USA:n korko ja rahapohja

1.5.2015 Väistämätön on pian edessä. Länsimaat ovat varautumassa suureen muutokseen. Sitä ei voi tapahtua ilman merkittäviä yhteiskunnallisia mullistuksia ja levottomuuksia. Yksi suuri merkki tähän varautumiseen on USA:ssa heinäkuun 15. päivä alkava sotaharjoitus Jade Helm 15. Kyseessä on USA:n historian suurin sotaharjoitus, joka tähtää maan sisäisen anarkian hallintaan. Hyvin paljon epäillään, että siinä varaudutaan tositilanteeseen, joko niin, että Jade Helm -15:sta tulee tositilanne tai pian 2 kuukautta kestävän harjoituksen jälkeen.  

Vain FED:n suorittama 4 biljoonan dollarin rahapainanta on vielä estänyt USA:n taloutta vaipumasta suureen lamaan ja velkakriisiin. Tämä on kaikkien aikojen suurin rahan liikkeelle siirtämisoperaatio.

FED käytti tätä rahaa velkakirjojen ostamiseen ja piti samaan aikaan korkoja matalammalla kuin koskaan ennen historian aikana. Samaan ovat tehneet myös Iso-Britannia, EU ja Japani.

Tällä hetkellä taloutta pitää pystyssä ainoastaan nollakorkopolitiikka, joka on jatkunut jo kuusi vuotta.

Samalla on luotu valtavat velkakirja- ja osakemarkkinat sekä kaikki maailmantalouden kuplat.

Tapahtuma, joka tulee hetkessä pyyhkäisemään valtavan määrän varallisuutta olemattomiin, on koron nosto. FED saattaa päättää koron nostosta kokouksessaan 17.6.2015.

Ollaan ajautumassa tilanteeseen, jossa FED ei voi enää keinotekoisesti pitää korkoja nollassa, vaan joutuu antamaan korkojen nousta normaalille tasolle.

Menneet koron nostot ja kuplien puhkeamiset

Vuonna 1999 FED  alkoi koron nostot, jotka aiheuttivat teknologiakuplan puhkeamisen ja 5 biljoonan sijoituspääoman häviämisen olemattomiin.

Kun FED vuonna 2004 aloitti koron nostot, se synnytti USA:n historian suurimman asuntomarkkinakuplan puhkeamisen, laajan osakemarkkinoiden romahduksen ja taantuman.

Jos koron nosto nyt tapahtuu, huonompaan hetkeen ei nosto voi sijoittua. 

Pankkien lainoitus

Riskinotto

Suuri riskinotto on edeltänyt lähes jokaista suurta taloudellista katastrofia. Tässä muutamia niistä riskeistä, joita on nyt otettu;

Pankit ovat jälleen unohtaneet kaiken varovaisuuden. Pankkien yhtiöille antama lainoitus on nyt yhtä korkealla kuin vuosina 2006-2007, jolloin oli viimeinen suuri kriisi.

Osakemarkkinoille sijoittajat ottavat jälleen suuria riskejä. Luotettavin markkinoiden varovaisuutta kuvaa indeksi on VIX. Se kuvaa osakkeiden hintavaihtelua, joka on pienimmillään sitten vuosien 2006-2007, juuri ennen osakemarkkinoiden romahdusta. Nyt VIX-indeksi on yhtä alhaalla.

Velkakirjoihin sijoittajat ottavat valtavia riskejä jälleen kerran. He ostavat suuret määrät riskivelkakirjoja, siis sellaisia, joissa on suurin mahdollisuus mennä arvottomiksi. Velkakirjojen hinnat ovat korkeammat kuin vuonna 2006, juuri ennen markkinoiden romahdusta.

Asuntomarkkinoihin sijoittajat ottavat jälleen suuri riskejä. Asuntojen kysyntä on suurimmillaan sitten vuoden 2006-2007.

USA:n työntekijöiden tulot ovat tippuneet romahdusmaisesti

Talouden heikkous

Osakemarkkinoiden nousulla yritetään luoda illuusioita talouden toipumisesta. Nousulle ei ole perustetta, sillä vain muutamalla yrityksellä USA:ssa menee hyvin. Osakemarkkinoiden nousu on tuonut varallisuutta vain 1 %:lle amerikkalaisia.

Työntekijöiden tulot ovat vähentyneet. Käytettävissä olevat tulot ovat pudonneet dramaattisesti kaikissa ikäluokissa viimeisten 15 vuoden aikana.

Talouksien tulot olivat New York Times:n mukaan vuonna 2003 87 992 dollaria  ja kymmenen vuotta myöhemmin 56 335 dollaria eli peräti 36 %:n lasku.

USA:ssa kansalaisten toimeentulo perustuu yhä enemmän sosiaalitukeen. 46,7 miljoonaa amerikkalaista elää ruokakuponkien varassa, 12,8 miljoonaa elää kokonaan sosiaalituen avulla ja 5,6 miljoonaa työttömyysvakuutuksen turvin.

Viimeisten viiden vuoden aikana USA:ssa veromaksajien rahoja on mennyt 3,7 biljoonaa sosiaalituen rahoittamiseen. Vuonna 1960 10 % amerikkalaisista saivat säännöllisesti sosiaalitukea, nyt 35 %:ia,

USA:n hallinnon antamat inflaatioluvut eivät ota huomioon tavallisen ihmisen tarvitsemia välttämättömyystarvikkeita kuten ravintoa. Ruokatarvikkeiden hinnan nousu on voimakasta; pekoni 13%/vuosi, naudan jauheliha 8%/vuosi, appelsiini 23%/vuosi, kalkkuna 9%/vuosi, kana 5%/vuosi jne.

Hallinnon avuttomuus

Vuonna 2008 USA:n ja samalla maailman talous pelastettiin veromaksajien varoin. Tällä kertaa puhutaan niin valtavista summista, ettei vastaavanlainen toimenpide ole mahdollista.

USA:n hallinto on vararikossa. USA:n hallinnon velka nousi 216 vuodessa 8,5 biljoonaan dollariin. Sen jälkeen (vuoden 2006) jälkeen se on yli kaksinkertaistunut yli18 biljoonaan dollariin. Samana aikana rahan tarjonta on massiivisen rahan painannan ansiosta kasvanut 400 %:a.

Niin kuin kahtena viimeisenä kertana, kun korkoja nostettiin, myös nyt tulee väistämättä romahdus. Se vain tulee olemaan kertaluokkaa suurempi kuin koskaan aikaisemmin. FED:n täytyy nostaa korkoja ennemmin tai myöhemmin, koska muuten hintainflaatio syö kuluttajat hengiltä. Jos korkojen nosto viivästyy, myös osake- ja velkakirjakuplat tulevat vielä vaarallisemmaksi kuin jo nyt ovat.

Jos FED ei nosta korkoja, myös maailmalla olevat USA:n velan ostajat alkavat polkumyymään USA:n velkakirjoja. Tämä taas nostaisi korkoja ilman USA:n keskuspankkia.


Koron noston välittömät vaikutukset

Kun FED antaa korkojen nousta, saattaa korot alkaa vapautuessaan voimakkaan nousun lähivuosien aikana.

Korkojen nousu tuhoaa suuren määrän pääomaa ja aiheuttaa sarjan taloudellisia katastrofeja. Kahtena viimeisenä kertana kun korot nousivat, talous hädin tuskin pysyi pysytyssä.

Koron noston ensimmäiset uhrit ovat velkakirjojen omistajat. Tämä johtuu siitä, että matalamman tuoton velkakirjojen arvot romahtavat kun ne korvautuvat velkakirjoilla, joissa on suurempi tuotto.

Seuraavaksi nousevat korot tuhoavat asuntomarkkinat. Alhainen asuntolainojen korko on aiheuttanut tällä hetkellä vallitsevat asuntomarkkinakuplan. Kun korot nousevat, asuntojen kysyntä heikkenee rajusti ja asuntojen hinnat laskee. Asuntokupla puhkeaa.

Seuraavat uhrit ovat lukuisat yhtiöt, jotka kärsivät pahasti, kun rahan lainauskustannukset nousevat. Samalla kuluttajat joutuvat ongelmiin kun luottojen korot nousevat. Tämä koskee varsinkin niitä, joilla ei ole säästöjä. Yksistään palkan varassa palkkapäivästä toiseen elää n. 75% amerikkalaisista.

Yhtiöiden tuotot romahtavat kautta linjan ja tämä vaikuttaa osakkeiden arvoon pörsseissä. Pörssi-indekseissä tulee voimakas korjausliike alaspäin, kun osakesijoittajat panikoivat yrittäessään päästä eroon osakkeista ensimmäisten joukossa.

Suuret yhtiöt joutuvat lomauttamaan miljoonia työntekijöitä yrittäessään estää yhtiöiden tuottoja romahtamasta. Työttömyysluvut nousevat voimakkaasti. Yhä useammat amerikkalaiset joutuvat riippuvaiseksi valtion antamista tuista kyetäkseen ruokkimaan perheensä.

Nousevat korot lisäävät valtion valtion velanhoitokuluja alussa n. 1,5 biljoonaa dollaria. Tämän lisäksi velkakirjojen arvojen laskiessa, valtion velkakirjojen maailmanlaajuiset markkinat romahtavat. Valtiolla ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin suorittaa mittavat kulujen leikkaukset. Tämän jälkeen miljoonat valtion työntekijät joutuvat kadulle. Niitä miljoonia kansalaisia, jotka ovat riippuvaisia valtion avustuksista, uhkaa jäädä samatta avustuksensa.

 

Vaikka edellä olevat asiat ovat väistämättä edessä, suurin osa ihmisistä kieltäytyy ymmärtämästä sitä. Tällainen tosiasioiden kieltäminen on hyvin tyypillistä jokaisessa kriisiä edeltävässä vaiheessa. Kuitenkin monet talouden huippuasiantuntijat ovat pitkään varoittaneet asioiden kulusta. Vaikka asiat edellä ovat ensisijaisesti USA:n taloutta koskevia, sen seurannaisvaikutukset ovat voimakkaat kaikkialla teollistuneissa maissa.

Bruttokansantuotteen muutos eri vuosineljänneksillä.

8.5.2015  Lehdistö ja sijoittajat näyttävät olevan yllättyneitä, kun USA:n talouden kasvu heikkenee voimakkaasti samalla kun määrällinen helpotus on loppunut ja koron nouseminen uhkaa. Taitaa tämä kuitenkin olla vasta alkua tulevasta. FED:n tiukkeneva talouspolitiikka johtaa nopeasti taantumaan.

Ohessa olevasta kuvasta nähdään jo minne suunta on menossa.

Ensimmäisen neljänneksen BKT-arvoa tullaan korjaamaan hyvin todennäköisesti alaspäin. Syynä on kauppataseen vajeen kasvu, joka oli suurin vuosikymmeneen. Tämä saattaa olla pysyvä ongelma varsinkin, jos FED nostaa korkoja ja dollari jatkaa vahvistumistaan.

Vahva dollari tekee tuonnista halpaa ja maaliskuussa tuonti nousi 7,7 % ja tuonti Kiinasta peräti 32 % verrattuna viime vuoden maaliskuuhun. 

9.5.2015 Kansainvälinen valuuttarahasto, IMF, suunnittelee, että Kiinan huanista tulee osa maailman reservivaluutoista. IMF:n virkailijat odottavat, että Kiinan viranomaiset kertovat sen kullan määrän, joka sillä on holveissaan. Kun tämä uutinen tulee, se saattaa olla herätyshuuto koko maailmassa. Se osoittaa kuinka paljon USA:n ulkopuolella arvostetaan kultaa ja tulee nostamaan kullan arvoa reilusti.

Nykyisin arvioidaan Kiinassa olevan kullan määräksi 3510 tonnia, joka on yli kolme kertaa enemmän kuin luku 1054 tonnia, jonka Kiina kertoi virallisesti vuonna 2009. On vahvasti epäiltävissä, että tämän hetken arvio Kiinan kullan määrästä on alimitoitettu.

Sen perusteella mitä Kiina kaivaa kultaa vuosittain (ollen näin maailman suurin kullan tuottaja) ja sen kultamäärän perusteella mitä virtaa Hong Kongista Sveitsiin, on realistista arvioida, että Kiina omista 5000 - 10 000 tonniin kultaa.

Jos tällainen määrä ilmoitetaan virallisesti, se aiheuttaa voimakkaan shokin ympäri maailmaa, koska siitä syntyy suuri kysymys; mistä Kiina on kerännyt tämän kaiken kullan. Kiinan oma kullan tuotanto ei riitä lähimainkaan selitykseksi.

Kun huomioidaan, että maailman kullantuotannosta 66 % menee koruihin ja teollisuuteen ja vaikka Kiina hankkisi puolet maailman tuotannosta, ei se selittäisi Kiinan kullan määrää.

Ainoaksi mahdollisuudeksi jää, että Kiinan kulta on peräisin, jonkun suurelta kullan myyjältä ja riittävät suuri myyjä voi olla vain joku keskuspankki.

10.10.2015 Viime perjantaina USA julkaisi jälleen joka kuukautiset työllisyysluvut, joita pidetään yhtenä tärkeimmistä talousuutisista.

The Bureau of Labor Statistics, BLS, väittää, että huhtikuussa luotiin 223 000 uutta työpaikkaa.

Suurin osa uusista työpaikoista, 182 000, koski kotimaisia palveluita

Huolimatta jatkuvista kauppojen sulkemisista ja heikkenevistä jälleenmyyntiluvuista, 12 000 ihmistä palkattiin jälleen myyntiin.

Huolimatta negatiivisesta BKT-arvosta (kun tarkennus tulee) ensimmäisellä neljänneksellä 62 000 henkilöä palkattiin liike-elämän palveluihin. Näistä 67%:a hallintoon. 55 600 palkattiin terveyspalveluihin ja 26 000 tarjoilijoiksi.

Teollisuustuotanto ei tarjonnut yhtään uutta työpaikkaa. Energiateollisuus menetti työpaikkoja.

Työllisyysraportti osoittaa, että USA:n työvoiman rakenne muistuttaa päivä päivältä yhä enemmän kolmannen maailman työvoimarakennetta. Suurin osa luoduista työpaikoista on matalapalkkaisia kotimaan palveluihin luotuja.

Hyvin palkattuja korkean tuottavuuden työpaikkoja on siirretty maan ulkopuolelle työntekijöille, jotka tyytyvät pienempään palkkaan. Tämä on yksi suurimmista USA:ssa kasvavaan tulojen epätasaiseen jakautumiseen. USA:n keskiluokka on häviämässä.

Se, että keskiluokan ihmisten työt siirretään ulkomaille, hyödyntää ainoastaan yhtiön omistajia (osakkeiden haltijoita) ja johtajia.

Työvoiman osallistuminen työelämään vähenee jatkuvasti. Tämä osoittaa, että tarjonta vähenee. On täysin mahdotonta ajatella, että talous olisi toipumassa, jos 93 miljoonaa työkyistä on työelämän ulkopuolella ja luku kasvaa jatkuvasti.

Toisaalta, jos työllisyysluvut koko ajan paranee, kuinka ylipäätänsä voi olla mahdollista, että yhä useampi jättäytyy työelämän ulkopuolelle.

Bloomberg Macro Surprise Index tippunut ennätyksellisesti

11.5.2015 Jos USA:n taloudessa ei tapahdu dramaattista käännettä, on edessä ennen näkemätön romahdus. Tämä johtaa väistämättä pulaan perustarvikkeista ja lukuisiin mielenosoituksiin. Maahan tulee voimaan poikkeuslaki, kun nälkäisen aseistetut kansalaiset alkavat metsästämään välttämättömyystarvikkeita.

Bloombergin U.S. Surprise index mittaa kuinka paljon todellinen julkaistu data eroaa ennusteista. Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa indeksi ei historiansa aikana ole pudonnut yhä nopeasti kuin nyt.

Euroopan velkaantuneimmat maat

12.5.2015 Maailman taloushistorian suurin ja pahin velkakriisi lähenee nopeasti.

Kreikka selviytyi lainaamalla 750 miljoonan euron maksusta IMF:lle. Tämä ei kuitenkaan auta pitkälle, sillä Kreikalla on 2,6 miljardin maksu odottamassa kesäkuussa.

Lisäksi heinä-elokuussa tulee 8,7 miljardia maksuun. Näistä 7 miljardia omistaa Euroopan Keskuspankki, EKP.

Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa tällaista velkaa. Sillä ei yksinkertaisesti ole tällaisia summia. Pelkästään 200 miljoonan euron maksuun viime viikolla, Kreikan hallituksen täytyy kerätä paikallisilta pankeilta kaikki ylimääräinen raha jättäen samalla hallinnon työntekijät ja eläkeläiset ilman palkkojaan.

Tähänkö maailma on menossa; Uhraamalla tavallisten ihmisten toimeentulo ja hyvinvointi huolehditaan, että velkojat saavat rahansa. Kriisin aikana on itsemurhien määrä noussut Kreikassa 36 %. Tämä ei ole ihme maassa, jossa työttömyys on 25,4 % ja nuorisotyöttömyys peräti 50,1 %.

Kreikka ei ole ainoa maa Euroopassa, joka ei kykene maksamaan velkojaan. Italialla ja Portugalilla on lähes yhtä paljon velkaa.

Eurooppa ei ole ainoa paikka, jossa velka on ylittänyt maksukyvyn. Myös Japani ja USA ovat samanlaisessa tilanteessa.

USA:n tilanne on täysin mahdoton. Jo valtion velka on 18 biljoonaa dollaria, mutta kun velkaan lasketaan hoitamattomat velvoitteet, nousee velka aina 215 biljoonaan dollariin. Tämä on 12 kertaa bruttokansan tuote.  USA:n velka voitaisiin maksaa, jos kaikki mahdollinen tuotettu dollari kerätään 12 vuoden ajalta. Siis kaikki amerikkalaiset maksaisivat koko palkkansa ja yhtiöt tuottonsa 12 vuoden ajan. Lisäksi päälle tulee vielä korkokustannukset ja FED aikoo vielä nostaa korkoja.

Kreikan kriisi on vain alkusoittoa jollekin paljon, paljon suuremmalle.

Rahan määrä kasvaa, mutta raha ei kierrä

13.5.2015 Monet viimeisen kriisivuoden 2008 ongelmat ovat toistumassa uudelleen. Nämä tulevat väistämättä puhkaisemaan syntyneet kuplat, joka johtaa velkakirjamarkkinoiden romahtamiseen. Jos FED on pakotettu aloittamaan uuden määrällisen helpotusohjelmansa, QE4:n, saattaa seurauksena olla velkakirja- ja valuuttamarkkinoiden romahdus, hyperinflaatio ja arvometallien rakettimainen nousu.

Taloustermi M2 sisältää käteisen rahan ja sellaiset sijoitukset, jotka ovat nopeasti muutettavissa käteiseksi. Viereisessä kuvassa nähdään M2 ja rahankiertonopeuden, joka kertoo kuinka nopeasti raha vaihtaa omistajaa, historia viime vuosikymmeninä.

Rahankiertonopeus on romahtanut ja nyt alimmillaan 50 vuoteen. Samaan aikaan M2 rahavaranto on kolminkertaistunut, joka johtuu keskuspankin suorittamasta mittavasta rahanpainannasta ja luoton kasvattamisesta. Kun samaan aikaan raha ei kierrä, merkitsee se sitä, että rahaa ei mene kulutukseen vaan makaa pankeissa. Pankit eivät lainaa rahaa, koska tarvitsevat sen parantaakseen tasettaan.

Rahankiertonopeuden hitaus paljastaa taloudellisen toimeliaisuuden äärimmäisen heikkouden. Tämä taas merkitsee, että ei ole kasvua ja deflaatio uhkaa.

14.5.2015 Lukuisat erilaiset taloudelliset indikaattorit vahvistavat käsitystä, että maailman talous ajautuu ennen näkemättömään lamaan.

USA:ssa julkaistiin tällä viikolla teollisuustavaroiden tuottajahintojen kehitystä seuraava tuottajahintaindeksi, PPI.  Se on tasolla, joka yleensä nähdään taantuman aikana. Vuosittainen muutos oli -4,2 %, jollaista lukua ei ole nähty sitten suuren laman.

Myös teollisuustuotanto on nyt tippunut 5 kuukautta peräkkäin ja on nyt alimmillaan sitten vuoden kriisivuoden 2008.

Tuottajahintaindeksi USA:ssa on tippunut tyypilliselle taantuma-ajan tasolle.

Teollisuustuotanto on tippunut viisi kuukautta perätysten.

Maailman velan kasvu

17.5.2015 Nykyinen FIAT-rahajärjestelmä on pelkkä illuusio, valtava vertaansa vailla oleva taikashow, jossa rahaa luodaan täysin tyhjästä. Mutta raha, joka on tyhjästä luotu, voi myös hävitä vielä nopeammin.

Tällä hetkellä keskuspankit pyrkivät pitämään FIAT-rahalla luotuja historiallisen suuria kuplia puhkeamatta keinolla millä hyvänsä. Kuitenkin kaikki talouskuplan puhkeavat enemmin tai myöhemmin.

Lähes kaikki raha, mitä liikkuu, on pankkien luomaa. Ne pystyvät antamaan lainaa 10%:n pääomaa vastaan. Nämä pääomat eivät ole pankkien vaan tallentajien. Pankit siis luovat tyhjästä rahaa tallettajien antaman pääomien turvin.

Kaikki raha, mikä maailmalla liikkuu, on lainaa. Siis rahaa, jota oikeasti ei ole olemassa. Kun pankit lopettavat rahan lainaamisen, kuten usein talouskriisien aikana tapahtuu, pankkien rahavarastot ehtyvät. Tällöin keskuspankit laittavat pankkeihin rahaa. Määrällisten helpotusten (QE) tehtävänä on lisätä lyhytaikaisesti pankkien maksuvalmiutta kriisitilanteissa, kuten vuoden 2008 kriisissä tai toisessa maailmansodassa.

Nykyinen tyhjästä nyhtäisemisen talouden hattutemppuilu päättyy kuplien puhkeamiseen ja johtaa samanlaiseen kriisiin kuin 1930 luvun alussa.

Virkistämällä taloutta alhaisilla koroilla keskuspankit luovat nykyajan suurimman laman.

Liiallinen lainaaminen ja kulutus edeltää aina ennen suurien kuplien puhkeamista. Keskuspankkien toimet määrällisillä helpotuksilla ja nollakoroilla ainoastaan suurentavat näitä kuplia.

Ennen Suurta Lamaa (vuosina 1929-1933)  pankit lisäsivät voimakkaasti rahan lainaustaan pitäen korot lähes nollilla. Laman aikana raha yksinkertaisesti katosi.

USA:ssa paikallisten pankkien lainaus tippui 36 miljardista dollarista 16 miljardiin dollariin, pakkitileillä olevien talletusten määrä tippui 25 miljardista 17 miljardiin ja osakkeiden arvot tippuivat 10 miljardia dollaria.

Siis keinotekoisesti luotu rahakupla puhkesi ja raha hävisi olemattomiin. Todellinen silmäkääntötemppu; raha luodaan tyhjästä ja sitten hävitetään olemattomiin.

Verrattuna 1930-lukuun nykyisen velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen on aivan toista suuruusluokkaa. Kokonaisvelka on noussut eksponentiaalisesti tällä vuosituhannella. Se, minkä piti olla hyvin lyhytaikainen hätäratkaisu, on kestänyt jo kuusi vuotta.

Globaali velka on kasvanut vuodesta 2007 57 biljoonaa dollaria ja nyt mittavat 199 biljoonaa dollaria. Kun tähän lisätään vielä osakkeet ja velkakirjat meillä on 247 biljoonan dollarin puhkeamista vailla oleva kupla. Tästä siis noin 100 biljoonaa häviää kuin tuhka tuuleen seuraavan talouskriisin aikana johtaen massiiviseen deflaatioon.

Pörssi-indeksi S&P 500:n kehitys kahtena viime vuosikymmenenä.

18.5.2015 Jonkin aikaa on ollut nähtävissä, että USA:n osakkeet ovat saavuttaneet äärimmäisen nousunsa ja odotukset voimakkaasta korjausliikkeestä kasvavat.

Viereisestä kuvasta nähdään pitkän aikavälin trendiviiva. Kurssit ovat saavuttaneet nousevan huippuarvonsa, jonka jälkeen saavutettu pohja-arvo on aina edellistä pohja-arvoa matalammalla. Mielenkiintoista on, että saavutetut huippuarvot ovat osuneet tarkalleen 1 897 päivät välein.

19.5.2015 Valuutta- ja viitekorkomarkkinoista on tullut rikostapahtumien näyttämöitä. UBS-pankki tuli esille ja paljasti, että maailman suurimmat pankit ovat manipuloineet markkinoita. Nämä pankit näköjään toimivat lain ulkopuolella, koska räikeistä rikoksista huolimatta ei ketään ole asetettu syytteeseen.

Viime vuosien aikana ovat suuret ylikansalliset pankit jääneet toistuvasti kiinni markkinoiden manipuloinnista. Manipulointia on tapahtunut osake-, valuutta-, raaka-aine- ja korkomarkkinoilla.

Viime viikolla UBS-pankki paljasti, että manipulointia on tapahtunut yleisesti viitekorkoina käytettyjen libor- ja euribor-koroissa sekä valuuttamarkkinoilla. Euribor on keskiarvo niistä koroista, joilla pankit arvioivat hyväkuntoisten pankkien oleva valmiina lainaamaan toisilleen euroja. Libor taas on keskiarvo niistä koroista, joilla pankit olettavat saavansa lainaa toisilta pankeilta. Libor määritellään usealle eri valuutalle.

20.5.2015 Tällä hetkellä on lukuisia asioita, jotka voivat toimia katalysaattorina merkittävälle käänteelle maailman taloudessa. On selvää, että romahdus tapahtuu maailman taloudessa enemmin tai myöhemmin.

Moni ei huomannut eikö asiasta paljoa kerrottu valtalehdistössä, mutta viime keskiviikon ja torstain välisenä yönä maailman talouden romahdus oli todella lähellä. Maailman luottamarkkinat alkoivat sulamaan silmiemme edessä. Tämä oli tapahtuma, jossa melkein kaikki luotot olivat myyty

21.5.2015 US dollari tulee tuhoutumaan niin kuin kaikki FIAT-valuutat ajallansa. Totuus on kuitenkin, että dollari edelleen on maailman reservivaluutta ja kaikki ovat lainanneet dollareita vuosikausiksi.

Dollarien lainaaminen on käytännössä sama kuin niiden myyminen lyhyeksi. Eli lainaaja odottaa, että dollarin arvo heikkenee. Dollaria on myös kaikkialla maailmassa vivutettu runsaasti. Kun tämä vivutus vähenee, dollarien määrä vähenee maailmasta ja dollarin arvo nousee. Vivutus voi vähentyä maksukyvyttömyyden tai  rakenteellisten uudistusten takia.

Tällä hetkellä näyttää, että olemme alussa uutta vaihetta, jossa dollarin vivitus vähenee muutamia vuosia. Ja nyt dollari on vahvistunut voimakkaasti kaikkia maailman valtavaluuttojen suhteen.

Maailmassa on tällä hetkellä 9 biljoonaa dollaria eli yhtä paljon kuin Saksan ja Japanin taloudet ovat yhteensä.

 

Dollari on viime aikoina vahvistunut euroon nähden.

Dollari on vahvistunut jeniin nähden voiimakkaasti.

22.5.215 Länsimaat, jotka ovat selvästi kääntyneet yhä enemmän kohti sosialismia, ovat nyt kuolinvuoteellaan päättäneet aloittaa todelliset noitavainot. Näiden vainojen kohteena on jäljittää jokainen sentti niistä varoista, joita kansalaiset omistavat ja verottaa sitä.

USA ja EU haluavat kansalaisten rahat. He haluavat tietää, kuinka olet ne ansainnut, mistä ne tulevat ja minne ne menevät. Ja tämä koskee jokaista senttiä.

He haluavat kontrolloida rahaasi ja saada sinua kuluttamaan enemmän. Siksi kaikkialla on alkanut esiintymään negatiivisia korkoja. JP Morgan on asettanut negatiivisen koron kaikille yli 250 000 dollarin talletuksille.

Kenties tärkein tapa, jolla täydellinen kontrolli ihmisten rahoista saadaan, on pakottaa luopumaan käteisen käytöstä. Me olemme menossa kohti käteisitöntä yhteiskuntaa ja uutta reservivaluuttaa.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF, International Monetary Fund) on kaikessa hiljaisuudessa luonut omat valuuttansa SDR:n (Special Drawing Rights), josta voi tulla uusi globaali reservi valuutta.

Käteistä kohtaan on Euroopassa jo aloitettu hyökkäys. Espanjassa ei sallita yli 2500 euron käteisostoja ja Italiassa yli 1000 euron. Ranskassa vastaavanlainen rajoitus astuu voimaan syyskuussa.

Monissa valuutanvaihto paikoissa yli 1000 euron valuutanvaihtoa varten tarvitaan henkilötodistuksen kopio.

Talletusten ja kulutuksen seuranta alkaa muistuttaa kommunistityyppistä valvontaa, jossa valtio säätelee rahojasi ja mihin niitä kulutat.

Globaalin velan kasvu

23.5.2015 Maailman yhden johtavat analyysi ja konsultti yhtiön MCKinsey Global Instituten mukaan maailman velkaisuus on karannut käsistä. Kaiken järjen mukaan vuoden 2008 talouskriisin ja yleensä talouskriisien jälkeen pitäisi velkoja purkaa. Mutta keskuspankkien ohjaamana on velkaa vain lisätty valtavia määriä.

Globaaliin velkakuplaan on lisätty 57 biljoonaa dollaria vuoden 2007 jälkeen. Tämä on kasvattanut velka/bruttokansatuote 17 % eli olemme velkaisempia nyt kuin ennen talouskriisiä.

24.5.2014 Länsimaiden taloutta vaivaa täydellinen hulluus ja mielettömyys. Sen sijaan, että kerättäisiin varallisuutta ja sitä kautta hyvinvointia, ovat taloudesta päättävät ryhtyneet keräämään velkaa.

Toinen yhtä mieletön ajatus on negatiivinen korko. Se on täysin uusi ja outo asia maailman taloudessa eikä noudata mitään talousoppia. Kun yhä enemmän mennään negatiiviseen korkoon, niin kuka mieletön laittaa enää säästöön mitään. Sen jälkeen kaikki alkavat kilpaa ottamaan yhä enemmän velkaa, koska se on helpompi ja parempi vaihtoehto. Tästä syntyy musta aukko, joka syö kaiken pääoman. Tällaisen mustan aukon loppu on Big Bang, joka tuhoaa kaiken varallisuuden.

Taloudellinen aktiivisuus maailmalla heikkenee. Pahimmillaan nykyinen talouspolitiikka tuhoaa luottomarkkinat, jolloin tuotteista ja palveluista ei kyetä maksamaan. Jakelujärjestelmät joudutaan väliaikaisesti sulkemaan, ruuan jakelu häiriintyy, polttoaine ja vesi loppuu eikä pankkiautomaateista saa rahaa.

Syntyneeseen kriisiin ei ole enää ratkaisua. On vain kolme mahdollisuutta edetä; deflatorinen velkakuplan puhkeaminen, hyperinflaatio tai kolmas maailmansota.