3.11.2018 Maailman talous alkaa olla myrskyn kourissa. Tähän on kolme tärkeää on syytä; 1) Kiinan talous on sulamassa käsiin. Kyseessä ei ole korjausliike vaan järjestelmän romahtaminen. 2) USA:n talous on joutumassa suuriin ongelmiin kun kasvava inflaatio tulee ongelmaksi osakemarkkinoille. Yhtiöiden tuotot kaventuvat, kun valmistukustannut nousevat. Lisäksi USA:n yhtiöt velkaisemmillaan kymmeneen vuoteen. 3) Euroopan keskuspankit EKP:n tuki EU:n taloudelle on loppumassa juuri kun sen talous on muutenkin ajautumassa suuriin ongelmiin. Riski EU:n hajoamiselle on suurimmillaan sitten vuoden 2012.

Siis kolme maailman suurinta taloutta (Kiina, USA ja EU), jotka muodostavat 60 % maailman bruttokansantuotteesta, ovat samaan aikaan ajautumassa vaiheeseen, jossa talous hidastuu ja sijoitusmarkkinat ovat romahtamassa. Prosessin lopputuloksen ei kuitenkaan tarvitse olla välitön vaan kehitys voi kestää useampia kuukausia. Joillekin ongelmille voidaan löytää väliaikaisia ratkaisuja, mutta monet ovat ratkaisemattoimia. Tälläinen ratkaisu saattaa olla esim. eilisaamuinen presidentti Trumpin twiitti, jossa hän kertoi USA:n hakevan ratkaisua kauppasotaan Kiinan kanssa. Muutama minuutti twiitin jälkeen USA:n dollari lähti jyrkkään laskuun ja osakemarkkinat nousuun. Vaikka sopimus saataisiin aikaan, Kiinan talousongelmet eivät siitä ratkea.


6.11.2018 Tämä päiväisillä USA:n välivaaleilla on suuri merkitys USA:n sisä- ja ulkopolitiikkaan. Mutta yhteen asiaan silllä juuri ei ole merkitystä; velkakirjamarkkinat ovat aloittaneet laskutrendin 38 vuotta kestäneen nousutrendin jälkeen.

Tällä on suuri merkitys. Seuraavassa taantumassa pääomaa tuskin siirtyy turvallisena sijoituksina pidettyihin valtion joukkovelkakirjoihin.

Myös osakkeet ovat kaikkialla siirtyneet laskeviin trendeihin. Kun taantuma lähestyy, osakkeiden arvot putoavat jyrkästi. Suuren laman aikana vuosina 1929-1932 osakkeiden arvot putosivat keskimäärin 84 %, 1970-luvun öljykriisi heikensi osakkeita 47 %, dot.com kuplan puhkeaminen vuonna 2000 48,3 % ja vuoden 2008 talouskriisi 56,3%.

Tämän hetken talousindikaattorit eivät välttämättä näytä, että osakkeiden hintojen romahdus olisi välitön. Suunta on kuitenkin selvä. Näyttää siltä, että myös USA ajautuu finanssikriisiin viimeistään vuoden 2019 aikana. Oheinen kuva näyttää, kuinka selkeästi seuratun USA:n 10 vuoden valtion velkakirjan korko on nousussa. Samaan aikaan USA:n hallinto suunnittelee ottavansa lisää velkaa 1300 miljardia dollaria vuoden 2018 aikana. Velkakirjojen hintojen lasku on tällä hetkellä maailman laajuista.

9.11.2018 USA:n välivaaleissa rikottiiin ennätyksiä; äänestysvilkkaus ja vaaleihin upotetut rahat olivat ennätykselliset. On uskomatonta, että USA:n politikot katsovat kansakunnalla olevat varaa käyttää vaaleihin 5,2 miljardia dollaria.

Demokraattien saadessa voiton edustajainhuoneessa ja republikaanien senaatissa tulee lakialoitteiden läpimenojen jatkossa olemaan hyvin kitkaisia. Verojen leikkauksia tuskin enää tulee, mutta mittavat investoinnit infrastruktuuriin tullee saamaan jatkoa.

Vaikka osakeindeksit ovat olleet nousussa vaalien jälkeen, tulee ne pitkässä juoksussa laskemaan jälleen. USA:n velka suhteessa bruttokansantuotteeseen lähestyy jälleen uusia pelottavia huippulukemia. Jos maa ylivelkaantuu näin nyt hyvinä aikoina, niin mitä tapahtuukaan, kun taantuma ennemmin tai myöhemmin tulee vastaa.

Välittömästi vaalien jälkeen dollari heikkeni suhteessa muihin valuuttoihin, mutta on nyt alkanut vahvistumaan uudestaan. USA:n keskuspankki FED on luvannut jatkaa korkojen nostoa ja tämä tulee lisäämään dollarin arvostusta. Myös protektioinistinen talouspolitiikka kasvattaa dollarin arvoa. Oheinen kuva esittää dollarin arvostuksen nousua suhteessa muihin valuuttoihin. Dollari on siirtynyt selkeään nousutrendiin.

Dollarin arvostuksen nousu on negatiivista arvometallien hinnoille, koska niiden arvo määritellään dollareissa. Mutta kriisitilanteissa voidaan odottaa kullan ja dollarin nousevan yhtäaikaa.

Inflaatio nousee edelleen ja on nyt siinä pisteessä, että USA:n yhtiöiden on nostettava palkkatasoa kompesoimaan nousevia hintoja. Niinpä palkat ovat nousseet ennätyksellisesti vuosikymmeneen. Tämä on tyypillistä siinä vaiheessa kun inflaatio alkaa karkaamaan hallinnasta. FED:n on pakko tästä syystä nostaa korkoja, vaikka se merkitsisi osakeindeksien heikkemistä.

13.11.2018 Pitkään jatkunut talouden supersykli on tiensä päässä. Maailman velkaa on kasvatettu viimeisen kymmenen vuoden ajan 240 000 miljardilla dollarilla. Kun kasvatetut kuplat puhkeavat, sen seuraukset kestävät vuosikymmeniä. Velkakuplan mukana puhkeavat monet sijoutuskuplat. Vasta kun velka on hävitetty voidaan alkaa rakentaa maailman taloutta terveellä pohjalla.

Yksi indikaattori siitä, että myös USA:n talous tulee pukeaamaan, nähdään viereisessä kuvassa. Aina kun USA:n talouksien nettovarallisuus alkaa kasvamaan nopeammin kuin bruttokansantuote, tapahtuu korjausliike eli finanssikuplien puhkeaminen. Näin on tapahtunut viimeksi dot-com- ja asuntomakkinakuplan puhjettua.

21.11.2018 Talousmarkkinat kaikkialla ovat siirtyneet laskuun. Tämä näkyy nyt selvästi myös USA:n markkinoilla. Onko kyseessä korjausliike vai jotain pitempiaikaista? Mahdollisuuksia on vielä jonkinlaiseen nousuralliin, jos esim. seuraavassa G8-huippukokouksessa Kiina ja USA sopivat kauppasopimuskiistansa. Kuitenkin merkit siitä, että maailman talous on laskussa ovat olleet jo pitkään ilmassa. Viereinen kuva näyttää, kuinka vahvat ja herkät talouden indikaattorit eli kuparin, puutavaran ja teollisuusmetallien kysyntä on ollut laskusssa viime maaliskuusta asti.

Jos kuvan perusteella pitäisi etsiä syyllistä laskusuhdanteen alkamiselle, sellainen löytyy helposti ainakin USA:n keskuspankista FED:stä. FED aloitti talouden kiristämisen ja korkojen noston, jotka nostivat dollarin arvoa. Tämä taas aiheutti hintapaineen raaka-ainemarkkinoilla. Tämä on välittömästi vaikuttanut myös niiden maiden, joiden talous on läheisesti riippuvainen maailmankaupasta, osakemarkkinoihin. Tällaisia ovat mm. Etelä-Korea ja Saksa, joiden osakekurssit upposivat kesä- ja elokuussa. Toinen syyllinen on Trumpin hallinnon ja Kiinan välinen kauppasota. Jos USA ja Kiina olisivat päässeet sopimukseen viime kesänä voisi käyrä näyttää hyvinkin erilaiselta. Lokakuun loppuun mennessä peräti 89 % maailman sijoituksista näyttivät vuositasolla miinusta.

26.8.2018 Kun keskuspankit tahallisesti loivat velkakirjakuplat, se synnytti samalla kuplat kaikissa sijoitusmuodoissa. Nyt on kuplien puhkeamisen aika. Ensi merkit puhkeamisessa nähtiin jo viime helmikuussa, jolloin markkinoiden heilunta alkoi.

Samaan aikaan alkoi lasku USA:n yhtiöiden velkakirjamarkkinoilla, joilla kesti 50 vuotta saavuttaa 3000 miljardin dollarin arvo vuoteen 2008 mennessä. Sen jälkeen niiden arvo kaksinkertaistui viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Tämä aika on USA:n historian heikoin talouden toipumisen vaihe.

Keskuspankkien painama raha siirtyi yhtiöille, jotka ostivat omia osakkeitaan. Näin yhtiöt saivat tuotot per osake (EPS) näyttämään paremmalta (koska osakkeita oli nyt vähemmän), joka taas houkutteli lisää osakkeiden ostajia. Samalla yhtiöiden johto lisäsi optio-pohjaisia palkkioitaan.

Kuulostaa Ponzi-huijaukselta, joka perustuu yhtiöiden velanottoon. Kuten kaikki Ponzit, myös tämä tulee kaatumaan. Kuinka paha tule olemaankaan jälki?


29.11.2018 USA:n keskuspankin FED:n pääjohtaja Jerome Powell teki eilen täydellisen takinkäännnön. Lähes vuoden on Powell ylläpitänyt käsitystä, että talous on hyvässä iskussa ja korkojen nostoa jatketaan vuoden 2019 loppuun asti. Tämä jatkui siitä huolimatta, että useat kasvavien markkinoiden pörssikurssit olivat tippuneet yli 30 % ja taloudelle tärkeiden raaka-aineideiden markkinat ovat romahtaneet. Lisäksi näyttää siltä, että myös yhtiöiden tuotot saivat huippunsa vuoden toisella nejänneksellä,

Powell ei lainkaan huomioinut näitä asioita eilisessä lehdistötilaisuudessa. Tämä on huono asia. Tehty äkillinen suunnan muutos antoi nyt markkinoille signaalin, että jotain hyvin pahaa on muhimassa talousmarkkinoilla.

Sijoittaja tulkitsivat, että Powell painoi paniikkinappulaa ja edessä voi olla paha kriisi. Dollarin reaktio ilmoitukseen oli vähäinen, alle yhden prosentin. Tämä näkyy oheisessa dollari-indeksin käyrässä vain pienenä nytkähdyksenä. Jos Powellin ilmoitus olisi tulkittu hyväksi oli dollarin liike korjaantunut yli 1,5 prosenttia. Myös velkakirjojen korkojen liike jäi paikoilleen. Osakkeet nousivat, mutta pysyivät laskuputken sisällä. Tämä kaikki ennakoi, että markkinoiden romahdus on todennäköiden seuraavien lähikuukausien aikana,