Taloudellisella eriarvoisuuden lisääntymisellä ei näy loppua USA:ssa.

2.2.2021 Pandemian vuoksi ovat eri maiden hallitukset jatkuvasti asettaneet uusia pakotteita ja ohjeita. Kotona työskentely, maskipakotteet ja kokoontumisen rajoituksen ovat olleet arkipäivää. Suuret ihmisjoukot ovat vaatineet kasvavassa määrin rahaa hallituksilta.

USA:ssa uusi vasemmistohallinto Bidenin johdolla ei ainakaan kannusta USA:ta palaamaan normaaliin aikaan kovin pian. USA on tuskin koskaan nähnyt niin täydellistä sosialistisiin ajatuksiin, käytäntöihin ja filosofioihin siirtymistä kuin nyt. Muutokseen on liittynyt vapaan sanan rajoittaminen, satojen tuhansien konservatiivisesti ajattelevien Twitter- ja Facebook tilit ovat lopetettu ja vain radikaalin vasemmiston ääni sallitaan. Kymmenet miljoonat amerikkalaiset kokevat olevansa systemaattisen vainon kohteena. CNN:n mukaan koskaan USA:n historiassa ei näin moni amerikkalainen ole luopunut kansalaisuudestaan ja antanut passiaan pois. Maasta, joka on ollut vapauden ja uutteruuden esikuva, on pikkuhiljaa muuttumassa maaksi, jossa kansalaiset ovat tulleet orjamaisesti riippuvaiseksi hallinnosta ja saamistaan valtion avustuksista. USA:n jättäminen on tullut monelle ihmiselle ainoaksi vaihtoehdoksi, vapauden ja omaisuutensa turvaamiseksi.

Kaksi USA:n liberaalisemman sanomalehden päätoimittajaa erotettiin, koska he eivät olleet heränneet siirtymään riittävästi radikaalin vasemmiston suuntaan. Vapaa puhe sallitaan tällä hetkellä vain sosialisteille ja vasemman siiven eri liikkeille. Kuitenkin kymmenet miljoonat amerikkalaiset ja tuhannet yritykset uskovat yhä vapaisiin markkinoihin ja henkilökohtaiseen vapauteen.

Samaan aikaan kun USA on ajautunut voimakkaasti vasemmalle, on maan velkataakka saamassa lisävauhtia. Pandemian aikana on myös ero ultrarikkaiden ja muun kansan välillä noussut suuremmaksi kuin koskaan. Tästä voidaan kiittää USA:n keskuspankin FED:n ja poliitikkojen hyperinflatorista politiikkaa, joka nostaa osakkeiden hintoja yhä uusiin ennätyslukemiin. Osakerallin jatkuessa 55 prosenttia kansalaisista elävät taloudellisen kriisin keskellä. Yli 110 000 ravintolaa sulkeutui pysyvästi viime vuonna, yli 70 miljoonaa amerikkalaista on ilmoittanut työttömäksi ja tänä vuonna uhkaa häätö kymmeniä miljoonia. Maan varallisuuden jakautuminen on karmeaa luettavaa; 655 ihmisellä on omaisuutta 4000 miljardia dollaria, kun taas 200 miljoonalla amerikkalaisella ei ole varaa ylimääräiseen 1000 dollarin kuluun.

Gamestopin osakkeen rakettimainen nousu.

9.2.2021 Maailman sijoitusmaailmaa on kohauttanut rakettimaisen osakkeen arvon nousun kokenut Gamestop yhtiö. Ilmiössä ei ole kyse vain yhtiöstä, investoinnissa tai taloudellisesta ilmiöstä vaan merkittävästä kulttuurisesta muutoksesta.

Amerikkalaiset ovat ihastuneet pörssikupliin. Ne ovat kuitenkin vaarallisia ja niissä voi helposti käydä huonosti. Kun pörssikupla puhkesi vuonna 1929, pörssit toipuivat entiselleen vasta vuonna 1954. Hopeaa myytiin 5 dollarilla vuonna 1977 ja yli 50 dollarilla vuonna 1980. Vuonna 1993 hopean hinta tipahti arvoon 3,51 dollaria eli arvo tipahti 93 prosenttia. Bitcoinia myytiin 800 dollarilla vuoden 2017 alussa. Saman vuoden lopulla sen hinta oli lähes 20000 dollaria. Joulukuussa 2018 bitcoinin hinta 3300 dollaria ja tammikuussa 2021 41969. Bitcoinin kurssi on kokenut voimakkaita nousuja ja laskuja.

Gamestop osoitti, että tavalliset sijoittajat ovat nyt löytäneet keinot, joilla he voivat vaikuttaa kursseihin jopa enemmän kuin suursijoittajat. Ilmiötä voidaan tuskin sammuttaa nopeasti ja siitä voi muodostua parin vuoden sisällä eräänlainen järjestelmäkriisi.

Gamestop on konkurssin partaalla roikkuva videopelien jälleenmyyjä, joka myy pienissä myyntipisteissä pelikonsoleita ja pelejä. Yhtiön toiminta on kasvanut, mutta se on ollut kannattamaton vuodesta 2018 lähtien ja sillä on yli 1000 miljoonaa dollaria velkaa markkina-arvon ollessa noin 600 miljoonaa dollaria.

Näin Gamestopista on tullut ihanteellinen yhtiö lyhyeksi myyntiin suurille rahastoille, jotka siis lyövät näin vetoa, että yhtiön osake tulee romahtamaan. Lyhyeksi myynnissä sijoittaja lainaa osakkeet välittäjältä ja myy sen avoimilla markkinoilla ottaen rahat myynnistä. Kun yhtiö osakkeen hinta laskee, sijoittaja ostaa osakkeet takaisin halvemmalla. Tämän jälkeen sijoittaja palauttaa osakkeet välittäjälle ja ansaitsee myyntihinnan ja takaisinostohinnan välisen erotuksen.

Avainasia lyhyeksi myynnissä on osakkeen lainaaminen välittäjältä, jotta myyntioperaatio voidaan tehdä. Lainaaminen tarkoittaa, että välittäjä voi vaatia osakettaan takaisin riippumatta onko sijoittaja siihen valmis vai ei. Tätä kutsutaan englannissa termillä "margin call" ja se tunnetaan lyhyeksi sijoittajan painajaisena.

Kuinka paljon rahastot myivät lyhyeksi Gamestopin osaketta? Yli 100 prosenttia. Kuinka se mahdollista? Tämä johtuu siitä, että välittäjä voi lainata osakkeita, vaikka se ei tosiasiassa omista osakkeita. Tällainen toiminta on laitonta. Kun välittäjät myivät yli 140 prosenttia Gamestopin osakekannasta, voidaan puhua suuresta skandaalista.

Videopelaajien yhteisö, joka suosii Gamestop kauppoja, päättivät laittaa pörssit suuret pörssin toimijat ahtaalle. Niinpä he järjestivät koordinoidun kampanjan Gamestop osakkeiden ostolle. Lopultakin tavallinen amerikkalainen saattoi toimia piikkinä eliitin lihassa. Mikä parasta, siinä käytettiin manipuloitua järjestelmää itse itseään vastaan.

Teslan osakkeet arvo kuplatasolla.

Bitcoinin osakkeen arvo kulkee kuplasta toiseen.

18.2.2021 Jos lasketaan yhteen, kuinka paljon rahaa USA:n keskuspankki FED on painanut rahaa koko historiansa aikana, päädytään hätkähdyttävään tulokseen; FED on painanut yli 40 % koko dollarikannasta vuoden 2020 aikana. Lisäksi USA on ottanut velkaa enemmän kuin viitenä viimeisenä taantumana yhteensä. FED:n nykyisen puheenjohtajan Jerome Powelin aikana on FEDostanut enemmän valtion velkakirjoja kuuden viikon aikana kuin FED osti kymmenen vuoden aikana Ben Bernanken ja Janet Yellenin aikakausina.

Maatalouden raaka-aineiden hinnat ovat nousseet 40 % viime elokuusta lähtien. Vielä hämmästyttävämpää on, että raaka-aineindeksi on noussut 75 % elokuun pohjilta ja näin ollen ylittää yli kaksinkertaisesti
osakeindeksien kehityksen.

Talouden terveydentila näyttä vauhdilla heikkenevän. Inflaatiopaineet kasvavat eikä sitä voi estää muuten kuin tiukentamalla talouspolitiikkaa nostamalla korkoja. Tällä hetkellä FED on sulkenut silmänsä, eikä tunnusta inflaation olevan ongelma. Todellinen inflaatio on kuitenkin jyrkässä nousussa; tämän vuoden aikana on raaka-aineet nousseet 6 % , asuntojen hinnat 8 %, polttoaineet hinta 34 % ja puutavaran hinta 37 %. FED nukkuu ruususen unta väittäessään edelleen, että hintapaineet ovat alaspäin.

Raaka-aineindeksin (musta) ja pörssi-indeksi S&P (sininen) kehitys viimeisen vuoden ajalta.

Polttoaineen (musta), asuntojen (sininen), puutavaran (punainen) ja raaka-aineiden (vihreä) hinnan kehitys tänä vuonna.

27.2.2020 Viimeisten neljänkymmenen vuoden aikana on koettu suuria talouskuplia; 1980-luvulla riskivelkakirjamarkkinoiden kupla, teknologiaosakkeiden kupla 1990-luvulla ja asuntomarkkinoiden kupla 2000-luvulla. Nämä kaikki loivat uhkan talousjärjestelmän säilymiselle. Mutta nämä kaikki kalpenevat nykyisen kuplan rinnalla. Kun aikaisemmat kuplat kohdistuivat vain kapealla sektorille, nykyinen kupla koskee lähes kaikkia talouden sektoreita.

Useimmat talouskuplat alkavat kun rahaa alkaa virrata niin, että jonkun kohteen hinta alkaa nousta voimakkaasti. Tämä kiinnittää monien sijoittajien houmion ja hinnan nosu alkaa elää omaa elämäänsä. Tämä johtaa joukkoon huonoja sijoituspäätöksä ja lopulta helpon rahan markkinat romahtavat pyyhkien pois monien sijoituksien arvot.

Jotta voitaisiin ymmärtää nykyisen superkuplan ('everything bubble') syntyä, on syytä katsoa, kuinka rahavaranto on kasvanut. Tässä on käytetty lajempaa rahavarannon määritelmää M2, joka sisältää käteisen lisäksi joukon erilaisia sijoituksia. M2-rahavaranto on yli kolminkertaistunut tämän vuosisadan aikana ja on nyt lähes pystysuorassa nousussa. Pelkästään viime vuodena aikana M2 kasvoi lähes 30 %:ia.Rahan täytyy mennä jonnekin. Kolme merkittävää kohdetta ovat olleet; 1) velkakirjat, 2) osakkeet ja 3 ) asunnot.

Velkakirmarkkinat ovat suuremmat kuin maailman osakemarkkinat. Velkakirjojen korot ovat olleet voimakkaassa laskutrendissä viimeisen 50 vuotta. 1980 luvulla USA 10 vuoden velkirjan korko oli 15 %:n tuntumassa ja nyt se liikkuu 1 %:n lukemassa. Kun velkakirjojen korot laskee, nousee velkakirjojen arvot vastaavaa tahtia.

Osakkeiden arvot ovat viimeisen finanssikriisin 2008 jälkeen nousseet uusiin ennätyskorkeuksiin. Hyvänä osakkeiden arvostuksen mittarian käytetään yleisesti ns. Buffett indikaattoria. Sitä on helppo ymmärtää, sillä se kuvaa yksinketraisesti osakkeiden markkina-arvon suhdetta bruttokansansantuotteeseen (kuva alla). Nyt tämän indeksin arvo on korkeimmalla kuin koskaan, mikä kuvaa, että osakkeet ovat nyt hyvin yliarvostettuja.

Rahaa on virrannut myös asuntomarkkinoille. Asuntojen hinnat ovat nyt selvästi korkeammalla kuin vuoden 2008 kriisin laukaisseessa tilanteessa