1.5.2017 Länsimaiden hallinnon lupaukset vaalien aikaan on tunnetusti jotain muuta kuin sitten saadaan aikaan. Sama näyttää hyvin pätevän myös USA:n presidentin vaaleissa. Vaikka republikaanit saivat presidentin ja enemmistön kongressissa, näyttää lähes kaikki republikaanien tavoitteet vesittyvän ja demokraatit saavan tavoitteensa läpi.

Hallintoa pitäisi kutistaa reippaasti, jotta velanotto saataisiin kuriin. Samaan aikaan käytetään miljardeja omien kansalaisten vakoiluun. Ehkä säästölinja voitaisiin aloittaa vaikka siitä. Nyt aikaansaatu sopimusluonnos velkarahan käytöstä on pituudeltaan 1665 sivua. Parissa päivässä pitäisi saada luettua ja saatika sitten ymmärrettyä, jota sopimus voidaan tehdä. Toisin sanoen sopimuksen valmistelijat voivat upottaa tekstiin huomaamatta lähes mitä tahansa. Uhkaus on siis; allekirjoita tai hallinto suljetaan.

Kun asiat menevät hallinossa riittävät sekaisin, sadaan Venuzuelan tapainen kaaos. Maan on jautunut täydelliseen totalitääriseen halintoon, jossa juuri nyt kirjoitetaan presidentti Maduron johdolla uusi perustuslaki. Samalla Maduro yrittää siirtää ensi vuoden presidentin vaaleja jonnekin tulevaisuuteen. Venezuelan hyperinflaation lähestyessä 2000 prosenttia, nälkäiset ihmiset pitävät kaaosta ja ryöstelyä yllä kaduilla.

3.5.2017 Yhä useampi maa on halukas luopumaan dollarin käytöstä ulkomaankaupan maksuvälineenä. Varsinkin Kiina on myynyt runsaasti dollarivarastoaan ja samalla lisännyt kullan omistustaan.

Myös USA:n valtion velkakirjoja vähennettiin maailmalla ennätystahtia. Kulta sen sijaan näyttää kelpaavan myös keskuspankeille, jotka ovat tasaisesti nostaneet kultavarastojaan. Tämä on melko yllättävää. Jos kerran keskuspankit uskovat omaan talouspolitiikkaansa niin, miksi ne keräävät kultaa, johon yleensä turvaudutaan kriisiaikoina. Kulta on menestynyt sijoituksena hyvin kriisiaikoina verrattuna osakkeiden omistukseen, kuten alla olevasta kuvasta nähdään.

Keskuspankit ja maat haalivat kultaa.

Kulta on toiminut turvasatamana hyvin kriisiaikoina

Luoton määrän kasvu autoluottoja myöntävällä Capital One-yhtiöllä.

5.5.2017 Vuonna 2008 lsubprime asuntoluottokriisi sai aikaan talouskriisin, joka laajeni ympäri maailmaa. Tällöin pankit ahnehtivat tuottoja ja alkoivat antaa asuntoluottoja asiakkaille, joilla ei ollut lainkaan maksukykyä. Samaan aikaan kuin asuntojen hinnat ja myynti alkoivat vähentyä, asuntolaina-asiakkaita joutui maksukyvyttömiksi. Tällöin myös lainoja antaneet pankit alkoivat romahtamaan.

Nyt on vuorossa subprime luottokriisi 2.0. Tällä kertaa on luoton kohteena autot. Autoluotot ovat olleet nopeiten kasvava luoton kohde vuoden 2008 jälkeen. Tässä kriisissä ollaan jo edetty vaiheeseen, jolloin ensimmäiset lainoja antaneet pankit ovat valmiina romahtamaan.

7.5.2015 USA:n subprime autolainakriisin pahentuessa, on autojen myyntimäärät lähteneet jyrkkään laskkuun. Autojen myyntimääräkäyrät antavat jo ymmärtää, että olemme jo keskellä taantumaa.

Jokainen suuri autovalmistaja USA:ssa jäi kauaksi tavoitteista.On selvää, että USA:n talous on kokonaisuudessaan heikkenemässä. Viime aikojen automyyntiä on pitänyt yllä amerikkalaisille tarjotut edullisen autolainat. Nyt nämä lainat ovat muodostumassa luottokriisin. Autolainojen määrä on kasvanut vuodesta 2009 lähtien 56%:ia ja peräti 1/3 eli määrältään 450 miljardia dollaria näistä on ongelmallisia subprime lainoja.

USA:n kokonaisvelkavuori on nyt 199 000 miljardia dollaria. Riittääkö subpirme autolainakriisi saamaan aikaan ketjureaktion, joka laukaisee kaikkien aikojen talouskriisin maailmassa? Tässä automyyntilukujen laskuja huhtikuussa; GM: -5,8%, Ford: -7,1 %, Fiat Chrysler: -7,0 %.Toyota: -4,4 %, Honda:-7,0 %. USA:n autoteollisuus on suuressa ahdingossa.

10.5.2017 Viime viikolla USA:n osavaltio Puerto Rico teki virallisen vararikon ollen näin suurin julkisen sektorin taloudellinen romahdus USA:n historiassa. Tähän mennessä kärkisijaa julkisissa konkurseissa piti vuonna 2013 konkurssiin mennyt Detroitin kaupunki.

Puerto Ricon konkurssi on aivan eri suuruusluokassa kuin Detroitin vastaava. Puerton Ricossa on viisi kertaa enemmän väestöä kuin Detroitissa ja vastaavasti myös paljon suurempi velkamäärä. Puerto Rico on velkaa 74 miljardia dollaria ja lisäksi sillä arvioidaan olevan 45 miljardin dollarin edestä hoitamattomia velvotteita. Tämä merkitsee 34 000 dollarin velkataakkaa jokaista miestä, naista ja lasta kohden.

Syitä Puerto Ricon velkaantumiseen on useita syitä. Koulutettu väestö poistuu maasta ja verotulot jäävät saamatta, lainanotto paisuu ja valtion hallinto laajenee työllistäen 25 % saaren työtä tekevästä väestöstä.

12.5.2017 EU on läheisesti liitoksissa USA:han taloudellisesti ja kulttuurisesti. EU:n 28 jäsenmaata muodostaa maailman suurimman talousalueen bruttokansantuotteella mitattuna. Euroopan keskuspankit olivat ensimmäisinä matkimassa USA:n keskupankkin FED:n aloittamaa rahanpainantapolitiikkaa. Tämän politiikan seurauksena alkaa näkymään yhä selvimpiä merkkejä siitä, että EU on hajoamassa liitoksistaan.

Riippumatta Ranskan presidentin vaalien tuloksesta, Ranskan talouden sotku on pahenemaan päin. Italian talous on vielä kehnommassa jamassa. Lisäksi nämä maat eivät ole suinkaan Euroopan eniten velkaantuneita maita. Nyt jo valtavat mittasuhteet saanut taloudellisen epätasa-arvo maiden välillä näyttää pahevan vuosi vuodelta.

Vuonna 2009 tulot henkeä olivat Saksassa 41890 $, Espanjassa 32412 $, Kreikassa 29819 $, Portugalissa 23122 $ ja Puolassa 11454 $. Nyt vastaavat luvut ovat 47852 $, Espanja 27012 $, Kreikka 18078 $, Portugali 19759 $, Puola 12309 $. Saksan luku olisi vielä korkeampi, mikäli sitä ei olisi laskenut suuruudeltaan miljoonaluokkaa oleva maahanmuttajien määrä.

14.5.2017 Bitcoinin, BC, arvo on jatkanut voimakasta nousuaan. BC:n arvo on muutamassa vuodessa noussut senteistä nykyiseen lähes 2000 dollaria per BC arvoon. Viiimeisten viiden kuukauden aikana BC:n arvo on noussut 175 %:ia. Kannattaako vielä ostaa BC:ja sijtoitusmielessä tai turvaamaan varallisuuttaan, kun FIAT-valuutat pikkuhiljaa lähenevät niiden luonnollista arvoaan, joka on nolla.

Bitcoinin keksijänä pidetään japanilaista Satoshi Nakamotoa, joka kehitti ensimmäisen blockchainin eli lohkoketjun. Lohkoketju mahdollistaa tietokoneiden liittämisen toisiinsa ilman keskustietokonetta. Käyttäen konsensusmekanismia verkkoon liitetyt tietokoneet pysyvät samassa tahdissa ja ovat yksimielisiä toistensa kanssa.

Bitconista ja sen lukuisista kilpailevista digitaalisista rahoista käytetään nimitystä kryptoraha. Monet uskovat, että kryptorahat aiheuttavat vallankumouksen talousmaailmassa. Toistaiseksi ei ainakaan vielä ole niin tapahtunut.

Bitcoinilla on omat ongelmansa, jotta siitä voisi tulla merkittävä tekijä maailman taloudessa. Se on saanut lukuisia kilpailijoita, joten sen arvo uhkaa tämän takia laskevan. Maailmassa on laskettu olevan n. 700 digitaalista tai krypto rahaa. Näistä suurimmat markkinat ovat Bitcoinilla, Ethereumilla ja Ripplellä. Näistä Bitcoin on tällä hetkellä selvä markkinajohtaja.

Periaatteessa BC on ollut hyvin mainio keksintö, joka vapauttaa ihmiset FIAT-rahan ja keskuspankkien pakkovallasta. Kryptoraha tarjoaa edullisen maksumahdollisuuden ilman välikäsiä, joista tulee kustannuksia. Uskolliset kannattjat ovat uskoneet, että BC lopulta tuhoaa kaikki luottokortit. Näin ei ole kuitenkaan käynyt vaan esim. VISA on kehittänyt omat teknologiansa käsittelemään BC:n ja muiden kryptorahojen aiheuttamia ongelmia. BC:ia vaivaa myös transaktoiden hitaus, joka estää sen laajenemista yleiseksi maksuvälineeksi.

15.5.2017 Kun valtiot eivät kykene rahoittamaan tai maksamaan velkaansa, ovat seuraukset traumaattiset. Ensin se aiheuttaa valtioiden velkakirjojen arvojen romahtamisen. Sen jälkeen alkaa korkojen voimakas nousu ensin 10 %, sitten 20 % ja lopulta voidaan nähdä jopa 30 %:n suuruisia korkotasoja. Koko maan talous joutuu kaaokseen ja tästä voi seurata mellakoita ja vallankaappausyrityksiä.

Tällaisia tapahtumia on historiassa ollut mm. Argentiinassa, Brasiliassa ja Venäjällä. On melko lailla ironista, että nämä maat eivät olleet niin velkaantuneita, kun useat maat ovat nykyään; Iso-Britannia velka = 85% BKT:sta, Ranska velka = 90% BKT:sta, Irlanti velka = 117% BKT:sta, Italia velka = 127% BKT:sta, USA velka = 138% BKT:sta, Kreikka velka = 158% BKT:sta ja Japani velka = 238% BKT:sta.

Konkurssiin ajautuva maa saattaa yrittää devalvointia. Maan valuutta kokee äkillisen tai asteettaisen heikkemisen. Kansainväliset rahoituslähteistä maa saattaa saada bailout-varoja. Tie tulee olemaan Kreikan tapaan hyvin kivinen.

19.5.2017 Kun ennustellaan Japanin velkakirjamarkkinoiden romahtamista puhutaan leskentekijän kaupankäynnistä (widowmaker trade).

Jos tutkitaan Japanin talouden perusteita täytyy väistämättä tapahtua velkakirjamarkkinoiden romahdus ja sen olisi pitänyt itse asiassa tapahtua jo kauan sitten. Mutta kuitenkaan sitä ei ole tapahtunut. Mistähän tässä mahtaa olla kysymys?

Tässä tullaan juuri käsitteeseen leskentekijä. Viime vuosien aikana Japanin väkiluku saavutti huippuarvonsa 127,9 miljonaa asukasta. Sen jälkeen on asukasluku vähentynyt kolmella miljoonalla. Tämä suunta tulee jatkumaan voimakkaasti Japanin väkiluvun vähentyessä.

Japanin vanheneva väestö myy velkakirjoja rahoittaakseen eläkepäivänsä kun taas keski-ikäinen väestö ostaa niitä säästäen varoja tulevia eläpäiviä varten. Kun eläkkeellä olijoita on runsaasti suhteessa työssä kävijöihin, on velkakirjojen myyjiä suhteessa ostajiin yhä enemmän. Tästä suhteesta köytetään termiä k/v-suhde, jossa k = keskikäisten määrä ja v = vanhojen ihmisten määrä. Oheisessa kuvassa on k/v suhteen kehitys vuosien aikana. Tämä suhde kuvastaa hyvin sijoitusten ostomääriä suhteessa myyntimääriin ja sillä on tutkittu olevan myös yhteys yhtiöiden p/e- lukuihin.

Kuvasta nähdään kuinka surkea on ollut Japanin väestörakenteen kehitys aina 1980-luvulta lähtien. Keski-ikäisten suhde vanhenevaan väestöön on pudonnut luvusta 2 lukuun 1 tänä aikana. Viimeisenä parin vuotena on Japanin osakkeiden arvot nousseet, mistä kertoo k/v suhteen pieni nousu. Nyt se on taas kääntynyt jyrkkään laskuun.

Kuvasta voidaan nähdä myös USA:n k/v-suhteen voimakas kasvu juuri ennen vuotta 2000, jolloin syntyi teknologiakupla. Tulevaisuuden kehitys näyttä kaikkialla länsimaissa siltä, että myyjiä alkaa olla ostajia enemmän. On helppo veikata mitä tämä tulee merkitsemään osakemarkkinoille.

21.5.2017 Sijoittajaguru Warren Buffer on nimittänyt johdannaiset rahoitusmarkkinoiden joukkotuhoaseiksi. Johdannaiset tai johdannaissopimukset ovat rahoitusinstrumentteja,jonka taloudellinen arvo perustuu jonkin toisen hyödykkeen arvoon. Tällainen hyödyke voiperiaatteessa olla mikä tahansa, esim. osake, indeksi, raaka-aine, valuuta tai korko.

Johannaiset pitävät sisällään suuren riskin, jonka voi tuoda päivän valoon jokin yksittäinen tapahtuma.Näin tapahtui vuonna 2008, jolloin USA:ssa asuntoluotto-johdannaiset aiheuttivat maailman laajuisen talouskriisin.Viime vuosikymmenen puolivälissä asuntoluottojohdannaisten kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti.Lopulta niiden suuruun oli 4500 miljardin dollarin arvoinen, joka vastaa arvoltaan neljännestä koko USA:n velkakirjamarkkinoista. Erityisesti pankit sijoittivat omia varojaan näihin johdannaisiin yli 30-kertaisella velkavivulla.

USA:n pankit pelaavat jälleen käsittämätöntä uhkapeliään. Niillä on tällä hetkellä 222 000 miljardin dollarin sijoitukset johdannaismarkkinoilla. USA:n kuusi suurinta pankkia ovat Citygroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank Of America, Morgan Stanley, Wells Fargo. Citygroupin varallisuus on n. 1 800 miljardia dollaria jajohdannaissijoitukset yli 47 000 miljardia dollaria, JPMorganin varallisuus on n. 2 500 miljardia dollaria ja johdannaissijoitukset lähes 47 000 miljardia dollaria, Goldman Sachsin varallisuus on alle 1 000 miljardia dollaria ja johdannaissijoitukset yli 41 000 miljardia dollaria, Bank of American varallisuus on hieman yli 2 100 miljardia dollaria ja johdannaissijoitukset yli 33 000 miljardia dollaria, Morgan Stanleyn varallisuus on yli 28 000 miljardia dollaria ja johdannaissijoitukset yli 28 000 miljardia dollaria, Wells Fargon varallisuus on n. 1 800 miljardia dollaria ja johdannaissijoitukset yli 7 000 miljardia dollaria.USA:n 25 suurimmalla pankilla on yhteensä 222 000 miljardin sijoitukset johdannaismarkkinoilla. Tämä on 12 kertaa enemmän kuin USA:n vuotuinen bruttokansantuote.

24.5.2017 USA:n keskiluokan häviäminen tulee päivä päivältä yhä ilmeisemmäksi. Se, että fantasiamaailmassa elävät keskuspankkien tukemat osakekurssit jatkuvasti rikkovat uusia ennätyksiä, vääristää käsityksen maan talouden todellisesta tilasta.

Puolella USA:n väestöstä on vaikea selvitä 400 dollarin yllättävästä menoerästä ja 2/3 väestöstä elää palkkapävivästä seuraavaan ilman minkäänlaisia säästöjä.

USA:n väistynyt presidentti Barack Obama pitää hallussa talouden heikon kehityksen ennätystä. Hän on historia ainoa presidentti, jonka aikana USA:n talouden kasvu ei minään vuonna ylittänyt 3%:ia. Trumpille perintönä jäänyt heikosti kehittyvä talous on tänä vuonna jatkunut samaa rataa. Ensimmäisen vuosineljänneksen bruttokansantuotteen kasvu oli vaatimaton 0,7 %:ia.

USA:n keskuspankin tutkimuksen mukaan USA:n 205 miljoonasta työikäisestä, 44 %:lla ei ole maksukykyä selvitä 400 dollarin yllättävästä menosta kuten esim. auton huoltokulusta tai sairaanhoitomaksusta. Saman tutkimuksen mukaan 23 %:lla amerikkalaisista jää maksuja rästiin tässä kuussa. 25l%:ia amerikkalaisista laiminlyövät terveytensä hoitamisen kustannussyistä. 28%:ia amerikkalaisista ei ole minkäänlaisia eläkesäästöjä.

27.5.2017 Bitcoinin ja muiden kryptorahojen arvon räjähdysmäinen nouseminen on jatkunut, vaikka viime päivinä on nähty luonnollinen korjausliike alaspäin. Voimakas siirtyminen kryptorahan käyttöön kertoo siitä, että luottamus dollariin ja kenties koko FIAT-rahajärjestelmään alkaa horjua.

Tiedetään varmuudella, että pankit ovat tehneet voitavansa pitääkseen kullan ja hopean arvon alhaalla. Monet suuret pankit ovat jääneet kiinni arvometallien hintojen manipuloinnista. Tämä on monesti tapahtunut kertarysäyksellä, jolloin myyntiin on määriä, jotka vastaavat koko arvomettalien tuotantomääriä k.o. vuonna.

Kun talouskriisi todella pääsee vauhtiin ja lukuisat syntyneet talouskuplat alkavat puhkeamaan, on hyvin luultavaa, että arvometallien hinnat alkavat nousemaan. Kuten viereisestä kuvasta nähdään, on talouskriisivuosina osakkeiden hinnat romahtaneet n. 20-40 %. Samalla on kullan hinta noussut.


29.5.2017 Kiinalainen Kanadassa asuva matemaatikko tohtori David X. Li:itä pidetään syypäänä vuoden 2008 tapahtuneeseen talouskriisiin. Li toi Lontooseen ja Wall Streetille matemaattisen kaavan, jota pidettiin aikanaan suurena siunauksena varsinkin niille tahoille, jotka pyrkivät manipuloimaan markkinoita.

Lii kasvoi Kiinan maaseudulla 1960-luvulla ja saavutti maisterin tutkinnon taloudessa Nankain Yliopistossa. Sen jälkeen hän jätti Kiinan ja asettui Kanadaan, missä hän suoritti sekä maisteritutkinnon vakuutusmatematiikassa että tohtorin tutkinnon tilastotieteesssä Waterloon yliopistossa Ontariossa.


Mitä maallikoista monimutkaiselta näyttävä kaava sitten oikein kertoo? Maaliskuussa 2009 Wired lehdessä ilmestynyt artikkkelissa "A Formula of
Disaster" on hyvä yhteenveto kaavan vaikutuksesta markkinoille. Kaava määrittää korrelaation täysin riippumattomilta näyttävien tapahtumien
välille. Tästä yksinkertaisesta ja elegantista kaavasta tuli kaava, joka laajeni kaikkialle talousmaailmaan.


Viidessä vuodessa Liin kaavasta, joka tunnetaan nimellä Gaussin kopula funktio, tuli moniselitteisyydessään läpimurto. Siitä tuli osa taloudellista koneistoa, joka salli suurien riskien mallintamisen helpommin ja tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin. Liin kaava mahdollisti silmänkääntötempun tavoin sijoittajien myydä valtavia määriä uusia arvopapereita ja laajentaa talousmarkkinoita uskomattomille tasoille.


Liin metodia käyttivät kaikki velkakirjoihin sijoittajista ja Wall Streetin pankeista aina luokitusyhtiöihin ja säännöstelijöihin asti. Metodi juurtuiniin syvälle ja sillä tehtiin niin paljon rahaa, ettei kukaan lopulta
välittänyt varoituksista sen rajoista.Lopulta malli kuitenkin alkoi hajoamaan ja käyttäytymään odottamalla tavalla. Pato murtui lopullisesti vuonna 2008, jolloin järjestelmä nieli tuhansia miljardeja dollareita ja asetti koko länsimaisen pankkijärjestelmän vaakalaudalle. Liin Gaussin kopula funktio jää historiaan instrumenttina,
joka aiheutti käsittämättömiä tappiota ja laittoi koko läntisen talousjärjestelmän polvilleen.