Fukushima, kaikkien ympärisökatastrofien äiti

Fukushiman ydinonnettomuuden laajuudesta ja sen aiheuttamista vahingoista on alusta asti annettu vääristeltyä tietoa. Yksi syy on ollut japanlainen kulttuuri. Siihen kuuluu se, ettei pahoja virheitä haluta myöntää, eikä olla valmiita ottamaan vastaan ulkomaalaista apua. Asian peittelyyn lienee osallistunut myös kaikki tahot, joille ydinenergia on merkittävä liiketoiminnan muoto. Peittely ja valehtelu kanovoituu edelleen valtamediaan.

Mitä siis oikeasti tapahtui?

Fukusiman kuudesta ydinvoimalasta kaksi oli kokonaan poistettu käytöstä, yksi oli poissa käytöstä huollon takia. Kolme ydinvoimalaa oli aktiivikäytössä. Kaikissa näissä kolmessa ydinvoimalassa tapahtui ns. kiinailmiö eli ydinreaktorissa olevan ydinpolttoaineen lämpötila nousee niin korkeaksi, että polttoaine sulaa tai alkaa sulaa.

Fukusimassa kolmessa reaktorissa ydinpolttoaine poltti reiän reaktoriin ja kulkeutui alaspäin syvälle maaperään.

Ydinsaastetta on levinnyt höyrynä ilmakehään, pohjaveteen ja valtamereen valtavia määriä.

Venäläistä rulettia, panoksena maapallo

Fukusiman toimintaa ylläpitävä yhtiö TEPCO aloittaa tämän kuun puolessa välissä erittäin vaikean ja vaarallisen puhdistuoperaation. Reaktorin 4 polttoainesauvat on nostettu reaktorin päälle korjauksen ajaksi. Pelastusoperaation tarkoituksena on poistaa reaktorin päällä 7 m:n syvyydessä vedessä olevat polttoainesauvat.


Polttoainetta on 400 tonnia. Pienikin virhe voi johtaa uuteen ydinkatastorofiin. Operaation on varattu aikaa yksi vuosi. Operaatioon ryhdytään, koska rajuilma tai maanjäristys saattaa aiheuttaa vaarallisen ydinsaasteen vuodon ja leviämisen ympäristöön.

Operaatiossa on tarkoitus siirtää 1300 käytettyä polttoainetankoa. Näiden yhteenlaskettu säteily vastaa 14 000 kertaa Hirosiman ydinpommin säteilymäärää.

Aikaisemmin tällainen siirto tehtiin automaattisesti, mutta nyt se joudutaan tekemään manuaalisesti, mikä tekee siitä äärimmäisen vaarallisen.
Tällaista operaatiota, jossa pahoin vaurioituneesta jäähdytysaltaasta yritetään poistaa polttoainetta, ei ole koskaan aikaisemmin tehty. Sauvat ovat hankalasti käsiteltäviä ja painavat n. 600-700 kg.

Jos yritys epäonnistuu ja sauva joutuu suoraan tekemiseen ilman kanssa, sauva syttyy palamaan ja levittää valtavat määrät radioaktiivista saastetta ympäristöön.

Pahin vaihtoehto on, että jäähdytysallas tippuu maahan, jolloin sauvat joutuvat suoraan kosketuksiin toisiinsa. Tällöin ytimen fissioreaktio alkaa välittömästi ja tämä aiheuttaa suuria räjähdyksiä. Tämä johtaisi miljoonien ilhmisten kuolemaan. Lisäksi n. 10 miljoonaa ihmistä jouduttaisiin evakoimaan n. 250 kilometrin säteeltä.

Fukusiman puhdistus kestää, jos kaikki menee hyvin, 50 - 100 vuotta.