Kuukausittainen työllisyyslukujen korjaus

6.9.2023 USA:n työllisyystietojen kerääminen ja julkaisu tapahtuu valtiollisen elimen nimeltä Bureau of Labor Statistic (BLS) toimesta. Viimeaikaiset julkaistut työllisyystilastot kertovat Bidenin hallinnon hyvästä menestyksestä työllisyyden hoidossa. Ainoa ongelma on, että BLS:n antamat tiedot ovat pahasti virheelliset. Onko tämä tarkoituksenhakuista uusien presidenttivaalien lähestyessä?

Julkaistut työllisyystilastot kertovat talouden olevan kovassa iskussa. Kuitenkin lukuja on joka kerta jouduttu korjaamaan alaspäin seuraavina kuukausina. Eikä tehdyt korjaukset ole ollenkaan pieniä. Asiantuntijat arvelevat BLS:n käyttävän heikkoja taloudellisia malleja laskuissaan. Oli syy mikä tahansa, ovat laskelmat hyvin epätarkkoja, jos niitä myöhemmin pitää useaan kertaan korjata.

Vaikka tilastolaskelmien heikkous toistuu jatkuvasti, sijoittajat, jotka tekevät sen perusteella sijoituspäätöksiään, lankeavat aina uudestaan uskomaan ne. Näin osakkeiden hinnat ovat olleet viime kuukaudet selvässä, mutta perusteettomassa, nousussa.

Viime viikolla BLS julkaisi elokuun työllisyyslukemat. Samalla BLS alensi kesä- ja heinäkuun lukemia. Kesäkuun lukemia alennettiin 24000 työpaikalla heinäkuussa ja viime viikolla edelleen 80000 työpaikalla. Tämä kertoo, että puolet kesäkuussa alunperin ilmoitetusta uusista työpaikoista olivat virheellisiä!.

Jos kesäkuun korjatut luvut lasketaan yhteen saadaan 104000 työpaikkaa, joita ei siis todellisuudessa ollut olemassakaan. Kun ilmoitettu työpaikkojen lisäys oli 209000, merkitsee se, että 49,7 % kesäkuussa ilmoitetuista uusista työpaikoista eivät olleet todellisia!

Viime viikolla korjattiin myös heinäkuun työllisyyslukuja alas 30000 työpäikalla ja todennäköisesti korjataan alaspäin taas syyskuussa. Kahdessa kuukaudessa on siis ilmoitettu 134000 työpaikkaa, joita ei todellisuudessa ole ollut olemassakaan.

Kokonaisuudessaan asiaa pahentaa vielä entisestään vuodenaikaan sidottu korjauskerroin, joka vuonna 2022 nosti syntyneiden työpaikkojen määrää 47000:lla. Kuitenkin nyt se nosti niiden määrää 117000 työpaikalla. Koko korjauksen peruste ja tarve on kyseenalaistettu.

Työllisyyslukujen perusteella sijoittajat kaatavat dollareita osakemarkkinoille. Näin väärien lukujen varassa on osakeindeksit nousseet jyrkästi viime kuukausina. Jos luvut olisivat alunperin olleet edes jota kuinkin todellisuutta vastaavat ei nousua olisi tapahtunut. Herääminen todellisuuteen kuitenkin tapahtunee jälkikäteen. Merkit talouden hidastumisesta ovat selvät. Osakkeet ovat voimakkaasti yliarvostettuja. Viimeksi yhtä suuri yliarvostus tapahtui, kun talous oli kasvussa ja FED painoi tuhansia miljardeja muutamassa kuukaudessa. Tällä hetkellä löysää rahaa poistetaan markkinoilta, joten nyt osakkeiden arvostus perustuu puhtaasti fantasiaan.

Öljyn hinta on ollut nousussa laskuvaiheen jälkeen.

18.9.2023 Länsimaiden valtion velkojen korkojen noustessa maiden velkatilanne pahenee nopeasti. USA:ssa valtion velka on kasvanut 800 miljardia dollaria viimeisten 90 päivän aikana. USA:n budjettivaje kasvaa nyt 10 miljardia dollaria päivässä, eli 370 miljoonaa joka tunti ja siis 6 miljoonaa joka minuutti. Ainoa lääke valtion talouden hoidossa näyttää olevan velkakaton nostot.


USA:n hallinto on maksanut tänä vuonna elokuun loppuun mennessä 600 miljardia dollaria velkojen korkoja velkojen lainaajille. Korkojen nousulle on edelleen painetta eikä käännettä ole näkyvissä. Kulutuksen leikkaaminen ei ole vielä asialistoilla. Jopa FED puheenjohtaja Powell pitää kehitystä kestämättömänä


USA:ssa inflaation nousun lasku näyttää pysähtyneen heinäkussa, jolloin virallinen inflaatiota kuvaava CPI, kuluttajien hintaindeksi, oli 5,5 %:ia edellisen vuoden samaa ajankohtaa suurempi.

.

Väliaikaisen inflaation laskun syynä on ollut energian lasku tänä vuonna. Energian hinta on laskenut Ukrainan sodan aiheuttaman piikin jälkeen, joka oli vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä. USA:ssa Bidenin hallinto on lisäksi vapauttanut maan energiareservit käyttöön, mikä on myös laskenut hintoja. Energian lisäksi ei mikään CPI:n laskussa käytetty osa ole laskenut.


Energian hinta on nyt myös lähtenyt nousemaan ja siis inflaatio seuraava kasvun vaihe on alkanut.

27.9.2023 Yhä useampi suurten rahastojen hallinnoija on alkanut kääntymään varoitusten puolelle talouden nykytilanteen suhteen. Lokakuu on monesti osoittautunut olevan suurten korjausliikkeiden kuukaudeksi.

USA:ssa monet historialliset talouden liikkeet saavat jatkuvasti uusia ilmeitä. Maailman seuratuimman velkakirjan kymmenen vuoden valtion velkakirjan tuotto on historiallisesti tippunut kolmena perättäisenä vuotena (kts. viereinen kuva). Tämä viittaa siihen, että olemme pysyvämmin siirtyneet korkeiden korkojen aikakauteen, jollaista ei ole näkynyt sitten 1970-luvun. Vahempi polvi muistaa, että silloin 15 %:n asuntoluoton korot olivat tavallisia.

Viime viikolla FED kertoi muuttaneensa näkemystään siitä, kuinka nopeasti se alkaa laskemaan korkoja. Aikaisemmin se kertoi neljän laskun tapahtuvat vuonna 2024. Nyt FED puhuu kahdesta laskusta, joista ensimmäinen tapahtuisi kesäkuussä 2024. Signaali markkinoille oli selvä; korot pysyvät korkeina pitkään.

Suuri velkakriisi lähenee. Globaali velka ylitti juuri 300 000 miljardia dollaria, joka on 349 %:ia suurempi kuin globaali bruttokansatuote. Jos tämä velka jaettaisiin tasan kaikkien maapallon 8 miljardin asukkaan kesken, se merkitsisi, että jokainen vauvat ja vanhukset mukaan lukien omistaisivat velkaa yli 36 000 dollaria. Se on melkoinen velkapommi, jonka sytytyslangan on sytyttänyt inflaatio.

Velkakirjojen korot nousevat inflaation noustessa. Kun inflaatio alkoi vuonna 2021 oli vain ajan kysymys milloin se alkaisi näkymään velkakirjojen koroissa. Korkojen nousu merkitsee suurempia velkojen lyhennyksiä ja velanhoito vaikeutuu. 1 000 000 euron velan hoitoon kului 2 500 euroa vuodessa kun korko oli 0,25 %. Nyt korkotason noustessa 5 %:iin on korkojen hoitokulu 50 000 euroa vuodessa. Ero on melkoinen.

USA:n kymmenen vuoden velkakirjan koron nousu näkyy kuvassa alhaalla. Korko on noussut uusiin ennätyslukemiin. Tällä on suuri merkitys, sillä riskipitoiset sijoitukset, osakkeet mukaan lukien, hinnoittelu perustuu pitkälti juuri tämän velkakirjan korkokäyttäytymiseen. Tämä näkyy alhaalla oikealla olevassa S&P 500 indeksin käyttäytymisessä, joka on alittanut juuri tärkeän tukilinjan.

USA:n 10 vuoden velkakirjan korko.

Pörssi-indeksi S&P 500