USA tänään


USA:ta on ihannoitu pitkään unelmamaana, jossa jokaisella on mahdollisuus nousta valtaan ja kunniaan. Sitä on myös pidetty vapauden ja demokratian mallimaana.

Maailma muuttuu ja USA sen mukana. Nykyisin monet kuvaavat USA:ta suurena pohjoisamerikkalaisena ydinaseita omistavana banaanivaltiona, jota johtaa psykopaattinen, narsistinen ja plutograattinen juntta.


                                                                         Talous

Huolimatta siitä mitä valtamedia ja USA: keskuspankki meille yrittää tyrkyttää väittäen, että talous on toipumassa, on talouden todellisuus USA:ssa melkoisen karu;

  • ·      102 miljoonaa työkykyistä amerikkalaista ovat nyt työttömänä
  • ·       työttömyysaika on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2009 (19,8 viikosta 37,1 viikkoon)
  • ·       40% niistä onnekkaista, jotka ovat saaneet työpaikan, ansaitsevat vähemmän kuin 20 000 $ vuodessa
  • ·       keskimääräinen tulo on tippunut 5 vuotta peräkkäin
  • ·       kodinomistajien määrä on tippunut 8 vuotta peräkkäin
sdEnnen viimeistä taantumaa vuonna 2008 oli työllistettyjen määrä 63 %. Taantumassa luku tippui 59 prosenttiin, eikä ole siitä noussut (kuva 1). Työntekijöiden osallistuminen työelämään on pienimmillään 36 vuoteen (kuva 2). Jotkut haluavat syyttää tästä sitä, että työntekijät ovat vanhentuneet. Mutta kuten kuvassa 3 nähdään on 25-54 ikäisten miesten osallistuminen työelämään historian pienin.

UUSA:n talous ei ole toipumassa. Kun sijoittajat lopulta tämän ymmärtävät, se merkitsee pörssikuplan puhkeamista ja dollarin arvon romahtamista. 

Infrastruktuuri on heikossa kunnossa, koska säästötoimien takia teitä, siltoja, sähköverkkoja jne ei ole uusittu.Kuva 1. Työntekijämäärän suhde väkilukuun

Kuva 2. Työtekijöiden osallistuminen työelömään

Kuva 3. 25-54 työkykyiset, jokta eivät ole työmarkkinoilla

USA:n velan kasvu 1972-2014

 

                                                   Terroristisota

Terroristi-isku 11. syyskuuta 2001 merkitsi voimakasta käännettä USA:n historiassa. Tästä syntyi globaali terrorismin vastainen taistelutanner, jossa pääroolia on esittänyt USA.

9/11 antoi USA:lle välittömän syyn hyökätä Afganistaniin ja Irakiin. Nämä sodat yksistään ovat maksaneet USA:lle lähes 2 000  miljardia dollaria. Harwardin tutkijoiden suorittaman tuoreen tutkimuksen mukaan näihin sotiin kului 6 000 miljardia veromaksajien rahoja, jos mukaan lasketaan lääkintähuolto, haavoittuneille sotilaille maksetut korvaukset ja vaurioituneen sotakaluston uusiminen.

9/11 käynnisti myös USA:n jättiläismäisen velkaantumisen. Obaman hallinnon aikana USA on ottanut velkaa enemmän kuin muiden presidenttien aikana yhteensä.

Lähes kaikki syklien tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että lähestymme sotasyklin huippua. Jos tutkii Wikipediaa on tähän helppo yhtyä;

-        -  201 terroristihyökkäystä on järjestetty maailman laajuisesti

          - Lähi-Idässä, missä kahdeksan valtiota on nyt virallisesti sodassa. Näihin sotiin liittyy 163 erillistä ryhmittymää   miliisejä, sissejä, separatisteja jne.

         -  Kongossa, Malissa, Nigeriassa, Somaliassa ja Sudanissa on nyt 24 maata ja  141 erillistä ryhmää sekaantuneet sotiin.

         -  Euroopassa on nyt kahdeksan maata sekaantuneet virallisiin sotiin. Näihin liittyy 65 erillistä ryhmittymää miliisejä, sissejä, separatisteja jne.

-     -  Viidessä erillisessä latinalaisen amerikan maassa on sodan tapaiset olosuhteet, joihin liittyy 25 separatistista ryhmää.

Jos lasketaan yhteen, on 60 maata sekaantunut sotiin, joihin on sekaantunut 512 erilaista ryhmää.

Lisäksi näyttää, että geopoliittinen ja sosiaalinen levottomuus on edelleen dramaattisesti lisääntymässä.

On selvää, että USA, joka on ottanut roolikseen toimia eräänlaisena maailman poliisina, on sekaantunut useimpiin konflikteihin maailmassa. Kustannukset USA:lle on valtavat.

 

Luottokriisi

Kuvateksti

Vuoden 2008:n finanssikriisin jälkeen USA:n, Euroopan, Japanin ja Englannin keskuspankit ovat painaneet 4 000 miljardia rahaa pelastaakseen maailman talouden.

Todellinen aikapommin ei ole osakemarkkinat vaan USA:n velkakirjamarkkinat.

Huolimatta USA:n keskuspankin FED:n valtavista ponnistuksista ovat pitkän ajan korot nousseet voimakkaasti. 

FED on ilmoittanut vähentävänsä määrällistä helpostustaan. Todellisuudessa FED ei voi sitä vähentää, koska se johtaisi korkojen nousuun.

Kaksi asiaa, jotka varmasti romahduttaa talouden, ovat korkojen nostaminen tai FED rahan painamisen lopettaminen (määrällinen helpotus).

USA:n talouden suurin kupla ei ole osakemarkkinat vaan valtion velkakirjamarkkinat. Sen puhjetessa korot tulevat nousemaan. FED ei voi loputtomiin kontrolloida vapaita markkinoita.

Kun luottokorot nousevat voimakkaasti, nousevat myös hinnat; alkaa hypeinfllaatio.

Kiina

Onko Kiinan vuoro nousta maailman ykkömaaksi. Viimeksi Kiina oli tässä asemassa 1800 luvulla

Kiinan talous on ollut viimeaikoina voimakkaassa nousussa ja haastaa USA:n maailman vaikuttavampana talousmahtina. Tässä muutamina tuoreita tietoja.

1) Bloomberg news ilmoittaa, että Kiina on ohittanut USA:n maailman suurimpina kauppaa käyvänä maana. Kiina vei USA:han vuonna 2013  440 447 miljoonan dollarin edestä tavaraa, kun taas USA vei Kiinaan 121 736 miljoonaa dollaria. Ero on siis 318 711 dollaria Kiinan eduksi!

2) Kiina on maailman suurin teollisten tuotteiden tuottaja ja ero muihin kasvaa jatkuvasti. Kiinan kuluttava keskiluokka kasvaa koko ajan, kun taas USA:n keskiluokka on katoamassa. USA ja länsimaat ovat koko ajan vieneet yhä enemmän valmistusta Kiinaan.

3) Puolet USA:n yliopistoista valmistuneista ovat ulkomaalaisia. Suurin ryhmä ovat kiinalaiset, joista yhä enemmän palaa takaisin Kiinaan valmistuttuaan.

4) Kiina on ohittanut USA:n tieteellisten julkaisujen määrässä.

5) Kiina on ohittanut Japanin suurimpina suurimpana patenttien tuottajana. Käsitys kiinalaisista pelkkinä kopioijina on siis muuttumassa.

6) USA on menettämässä koko ajan yhä enemmän korkean teknologian tuotantoaan Aasiaan.

7) Kiinan teollisuustuotanto kasvaa kovaa vauhtia. Kiina tuottaa nykyään 11 kertaa enemmän terästä kuin USA.

8) Beijingin hallituksen velka on n. 5 biljoonaa. Washingtonilla on liki 145 biljoonaa velkaa ja velvoitteita.

9) Kiinan keskuspankilla on 4 biljoonaa säästöpossussa käteistä ja rahareservi kasvaa koko ajan. Washingtonilla ei juuri ole saatavilla olevaa käteistä.

10) Kiinan verosaatavat ovat tänä vuonna 10 % viime vuotista suuremmat. Washington verosaatavat ovat laskeneet kompastelevan talouden vuoksi.

11) Kiinan työtekijä  määrä on 800 miljoonaa työtekijää. USA:ssa on 156 miloonaa.

12) 97 % kiinalaisista työtekijöistä on työllistettyjä. USA:ssa vastaava luku on n. 75-80 %.

13) Kiinassa palkat nousivat kaupunkialueilla n. 10,7 % vuonna 2013, kun taas USA:n vastaavat palkat pienenivät 1,7%

14) 50 % jokaisesta dollarista, jonka USA kuluttaa, on lainattua rahaa. Lainaajana on Kiina.

Kuvateksti

Lähes puolet maailman kansalaisista asuu Aasiassa. Myös aasialaiset haluavat itselleen ja perheelleen korkeampaa elintasoa. Vaikka USA:n ja Euroopan taloudet ovat heikkenemässä, riittää Aasian oma kysyntä ylläpitämään voimakasta kasvua.

Kiinan talouden voimistumista kuvaa hyvin se, että se pitää pitkälti pystyssä USA:n taloutta ostamalla USA:n velkakirjoja. Kiinalaiset ostavat myös paljon muuta USA:sta. New Yorkin Manhattanista on kiinalaisomistuksessa lähes puolet.

Kiina on noussut niin suureksi talousmahdiksi, että se sanelee pitkälti maailman talouspolitiikkaa.

IMF:n World Economic Outlook Database kertoo, että talous kasvoi USA:ssa 1,7 % vuodessa vuosina 2003-2013.  Samassa ajassa Kiina kasvoi keskimäärin 10,3 % vuodessa. Eli Kiina kasvoi näinä vuosina kuusi  kertaa nopeammin kuin USA. Tällä tahdilla Kiinan valtava talous kaksinkertaistuu joka kymmenes vuosi.