omistaa sijoituksia on aivan erilainen kuin perinteisillä sijoittajilla, jotka ostavat sijoituksia saadakseen sitten niiden myynnistä voittoa. Keskuspankit ostavat osakkeita ja joukkovelkakirjoja muuttaakseen valtioiden velat rahaksi ja pitääkseen yllä loputonta Ponzi-järjestelmäänsä.

Valtioiden varallisuusrahastot taas hakevat kohteita, mihin he voivat parkkeerata rahansa hyvin pitkiksi ajoiksi fokuksena ainoastaan strateginen arvo.

Kummallekin sijoittajaryhmälle on ominaista, ettei heidän tarvitse myydä sijoituksiaan ja he voivat antaa omistuksensa rauhassa sulaa pitkän ajan kuluessa. Tämä tuhoaa normaalit markkinoiden tarjoamat hinnanmuodostusmekanismit, jota ilman markkinat lakkaavat toimimasta oikein.

E.m. toiminnan ytimessä ovat velkakirjamarkkinat. Tällä hetkellä on maailmassa 13 000 miljardin edestä velkakirjoja negatiivisella korolla. Tämä tuhoaa säästöjä ja pankkien,vakuutusyhtiöiden ja eläkerahastojen pääomapohjaa. Tämä omalta osaltaan kertoo, että maailman finanssijärjestelmää ohjaa korruptoituneet ja epäpätevät pankkiirit ja poliitikot.

Deutche Bankin osakkeen kehitys tässä kuussa.

25.9.2016 Deutche Bank (DB) on jäänyt huonojen uutisten kierteeseen, josta ei tahdo millään vapautua. Tämä on saattanut pankin osakkeen arvon lohduttomaan syöksykierteeseen.

Tällä kertaa DB:n arvostusta söi yli 7% liittokansleri Merkelin lausahdus, ettei valtio tule pelastamaan pankkia. On selvää, että DB:n osakkeenomistajat ovat huolissaan, kun pankin osakkeen arvo on kaikkien aikojen pohjalukemissa. Yksistään syyskuussa on DB:n osake pudonnut syyskuun huipusta n. 25 %.

Pankkikriisi syvenee Euroopassa yleisesti. Italian pankkien ongelmat ovat jo olleet kaikkiallla uutisissa.

Monien tunnettujen eurooppalaisten jättipankkien kurssit ovat myös olleet melkoisessa luisussa kuten Credit Suisse ja Barcleys. EU:n pankkijärjestelmän koko on 46 000 miljardia dollaria, joka on kolme kertaa suurempi kuin USA:n pankkijärjestelmä, joka oli kaataa talousmarkkinat vuonna 2008.

27.9.2016 Maailman talous kulkee sykleissä. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, ollaan vaiheessa jolloin osakkeiden arvot tulevat romahtamaan myös USA:ssa ja samalla "historiallinen kaikkien talouskuplien äiti", joka sisältää lukuisan määrän erilaisia pieni talouskuplia, tulee vääjäämättä puhkeamaan.

Deutche Bankista uhkaa tulla Lehman Brothersin kopio.

30.9.2016 Näillä sivuilla on jo viime vuoden elokuusta asti varoiteltu Deutche Bankin (DB) ongelmista ja siihen liittyvästä vakavasta systeemiriskistä, joka nimeen omaan kiteytyy johdannaismarkkinoihin liittyvään äärimmäisen suureen vaaraan. Jos DB joutuu nyt talletetuspaon kouriin, saattaa DB huojuttaa koko länsimaista talousjärjestelmän vakautta.

Juuri nyt tätä kirjoitaessa on DB:n osakkeet arvo pudonnut tänään n. 5%.Nyt ovat hedge-rahastot alkaneet vähentää DB:iin kohdistuvia riskejään.

Kun Lehman Brothersin ongelmat vuonna 2008 tuli päivänvaloon, silloinen pankin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja

Richard "Dick" Severin Fuld antoi suurelle yleisölle rauhoittavia lausuntoja sanoen, ettei ollut mitään riskiä tai ongelmaa. Aivan samalla tavoin DB:n johtaja John Cryan on toiminut nyt, kun DB:n kriisi päivä päivältä syvenee. Hän on toistanut, että pankilla ei ole likviditeetti- tai pääomaongelmia. Näyttää vain siltä, että Cryan alkaa menettää uskottavuutensa.

Jos laajamittainen talletuspako nyt alkaa, häviää luottamus DB:iin. Tämä merkitsee tärkeimmän elementin katoamista pankin toiminnasta ja tulos olemaan sen mukainen. Kyse sen jälkeen alkaa vain olla, kuka tai miten pankki voidaan pelastaa. Saattaa olla, ettei tähän löydy mitään vastausta. Ja tällöin on käsiteltävänä kaikkien aikojen talous- ja luottokriisi Euroopassa.