7.10.2020 USA:n presidentti Trump huolehti eilen siitä, että jännitys säilyy maan ajautuessa pikku hiljaa ennen näkemättömän talouskriisin syvään kuiluun. Trump jäädytti keskustelut uuden jättiläismäisen elvytyspaketin ja ilmoitti keskustelun paketista demokraattien kanssa jatkuvan vaalien jälkeen.

Ongelman vain muodostaa se, että käytännössä jokainen pieni yritys, vuokraaja, asuntovelkainen, lentoyhtiö, elokuvateatteriketju, risteilyalus yhtiö, osakesijoittaja jne. ovat vesi kielellä odottaneet elvytyspakettia, joka tarjoaisi mahdollisuuden elää normaalia elämää vielä muutamia kuukausia. Eilen tuo toivo ainakin toistaiseksi haihtui.

Seurauksena on myös kulutuskysynnän heikentyminen. Kotitalouksille jaetut 1200 dollaria per talous ja viikottaiset 600 dollarin työttömyyskorvaukset ovat käytetyt, eikä uusia rahoja ole toistaiseksi tulossa. Amerikkalaiset ovat viime kuukausina joutuneet tarttumaan säästöihin, jos sellaisia on, saadakseen varoja välttämättömyystarvikkeisiin kuten ruokaan ja polttoaineisiin. Jos rahaa ei pian virtaa hallinnolta kotitalouksille, suuri joukko amerikkalaisia ovat pulassa. Kun kulutus vähenee, työttömyys kasvaa ja ajaudutaan suureen lamaan.

Konkurssiaalto maassa pahenee. Lähiaikoina on ajautunut konkurssiin mm. USA:n toiseksi suurin elokuvateatteriketju, suuri joukko pienyrityksiä ja USA:n liuskeöljytuottajia. Nämä ja monet muut tarvitsevat kohdennettuja pelastuspaketteja juuri nyt. Vaalien jälkeistä aikaa odotellessa ehtii työttömyys kasvaa, lukuisille asunnon vuokraajille ja omistajille maksuvapaat loppuvat. Tällöin myös asuntojen vuokraajat ja pankit joutuvat talousongelmiin.

Riippuen siitä mitä USA:n keskuspankki tai USA:n presidentti sanovat heilauttelee osakekursseja voimakkaasti. Oheinen kuva näyttää, kuinka Dow Jones osakekurssi heilahti, kun Trump ilmoitti eilen elvytyspaketin jäädyttämisestä.

Trumpin hallinto on aloittanut toimenpiteet maan omavaraisuuden kasvattamiseksi. Tällä olisi voimakas työllisyyttä parantava vaikutus. Tähän on syytä panostaa, sillä tällä hetkellä lähes riippuvuus Kiinasta on valtava oli sitten kyse kulutustavaroista tai resursseista. Esimerkiksi harvinaisista maametalleista 90 %, antibioteeteista 80 %, omenamehusta 78 %, leivänpaahtimista 97 % ja termoskannuista 97 % tulee Kiinasta. Trumpin hallinto on tehnyt harvinaisista maametalleista, kuten koboltista, mangaanista, titaanista jne. (koko lista sisältää 35 eri metallia), kansallisen turvallisuuskysymyksen nostaakseen maan omavaraisuutta näissä teollisuuden kannalta kriittisissä metalleissa.

17.10.2020 Maailma on ennen näkemättömän muutoksen kourissa. Sijoittajat, yhtiöt ja eri maiden kansalaiset odottavat kiivaasti seuraavaa elvytyspakettia. Jo nyt maailmalla olevista dollareista, on noin viides osa luotu tänä vuonna. Voi vain kuvitella, millainen vaikutus tällä rahan määrän kasvatuksella on maailman talouteen.

Kuvassa alhaalla nähdään, kuinka rahavaranto M2 on muuttunut 40 viime vuoden aikana. M2 rahavarantoon lasketaan kuuluvan liikkuvan käteisen lisäksi pankkitallennusten kokonaismäärä. M2:een kuuluu USA:ssa myös USA:n keskuspankissa FED:ssä pidetty rahareservi, joka koostuu pankkien talletuksista keskuspankkiin. Tämä vaaditaan pankeilta, jotta ne voisivat turvata rahan saannin likvideettikriisissä.

Kun FED painaa rahaa, se maksetaan vastaanottavan pankin FED:n reservitilille. FED:lle tämä käy helposti. Se vain lisää muutamia nollia laskentaohjelmaansa sen jälkeen pankki on sopinut myyvänsä velkakirjoja ja näin rahavannon määrä kasvaa. Tällaisesta toiminnasta köytetään nimitysta määrällinen elvytys (QE, quantitative easing) kun vastapuolena pankin sijasta on valtio.

Tänä vuonna FED luonut noin 3000 miljardia dollaria. Suuri osa tästä on mennyt pankkien rahareservien kasvattamiseen. M2 rahavaranto on kasvanut vuoden alusta lukemasta 15 340 miljardia dollarista viime kuussa lukemaan 18 720 miljardia dollaria.

Pankit voivat nostaa varantojaan FED:ssä olevalta tililtään, mutta eivät koskaan saa tyhjentää sitä kokonaan. Teoriassa huomattava osa tuosta 3000 miljardista dollarista voi muuntua dollareiksi seteleleinä. Mutta kuten viime finanssikriisin jälkilöylyissä käytännössä raha ei valu järjestelmästä ulos, vaan pysyy finanssijärjestelmän sisällä. Eikö tämä sitten merkitse, että kansalaisten ei tarvitse olla huolissaan valuutan arvon heikentymisestä? Loppujen lopuksi nämä varat kuitenkin menevät sijoituksiin, joista saadaan korkoa ja näin saadaan korkoatasoa pidettyä matalalla.

Keskuspankkien taseen kasvulla ei näy loppua.

26.10.2020 Keskuspankkien vastaus pandemiaan on ollut ennennäkemätön. Se kaksi kertaa suurempi kuin mitä reaktio oli vuoden 2008 kriisiin. G-10 maiden keskuspankkien tase ylitti yhteensä 20 000 miljardin dollarin. Viimeisen kahdeksan viikonaikana keskuspankit ovat ostaneet sijoituksia 2,4 miljardia dollaria tunnissa.

Keskuspankkien tase nousee nyt sellaista vauhtia, että seuraukset voivat olla katastrofaaliset. Sveitsin keskuspankista (SNB) on tullut yksi suurimmista sijoitusspekulaattoreista maailmassa. Sen tase on 136 %:ia Sveitsin bruttokansan tuotteesta (BKT). USA:n keskuspankin FED:n tase on 35 %:ia USA:n BKT:sta. JottaFED pääsisi SNB:n tasolle, sen pitäisinostaa taseensa nykyisestä 7 000 miljardista 27 miljardiin dollariin. Tähän voi mennä joitakin vuosia.

FED:n tase onsyyskuun 4:stä 2019 noussut 3 700 miljardista 7 000 miljardiindollariin eli 90 %. Rahanpainannan kiihtyessä tase alkaa kasvamaan eksponentiaalisesti ja 20 000 miljardin tase näyttää yhä
todennäköisemmältä. Vuodesta 2006 lähtien FED:n tase on kasvanut 8,5 kertaiseksi ja samaan aikaan SNB:n tase yhdeksänkertaistunut.