1.4.2016 USA:n markkinoilta tuli tänään melko hyviä uutisia. Virallinen työllisyys tilanne on hyvä ja osakkeet ovat jatkaneet melkoista nousuaan ja ovat nyt jälleen lähellä kaikkien aikojen huippuaan. Voiko jokin kuitenkin olla jotenkin vialla?

Makkinoiden heilunta on valtavaa. Tämä on samankaltaista kuin olemme aikaisemmin ennen suuria finanssikriisiä. Maailmalla pörssien, lukuunottamatta USA:n pörssiä, kehitys on selkeästi siirtynyt laskutrendiin; Kiinan Shanghai-indeksi on laskenut 50% huipustaan, Saksan DAX-indeksi 30%, Britannian FTSE-indeksi 23 % ja Japanin NIkkei-indeksi 29%. Puhumattakaan Kreikan ja Iltalia pörsseistä, jokta ovat kaaoksen vallassa.

Yhtiöiden suorittama osakkeiden takaisinosto on suurimpia pörssi-indeksiä pönkittäviä tekijöitä.

USA:n pörssikään ei ole nousutrendissä vaan esim. S&P 500 indeksin syntyvät ajalliset huiput ovat edellisiä huippuja matalammalla. Tämä on selvästi nähtävissä viereisessä kuvassa. Mikäli indeksi rikkoo luvun 2090 niin se saattaa nousta nopeasti uuteen huippuarvoon. Tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Todennäköistä on, että indeksi aloittaa voimakkaan laskun lähiaikoina. Tämä siitäkin huolimatta, että yhtiöillä on menossa voimakas osakkeiden takaisinostokamppanja, kuten kuvasta näkyy. Osakkeiden takaisinostojen määrä ja indeksit kehitys seuraavat melko tarkoin toisiaan.

2.4.2016 Ei ole jäljellä mitään keinoa, jolla keskuspankit voisivat estää seuraavan suuren finanssikriisin puhkeamista. Kaikki aseet ovat jo käytetty eikä ammuksia enää ole.

1930-luvun lamakautta pahempi aika on on pian edessä.

Keskuspankit ovat pitäneet korkoja nollantuntumassa jo pitkään. Yksi tärkeä sen välttämättömyyteen on se, että valtiot eivät kykene maksamaan edes velkojensa korkoa sen noustessa vähänkin.

Seuraava kriisi tulee olemaan pahempi kuin Suuri Lama 1930-luvulla.

Minkälaiseen todellisuuden olisi tavallisen kansalaisen nyt varauduttava? Hyviä esimerkkejä siitä, mitä tulee tapahtumaan kaikkialla länsimaissa löytyy Kreikasta ja Venezuelasta. On syytä varautua siihen, että pankki jäädyttää talletukset eikä valtio pysty tarjoamaan peruspalveluitaan.Olemme nähneet jo tilanteita, jossa USA:n hallinto on joutunut sulkemaan ovensa muutamaksi päiväksi, mutta kun seuraava kriisi iskee, se joutuu sulkemaan toimintansa määrättömäksi ajaksi. Samalla asuntojen arvot romahtavat, dollarin arvo romuttuu ja hallinnosta tulee toimintakyvytön, kaikenlaiset peruspalvelut kuten poliisi ja palolaitos ovat poissa.

Keskuspankin ohjauskoron kehitys verratuna BKT:n (?) kehitykseen.

4.4.2016 Seitsemän vuotta meille on kerrottu, että USA:n talous on ollut toipumassa. Tästä huolimatta ei USA:n keskuspankki ole pystynyt nostamaan korkoja kuin kerran. Minimaalinen 0,25 % koron nosto aiheutti melkoisen kurssien romahduksen vuoden vaihteen jälkeen.

Tämä kyllä vie kaiken uskottavuuden FED:n toiminnasta. Nollakorkopolitiikan kun pitäisi olla äärimmäinen lyhyt hätäratkaisu, jolla vedetään talous pois pahasta taantumasta.

Vireisessä kuvassa näytetään virallisen bruttokansantuotteen,BKT, kehitys ja ohjauskorko. BKT ei voi olla todellisuudessa lähelläkään oikea, jos kerran koron pitää olla nollan tuntumassa.

Virallinen inflaatioluku on jo noussut tavoitteeseen eli yli 2 %. Tästä huolimatta FED pidättäytyi koron nostosta. Näin se samalla myönsi, ettei sen julkituomat talousluvut ovat todellisia vaan manipuoloituja.

6.4.2016 Huolimatta ennätysalhaisista koroista USA maksaa kuukaudessa 86 miljardia dollaria kuukaudessa korkoja valtion veloistaan. Tämä on 14 % kaikista valtion tulolähteistä.

USA:n keskupankki, FED, teeskentelee, että asiat ovat hyvin, vaikka ne ovat huonommin kuin koskaan. Syynä on ennätyksellinen velkakupla. Samalla nettovaraalisuus ja tulot ovat tipahtaneet.

Kun pahin paniikki iskee, FED tulee painamaan lisää rahaa. Sillä ei ole mitään muuta keinoa. Nyt tämä tulee johtamaan valtavaan hyperinflaatioon. Tässä vaiheessa viimein myös kansalaisten luottamus FED:iin katoaa lopullisesti. Tässä vaiheessa on hyvin todennäköistä, että USA:n dollari menettää reservivaluutta-asemansa maailmalla. Se, että presidentti Nixon vuonna 1971 romutti dollarin kultariippuvuuden, tulee lopulta olemaan kohtalokasta dollarille, vaikka sen seurauksena dollari saavutti reservivaluutta-asemansa.

Kun USA:n dollarista tuli reservivaluutta, oli USA:n kauppataseen ylijäämä maailman suurin ja näin USA oli myös maailman suurin luotonantaja. Kaikki halusivat dollareita. Nyt kaikki on päälaelleen, kun USA:sta on tullut maailman suurin velallinen. USA ottaa lainaa kaikkialta, jopa maailman köyhimmiltä valtioilta.

Dollari on vahvistunut viime aikoina voimakkaasti, koska sijoittajat ympäri maailmaa ovat uskoneet FED:n ratkaisseen ongelmat ja talous voi niin hyvin, että voidaan nostaa ohjauskorkoa.


7.4.2016 USA:n keskuspankista FED:stä voidaan ansaitusti käyttää nimitystä 'maailman tuhon komitea'. Niin systemaattisia on sen tavoitteet näyttäneet olevat, että ovat varmaan itsekin ollut hyvin tietoinen, mihin sen toimet johtavat.

FED:n ja muiden keskupankkien aiheuttama pääoman tuhoaminen ei ainoastaan jatku vaan tulee kiihtymään lähikuukausina.

'Helikopteri Beniksi' kutsuttu FED:n entinen pääjohtaja Ben Bernanke voidaan pitää määrällisten helpotusohjelmien isäksi. Aiheuttamalla korkojen menemisen nollaan ja todellisten inflaatiokorjattujen korkojen itse asiassa alle nollan, ovat sijoittajat voineet ottaa sellaisia riskejä, joihin he eivät olisi missään nimessä menneet normaalikorkojen aikaan.

Keskuspankkien talouspolitiikan ansioista maat ovat hukkumassa velkaan, mikä tyrehdyttää talouskasvun, lisää taloudellista eriarvoisuutta ja vie maan toisensa jälkeen kohti vakavaa taloudellista kriisiä.

Joka kerta kun FED kertoo talouden voivan vielä hidastua, nousee osakkeiden arvot, koska se tekee korkojen noston epätodennäköiseksi.

Keskuspankit tuntuvat ajattaleva, että kerran mennään takuuvarmasti kuilun partaalta kuilun syvyyksiin, miksei sitten nosteta kuilun parrasta vielä korkeammalle, jotta tuho olisi vielä suurempi.

Rahankierron nopeus USA:ssa vuosina 1960-2015

8.4.2016 Tuleva talouskriisi tulee olemaan pahempi kuin 1930-luvun Suuri Lama, koska kansalaiset eivät pääse hyötymään alenevista hinnoista. Syynä on rahan arvon heikkeneminen.

Vaikka dollarin arvo USA:ssa noussut melkoisesti, ei sille ole todellisia perusteita ja dollarin vääjäämätön voimakas heikkeneminen on pian edessä.

Yksi asia, joka tätä muutosta vahvasti ennnakoi on rahankiertonopeuden hidastuminen kuten viereisestä kuvasta nähdään.

Raha on kiertänyt vuoteen 2000 mennessä aina vain nopeammin ja kuvastanut taloudellisen toimeliaisuuden lisääntymistä. Sen jälkeen kiertonopeus on hidastunut ja voimakkaasti vuoden 2008 talouskriisin jälkeen.

Amerikkalaiset kuluttajat ja liikeyritysten haltijat ovat peloissaan ja eivät halua luopua dollareistaan kulutukseen.

14.4.2016 Deutche Bankin, DB, ongelmat jatkuvat. Yhtiön osakekurssi on saanut jälleen uuden sykäyksen kohti nollaa ja alkaa yhä enemmän muistuttamaan Lehman Brothersin osakkeen arvon liikettä vuodelta 2008.

DB:n tilannetta pahentaa edelleen se, että se joutui virallisesti myöntämään tällä viikolla manipuoloineensa arvometallimarkkinoilla kullan ja hopean arvoa. Tästä manipuloinnista ovat monet talouden asiantuntijat jo puhunneet jo vuosia, mutta keskuspankkiirit ovat syyttäneet heitä vain 'salaliittoteoreetikoiksi'.

Kuinkahan momin salaliittoteoria vielä paljastuukaan salaliittofaktaksi ennen kuin nämä rikolliset pankkiirit saadaan vastuuseen rötöksistään?

15.4.2016 Yhdysvaltojen keskuspankin, FED, pääjohtaja Janet Yllen, presidentti Obama ja varapresidentti Joe Biden ovat pitäneet alkuviikosta hätäkokouksen suljettujen ovien takana. On erittäin ainutlaatuista, että nämä kolme henkilöä ovat samaan aikaan samassa paikassa. Yleensä kansalliset turvallisuus estävät tämän.

Myös keskupankkiirit ovat pitäneet hätäkokouksia alkuviikosta.

Se, mikä näiden hätäkokousten todellinen syy on jää hämärän peittoon. Mutta jonkinlainen suuremman puoleinen paniikki on menossa.

Liittyykö asia Deutche Bankin pelastamisyrityksiin? Onko vihdoin velkakuplan puhkeamisen aika? Onko dollari ajautumassa syvään kriisiin?


16.4.2016 Ensi viikko voi tuoda tullessaan melkoista liikettä talousmarkkinoilla, kun Kiina avaa uuden kultapörssin Sanghaissa ja määrittää kullan arvon vain Kiinan yuanissa. Näin se samalla päästää yuanin kellumaan ja sallii pääoman vapaan liikkeen Kiinaan ja sieltä ulos.

Monet tulkitsevat tämän, että samalla dollarikauppa estyy. Tämä merkitsisi voimakasta dollarin heikkenemistä. Tätä on kuitenkin vaikea kuvitella tapahtuvan, sillä Kiinan dollarireservit ovat 3 000 miljardia dollaria. Kiina tuskin päästää tämän reservin arvoa romahtamaan.

Jos Kiina todella haluaisi käydä sotaa dollaria vastaan, sen pitäisi muuttaa nämä 3 biljoonaa dollaria joksikin muuksi valuutaksi. Mutta ongelma onkin mikä sellainen valuutta voisi olla?

Entä, jos Kiina vaihtaa tämän dollarireservin suoraan kultaan? Tämä toisi melkoisia ongelmia, sillä kultaa on vähän ja sen osuus maailman pääomavirrasta on alle prosentin. Tämä estäisi Kiinaa tekemästä laajassa mitassa kauppaa muun maailman kanssa.

Monet tulkitsevat Sanghain kultapörssin avaamisen nostavat kullan arvoa voimakkaasti. Jos Kiina hinnoittelee kullan yli se maailmalla noteerattavan arvon, aiheutuisi siitä Kiinalle suuria ongelmia. Valtavat määrät kultakauppiaita tulisi Kiinan markkinoille myymään kultaa ja vaihtaisivat ne dollareihin. Kiina ei käytännössä voi vapaasti määrätä kullan arvoa vaan vapaiden markkinoiden tulee määrätä sen hinta.

18.4.2016 Miljonäärit pakenevat suurista kaupungeista. The Chicago Tribune lehti kertoo, että Chicagosta muutti pois 3000 ja Pariisista 7000 miljardööriä viime vuonna. Varautuvatko miljardöörit johonkin vai mikä on syynä muuttoihin? On todennäköistä, että miljardöörit ovat tietoisia talouden todellisesta nykytilasta ja varautuvat talouden äkilliseen romahtamiseen. Chicagosta muuttoon voi olla myös syynä rodulliset jännitteet ja rikollisuuden kasvu.

Ongelmana vain on, ettö Chicago ei ole ainoa suurkaupunki, josta miljonäärit muuttavat pois. Pariisista muutti 7000 eli 6 % miljonääreistä ja Roomasta 5000 eli 7% miljonääreistä. Osa on saattanut muuttaa pois verotuksellisesta syistä, mutta luultavaa on, että monilla miljonääreillä voi olla synkempi kuva länsimaiden taloudellisesta tulevaisuudesta ja sitä varten halutaan varautua.

Itäsaksalainen Vivos yhtiö on sijoittanut valtavan määrän varoja muuttaessaan vanhoja venäläisrakenteisia bunkkereita suuriksi yksityiseksi suojapaikoiksi, joille on annettu nimi 'Europa one'. Ne on rakennettu hyvin ylelliseksi ultrarikkaita asiakkaita varten.


19.4.2016 Osakkeet ovat nousseet USA:ssa alkuviikosta ja tavoittelevat nyt kaikkien aikojen huippuja. Osakkeiden hinnoittelu on irronnut reaalitodellisuudesta jo vuosia sitten. Itse asiassa jopa niin, että mitä huonompia talousuutiset ovat, sitä enemmän osakkeiden arvot nousevat.

Tällä hetkellä osakkeiden arvoja nostaa odotukset siitä, mitä Euroopan Keskupankin, EKP:n, pääjohtaja Draghi tulee sanomaan ensi torstaina, jolloin tulee myös EKP:n korkopäätös. Yleisesti tiedetään Draghin kyvyt harjoittaa verbaaliakrobatiaa, jolla hän yrittää kaikin mahdollisin tavoin nostaa osakekurssien arvoja.

Työkykyisten osallistuminen työelämään.

22.4.2016 Samalla kun osakkeet USA:ssa tavoittelevat huippulukemia, USA:n talouden keskeiset luvut heikkenevät. Ainoa mikä vielä antaa USA:n taloudelle uskottavuutta on työllisyystilanne. Virallisten lukujen mukaan työttömyysluku on 4,9 %.

Tämä luku ei kuitenkaan kestä kriittistä tarkastelua. Työkykykyisten osallistuminen työelämään vähenee vuosi vuodelta ja jos työllisyys luvut laskettaisiin siten kun se laskettiin vuonna 1994 työttämyysluku olisi noin 23%.

Todellinen työttömyysluku USA:ssa on selvästi korkeampi mitä virallisesti ilmoistetaan.

USA:n talouksien keskitulot on tippuneet vuoden 2000 jälkeen.

23.4.2016 Yleensä nousukaudet ovat päättyneet kuplien puhkeamiseen, mikä sitten on aloittanut jonkin aikaa kestävän laskukauden.

Toisin on nyt. Vuoden 2008 talouskriisin jälkeen ei alkanut nousukautta, eikä talous ylipäätänsä mitenkään ole toipunut. Nyt vuoden 2008 jälkeen tasaisesti laskenut talous uhkaa puhjeta erilaisiin kupliin, joista pahin on velkakupla.

Viimeisten raporttien (The Pew Charitable Trusts) mukaan USA:ssa kolmannella osalla amerikkalaista on vaikea kyetä maksamaan perustarvikkeistaan. Raportin mukaan elinkustannukset olivat vuonna 2014 nousseet USA:ssa 14%, kun samalla keskitulot olivat tippuneet 13 %. Jopa FED:n (kts. kuva) omien tietojen mukaan amerikkalaiset ovat eläneet taantumassa lähes koko ajan (tulot tippuneet vuosi vuodelta) vuoden 2000 jälkeen.

24.4.2016 Viralliset tahot USA:ssa ovat joutuneet nyt myöntämään, että ensimmäisen neljänneksen bruttokansatuote on lähes nolla. Alkuperäiset ennusteet osoittivat ensimmäiselle neljännekselle 2.0 %:n kasvua. Korjattu luku osoittaa nyt 0,4%:n kasvua. USA on siis virallisestikin menossa kohti taantumaa ja juuri ulos tulevien 1. neljänneksen yhtiöiden tulosten odotetaan heikkenevän entisestään. Alkaako osakkeiden hinnoittelu viimein vastaamaan reaalitaloutta. Yleensä BKT:n lasku on sitä merkinnyt. Kuten alla olevasta kuvasta nähdään, on osakkeiden hinnat pysyneet korkealla vaikka yhtiöiden tulokset ovat laskeneet. Tässä on kaikki osakekuplan merkit.

USA:n BKT romahtaa .

Yhtiöiden tulokset jatkavat heikkemistään.

27.4.2016 Amerikkalaiset omistavat nyt vähemmän koteja kuin koskaan historian aikana. Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana amerikkalaisten omien asuntojen omistus tipahti historialliseen minimiin.

Tämä on nyt tapahtunut aikana, jolloin asuntovelkojen korkoprosentti on historiallisen alhaalla, mutta toisaalta asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan. Case-Shillerin ilmoittaman datan mukaan asuntojen hinnat ovat nousseet 5,4 %:ia viimeisen vuoden aikana. Asuntojen vuoraus on samaan aikaan noussut 8,9 %.

28.4.2016 Tekniikan huippuyhtiöt alkavat kärsiä maailman talouden heikkenemisestä.

Tänään ulos tullut Apple-yhtiöt tulos alitti kaikki odotukset. Yhtiön tulot olivat tippuneet ensimmäisen neljänneksen aikana 7,8 miljardia dollaria viime vuoden vastaavaan. Näin jyrkkä putoaminen on tapahtunut viimeksi vuonna 2003.

Viime viikolla myös Microsoft ja Google kertoivat liikevaihdon tippumisesta.

Apple myi 16 % vähemmän Iponeja verrattuna viime vuotiseen. Näin suurta älypuhelimien menekin laskua ei ole Apple historiansa aikan kokenut.

Tuloksen tultua markkinoille Apple menetti markkina-arvostaan 43 miljardia dollaria. Toinen tuloksen tiputtaja samana päivänä oli Twitter.


30.5.2016 Tällä viikolla FED jätti odotetusti korot ennalleen. Yhä useampi sijoittaja epäilee, että heikkevän talouden aikana, FED ei ylipäätänsä voi nostaa lainkaan korkoja, vaan jopa joutuu uudelleen laskemaan niitä ja julkistamaan uuden elvytysohjelman.

Suuren yllätykseen viikolla auheutti Japani, joka vastoin odotuksia ei muuttanut rahapolitiikkaansa. Kaiken järjen mukaan olisi Japanin pitänyt tehdä lisätoimenpiteitä, jottei Japanin jeni olisi enää vahvistunut. Maailman kolmanneksi suurin talous kärsii liian vahvasta jenistä, sillä se heikentää Japanille hyvin tärkeitä vientimarkkinoita.

Toisaalta Japanin talouspolitiikan muuttumattomattomana pitäminen nyt on ymmärrettävää, sillä sen viime aikaiset elvystoimet ja koron muuttaminen negatiiiviseksi, ovat epäonnistuneet surkeasti, eikä toivottuja muutoksia ole saatu aikaan. Jeni on vahvistunut lähes 10%:ia dollariin nähden viime tammikuusta ja tässä viikolla jenin vahvistuminen on ollut hyvin voimakasta, jopa ilman merkkiviä korjausliikkeitä. Jenin arvo dollariin nähden saavutti viime viikolla 18 kuukauden ajalta huippuarvonsa ja sillä oli suurin viikkonousu sitten vuoden 2008. On selvää, että Japanin täytyy tavalla tai toisella puuttua kurssikehitykseen.

Samaan aikaan viime viikolla kullan ja hopean arvo jatkoivat melkoista nousukiitoaan. Kulta saavutti korkeimman arvonsa sitten vuoden 2015 tammikuun. Hopealla oli suurin nousu sitten vuoden 2013 elokuun.