Esipuhe vuodelle 2017


Näillä sivuilla on etupäässä pyritty jakamaan sellaista tietoa, jota valtalehdistö ei halua jakaa tai jota se syystä tai toisesta haluaa vääristellä. Kirjoittajan mielestä on täysin selvää, että valtalehdistö on paljolti valelehdistö ja jonkin tahon propagandan välittämisen väline. Sivuston talousuutisissa on pyritty totuudenmukaisuuteen niin paljon se ylipäätään on mahdollista. Jos kirjoittaja on halunnut esittää kyseenalaista tietoa on ollut tarkoituksena siirtää se ’high octane’ ja ’twilight zone’-osastoille, joiden anti on toistaiseksi jäänyt vähäiseksi. Syynä ei ole se, etteikö kirjoittajalla olisi ollut paljonkin sinne sanottavaa, vaan puhtaasti ajan puute.

Kirjoittaja näkee vuoden 2017 ratkaisun ja suurten käänteiden vuotena. Tämä tullee innostamaan kirjoittajaa kirjoittamaan entistäkin useammin ja laajemmin siitä, miksi ajaudumme sinne minne ajaudumme yhä kiivastuvaa tahtia. Koska geopolitiikan rooli on keskeinen talouden tapahtumissa, tullaan myös
geopolitiikkaa käsittelemään siinä määrin kuin se tarpeellista.

Ilman uskollista lukijakuntaa olisi näiden sivujen kirjoittelut jo aikaa sitten lopetettu. Kiitos saamastani palautteesta ja Hyvää ja Onnellista alkanutta vuotta 2017. Olkoon tie, jonka valitset, se oikea tie.

1.1.2017 Millaisen perinnön jättää väistyvä presidentti Obama? Obama, joka kulutti keskimäärin yli 10 miljoonaa dollaria vuodessa lomailuun ja golfin peluuseen, jättää jälkeensä sotaa, velkaa ja köyhyyttä. Obama sai heti valituksi tulemisensa jälkeen Nobelinrauhan palkinnon, koska uskottiin hänen lopettavan Guantanamo Bay:n vankilan ja vetävän joukot pois Irakista ja Afganistanista. Sen sijaan Obama jatkoi Bushin jalan jäljissä. Bushin hallinnon neokonservatiivit synnyttivät Al Qaeda-terroristiorganisaation ja vahvat todisteet osoittavat, että Obaman hallinto on tukenut ISIS:n syntymistä. Obama on sotalennokeillaan surmannut hallinto aikanaan tuhansia joukossa suuri määrä siviilejä.

Obaman hallinnon aikana USA:n virallinen kansallinen
velka nousi 87 % ja nyt Obaman luopuessa virastaan 19 900 miljardia dollaria. Tämän on melkoinen määrä 8 vuoden aikana. Obaman hallinto lisäsi velkaa yhtä paljon kuin kaikki muut USA:n aikaisemmat presidentit yhteensä. On olemassa suuri uhka, että tällainen velanotto johtaa Venezuelan tapaiseen hyperinflaatioon tai sitten velkaan kohdistuvat velvoitteet jätetään
suorittamatta. Kummassakin tapauksessa tilanne johtaa merkittävään amerikkalaisten elintason laskuun.


Obaman hallinto on lisännyt köyhyyttä USA:ssa ja yhä useampi ei saa riittävästi ravintoa ilman hallinnon avustusta. Samaan aikaan on USA:n opiskelijoiden velkataakka kasvanut lähes kaksinkertaiseksi vuodesta 2008 lähtien ja nyt yli 1 400 miljardia dollaria. Lisäksi luottokorttivelkoja on USA:ssa tällä hetkellä 882 miljardia ja autolainoja 750 miljardia dollaria.

USA siis elää valtavat velkapommin päällä eikä Trumpin tulevalla hallinnolla ole mahdollista korjata Obaman hallinnon (ja sitä edeltävien presidenttien) virheitä, vaikka Trump kuinka haluaisi auttaa aidosti amerikkalaisia.

Alkaako jo huomenna USA:n markkinoiden alasajo kuten vuoden 2016 alussa, vai jatkuuko sijoittajien usko Trumpin ihmeitä tekevään voimaa USA:n talouden hyväksi, kuten tapahtui vuoden 2016 lopussa? Joka
tapauksessa tilinteon hetki tulee pian vuoden 2017 aikana.

2.1.2017 Kuparin hinnankehitystä pidetään yleisenä mailmantalouden kunnon mittarina. Kupari nousi voimakkaasti marraskuussa viime vuonna, mutta sen arvo tipahti heti joulukuussa 9,5 %. Tämä ennakoi sitä, että USA:n presidentin vaalien jälkeinen nousuralli on menossa ohi. Lisäksi Kiinan markkinat ovat olleet jo viime kuussa melkoisessa luisussa. USA:n osakeindeksit tippuivat aivan vuoden viimeisinä päivinä alle tärkeiden tukitasojen.

Tämä viittaa siihen, että markkinoiden avauduttua huomenna, voi alkaa melkoinen kyyti alaspäin. S&P-indeksi saattaa aluksi nopeasti tipahtaaa 200 pistettä seuraavaan merkittävään tukitasoon.

Kuparin hinta tippui viime vuoden lopulla lähes 10 %.

USA:n osakkeiden hintaa kuvaava S&P-indeksi voi aloittaa voimakkaan laskun alku vuodesta.

Dollarin vahvistuminen jatkuu.

3.1.2016 Odotukset tulevan Trumpin hallinnon ihmeitä tekevästä voimasta nostivat kursseja edelleen tänään. Viime vuoden alun tapahtumat ovat ainakin toistaiseksi jääneet tapahtumatta.

Dollarin voimakas vahvistuminen jatkuu. Onko tästä USA:n taloudelle jotain hyötyä?

USA:n keskuspankki, FED, on luvannut, että korkoja tullaan nostamaan ainakin kolme kertaa vuonna 2017.On hämmästyttävää, että FED lupaa tällaista samaan aikaan kun dollari on 13 vuoden huippuarvossaan.

Vahvasta dollarista on nimittäin vaikea löytää juuri mitään hyötyä USA:n taloudelle. Sen sijaan vahva dollari haittaa esim. yhtiöiden tuloksentekoa, bruttokansantuotetta, velkakirjamarkkinoita, asuntolainamarkkinoita ja teollisuuden tuotantoa. Viimeksi kun FED lupasi nostaa neljä kertaa korkoja vuoden aikana (vuosi sitten, jäi toteutumatta) USA:n pörssien kehitystä kuvaava S&P indeksi tipahti yli 10 prosenttia. Ajaudutaanko nyt lopulta jälleen samaan tilanteeseen. Pahimmillaan dollarin vahvistuminen asettaa maailman 52 000 miljardin dollarin arvoiset dollaripohjaiset velkkamarkkinat kriisin partaalle.

5.1.2017 Tulevan Trumpin hallinnon toimia on verrattu monesti Reaganin hallinnon toimiin. Samanlaisuutta on ainakin Trumpin lupaamien veron leikkausten suhteen. Kun Reaganin hallinto teki verojen leikkauksen osakkeiden hinnat peräti kolminkertaistuivat Reaganin presidenttikauden aikana.

Kun Obaman hallinnon suorittamista veronkorotuksista ja säännöstelystä siirrytään verohelpotuksiin, monet sijoittajat odottavat osakkeiden arvojen lähtevän räjähdysmäiseen nousuun.

Dow Jones ja S&P 500 indeksin yhtiöt joutuvat maksamaan nykyään 39,5 % tuloksestaan veroja. Nyt Trump kaavailee yhtiöille 15 %:a veroa. Tarkoitus on siis leikata yhtiöveroja huikeat 24,5 %. Trump siis antaa yhtiölle 24,5 % lisää voittoa.

Toisaalta on muistettava, että talouden kokonaistilanne on nyt aivan toinen kuin Reaganin aikaan. Tämä näkyy hyvin viereisestä kuvasta.

Valtavat erot näkyvät vallitsevassa mm. korkotasossa, kotitalouksien ja valtion velkaisuudessa, yhtiöiden tuottavuudessa ja inflaation suuruudessa. Lisäksi yhtiöiden arvostus on jo nyt historiallisen korkea.

Alla olevasta kuvasta nähdään, kuinka tarkkaan osakkeiden hinta noudattanut keskuspankkien noudattamaa elvytyspolitiikkaa. Aina kun alettu painamaan lisää rahaa ovat osakkeiden hinta noussut voimakkaasti. Tänä vuonna FED on ilmoittanut kiristävänsä rahapolitiikkaa, jolla on osakkeiden hintaa alentava vaikutus.


USA:n keskuspankin FED:n 'rahan painannalla' on ollut suuri merkitys osakkeiden arvostukseen.

7.1.2017 Seuraava vuotta 2008 pahempi globaali finanssikriisi odottaa tapahtumaa, joka toimii sen sytytyslankana. Varteenotettavammat vaihtoehdot tällä hetkellä ovat Kiinan asuntomarkkinoiden romahdus ja Italian ajautuminen maksukyvyttömyyteen. Tietenkin tällainen tapahtuma voi myös tulla täysin yllätyksenä odottamattomasta suunnasta.

Vaikka talouskriisin tuleminen on täysin varmaa, on sen ajan kohdan ennustaminen mahdoton tehtävä.
Keskuspankit ovat nyt painaneet yhteensä rahaa 13 000 miljardia dollaria ja summa on edelleen nousussa. Tämä sekä nollakorkopolitiikka ovat käytännössä määrittäneet mihin suuntaan osakkeiden arvot ovat menneet. Huolimatta useasti shokkimaisesta tapahtumasta kuten Brexit, Trump ja Italia ovat osakkeiden arvot nousseet voimakkaasti.

Rahan ja talouden luominen tyhjästä tulee varmasti loppumaan hyvinkin pian. Yksi merkki siitä on jo ollut nähtävissä. Osakkeiden arvon noustessa on kuitenkin velkakirjamarkkinat olleet romahduksen partaalla. Kun velkakirjojen tuotot ovat nousseet, niiden arvot ovat laskeneet. Tämä tapahtuu siitä huolimatta,että sekä Euroopan Keskuspankki että Japanin keskuspankki edelleen painavat valtavasti rahaa ja ostavat velkakirjoja. Tämä on selkeä merkki siitä, että keskuspankkien määrällinen elvytys alkaa menettämään tehoaan. Ilmainen raha ja nollakorkopolitiikka ei enää tehoa.

Talousmarkkinoita seuraaville on selvää, että lähes kaikki markkinat ovat manipuloituja. Tämä ei auta kuitenkaan estämään sitä, että markkinoiden ennen näkemätön lama lähenee. Trumpin lupaama 3-4 prosentin kasvu on täyttä fantasiaa eikä takuu varmasti tule toteutumaan. Tällaiset kasvuodotukset tulevat tuottamaan kaikkien aikojen pettymyksen.

USA:n suuri ongelma on suuri eläköityvien joukko samaan aikaan kun maan velkaantuminen kasvaa. Tämä on valtava lisätaakka nuorille, joilla itsellään on ennätysmäärä opintovelkoja. Tuottavuus on ennätysalhainen ja säilyy sellaisena vielä hyvin pitkään, onhan vanheneva väestö vähemmän tuottavaa kuin nuori. Työvoiman määrä tulee vähenemään useita vuosia. Trumpin hallinnon kiristyvä maahanmuuttopolitiikka heikentää työvoiman kasvua vielä entisestään.

Elämmekö kuplatalouden viimeisiä päiviä?

9.1.2017 Velkakupla voi säilyä ehjänä niin kauan kuin kuplan sisään saadaan uutta velkaa. Nykyinen velkakupla on pitkälti systemaattinen, järjestelmään kuuluva ja koskee lähes kaikkia sijoitusmuotoja. Kun tämä jättiläismäinen kupla lopulta puhkeaa, niin kuin kaikki talouskuplat aikanansa, tulee nykyisestä jättikuplasta kaikkien aikojen supernova. Tyypillistä on kun puhkeaminen lähestyy alkavat markkinat käyttäytymään lähes järjettömästi.

Velkakirjakupla on suuruudeltaan n. 76 000 miljardia. Kun tämä kupla puhkeaa ovat seuraukset sanoin kuvaamattomat ja suunnaton määrä 'paperi varallisuutta' häviää hetkessä taivaan tuuliin. Niin kauan kuin markkinoilla on likviditeettiä, voidaan kuplaa pitää koossa. Suurten rahastojen hoitajat ovat huolissaan juuri likvidien varojen mahdollisesta niukkuudesta. Jos likvidien varojen puute tulee akuutiksi, johtaa tämä nopeasti paniikinomaiseen mielialaan markkinoilla.


11.1.2017 Presidentti Obama piti jäähyväispuheensa. Puhe kesti 50 minuuttia ja sinä aikana hän ehti mainita itsensä ja saavutuksensa 75 kertaa. Oliko Obaman saavutukset tosiaan sitä luokkaa, ettei minuuttiakaan ehtinyt kulua kun seuraavat kehut jo tulivat?

Ainakaan rauhannobelistia ei voine pitää merkittävänä rauhan edistäjänä. Obaman hallinnon aikana ei olllut edes yhtä minuuttia, ettei USA olisi käynyt sotaa jossain jossain päin maailmaan. Council on Foreign Relations of Defense Department:n julkaisun mukaan USA pudotti vuonna 2016 26000 pommia, mikä oli 3000 pommin lisäys vuoteen 2015 verrattuna.

Obaman taloudelliset saavutukset? USA oli kaikilla laskutavoilla taantumassa heti kun Obama astui virkaansa. Todellinen inflaatiokorjattu bruttokansantuote heikkeni joka vuosi.

Globaalit velkakirjamarkkinat jatkavat kasvuaan negatiivisten korkojen voimin.

14.1.2017 Maailman monilla sijoitusmarkkinoilla on havaittavissa käänteen oireita. Tällaisia ovat esim velka- ja luotto-, valuutta- ja arvometallimarkkinat.

Taloushistorian suurimman kuplan muodostaa globaalit velkakirjamarkkinat. Tämän markkinan suuruus oli vuonna 1990 n. 10 000 miljardia dollaria ja nyt n. 100 000 miljardia dollaria. Viimeisestä finanssikriisiä edeltävästä tilanteesta vuodelta 2006 on kupla kasvanut 70 %.

Nyt voisi myös olettaa, että maailman bruttokansantuote, BKT, olisi myös noussut vastaavan määrän. Näin ei kuitenkaan ole vaan BKT on noussut vuoden 1990 20 000 miljardista dollarista 74 000 miljardiin dollariin eli 3,7 kertaiseksi. Tämä merkitsee sitä, että jokaista yhden dollarin BKT:een nousua kohden on painettu 2,7 kertaa enemmän velkakirjoja. Yhä enemmän velkaa siis tarvitaan talouden kasvuun.

Velkakirjamarkkinoista n. 50 % muodostaa valtioiden velkakirjat ja nimenomaan valtiot ovat olleet kaikkein ahneimpia velanottajia. Yksikään näistä valtioista ei ole maksamassa velkaansa pois tai edes vähentämässä sitä lähitulevaisuudessa. Suuren ongelman itse asiassa alkaa nyt muodostamaan se, että valtiot eivät edes pysty hoitamaan velkaansa eli maksamaan vaadittavia korkoja ja lyhennyksiä. Tämä on tärkein syy siihen, että 15 000 miljardilla dollarilla valtion velkakirjoja on negatiivinen korko. Tämä käsittää yli 50 %:ia Saksan, Hollannin, Ruotsin ja Suomen painetuista velkakirjoista.

Olemme siis näkemässä velan kasvun yhdistettynä nollakorkoon tai negatiiviseen korkoon. Tämä on ainutlaatuista taloushistoriassa ja sellainen ei olisi koskaan mahdollista vapailla markkinoilla. Jos näihin markkinoihin ei olisi puututtu, ennätysmäinen velanotto olisi johtanut hyvin korkeaan korkotasoon. Kun on kyse esim. hyödykkeestä suuri kysyntä johtaa luonnollisesti aina kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti korkeisiin kustannuksiin. Nyt olemme olleet todistamassa ennen näkemätöntä korkomarkkinoiden manipulointia. Tällainen tilanne on tietysti kestämätön ja tulemme näkemään väistämättä historian suurimman talousromahduksen, kun velkakirjamarkkikupla viimein puhkeaa. Tämä tulee johtamaan nopeasti korkeisiin korkotasoihin.

16.1.2017 USA:n valtion velkakirjat käyvät päivä päivältä yhä heikommin kaupaksi maailmalla. Kun tämä velkakirjakupla lopulta puhkeaa, se tulee aiheuttamaan paniikkia globaaleilla velkakirja- ja valuuttamarkkinoilla. Kun velkakirjojen arvo lähtee luisumaan, nousevat velkakirjojen korkotuotot riskien kasvaessa. Dollari on viime aikoina vahvistunut voimakkaasti, mikä on huolestettanut monia talouden asiantuntijoita ja myös tulevaa USA:n presidenttiä Trumpia. Mutta onko näkyvissä dollarin heikkeneminen? Kyllä ainakin jos katsoo teknisesti dollarin kehitystä pitkällä aikavälillä. Suhteessa Sveitsin frangiin on dollarin kehitys ollut laskeva jo pitkään ja laskenut peräti 71% vuodesta 1971 lähtien. USA:n talous on ollut vuosikausia huonossa hoidossa ja tämä tulee näkymään pian dollarin nopeasti heikkenevässä arvossa. USA:n 250 000 miljardin dollarin konaisvelka kun huomioidaan hoitamattomat velvoitteet on täysin kestämätön ja usko USA:n talouteen ja dollariin tulee väkisin loppumaan. Tällä hetkellä dollari on vahvasti yliarvostettu ja tämä johtuu dollarin reservivaluutta-asemasta. Maailmalla on nopeasti nousemassa muita maksuvälineitä kuin dollari. Dollarin, samoin kuin kaikkien FIAT-valuuttojen, päivät ovat pian luetut. Korvaava järjestelmä on jo pitkälti suunniteltu, muutos siihen tulee olemaan dramaattinen.

Onko dollarin huippuarvo jo nähty?

Dollari on kehittynyt heikosti Sveitsin frangiin nähden.

Valta USA:ssa vaihtuu huomennna.

19.2.2017 Huomenna on odotettu päivä. Trumpin astuessa virkaansa monet sijoittajat odottavat markkinoiden lähtevän valtavaan luisuun.

Edessä on kuitenkin suuri tuntematon, sillä kukaan ei voi tietää mitä Trumpin presidenttiys tuo lopulta mukanaan. Hänen edeltäjänsä oli suuri epäonnistuja, mutta tuoko Trump jotain parempaa. Hänen poliittinen historiansa on olematon ja lausunnot ovat olleet monesti ristiriitaisia. Vaikka hän selvästi on älykäs, ei hän ole mikään suuri ajattelija vaan toimii nopeasti ja spontaanisti. Nämä piirteet saattavat olla hyviä piirteitä valtiomiehelle, mutta valtiomieheltä vaaditaan näkemystä ja kärsivällisyyttä. Trumpilla on USA:n presidentillä ennennäkemättömiä ominaisuuksia.

Trump ajaa liike-elämän etuja ja veronleikkauksia. Hänen politiikkansa saattaa ajaa markkinat kaaokseen.Trumpin mukaan NATO on jo aikansa elänyt ja odottaa useiden maiden eroavan EU:sta. Hän ehdottaa ulkomailta tuleville autoille jopa 35 % veroja ja sanoi, että dollari on liian vahva. Tällaisia kommentteja ei ole ennen kuultu valtion päämieheltä. Hänen puheensa ja twiitit liikuttavat markkinoita melkoisesti. Dollari tippui 1,3% hänen lausuntonsa seurauksena. Trumpin valinnan seurauksena dollari on vahvistunut ennätyksellisesti, mutta kun hän astuu virkaansa saattaa olla, että dollarin alamäki alkaa. Itse asiassa kaikki maat haluavat kilpailusyistä heikentää valuuttansa arvoa ja Trump haluaa mukaan tähän valuuttasotaan.

Yksi asia mihin Trump eikä kukaan muukaan voi mitään on USA:n väestörakenteellinen ongelma, joka takaa, ettei Trumpin kaavailemia 3-4% prosentin kasvulukemia tulla saavuttamaan. Ikähaarukkaan 20-63 vuotta tulee vähemmän työväkeä kuin yli 63 vuotiaista lähtee eläkkeelle. Näin tulee jatkumaan muutaman vuoden, jonka jälkeen työväen kasvu tulee pysymään noin nollassa useita vuosikymmeniä. Ikääntyvä väestö tulee pitämään huolen siitä, että tuottavuus ei tule kasvamaan.

Amerikkalaiset pääsevät ainakin nyt riemuitsemaan siitä, että presidenttiä voi taas arvostella saamatta rasistin leimaa.

21.1.2017 Rauhanmies Obama, joka muisti käydä sotaa joka päivä jossain päin maailmaa kahdeksan vuotisen virkauransa aikana, on jättänyt Washingtonin taakseen. Obaman yritti kaikin tavoin edistää uuden maailman järjestyksen syntymistä. Lopputuloksena suuri osa ihmisistä olivat suurenmoisella juhlatuulella, kun Obaman hallintokausi päättyi eilen. Obaman hallinto ja Arab Spring, Benghazi, ISIS, Syyria sisällissota, Ukrainan sota ja Iranin ydinsopimus muistetaan usein samassa lauseessa. Kotirintamalla taas muistetaan Obamacare, NSA vakoilut, Solundra- ja VA-skandaalit ja toisen maailmansodan jälkeen heikoin taloudellinen toipumisajanjakso.

USA:n historian Israel-vihamielisin hallinto päätti Obaman hallintokauden lopulla iskeä puukolla liittolaistaan Israelia selkään (UN Security Council Resolution 2334) ja teki parhaansa sytyttääkseen sodan Venäjää vastaan ollen siinä vaarallisen lähellä onnistua.

Kaiken kaikkiaan tuntuu, että syitä juhlimiseen riittää. Trumpin astuessa virkaansa, ovat demokraatit huolissaan heidän kahdeksan vuotisen työn valumisesta hukkaan. Trump ei näytä edustavan liberaaalia maailman kuvaa, joka haluaa aborttien, homoseksuaalisuuden ja muiden liberaalisten käsityksien leviävän joka kolkkaan maailmassa. Entinen varapresidentti Joe Biden varoittaa Trumpin vaarantavan 'liberaalin maailmanjärjestyksen' puheessaan Davosin maailmantalouden foorumissa tällä viikolla.

Trumpin hallinnon suurin taloudellinen haaste on välitön uhka USA:n talouden konkurssista. Alla oleva kaavio esittää sitä, kuinka paljon keskuspankit ympäri maailmaa ostavat ja myyvät USA:n valtion velkakirjoja. Siitä nähdään, että vuosisadan alussa keskuspankit ostivat suuret määrät USA:n hallinnon tekemää velkaa. Vuonna 2015 tapahtui kuitenkin merkittävä käänne ja keskuspankit ovat alkaneet myymään kasvavassa määrin USA:n valtion velkakirjoja.

25.1.2017 Dow Jones ylitti tänään historialliset 20 000 pistettä ensimmäisen kerran historiansa aikana. Samalla dollari on pysynyt vahvana. Markkinat ovat hullaantuneet vieläkin Trumpin voitosta. Tämä johtuu vakavasta virhearvioinnista Trumpin voiton merkityksestä.

Välittömästi sen jälkeen kun Trumpin vaalivoitto varmistui nousi dollari-indeksi yli 100 pisteen eikä ole sen jälkeen sitä alittanut. Sijoittajien näkemys on se, että Trumpin presidenttiys vahvistaa dollarin arvoa. Todellisuudessa dollarin vahvistuminen johtuu pitkälti Japanin harjoittamasta jenin aggressiivisesta devalvoinnista. Tämä nähdään selkeästi alla olevassa kuvassa, jossa on verrattu USD/JPY valuuttaparin kehitystä verrattuna SP 500-pörssi-indeksiin.

Trumpin voiton jälkeen dollari on vahvistunut.

USA:n pörssikurssit seuraavat USD/JPY valuuttaparin kehitystä.

USA:n velka ja Dow Jones indeksi kulkevat käsi kädessä.

26.1.2017 Maailman eniten seuratun pörssi-indeksin USA:n Dow Jones-indeksin (DJ) ylitettyä 20 000 pisteen rajan, on oletettavissa, että nousujohteinen kehitys jatkuu aina kesään asti. DJ voi saavuttaa arvon 22 000 ennen kuin jyrkkä käänne tapahtuu loppuvuodesta.

Samalla kun DJ ylitti 20 000 pistettä myös USA:n valtion velka on ylittämässä 20 000 miljardia dollaria. Sattumaa? Tuskin. Kuten viereisestä kuvasta nähdään on Dow Jones indeksillä ja USA:n valtion velalla selvä korrelaatio jo vuosikymmenien ajan. Ainoastaan presidentti Clintonin aikana USA:n velka ja DJ hieman erosivat toisistaan, mutta asia korjautui nopeasti Bush:n aikana.

Viereinen grafiikka paljastaa sen ikävän tosiasian, että amerikkalaiset ovat eläneet yli varojensa jo pitkään. Amerikkalaisten hyvinvointi on äärimmäisen velkavetoisen talouden ansioita. DJ-indeksi ei olisi koskaan saavuttanut 20 000 pisteen rajapyykkiä, jollei Obaman hallinto olisi tuottanut 9 300 miljardia dollaria uutta velkaa viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

Dow Jones on noussut 2150 pistettä Trumpin valinnan jälkeen ja 64 kalenteripäivässä luvusta 19 000 pistettä lukuun 20 000 pistettä. Vauhti on siis ollut melkoista ja myös kaikkialla muualla maailmassa ovat kurssit nousseet.

Jos presidentti Trump haluaa Dow Jones indeksin nousevan 30 000 pisteeseen kautensa aikana, merkinnee tämä siis melkoista lisävelan ottoa, jotta kokonaisvelka nousisi 30 000 miljardiin dollariin. Tällöin Trumpin hallinnon ottama velka ylittäisi rahamääräisesti Obaman hallinnon ottaman velan. Tällainen ajatus on sinänsä järjetön, sillä kun velka nousee selvästi bruttokansantuotetta nopeammin eletään erittäin epävakaassa tilanteessa. Kuinka kauan näitä velkajuhlia voidaan juhlia? Siihen tuskin kukaan voi antaa vastausta, mutta mitä kauempana se on, sitä ikävämmät ovat seuraukset velkakuplan puhjettua.

27.1.2017 Vuoden 2016 USA:n viralliset bruttokansantuotteen (BKT) kasvuluvut on nyt annettu. Virallinen luku kasvulle 1,6 %:ia, jota voidaan kuvata sanalla katastrofaalinen varsinkin kun sitä peilataan USA:n keskuspankin Janet Yellinin sanomisiin. Samalla hyvin nololla tavalla paljastuu, että kolmannelle neljännekselle annettu BKT-luku oli täysin tekaistu ja palveli näin vain poliittisia tarkoitusperiä. Tämä sinänsä on tyypillistä presidentin vaaleja ennen, mutta tällä kertaa 'petos' oli vain tavanomaista rumempi.

On enää turha kaunistella. Summa summarum; viimeiset kahdeksan vuotta USA:n taloudessa ovat olleet surkeatakin surkeammat. Vuodesta 2009 lähtien USA:n velka on noussut 9 000 miljardia dollaria, vaikka vuodesta 2013 lähtien verotus on ollut ennätyksellistä. Obaman hallitus löysi siis tavan kuluttaa kiihtyvää tahtia eikä siinä tahdissa auttaneet lisääntyvät verotulot.

Joku voisi väittää, että luotiinhan Obaman aikana sentään 11 miljoonaa työpaikkaa. Niin kyllä ja kun huomioidaan otettu lisävelka, niin se tekee 900 000 dollaria per työpaikka ja niistäkin suurin osa on osa-aikaisia (virallisesta tilastoista voidaan lukea, että peräti 94 % Obaman aikana luoduista työpaikoista olivat osa-aikaisia).

29.1.2017 Onko Euroopan Unioilla selviämismahdollisuuksia?FED:n entinen pääjohtaja Alan Greenspan pitää seuraavan suuren finanssikriisin lähtöpaikkana EU:ta.

Vuonna 2017 EU:n ongelmat tulevat pahenemaan vuodesta 2016. Poliiikan ja päättäjien ylin kerros, politiikan establishmentti, kokivat suuren järkytyksen Brexitin ja Trumpin voiton myötä. Kuusi kuukautta Brexitin jälkeen britannian pääministeri Teresa May piti puheen, joka ennakoi monimutkaisia eroamisneuvotteluita EU:sta. Toisaalta ihmetettyy puheet äänestystuloksen viemisestä vielä Iso-Britannian parlamentille, ikään kuin demokratia ja kansan tahdo ei olisikaan jo toteutunut Brexit-äänestyksessä.

May:n puheesta kävi selväksi, ettei Iso-Britannialla ei ole mitään aietta olla eroamatta EU:sta. Brexit voi kuitenkin olla vasta dominopelin ensimmäinen kaatuva nappula. Kansanäänestykset Ranskassa, Italiassa, Saksassa ja Hollannissa luovat lisää epävarmuutta EU:n tulevaisuudelle. Jos nationalistiset puolueet nousevat valtaan esim. Ranskassa, EU tuskin tulee kestämään pitkään. Puolueen johtaja Marine Le Pen on sitoutunut viemään Ranskan ulos eurosta, jos puolue pääsee valtaan. Le Pen haluaa maalle lisää valtaa politiikkaan, talouteen, lainsäätöön ja rajavalvontaan.

Monet 28 EU:n maan johtajista pitävät EU:n luomista suurena virheenä. Brexit-äänestyksen tulosta on pidetty jonkinlaisena kannanottona maahan virtaavia ulkomaalaisia ja pakolaisia vastaan, kun britannialaiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta. Tätä tulkintaa ei kuitenkaan tue se, että 61 % yli 65 vuotiaista ja 56 % 50-64 vuotiaista äänestivät eron puolesta. Nämä ihmiset ovat siis joko eläkkeellä tai sinne juuri siirtymässä eivätkä siis varmasti ainakaan työpaikkansa menettämistä pelkää. Näyttää siltä, että Euroopassa on laaja anti-establishmenttiliike, joka vastustaa laajasti EU:n harjoittamaa politiikka ja saattaa viedä EU:n tuhon partaalle.

31.1.2017 Trumpin hallinto aloitti tänään kauppasodan, kun Trumpin hallinnon taloudellinen neuvonantaja Peter Navarro syytti Saksan käyttävän kaupassaan selvästi aliarvostettua euroa ja näin aiheuttavan tarkoituksellisesti ongelmia kauppakumppaneilleen. Financial Times tulkitsee tämän merkitsevän sitä, että hälytyskellot alkavat nyt soida Euroopan suurimmassa taloudessa.

Uutinen aiheutti valtaisan piikin EUR/USD-kurssiin painaen dollarin matalimmilleen kahteen kuukauteen.

Navarro Ilmaisi samalla Saksan olevan suurin este kauppasopimuksille EU:n kanssa ja sanoi TTIP-sopimuksen nyt oleva haudattu.