2.4.2023 Huolimatta pankkikriisistä, inflaatiosta, koron nostoista tai taantumasta, osakkeet nousivat 1. kvartaalin lopussa jyrkästi. Nasdaq nousi kvartaalin lopuksi peräti 13 %:ia. Suuret rahastot haluavat saada tulokset näyttämään mahdollisimman hyvältä ja vedättävät kursseja ylös kvartaalien lopuksi.
28.4.2023 Dollarin aseman heikkenemisestä on viime aikoina tullut runsaasti uutisia. Yhä useampi maa on siirtynyt käyttämään dollarin sijasta muita valuuttoja kaupan käynnin välineenä. Tällä on USA:lle valtava merkitys.
USA:n talous ja hallinto on saanut nauttia vertaansa vailla olevia etuja viimeiset 80 vuotta siitä, että USA:n dollari on ollut maailman reservivaluutta. Se on merkinnyt sitä, että lähes jokainen maa, keskuspankki, kaupallinen pankki ja suuret yhtiöt ovat pitäneet hallussaan dollareita. Yhtiöt USA:n ulkopuolella ovat käyttäneet dollareita tehdessään kaupppa keskenään. Valtiot ovat painaneet usein dollaripohjaisia velkakirjoja. Suurinta osaa raaka-ainekaupoista, öljy mukaan lukien, käydään dollareissa.
Useimpien maiden, jotka käyvät kansainvälistä kauppaa, täytyy omistaa huomattava määrä dollareita kaupantekoa varten. Tämä merkitsee, että useat ulkomaiset instituutiot parkkeereevat valtavat määrät dollareita USA:n taloujärjestemään. USA hyötyy tästä merkittävästi. Raha luo uutta pääomaa ja kasvattaa USA:n taloutta. Sen sijaan, että USA itse investoisi omia varojaan maan talouteen, ovat vieraat maat käytännössä pakotettuja tekemään se, koska heillä täytyy pääsy käyttämään maailman reservivaluuttaa dollaria.
Dollarin loputon valta ei ole mitenkään kiveen kirjoitettu. Globaaleja reservivaluuttoja on ollut ja mennyt eikä dollarinkaan asema ole ikuinen. Historia opettaa, että reservivaluutta siirtyy historiaan silloin, kun luottamus siihen häviää. Tämä tapahtuu tyypillisesti silloin kun reservivaluutan omistaman maan hallitus ajautuu suurin taloudellisiin vaikeuksiin. Tänä päivänä USA:n hallinto hiipuu koko ajan lähemmän maksukyvyttömyyttä. Samoin on käymässä suurille instituutioille ja eläkerahastoille. Myös USA:n keskuspankille alkaa olla ongelmia maksukykynsä kanssa.
Vaikka dollarin aseman heikkeminen on selvästi heikkenemässä, on SWIFT:n (the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) mukaan dollari käytössä vielä 40 %:ssa maailman kaupasta. Vastaava luku oli kuitenkin vuonna 2014 52%. Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan keskuspankkien valuuttareserveistä 58,4 %:ia on dollareita. Kolmekymmentä vuotta sitten luku oli 70 %. Keskuspankit vähentävät myös aktiivisesti dollarivarantoaan ja ovat ostaneet enemmän kultaa 70 vuoteen.
Luulisi USA:n hallituksen olevan valmiina mihin tahansa, jotta dollarin asema säilyisi. Kuitenkin jatkuvasti USA:n hallinto kieltäytyy tekemästä välttämättömiä leikkauksia ja joutuu jatkuvasti taistelemaan velkakaton nostosta. Ei ole ihme, että eri maat ovat valmiita ovat halukkaista vähentämään riippuvuutta dollarista.