1.11.2016 USA:n keskuspankki, FED, antaa edelleen ymmärtää, että USA:n talous on niin vahva, että korkoja voidaan nostaa. Tällä hetkellä koron odotetaan nousevan joulukuussa. Tätä odotusta on jatkunut jo kahdeksan vuotta ja vain kerran (joulukuussa 2915) on korkoja voitu nostaa vaivaiset 0,25 %. FED:n toiveikkaiden puheiden ja todellisuuden välillä on jyrkkä ristiriita.

Amerikkaisten arkielämä ei anna syytä toveikkuuteen talouden noususta. CNN:n julkaiseman artikkelin mukaan yli kolmasosa amerikkalaisista ei kykene hoitamaan velkojaan. Artikkelin mukaan 35%:lla amerikkalaisilla on maksamattomia velkoja, joita he eivät ole kyenneet maksamaan ajallaan ja jotka ovat siirtyneet perintään. USA:ssa velka menee perintään, jos se on ollut hoitamatta 180 päivää. Tämä siis tapahtuu samaan aikaan, kun valtamedia rummuttaa USA:n talouden olevan hyvää vauhtia toipumassa.

Presidentti Obama on saavuttanut kyseenalaisen maineen ainoana presidenttinä koko USA:n historiassa, jonka hallintoaikana talous ei ole kertaakaan kasvanut yli 3 %:ia vuodessa.

Alueittain on amerikkalaisten velkaantuminen vieläkin pahempaa. Detroitin alueella 66 %:lla asukkaista on velkoja perinnässä. Kyseessä on sentään yksi suurimmista kaupungeista USA:ssa.

Suurin osa veloista kohdistuu luottokorttivelkoihin.Vuoden 2008 finanssikriisi sai amerikkalaiset vähentämään luottokorttivelkojaan. Valitettavasti viime vuosina on tilanne muuttunut täysin ja hoitamattomien luottokorttivelkojen määrä on kasvanut huolestuttavaa tahtia. USA:n hallinnon mukaan keskimääräisten luottokorttivelkojen määrä on kasvanut 10%:ia viimeisten 3 vuoden aikana ja on nyt keskimäärin 16 048 dollaria. Kun keskimääräinen korko luottokorteissa on 16,1 %, merkitsee tämä pelkissä koroissa lisäkustannuksia amerikkaisille n. 2600 dollaria vuodessa. Jos amerikkaiset maksavat minilyhennyksen n. 1,5 % luottokorttivelastaan, joutuvat he maksamaan velkaansa 14 vuotta yhteensä n. 40 200 dollaria. Tämä siis silloin, jos amerikkalaiset eivät ottaisi lisää luottokorttivelkaa velanhoitoaikana. Kuitenkin amerikkalaiset toimivat samoin kuin valtio; maksavat velkoja ottamalla lisää velkaa. Tähän he joutuvat väkisin, sillä 69 %:lla amerikkalaisista on alle 1 000 dollaria säästöjä tilillään.

3.11.2016 Eilen Bloomberg kirjoitti: " Yli 20 vuoteen on S&P 500 indeksi tippunut seitsemänä päivänä peräkkäin vain kolme kertaa. Ensimmäinen tapahtui vuonna 2008 Lehman Brothersin romahtamisen jälkeen ja kaksi muuta tapahtui Euroopan velkakriisissä vuonna 2011". Nyt tapahtui sitten neljännen tänään neljännen kerran.

Tämän lisäksi indeksi rikkoi tärkeitä tukilinjoja, joten on luultavaa, että lasku tulee jatkumaan, vaikka jonkin asteen korjausliike takaisin ylöspäin on todennäköinen. Tällainen korjausliike ei kuitenkaan merkitse sitä, että nousu liike tulisi jatkumaan. Historian pisin yhtäjaksoinen tippuminen, joka tapahtui vuonna 2008, oli kahdeksan päivää. Tällöin pienen korjausliikkeen jälkeen lasku jatkui pitkään kunnes pohja saavutettiin.


6.11.2016 Niistä miljoonista dokumenteista, joita WikiLeaks on julkaissut, ei kukaan ole missään vaiheessa asettanut niiden aitoutta kyseenalaiseksi. Viime aikoina on WikiLeaks huojuttanut USA:n poliittista valtaeliittiä. Samankaltaista tietoa kuin WikiLeaks ovat antaneet myös FBI ja New York Police Department (NYPD).

Näillä tiedoilla ja dokumenteilla voi olla jopa ratkaiseva merkitys tiistain USA:n presidentin vaaleissa. Nämä vaalit ovat yksi tärkeimmistä vaaleista mitä USA:ssa on järjestetty. Vaalien tulos tulee ohjaamaan talousmarkkinoiden suuntaa pitkään. Vaalien tärkeys tulee vielä merkittävämmäksi juuri nyt, kun maailman talous ja USA:n talous ovat kriisin partaalla.

Julkinen media on häiritsevän selvästi asettunut kannattamaan demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia. Tämä on luonnollinen seuraus siitä, että Hillary on Wall Streetin ja globalistien suosikki. 90 %:ia valtamediasta on kuuden yhtiön omistamia ja nämä kaikki ovat Hillaryn kannattajia. Tämä on johtanut siihen, että USA:n lehdistön sekä sitä kautta koko länsimaiden lehdistön anti on jäänyt yhtä uskottavaksi kuten vuosikymmeniä sitten Pravda-lehti silloisessa Neuvostoliitossa.

Valtalehdistö ei ole julkaissut juuri mitään WikiLeaks:n, FBI:n tai NYPD:n julkaisemista erittäin häiritsevistä dokumenteista. Niissä käy ilmi Clintonien kytkennät mm. saatanallisiin rituaaleihin, pedofiliaan, laaja mittaisiin lahjontoihin ja petoksiin. Niiden rinnalla Trumpin rasistiseksi tuomitut kommentit ja vastakkaiseen sukupuoleen kohdistuneet 'nipistelyt' ovat kevyttä tavaraa. Trumpiin ei kohdistu mitään vastaavanlaista tutkintaa kuin Clintonin 'mafiaperheeseen'.

Mikäli lehdistö vielä juuri ennen vaaleja ryhtyy paljastamaan asioiden oikean laidan mitä tulee tämä hetken valtaa pitäviiin psyko- ja sosiopaatteihin kuuluviin Clintoneihin, voi hyvin olla vaalit peruuntuvat. Tämä on tässä vaiheessa melko epätodennäköistä, mutta mahdollista.

Suomalaisista 80-90 %:ia on sitä mieltä, että Hillary Clinton tulee voittamaan vaalit. Amerikkalaiset ovat kuitenkin täysin kyllästyneet valtion nykyjohtoon ja on hyvin mahdollista, että Trump voittaa vaalit melkoisella äänivyöryllä.

Ensi viikko voi aloittaa tapahtumien ketjun, jota koko maailma katselee epäuskoisena.

9.11.2016 Edellä kirjoitettu 'aavistus' USA:n presidentin vaalien tuloksesta osui oikeaan, vaikka ei nyt suoranaisesti voida voittajan kohdalla käyttää termiä äänivyöry. Tulos oli joka tapauksessa hyvin selvä.

Samalla amerikkalaiset osoittivat, että valtalehdistön harjoittamalla aivopesulla ja globalistien pyrkimyksellä vaikuttaa kansalaisiin gallupeilla, on rajansa. Samalla tulos herättää toiveita siitä, ehkei globalistit sittenkään ole tappaneet demokratian rippeitä ja pieni ihminen voi edelleen saada äänensä kuuliviin.

Vaalien voittajasta Donald Trumpista tulee nyt osa uusiutuvaa poliittista koneistoa. Hän on tullut politiikan ulkopuolelta ja tarvitsee ympärilleen laajan poliittisen asiantuntijapiirin selviytyäkseen kunnialla uudesta tehtävästään.

Sille, että talouden näkymät ovat heikot ja voimakas korjausliike on väistämättä edessä, ei uusi Trumpin hallinto voi juuri mitään. Mutta romahduksesta toipumisessa voi uudella hallinnolla olla tärkeä tehtävä. Ehkä Trumpin hallinto onnistuu saamaan järjettömyyksiin karanneen velkaantumisen kuriin ja uusittua jo pahasti rapautunutta USA:n infrastuktuuria. Sisäpolitiikassa parhasti epänonnistunut Obaman hallinto ei kyennyt samaan teitä, siltoja. sähköverkkoja jne. kuntoon ja nosti valtion velan kaksinkertaiseksi. Obaman hallinnon epäonnistunui myös ulkopolitiikassa ja siihen liittyvä aggressiivinen maailman poliisin rooli on syönyt USA:n varoja kohtuuttomasti ja aiheuttanut satoja tuhansina kuolonuhreja kaikkialla maailmassa. Ehkä Trump nyt suitsee tätä raivopäisyyttä.

Toisaalta tapahtuuko nyt USA:ssa sama kuin mitä tapahtui Kreikassa; kun kansaa on kyykytetty tarpeeksi, niin valitaan mahdollisemman 'hullu' ihminen viemään muutosta läpi. Trumpin julkinen esiintyminen on herättänyt pahennusta, mutta kun vaalikiertueet ovat nyt ohi ja valintapäätös tehty, muuttunee myös käytetty rooliasu, joka on jo tehnyt palveluksensa.

Miksi amerikkalaiset kokevat olevansa 'kyykytetty' kansa? Alkusyy lienee periaattellisesti epäterve talousjärjestelmä, joka sallii luoda rajattomasti rahaa tyhjästä ja luoda jättiläismäisiä talouskuplia. Tämä on hyydyttänyt talouskehityksen ja luonut valtavan epätasa-arvoisuuden, joka on aiheuttanut tyytymättömyyttä. Tämä taas johtaa epätavallisiin ja äärimmäisiin tapahtumiketjuihin.

Euroopan velkatilanne on huolestuttava.

11.11.2016 Yhdysvaltojen presidentinvaaleja ennen osakekurssit laskivat historiallliset 9 päivää peräkkäin, koska pelättiin Trumpin voittavan vaalit. Kuitenkin täsmälleen samasta syystä, kun Trump voitti vaalit, osakekurssit nousivat jyrkästi ja mm. Dow Jones saavutti uudet kaikkien aikojen huippulukemat. Jälleen kerran olivat valtamedia ja talousasiantuntijat täysin väärässä arvioidessaan Trumpin voiton seurauksia.

Suuri kysymys on edustaako Trump valtaeliittiä vai ei? Tällä hetkellä näyttää siltä, että ei edusta ja hän on todella korruptioituneen valtaeliitin ulkopuolella. Tämä käsitys tulee vahvistumaan, mikäli hän todella aloittaa mm. Clintonin rikollisperheen rikosten tutkinnat ja avaa samalla myös virheitä täynnä olevan 9/11 tutkinnan. On aika saada puhdistus USA:n hallinnossa ja samalla voi puhdistus ulottua aina Wall Streetiin saakka . Ehkä todella alkaa uusi parempi aika, jolloin oikeat rikolliset asetetaan vastuuseen. Aika näyttää.

Trump on ilmaissut puuttuvansa myös USA:n velkatilanteeseen. Tosin näyttää siltä, ettei mitään ole tehtävissä, velkakupla tulee puhkeamaan ja kansainvälinen talouskriisi on edessä.

USA:n velka suhteessa bruttokansatuotteeseen on 707 %, jos huomioidaan myös hoitamatta jääneet velvoitteet. Euroopan maat eivät ole yhtään sen paremmassa tilanteessa ja Euroopan tilannetta pahentaa lisäksi useiden suurten pankkien heikko tilanne.

13.11.2016 Jo kyllästymiseen ovat tiedotusvälineet jauhaneet Yhdysvaltojen yllätyksellisiä presidentin vaaleja ja niiden mahdollisia seurauksia. Ranskan USA:n suurlähettiläs Gerard Araud toteaa; "Brexitin ja näiden vaalien jälkeen mikä tahansa on mahdollista. Maailma murenee silmiemme edessä".

Tuskin Brexitin ja USA:n presidentin vaalien seuraukset nyt niin dramaattisia ovat ja voivat jopa pitää maailmaa koossa vähän pitempään kuin jos e.m. tapahtumat olisivat jääneet tapahtumatta.

Entä mitä tulee näiden tapahtumien yllätyksellisyyteen? Erilaisia tietokoneita hyväksi käyttävät
laskelmat tulevaisuudesta ovat osuneet oikeaan useasti. Tällaisia ovat mm. Cliff High:n Web Bot ja tekoälyohjelma MogIA. Kummatkin ohjelmat antoivat selkeän tuloksen, että Trump voittaa presidentin vaalit. Siis vaikka gallupit ja valtalehdistö olivat yksimielisiä Trumpin selvääkin selvemmästä häviöstä, ovat tietokoneiden keinoälyohjelmat kaiketi sitten jo ihmisiä viisaampia.

MogIA käyttää 20 miljoonaa datapistettä, joita se hakee mm. Google:sta, YouTubesta ja Twitteristä. Ohjelma on ennustanut viimeiset kolme USA:n presidentin vaalia oikein. Vuonna 1997 syntynyt Web Bot puolestaan hakee internetistä erilaisia avainsanoja, joiden perusteella ohjelma tekee tulevaisuutta koskea johtopäätöksiä osuen usein oikeaan.

Entä millaisiin ennustuksiin päätyivät poliittiset asiantuntijat? Princeton Election Consortium:n mallli antoi Trumpille 0,1 %:n mahdollisuuden voittaa, New York Times'Upshot:n malli antoi 14 % mahdollisuuden, paljon mainetta saanut FiveThirtyEight malli antoi Trumpille 34 %:n mahdollisuuden voittaa ja Huffington Post Pollster malli antoi 1,6 %:n mahdollisuuden Trumpille. Joten suuresti harhaan menivät asiantuntijat mielipiteet.

14.11.2016 Libor (London Interbank Offered Rate) korko on yksi yleisemmin käytettyjä mittareita lyhyiden korkojen tasosta. US 3-kuukauden Libor on noussut 88 pisteeseen liikuttuaan pitkään 30 pisteen molemmilla puolilla vuoden 2008 talouskriisin jälkeen.

Libor-koron tasoa pidetään myös mittarina pankkisektorin terveydestä. Kun korko on matala pankeilla menee hyvin ja kun korko nousee on luottamus pankkeihin heikentynyt ja pankeilla on ongelmia. Libor-koron nousu merkitsee lisääntyviä lainakustannnuksia kaikkialla maailmassa. Kun korko nousee yli yhden alkaa sillä olemaan vaikutuksia vivutettuihin lainamarkkinoihin.

15.11.2016 Viime viikolla oli talousmarkkinoilla historiallisia kurssiliikkeitä johtuen USA:n presidentin vaaleista. Markkimullistuksien keskellä maailman velkakirjamarkkinat menettivät yhteensä 1 000 miljardia dollaria. On harvinaista, että jonkin markkinan tappiot lasketaan tuhansissa miljardeissa. Viime viikolla poliittinen ja taloudellinen maailma koki niin suuren muutoksen, että näin suuret tappiot tuli mahdolliseksi. Velkakirjamarkkinnoilla tappiot vastasivat 2 %:ia koko markkinoiden suuruudesta.

Velkakirjamarkkinoille inflaatio on myrkkyä. Sijoittajat näkevät, että vuonna 2016 tapahtuneet poliittiset tapahtumat antavat sellaisen signaalin raha- ja talousmarkkinoille, joka voi aiheuttaa lisääntyvää inflaatiota.

USA:ssa äänestäjä äänestivät vallitsevaa valtaeliittiä vastaan. Miksi? Hallinnon mukaan syynä ei ollut työttömyys, joka on heidän mukaansa vähäinen. Tuskinpa äänestäjät myöskään ajattelivat, että pistänpä ilkeitä keskuspankkiireita silmään. Voidaan kuitenkin ajatella, että hallinnon antaman luvut ja se todellisuus, missä tavalliset kansalaiset elävät, ovat keskenäät hyvin ristiriitaisia. Tämä synnyttää kansalaisissa voimakasta kapinamieltä. Lisäksi äänestät ovat kokeneet, että ne biljoonat dollarit, joita on jaettu stimuloimaan taloutta, on hyödyttänyt vain harvoja, kuten pankkeja ja suurpääoman omistajia. Saattaa olla, että nuo kaksi eri todellisuutta ovat joskus olleet samoja, mutta eivät enää.

On vaikea kuvitella, että se raha- ja talouspolitiikka, jota viimeisten kahdeksan vuotta on harjoitettu, voisi enää kauan jatkua tai ainakaan jatkua ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tästä pitävät ainakin USA:n presidentin vaalit ja Brexit huolta. Syntyykö nyt uudenlainen talouspolitiikka, johon kuulu verotuksen leikkaaminen ja kulutus infrastruktuuriin. Nämä kumpikin ovat vaikutukseltaan inflatorisia. Tällaiset muutokset taas tarvitsevat varoja, joita ei ole olemassakaan ja se taas merkitsee lisääntyvää velanottoa. Tähän taas ei millään länsimaalla ole varaa. Tuntuu siltä, että päädytään lopulta kuitenkin siihen, että aletaan jakamaan helikopterirahaa, jossa painettua rahaa jaetaan suoraan maiden hallinnoille ja kansalaisille. Tämä voi johtaa pikaiseen hyperinflaatioon.

Hyvät, pahat ja rumat; Maiden vienti suhteessa bruttokansantuotteeseen.

17.11.2016 Brexit ja Trumpin voitto kertoivat koko maailmalla, että se globalisaation kehitys, jotka alkoi jo toisen maailmansodan jälkeen, ei kelpaa enää suurelle yleisölle. Tämä siitäkin huolimatta, että lehdistö kaikkialla länsimaissa rummuttaa globalisaation välttämättömyyttä ja erinomaisuutta. Kansalaiset kokevat, että valtaeliitti ajaa globalisaation varjolla vain omaa etuaan ja haluaa esim. ilmastosopimusten ja käteisen rahan rajoittamisella vetää ihmisiä kuin pässiä narusta haluamaansa suuntaan sekä pyrkimään maksimoimaan taloudelliset etunsa.

Aluksi tuntuukin erinomaiselta ajatukselta se, että maailma kutistuu. Tällöin kukin maa voi erikoistua tekemään sitä mitä parhaiten osaa ja sitten jakaa tuotteensa helposti ja nopeasti kaikkialle maailmaan. Mutta asialla on varjopuolensa. Kun valtio alkaa erikoistua jollekin alueelle, se vaatii suuria panostuksia infrastruktuuriin ja työvoimaan. Kun tietylle tielle on lähdetty on paluu menneeseen lähes mahdotonta. Työvoiman erikoistuminen on hyvä, kunnes tietty kehitystrendi tulee tiensä päähän. Nyt monet näistä trendeistä vaativat voimakasta korjausliikettä, jotta ne voisivat jatkua joskus tulevaisuudessa. Mikään kehitys ei jatku loputtomasti, vaan menettää tehonsa jossain vaiheessa. Globalisaation kehitys on syklinen.

Korjausliike on jo alkanut ja se näkyy mm. sosiaalisena, rodullisina ja uskonnollisina levottomuuksina kaikkialla maailmassa. Globalisaation jarruuntumisen merkkejä ovat myös maailman kaupan selvä hidastuminen ja protektionismin nousu.

Suurimmat kärsijät tulevat olemaan ne maat, joiden vienti suhteessa bruttokansantuotteeseen on suuri. Nämä ovat myös maita, joilla on suurin ja erikoistunein työvoima. Tällaisia maita ja alueita ovat Hong Kong, Singapore, Vietnam, Belgia, Hollanti, Malesia ja Sveitsi. Seuraavaksi suurimmat kärsijät ovat monet Euroopan, Itä-Euroopan ja Lähi-Idän maat. Globalisaation jarruuntumisesta selviävät parhaiten Brasilia, USA, Japani ja Australia.

21.11.2016 Koko länsimaiden lehdistö julisti ennen Yhdysvaltojen vaaleja Clintonin ylivoimaista voittoa. Kuitenkin kävi aivan toisin. Mitä tämä kertoo valtalehdistöstä? Yhdysvalloissa valtamedia (MSM, main stream media) on menettänyt uskottavuuttaan. USA:n valtamedian uutisointiin luottaa tutkimusten mukaan vain 6 %:ia kansalaisista (http://www.breitbart.com/big-journalism/2016/04/18...). Luku on uskomattoman pieni ja useiden vuosien ajan jatkuvasti pienentynyt. Monet suuret lehtitalot on viime aikoina joutuneet voimakkaasti vähentämään henkilökuntaansa menekkivaikeuksien vuoksi. Valtalehdistöstä käytetään USA:ssa yleisesti haukkunimiä kuten presstituutio tai matkijalintulehdistö. On ilmeistä, että tämänlainen laaja kansalaisten kriittisyyden herääminen leviää pikku hiljaa kaikkialle. Tästä on Brexit hyvä esimerkki.

Suomessa valtalehdistö kopio hyvin suoraviivaisesti USA:n valtamedian uutisointia. Tämä kertoo suomalaisen sopulilauman tyhmyydestä ja laiskuudesta. Ei haluta ottaa oikeasti asioista selvää eikä kyetä analysoimaan tietoa. USA:n valtamedia on selkeästi profiloitunut korporaatioiden ja globalistien suoraviivaiseksi äänenkannattajaksi. Tämä näkyi erittäin hyvin siinä, miten Clintonista uutisoitiin ennen vaaleja samaan aikaan kun Wikileaks toi jatkuvasti uutta tietoa Clintonien sekaantumisesta monenlaiseen rikolliseen toimintaa kuten lahjuksiin ja pedofiiliaan.

Nyt nähtävä uusi ihmisten reagointitavan muutos ei ole väliaikainen. Kyseessä on trendi, joka tulee jatkumaan. Tavalliset ihmiset ovat kyllästyneet pienen pankkiireista, teollisuuspohatoista ja poltiikoista koostuvat eliitin vallan ja vaurauden kasvuun, samalla kun kansalaiset köyhtyvät ja velkaantuvat. Ja loppujen lopuksi juuri kansalaiset ovat valtioiden ylivelkaisuuden maksajia. Velan, joka useissa maissa kasvaa edelleen lähes eksponentiaalisesti. Maailman kokonaisvelka on 250 000 miljardia dollaria eikä sitä voida koskaan maksaa pois ja tämä johtaa väistämättä syvään lamaan.

USA:n valtion velka sekä verotulot vuodesta 1981 lähtien.

22.11.2016 Voiko Trumpin tuleva hallinto pelastaa USA:n talouden? Vaalikamppailun aikana ei Clinton eikä Trump esittänyt aikovansa suitsea hillitöntä velanottoa. Trumpin ehdottama verojen leikkaus ja sijoitus infrastruktuuriin nostaisi USA:n velkaa n. 5 000 miljardia dollaria. Trump ei antanut mitään syytä, miksei hallinnon velka kasvaisi keskimäärin 9 000 miljardia dollaria vuodessa ja tällöin Trumpin hallinnon päätyttyä neljän vuoden kuluttua vuonna 2021 velkaa olisi 28 000 miljardia dollaria. USA:n velka on 31-kertaistunut vuodesta 1981 lähtien, kun samalla verotulot ovat kuusikertaistuneet.

Saattaa olla, että arvio velan määrän kasvusta Trumpin hallinnon aikana on edellä arvioitu alakanttiin, sillä nousevat korot, suurempi työttömyys ja globaalin talouden ongelmat aiheuttavat vielä suuremman velanottotarpeen ja paineen painaa liikkeelle rahaa yhä enemmän.

Pitkän ajan korot ovat nyt kääntyneet nousuun, kun USA:n 10 vuoden valtion velkakirjan korko on alku vuonna noussut 50% 1,4%:sta 2,1%:iin. Korkokehitys on noudattanut 35 vuoden sykliä ja näyttää siltä, että palaamme pikku hiljaa 1980-luvun korkoihin, jolloin näimme 16 %:n korkoja. Jos velkakupla puhkeaa päädymme vielä tätäkin korkeampiin korkoihin. Korkojen nousu vaarantaa 1 500 000 miljardin korkoriippuvaiset johdannaismarkkinat. Lisäksi talousmarkkinat eivät kestä juuri minkäänlaisia koron nostoja.

Kaikkialla maailmassa on nähtävissä ennen näkemättömiä talousriskejä; Japani on konkurssikypsä, Kiinalla on valtava velkaongelma, Euroopan pankkijärjestelmä ei todennäköisesti säily nykyisessä muodossaan, Brexitin tapainen irtaantumispyrkimys EU:sta näyttää leviävän kaikkialle EU:n sisällä.

Kaiken tämän keskellä Trumpin lienee lähes mahdotonta saada velkaantumista kuriin ja kääntää maan talous kasvuun. Ei ole helppoa tulla presidentiksi maailman suurimpaan ja velkaisimpaan maahan.

Italian osakkeet ovat olleet laskutrendissä vuodesta 2000 lähiten eikä lasku vielä näytä pysähtymisen merkkejä.

23.11.2016 Italian kansanäänestys 4.12.2016 voi merkitä lähtölaukausta Itex:lle eli Italian eroamiselle EU:sta. Italialaiset äänestävät perustuslain muutoksesta. Jos muutos ei mene läpi Italian pääministeri Matteo Renzi on uhannut erota.

Renzin ero voi merkitä uusia vaaleja, jossa on suuri mahdollisuus, että voittajaksi tulee EU-eroa ajava äärioikeistolainen puolue.

Tällöin Italia asettuisi samalle tielle kuin mitä Brexit ja Trumpin voitto ovat viemässä. Ero EU:sta saattaa näyttää ainoalta mahdollisuudelta, jolla Italia voi päästä velkakriisistään. Näin se voisi maksukyvyttömänä devalvoida ja tasapainottaa taloutensa. Tämän hintana on voimakas hetkellinen inflaatio. Maksukyvyttömyyteen vedoten voi Italia jättää maksatta 344 miljardin dollarin lainansa (Target 2) Saksalle. Jos Italia päättää erota EU:sta, ovat seuraukset vielä pahemmat kuin Brexitin. Italian mahdollinen ero EU:sta olisi voimakas kannanotto antiglobalistisen liikkeen puolesta, jota Brexit ja Trumpin valinta ovat viitoittaneet.

Kreikan talous oli rittävän pieni, jotta Saksa ja Euroopan Keskupankki, EKP, saattoivat sen pelastaa. Italia on Euroopan neljänneksi suurin talous eikä se ole pelastettavissa. Toisaalta on myös liian suuri, jotta sen voitaisiin antaa kaatua. Kaatuessaan se todennäköisesti vie mennessään koko eteläisen Euroopan.

25.11.2016 Maiden hallitukset ja keskuspankit ovat lainanneet ja painaneet rahaa tuhansia miljardia. Tämä ei auttanut niitä pääsemään ulos velkaongelmastaan ja ovat nytsilmätysten vastakkain historian suurimman luotto-ongelman kanssa. Ne ovat nyt paniikissa ja ovat enenevässä määrin käymässä käsiksi tallettajien varoihinkaikkialla maailmassa.


Kun hallitukset ja keskuspankit ovat epäonnistuneet saamaan taloutta tuettua, ne päätyvät lopulta taloudellisesti orjuuttamaan kansalaisia. Tämä ei ole mitenkäänliiottelevasti sanottu, sillä silloin kun et voi säästää rahaa tulevaisuuttasi varten ansaitsemalla rahallasi, olet taloudellisten päättäjien armoilla. Tällöin säästäjät elävät palvellen näitä päättäjiä ja järjestelmää, jonka he ovat luoneet.


Päättäjät ovat avoimesti alkaneet rajoittaa käteisen käyttöä. Maailman suurin pankki JP Morgan Chase on rajoittanut käteisen käyttöä tietyillä markkinoille eikä salli käteisen säilyttämistä tallelokeroissa. Citibank on aikeissa avata Australiassa sivukonttoreita, jotka eivät hyväksy käteistä ollenkaan. USA:ssa suurien käteismäärien hallussapitoa pidetään epäilyttävänä toimintana. Jos USA:ssa nostaa suuria määriä käteistä pankki on velvollinen kirjoittamaan raportin 'epäilyttävästä toiminnasta'.


Ranskassa voi käyttää yhteensä vain 1000 euroa käteistä. Ranskan poliisit tekevät ratsioita junissa, joita on tullut Ranskaan. Heillä on oikeus tehdä pidätyksiä, jos löytävät suuria määriä käteistä. Kreikassa pääoman kontrolli on edelleen voimassa, koska talouskriisi jatkuu. Kreikkalaiset eivät saa nostaa käteistä enempää kuin 500 euroa viikossa. Ruotsissa pankit ovat esittäneet, että he ovat luopumassa käteisen käytöstä. Jotkut pankit Ruotsissa vaativat selvityksen, mistä raha on peräisin, jos tallettavat rahaa pankkiin. Saksalainen German Baader Bank on kokonaan luopumassa käteisestä ja pakottaa näin asiakkaansa negatiivisille koroille. Saksassa myös suunnitellaan käteisen määrän rajoittamista. Intia on poistanut tietyt setelit käytöstä. Eli näiden poistettujen setelien arvo on sen paperin arvo, jolle raha painettu. Englanti, EU ja USA ovat poistamassa käytöstä 50 punnan, 500 euron ja 100 dollarin setelin.


Euroopan pankkisektorin ollessa suurissa vaikeuksissa, hallituksen on helppo esittää syy säästäjien talletusten konfiskoimiseen; säästäjien rahoja tarvitaan estämään pankkien kaatuminen. Kun hallituksella ja pankeilla on täysi kontrolli rahoistasi, tämä on helppoa.

Euroopan pankkiosakkeiden hinnat ja velkakirjojen tuotot jatkavat laskuaan samaa tahtia.

27.11.2016 Projekti pelon (it. Progetto di Paura) seuraava kohde iltalia. On mielenkiintoista nähdä mitä valtaeliitti, establismentti, tekee saadakseen italialaiset äänestämään 'oikein'. On tuoreessa muistissa, miten Brexitissä pelottelu toimi. Äärimmäisenä oli eurooppa-neuvoston neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kommentti, jossa hän väitti koko länsimainen poliittinen sivilisaation loppuvan, jos ei-äänet voittavat. On vaikea ymmärtää, kuinka demokraattinen äänestys voisi lopettaa poliittisen sivilisaation. Kenties koko demokratian ajatus on Tuskin mielestä hylättävä, onhan hän itsekin ei-demokraattisesti valittu asemaansa. Hän on nimittäin EU-neuvoston valitsema.

Jännitteitä ja pelotteita tarjoaa myös EU:n keskuspankin kahdesti vuodessa julkaisema talouden tasapainoa koskeva raportti (Financial Stability Report). Raportti ennustaa ensi vuodeksi lisääntyvää markkinoiden heiluntaa ja äkkikäännöksiä sekä nousevaa poliittista epävarmuutta. Raportissa viitataan nimenomaan taloudellisesti tärkeimmissä Euroopan maissa tapahtuviin äänestyksiin ja siihen, että nämä voivat aiheuttaa riskien laukeamisen globaalisesti ja synnyttää massiivisen shokin luottamukselle.

Lähes kaikissa EU:n maissa on edessä jonkinlaisia poliittisia mullistuksia. Vaaleja on edessä ainakin Itävallassa, Hollanissa, Ranskassa, Unkarissa ja Saksassa. Riskit ei juurikaan voisi olla korkeampia, kun tähän lisätään vaikeuksissa oleva pankkisektori. Saavatko valtaeliittiä vastustavat voimat USA:n ja IsoBritannia tavoin jatkoa? Ainakin edessä ovat Porject Angst (Saksa) ja Projet de Peur (Ranska).

29.11.2016 Kuinka Trumpin tuleva hallinto voisi estää USA:n velkaantumisen karkaamista lopullisesti käsistä? Ainoa toimiva malli tuntuu olla maan yksityisen keskuspankin FED:n sulkeminen. Jos Trump vain yrittää korjata nykysysteemiä, hän ei tule siinä onnistumaan, sillä koko järjestelmä on jo lähtökohtaisesti toimimaton.

Hieman yli sata vuotta sitten Wall Street sai USA:n kongressin vakuuttuneeksi siitä, että USA:n talousjärjestelmä vaatii uusimista.Tästä sai USA:n yksityinen keskuspankki Federal Reserve, FED, alkunsa. Talousjärjestelmän uusimisen yksi tärkeimmistä tavoitteista oli muuttaa USA:n dollari velkapohjaiseksi valuutaksi, jonka määrää voidaan rajatta kasvattaa ja samalla aiheuttaa sellainen kasvava velkaspiraali, jota maan hallinto ei pääsisi pakenemaan. Tässä on kaikilta osin onnistuttu varmaan jopa yli odostusten, USA:n dollarin arvo menettänyt FED:n perustamisesta lähtien 98%:ia arvostaan ja kansallista velkaa on saatu kasvatettua yli 5000 kertaiseksi.

Vaikka amerikkalaiset pyrkivät korostamaan USA:n presidentin valtaa, tosiasiassa taloudellinen valta on keskuspankkeereilla, joita ei ole demokraattisesti asetettu valtaansa. Tällä pankkiirieliitillä, josta kukaan ei pidä lukua, on valtaa USA:n taloudessa enemmän kuin millään muulla taholla.

Trump voi säätelyä vähentämällä ja veronleikkauksilla vaikuttaa talouteeen, mutta nämä aseet ovat vähäisiä verrattuna niihin aseisiin mitä FED voi käyttää. FED säätelee korkoja, kontrolloi rahan määrää ja säännöstelee pankkien toimintaa.

Kaiken suunnitelmallisuuteen viittaa dollarin setelissä oleva teksti "Federal Reserve Notes". Sana 'notes' voidaan kääntää sanalla velkakirja. Miksei tämä keskuspankin velkakirja voisi olla edes USA:n hallinnon kontrollissa? Paljon tämän hämärän keskuspankin kyseenalaisesta historiasta selviää lukemalla C.Edward Griffin kirjan "The Creature from Jelkyll Island; A Second Look at the Federal Reserve".

On valitettavaa, ettei suurin osa amerikkalaisista ymmärrä rahansa olevan velkapohjaisen valuutta, eivätkä ymmärrä ylipäätänsä, mistä tämä raha on saanut alkunsa.